Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/2020 z dne 3. 1. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/2020 z dne 3. 1. 2020

Kazalo

4. Pravilnik o vrednotenju programov na področju socialno-humanitarnih dejavnosti, ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Brezovica, stran 3.

  
Na podlagi 1. in 97. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo, 23/07 – popr., 41/07 – popr., 61/10 – ZSVarPre, 62/10 – ZUPJS, 57/12, 39/16, 52/16 – ZPPreb-1, 15/17 – DZ, 29/17, 54/17, 21/18 – ZNOrg, 31/18 – ZOA-A in 28/19), 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1 in 30/18), 2. in 7. člena Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – uradno prečiščeno besedilo, 14/13 – popr., 101/13, 55/15 – ZFisP, 96/15 – ZIPRS1617 in 13/18) ter Statuta Občine Brezovica (Uradni list RS, št. 79/16) je Občinski svet Občine Brezovica na 8. redni seji dne 19. 12. 2019 sprejel
P R A V I L N I K 
o vrednotenju programov na področju socialno-humanitarnih dejavnosti, ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Brezovica 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta pravilnik določa postopke, pogoje in merila za izbiro in vrednotenje ter razdelitev sredstev, namenjenih za sofinanciranje redne dejavnosti in programov na področju socialno-humanitarnih dejavnosti, ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Brezovica.
2. člen 
Sredstva so dostopna vsem potencialnim izvajalcem, in sicer za naslednje vsebine na področju socialno-humanitarnih dejavnosti:
– posebne socialne programe in storitve invalidskih organizacij, s katerimi prispevajo k realizaciji pravic človeka državljana in nediskriminaciji invalidov,
– programe humanitarnih organizacij, s katerimi rešujejo oziroma blažijo socialne stiske in težave posameznikov in skupin,
– podporo delovanju invalidskih in humanitarnih organizacij,
– programe za funkcionalno, socialno in zdravstveno ogrožene posameznike na območju Občine Brezovica,
– druge programe društev in organizacij, ki vsebujejo elemente skrbi za zdravje in reševanje socialnih stisk in težav občanov.
3. člen 
Sredstva, ki se razdelijo na podlagi tega pravilnika, niso namenjena za sofinanciranje:
– programov, ki jih posamezni izvajalci izvajajo kot redne programe (zakonska ali pogodbena obveznost),
– investicije v prostore društev (nakup in vzdrževanje nepremičnin),
– formalnega izobraževanja,
– stroškov dela izvajalcev programov/projektov,
– programov, ki so sofinancirani iz drugih razpisov občine (na področju kulture, turizma, športa …).
II. UPRAVIČENCI DO SREDSTEV 
4. člen 
Upravičenci do finančnih sredstev po tem pravilniku (v nadaljevanju: izvajalci) so:
– organizacije, društva, združenja in zveze, ki so registrirane za izvajanje socialno-humanitarnih dejavnosti,
– javni socialno-varstveni zavodi,
– dobrodelne organizacije kot prostovoljne in neprofitne organizacije, ki jih z namenom, da bi reševale socialne stiske in težave občanov, ustanovijo posamezniki v skladu z zakonom,
– organizacije za samopomoč kot prostovoljne in neprofitne organizacije, ki jih ustanovijo posamezniki v skladu z zakonom, da v njih izvajajo posebne socialne programe in storitve z namenom skupnega reševanja socialnih problemov občanov,
– invalidske organizacije kot prostovoljne in neprofitne organizacije, ki jih ustanovijo invalidi ali drugi posamezniki v skladu z zakonom, da v njih izvajajo posebne socialne programe in storitve, utemeljene na značilnostih invalidnosti po posameznih funkcionalnih okvarah.
Za izvajalce programov se po tem pravilniku ne štejejo organizacije, registrirane na podlagi Zakona o gospodarskih družbah.
III. POGOJI ZA RAZDELITEV SREDSTEV 
5. člen 
Izvajalci iz 4. člena morajo izpolnjevati tudi naslednje pogoje:
– sedež v Občini Brezovica ali vsaj 3 člani, uporabniki ali prostovoljci, ki so občani Občine Brezovica,
– program ali projekt se izvaja na območju Občine Brezovica ali izven nje, če v njem aktivno sodelujejo občani Občine Brezovica,
– nimajo neporavnanih obveznosti do občine,
– da so registrirani in delujejo najmanj eno leto,
– da imajo urejeno evidenco o članstvu, razen za javne socialno-varstvene zavode,
– da dejavnost opravljajo na neprofitni osnovi.
6. člen 
Izvajalci morajo občini redno vsako leto dostavljati poročila o realizaciji programov in plan aktivnosti za prihodnje leto. Ta pogoj ne velja za društva, ki na razpis kandidirajo prvič.
Izvajalec lahko z eno vlogo prijavi več programov.
IV. POSTOPEK RAZDELITVE SREDSTEV 
7. člen 
Finančna sredstva se upravičencem dodelijo na podlagi javnega razpisa, objavljenega na spletni strani občine. Višina razpoložljivih sredstev se določi v vsakoletnem proračunu Občine Brezovica.
8. člen 
Javni razpis mora vsebovati najmanj:
– navedbo naročnika (naziv, sedež),
– predmet javnega razpisa,
– opredelitev upravičencev, ki se lahko prijavijo na razpis,
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati upravičenci,
– višino razpoložljivih sredstev in navedbo pogojev za porabo sredstev,
– rok za oddajo vlog,
– način dostave vlog,
– informacije o tem, kje lahko zainteresirani dobijo dodatne informacije in prevzamejo razpisno dokumentacijo,
– kriterije in merila za vrednotenje vlog,
– rok, v katerem bodo prijavitelji obveščeni o izidu javnega razpisa.
Rezultate razpisa se objavi na občinski spletni strani. Rok za oddajo prijav na razpis ne sme biti krajši od 30 dni.
9. člen 
Postopek dodeljevanja finančnih sredstev izvajalcem poteka po naslednjem zaporedju:
– priprava in objava javnega razpisa za zbiranje vlog izvajalcev,
– pregled in ocenjevanje prispelih vlog,
– sprejem odločitve o sofinanciranju vlog,
– obveščanje izvajalcev o odločitvi,
– sklepanje pogodb,
– spremljanje izvajanja pogodb in namenskega koriščenja proračunskih sredstev,
– obravnava poročil o projektih in ocena skladnosti s pogodbami izvajalcev.
10. člen 
Postopek javnega razpisa vodi strokovna komisija, ki jo imenuje župan za čas njegovega mandatnega obdobja.
Komisija odpre prispele vloge na razpis, ugotavlja pravočasnost, pravilnost in popolnost vlog, izpolnjevanje pogojev iz tega pravilnika, ovrednoti vloge glede na merila iz tega pravilnika, pripravi predlog razdelitve sredstev ter spremlja namensko porabo sredstev.
O odpiranju vlog komisija vodi zapisnik. Na podlagi ugotovitev zapisnika o odpiranju vlog izda občinska uprava sklep o zavrženju vlog, ki so bile prepozne. Vloga je pravočasna, če je prispela v roku, ki je določen v razpisu.
11. člen 
Predlagatelji, ki v predpisanem roku oddajo formalno nepopolne predloge, lahko le-te dopolnijo v roku 8 dni od prejema obvestila. Nepopolnih vlog komisija po tem roku ne obravnava.
V primeru, da je popolna vloga neustrezna (npr. ker prijavitelj ne izpolnjuje pogojev iz 5. člena tega pravilnika), se s sklepom zavrne.
12. člen 
Komisija predlog razdelitve sredstev posreduje občinski upravi, ki izračuna vrednost točke glede na višino sredstev iz proračuna in glede na zbrano skupno število točk predlagateljev za njihovo redno dejavnost in programe.
Po določitvi višine vrednosti točke občinska uprava z odločbo obvesti vse predlagatelje o višini dodeljenih sredstev za redno dejavnost in posamezne programe, s katerimi so kandidirali na javnem razpisu.
Predlagatelji se lahko na odločbo občinske uprave pritožijo županu Občine Brezovica v roku 15 dni od prejema. Na odločitev župana pritožba ni možna.
13. člen 
Po preteku roka za pritožbo župan z izbranimi izvajalci programov sklene pogodbo o sofinanciranju programov. V pogodbi se opredeli program, ki je predmet sofinanciranja, višino in namen sofinanciranja, roke za zagotovitev finančnih sredstev, način nadzora nad namensko porabo proračunskih sredstev ter določilo, da mora prejemnik ob nenamenski porabi sredstva vrniti v proračun.
V petnajstih dneh po prejemu pogodbe morajo izvajalci podpisani izvod pogodbe vrniti občinski upravi. Če s strani izvajalca podpisana pogodba ni vrnjena v tem roku občini, se šteje, da je izvajalec odstopil od svoje vloge za sofinanciranje projekta oziroma programa.
14. člen 
Izvajalci programov so dolžni izvajati programe v skladu s tem pravilnikom in le za namene, kot so jim bili opredeljeni v pogodbi.
Izvajalci programov morajo po opravljenih nalogah oziroma v časovnih razdobjih, določenih s pogodbo, občini predložiti dokazila o izpolnitvi prevzetih obveznosti v skladu s pogodbo. Izvajanje projektov oziroma programov spremlja komisija.
15. člen 
Občina Brezovica lahko od izvajalcev programov zahteva vsa dokazila in podatke, ki so potrebni za ovrednotenje izvajanja dogovorjenih projektov in programov.
Če komisija ali občinska uprava kadarkoli ugotovita nenamensko porabo sredstev s strani izvajalca, se sofinanciranje nemudoma ustavi, že prejeta sredstva pa mora izvajalec vrniti v občinski proračun skupaj z zakonsko predpisanimi zamudnimi obrestmi.
Izvajalec, ki krši določila tega člena, ne more kandidirati na naslednjem javnem razpisu občine za ta namen.
16. člen 
Razpisna dokumentacija zajema razpisne obrazce z navodili in kriteriji, ki jih pripravi občinska uprava in so v času razpisa na voljo v prostorih občinske uprave in na spletu, možno pa jo je dobiti tudi v elektronski obliki.
Izvajalci morajo dati ponudbo svojih programov na predpisanih obrazcih in jim predložiti dokazila oziroma priloge, ki jih zahtevajo obrazci.
V. MERILA IN KRITERIJI ZA DODELITEV SREDSTEV 
17. člen 
Merila in kriteriji za ocenjevanje in vrednotenje prijavljenih programov in projektov so podlaga za odločitev o izbiri in o višini sofinanciranja iz občinskega proračuna Občine Brezovica in so določeni s tem pravilnikom in z vsakoletnim razpisom.
18. člen 
Predlagane programe in projekte za sofinanciranje socialno-humanitarnih dejavnosti se ocenjuje in vrednoti na podlagi naslednjih meril in kriterijev:
1. SEDEŽ IN DELOVANJE V JAVNEM INTERESU
1.1 SEDEŽ
Sedež društva (ali sedež enote) v Občini Brezovica
15 točk
Sedež društva (ali sedež enote) izven Občine Brezovica, z vsaj 3 člani, prostovoljci ali uporabniki, ki so občani Občine Brezovica
5 točk
1.2 DELOVANJE V JAVNEM INTERESU
Izvajalec ima izdano veljavno odločbo državnega organa, da deluje v javnem interesu
5 točk
Izvajalec nima izdane veljavne odločbe državnega organa, da deluje v javnem interesu 
0 točk
2. DOSTOPNOST PROGRAMA ALI PROJEKTA
2.1 LOKACIJA IZVAJANJA PROGRAMA/PROJEKTA
Program/projekt se v celoti izvaja v Občini Brezovica
15 točk
Program/projekt se izvaja delno ali v celoti izven Občine Brezovica
5 točk
2.2 ŠTEVILO UPORABNIKOV PROGRAMA ALI PROJEKTA, KI IMAJO STALNO PREBIVALIŠČE V OBČINI BREZOVICA
SEZNAM
Do 10 uporabnikov programa/projekta s stalnim prebivališčem v občini, ki jim je program/projekt tudi namenjen
2 točki
Nad 10 do 50 uporabnikov programa/projekta s stalnim prebivališčem v občini, ki jim je program/projekt tudi namenjen
10 točk
Nad 50 uporabnikov programa/projekta s stalnim prebivališčem v občini, ki jim je program/projekt tudi namenjen
30 točk
3. PROGRAMI POMOČI, PRIREDITVE, OBISKI, SREČANJA, DRUGE AKTIVNOSTI
3.1. Zbiranje in delitev pomoči (oblačila, hrana, finančna sredstva ...) socialno ogroženim posameznikom, družinam in članom društva v Občini Brezovica
Zbiranje in delitev pomoči v Občini Brezovica za občane Občine Brezovica skozi celo leto
15 točk
Zbiranje in delitev pomoči izven občine za občane Občine Brezovica skozi celo leto
5 točk
3.2. Programi obiskov, prevozov in obdarovanja težjih bolnikov, invalidov, oseb z motnjami v duševnem zdravju in ostarelih
Manj kot 50 obiskov letno
5 točk
Nad 50 obiskov letno
15 točk
3.3. Organizacija dobrodelnih – humanitarnih prireditev, namenjenim občanom Občine Brezovica
Organizacija humanitarne prireditve na območju Občine Brezovica
15 točk
Organizacija humanitarne prireditve izven območja Občine Brezovica
5 točk
3.4. Predavanje, delavnica, tečaj ali druga oblika izobraževanja (ne velja za formalno izobraževanje) za člane ali uporabnike, ki se izvede na območju Občine Brezovica
Enkrat mesečno
15 točk
Enkrat letno
5 točk
19. člen 
Merila so določena v točkah. Vrednost točke se izračuna za vsako proračunsko leto posebej in je odvisna od višine sredstev, ki so v proračunu Občine Brezovica namenjena za sofinanciranje socialno-humanitarnih dejavnosti.
Kolikor je glede na dosežene točke višina sredstev za sofinanciranje višja od zaprošenih sredstev, se posameznemu izvajalcu zagotovi sredstva največ v višini, zaprošeni v prijavi, razliko pa se vrne v proračun.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
20. člen 
Spremembe in dopolnitve tega pravilnika se uveljavljajo po enakem postopku, kot velja za njegov sprejem.
21. člen 
Z dnem uveljavitve tega Pravilnika preneha veljati Pravilnik za vrednotenje programov humanitarnih in invalidskih organizacij, ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Brezovica (Uradni list RS, št. 117/04).
22. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 48/19
Brezovica, dne 20. decembra 2019
Župan 
Občine Brezovica 
Metod Ropret 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti