Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2019 z dne 10. 5. 2019
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2019 z dne 10. 5. 2019

Kazalo

Št. 478-21/2019 Ob-2105/19, Stran 991
Občina Lenart na podlagi 49. in 51. člena Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti ZSPDSLS (Uradni list RS, št. 11/18 in 79/18), 16. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list št. 31/18) in 2. točke 7. člena Statuta Občine Lenart (MUV, št. 14/2010, 8/2011 in 31/2017) in Programa nakupa in prodaje stvarnega premoženja Občine Lenart za leto 2019, ki ga je sprejel Občinski svet Občine Lenart na seji dne 28. 3. 2019, objavlja
javno zbiranje ponudb 
za prodajo nepremičnine 
I. Naziv in sedež organizatorja javnega zbiranja ponudb: Občina Lenart, Trg osvoboditve 7, 2230 Lenart, tel. 02/729-13-10, faks 02/720-73-52, e-pošta: obcina@lenart.si.
II. Predmet prodaje in izklicna vrednost
Predmet prodaje je nepremičnina v lasti Občine Lenart, ki leži ob ulici Pot na Kamenšak. Prodaja se parcela številka 695, k.o. Lenart v Slov. goricah, površina 905 m².
Izklicna cena nepremičnine, ki se prodaja, je 40,00 EUR/m2 in ne vsebuje 22 % DDV. DDV plača kupec. V izklicni ceni ni zajet komunalni prispevek, ki se odmeri v postopku odmere komunalnega prispevka, začetem na zahtevo zavezanca ali po uradni dolžnosti.
Prostorski akti, ki veljajo na območju predmetne nepremičnine: Odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za mesto Lenart (MUV, št. 8/14 – novela, 20/14, 16/18).
Podatki o namenski rabi prostora
Osnovna namenska raba:
stavbno zemljišče (ureditveno območje naselja)
Oznaka prostorske enote: S-2.
Podrobnejša namenska raba:
območje stanovanj – stanovanjske površine
Vrste dopustnih dejavnosti:
– Stanovanjska funkcija
– V območju S-7 je v individualnih stanovanjskih objektih možno vnesti le naslednje spremembe namembnosti:
– trgovsko dejavnost, 
– drobno obrt, 
– osebne storitve, 
– finančne in poslovne storitve, 
– zdravniške ordinacije. 
– Spremembe namembnosti so možne samo k objektom, zgrajenim z gradbenim dovoljenjem.
– Spremembe funkcij objektov so dopustne v takšni meri, da se ne spreminja pretežna namembnost območja. Ni dovoljeno vnašanje novih dejavnosti, ki bi kakorkoli ogrožale sedanjo namembnost ter negativno vplivale na obstoječo funkcijo območja (ekološki vidik).
– Spremembe namembnosti v obstoječih objektih so dovoljene le, če velikost funkcionalnega zemljišča ustreza normativnim pogojem za novo dejavnost. Soglasje sosedov ni pogoj za izdajo dovoljenj za spremembo namembnosti objektov. Pri odločitvah, kjer nastopajo nasprotni interesi, je odločilno strokovno mnenje pooblaščene inštitucije o vplivu dejavnosti na okolje in mnenje oziroma poprejšnje soglasje pristojnih inšpekcij.
– V stanovanjskih oziroma pretežno stanovanjskih območjih je poleg dopustnih sprememb namembnosti v obstoječih individualnih stanovanjskih stavbah, ki so dopustne pod pogojem, da ne poslabšujejo osnovnih bivalnih pogojev, dopustna tudi sprememba namembnosti za vnos dejavnosti oddaje prenočišč brez nudenja gostinskih uslug, vendar le pod pogojem, da stavba po pretežni namembnosti ohranja stanovanjsko funkcijo in da se potrebno število parkirnih mest zagotovi znotraj gradbene parcele stavbe.
– Obstoječe dejavnosti in objekti, ki niso skladni z določeno namembnostjo območja, se lahko ohranijo in razvijajo oziroma objekti dozidajo, nadzidajo in rekonstruirajo le v okviru pripadajočega stavbnega zemljišča oziroma zemljiške parcele.
Oblikovalski pogoji:
Horizontalni gabariti novogradenj morajo biti prilagojeni obstoječim gradbenim linijam oziroma odmikom od javnih površin ter značilnim prostorskim potezam v urbanistični zasnovi prostora. Globina stavbe oziroma tlorisno razmerje, dolžina in širina mora upoštevati tipologijo zazidave za določeno namensko rabo. Presežen ne sme biti višinski gabarit okoliških oziroma obstoječih stavb, ki so značilne za območje, kjer se poseg izvaja, razen v primerih, ko je poseg del celovitejše ureditve prostora in so za to izdelane posebne strokovne podlage.
Nadzidave objektov so možne v obsegu meril in pogojev, ki so določeni v prejšnjem odstavku.
Tipologija arhitekture novih objektov mora biti prilagojena obstoječemu tipu zazidave. Postavitev novih objektov na parcelo ter oblikovanje parcel mora biti usklajeno z obstoječo parcelacijo. Smer slemena na objektu mora biti usklajena z obstoječo zasnovo in ambientalno ureditvijo gruče hiš.
Izvedba podstrešij je dopustna za stanovanjske ali poslovne funkcije. Koristi se obstoječi gradbeni volumen podstrešja, ki ga je dopustno povečati za 30 %.
Za vse obstoječe objekte in naprave velja možnost vzdrževalnih del, pri čemer je potrebno ohraniti funkcionalno-tehnične in arhitektonsko-ambientalne značilnosti. Potrebno je še:
– ohranjati značilne arhitektonske elemente in členitve fasad,
– pri obnovi strehe na objektih uporabiti isti material in barvo ali kritino prilagoditi prevladujočemu tipu v območju.
Spremembe znotraj objektov so možne ob upoštevanju osnovnih funkcionalno-tehničnih elementov stavbne zasnove.
Odmiki objektov od parcelne meje so min. 4,0 m, odmiki nezahtevnih in enostavnih objektov so 1,5 m, v kolikor ni s tem odlokom določeno drugače. Manjši odmiki so dopustni, če se pridobi soglasje lastnika sosednje parcele.
Medsosedske ograje ne smejo biti višje od 2,00 m, razen v primerih posebnih varnostnih ali zaščitnih zahtev. V primeru postavljanja ograje proti javni cesti je obvezen odmik ograje, da je omogočeno nemoteno vzdrževanje cestnih površin. Odmik ograj in opornih zidov od parcelnih meja je 0,5 m oziroma manj v primeru pridobljenega soglasja lastnikov ali upravljavcev sosednjih parcel.
Pri zasaditvi živih mej je potrebno upoštevati merila in pogoje za postavitev ograj.
Pri urejanju okolice objektov veljajo naslednji pogoji:
– višina zemljišča na parcelni meji mora biti prilagojena sosednjim zemljiščem,
– podporni zidovi so dovoljeni le v primeru, ko niso možna drugačna zavarovanja brežin, obdelani pa morajo biti z naravnimi materiali,
– po končanem posegu v prostor je obvezna zasaditev zemljišča z avtohtonim zelenjem.
Zaradi lastnosti terena je potrebno za izdelavo projektne dokumentacije najmanj opraviti inženirsko geološki pregled oziroma izdelati prospekcijo terena, na osnovi katere se določi potrebnost izdelave podrobnejšega geotehničnega poročila. To se lahko izdela tudi brez predhodne prospekcije.
Pri projektiranju je potrebno upoštevati tudi ostala določila Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za mesto Lenart, določila področne zakonodaje in pogoje upravljavcev komunalnih naprav in drugih nosilcev urejanja prostora.
III. Vrsta pravnega posla: prodajna pogodba.
IV. Pogoji prodaje:
1. Nepremičnina se prodaja po načelu »videno-kupljeno«.
2. Ponudbo za nakup nepremičnine lahko podajo pravne in fizične osebe, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev nepremičnin na območju Republike Slovenije in v roku podajo pravilne ponudbe.
3. Ponudnik mora do zaključka postopka zbiranja ponudb plačati varščino v višini 10 % izklicne cene za nepremičnino na transakcijski račun Občine Lenart: 01258-0100010543, odprt pri Banki Slovenije.
4. Ponudniku, ki na razpisu ne bo uspel, se varščina brez obresti vrne najkasneje v roku 15 dni po izboru najugodnejšega ponudnika. Uspelemu ponudniku (kupcu) se varščina vračuna v kupnino.
5. Kupnino lahko kupec poravna tudi v obrokih, in sicer v obdobju enega leta od sklenitve pogodbe. Če kupec ne poravna kupnine na način in v roku, določenem v pogodbi, se šteje prodajna pogodba za razdrto. V primeru plačila v več obrokih, mora kupec neplačani del kupnine zavarovati z nepreklicno bančno garancijo izplačljivo na prvi poziv brez ugovora.
6. Po plačilu kupnine v celoti, kupec lahko vpiše spremembo lastninske pravice v zemljiško knjigo.
V. Drugi pogoji
Pri načrtovanju in izvajanju posegov v ureditvenem območju je potrebno upoštevati smernice in projektne pogoje za načrtovanje predvidene prostorske ureditve, ki so del veljavnega prostorsko-izvedbenega akta.
Ponudnik se obvezuje, da bo najkasneje v roku dveh let od sklenitve pogodbe na predmetni nepremičnini pričel z gradnjo stanovanjskega objekta v skladu z namensko rabo zemljišča in pogoji Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za mesto Lenart (MUV, št. 8/14 – novela, 20/14, 16/18).
V kolikor ponudnik z gradnjo objekta iz tega določila ne bo pričel v roku dveh let od sklenitve pogodbe, pogodba za prodajo zemljišč velja za razvezano, saj je rok bistvena sestavina pogodbe, pri čemer kupec občini izroči nepremičnino v last in posest, občina pa kupcu vrne do 70 % kupnine, preostanek pa si zadrži kot pogodbeno kazen in kot garancijo za škodo in povzročene stroške. V kolikor je škoda večja od zadržane pogodbene kazni (30 %), lahko občina zahteva povrnitev tudi te škode do popolne odškodnine.
VI. Ponudba:
1. Ponudba za nakup mora vsebovati naslednje sestavine:
– Izpolnjen obrazec Podatki o ponudniku (priloga št. 1).
– Izpolnjen obrazec Izjava o sprejemu pogojev javnega razpisa (priloga št. 2).
– Ponujeno ceno, ki ne sme biti nižja od izhodiščne cene na obrazcu Ponudba (priloga št. 3).
– Potrdilo o plačilu varščine v višini 10 % od izklicne cene.
– Kopijo EMŠO in davčne številke.
Ponudba se šteje za popolno, če vsebuje vse zgoraj navedene sestavine.
2. Rok vezanosti ponudnika na ponudbo:
– do dneva sklenitve prodajne pogodbe z izbranim ponudnikom.
3. Nepravočasne in nepopolne ponudbe bodo izločene iz nadaljnjega postopka in ne bodo obravnavane.
VII. Postopek izbire najugodnejšega ponudnika:
1. Izbor najugodnejšega ponudnika bo opravila pristojna komisija, ki jo imenuje župan. Izbran bo ponudnik, ki bo izpolnjeval vse razpisne pogoje. Če bo med prejetimi ponudbami več ponudnikov, ki bodo podali enakovredne ponudbe (enaka višina kupnine ob izpolnjevanju vseh pogojev), bo prodajalec izvedel javno dražbo.
2. Ponudniki bodo o izbiri najugodnejšega ponudnika pisno obveščeni najkasneje v 15 dneh od datuma odpiranja ponudb.
3. Občina Lenart lahko do sklenitve pravnega posla prekine oziroma ustavi postopek prodaje, ne da bi za to navedla razloge.
4. Občina Lenart si pridržuje pravico, da ne izbere nobene od prispelih ponudb.
VIII. Sklenitev pogodbe:
1. Izbrani ponudnik mora v 15 dneh od prejema sklepa o izbiri in poziva skleniti prodajno pogodbo.
2. Če uspeli ponudnik (kupec) v določenem roku ne sklene pogodbe, varščina zapade v korist prodajalca in velja, da je kupec odstopil od pogodbe.
3. Pogoji iz javnega razpisa so sestavni del pogodbe o prodaji nepremičnine. Stroške sklenitve pogodbe, DDV ter stroške notarskih storitev plača kupec nepremičnine. Kupec pridobi lastninsko pravico na nepremičnini z vpisom le-te v zemljiško knjigo, stroške postopka vpisa spremembe lastninske pravice v zemljiško knjigo nosi kupec.
4. Obveznost prodajalca, da sklene pogodbo s ponudnikom, ki ponudi najvišjo ceno, je izključena. Župan oziroma imenovana komisija s soglasjem župana lahko ustavita začeti postopek razpolaganja do sklenitve pravnega posla, pri čemer se ponudnikom povrnejo stroški.
Besedilo javnega zbiranja ponudb je objavljeno v Uradnem listu RS in na spletni strani Občine Lenart.
IX. Rok za predložitev ponudbe
Ponudniki svoje pisne ponudbe za nakup nepremičnine pošljejo po pošti s priporočeno pošiljko na naslov Občina Lenart, Trg osvoboditve 7, 2230 Lenart, ali oddajo v glavni pisarni Občine Lenart najkasneje do 27. 5. 2019 do 9. ure, v vložišče Občine Lenart. Na zaprti ovojnici mora biti pod naslovom občine vidno navedeno: »Ne odpiraj – ponudba za nakup nepremičnine«.
Na ovojnici morajo ponudniki navesti ime in priimek (naziv) ter svoj naslov.
Ponudbe, ki bodo na Občino Lenart prispele po roku za oddajo ponudb, bodo v zaprti ovojnici vrnjene pošiljatelju in v postopku ne bodo obravnavane.
Javno odpiranje ponudb bo dne 27. 5. 2019, ob 10. uri, v prostorih Občine Lenart, Trg osvoboditve 7, 2230 Lenart, soba št. 28, 2. nadstropje.
X. Kontaktne osebe prodajalca
Vsa pojasnila v zvezi s prodajo in ogledom nepremičnine v času razpisa lahko zainteresirani ponudniki dobijo na Občini Lenart pri Martinu Brezniku, martin.breznik@lenart.si, tel. 02/729-13-22, kjer lahko pridobijo tudi razpisno dokumentacijo.
Besedilo razpisa ter obrazci za pripravo ponudbe so objavljeni na spletni strani Občine Lenart: http://www.lenart.si, v pisni obliki pa jih ponudniki lahko prevzamejo v glavni pisarni Občine Lenart.
Občina Lenart 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti