Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/2019 z dne 19. 7. 2019
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/2019 z dne 19. 7. 2019

Kazalo

2230. Odlok o višini takse za obravnavanje zasebnih pobud prostorskega razvoja, stran 5792.

  
Na podlagi 109. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17) in 23. člena Statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 75/10 – uradno prečiščeno besedilo, 107/13, 13/19) je Občinski svet Občine Idrija na 7. seji dne 4. 7. 2019 sprejel
O D L O K 
o višini takse za obravnavanje zasebnih pobud prostorskega razvoja 
1. člen 
Ta odlok se uporablja za izračun takse na osnovi 109. člena Zakona o urejanju prostora (v nadaljevanju: ZUreP-2), ki določa plačilo takse za obravnavanje tistih zasebnih potreb glede prostorskega razvoja, ki predstavljajo pobudo za spremembo namenske rabe prostora ali prostorsko izvedbenih pogojev Občinskega prostorskega načrta (v nadaljevanju: OPN).
2. člen 
Plačilo takse ne zagotavlja spremembe namenske rabe prostora v OPN, temveč zgolj obravnavo ustreznosti pobude na občini z vidika njene skladnosti s temeljnimi pravili urejanja prostora, cilji prostorskega razvoja občine in pravnimi režimi v prostoru ter z vidika možnosti opremljanja zemljišča s komunalno opremo in drugo gospodarsko javno infrastrukturo.
3. člen 
Občina zbira zasebne potrebe fizičnih in pravnih oseb na posebnih obrazcih in jih najkasneje vsake dve leti oceni in vrednoti glede skladnosti iz drugega člena tega odloka. Na vsake štiri leta od sprejema SD OPN lahko občina izvede analizo lastnih razvojnih potreb, potreb nosilcev urejanja prostora in zasebnih potreb ter na osnovi izhodišč pripravi program priprave SD OPN, s čimer so izpolnjeni pogoji za postopek SD OPN.
4. člen 
Nepopolno vlogo po pozivu za dopolnitev ali potrebo, ki je v nasprotju s področnimi predpisi in predpisi o urejanju prostora iz 2. člena tega odloka, lahko občina zavrne na osnovi ocene in vrednotenja. Predlagatelj se lahko na sklep pritoži na drugostopenjski organ.
5. člen 
Višino takse se določi na osnovi meril, ki jih določa ta odlok v prilogi in je odvisna od vrste, velikosti območja in zahtevnosti, ali gre za spremembo osnovne ali podrobnejše namenske rabe prostora in od potrebe po obravnavi pobude glede na pravne režime ter v postopku celovite presoje vplivov na okolje.
Taksa lahko znaša za posamezno potrebo med 50 in 300 EUR.
6. člen 
Plačilo takse je pogoj za obravnavo potrebe.
7. člen 
Prihodki iz naslova takse so namenski vir občine za financiranje nalog urejanja prostora.
8. člen 
Odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0005/2019
Idrija, dne 4. julija 2019
Župan 
Občine Idrija 
Tomaž Vencelj 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti