Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/2019 z dne 12. 4. 2019
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/2019 z dne 12. 4. 2019

Kazalo

1108. Pravilnik o plačah in plačilih občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov, stran 3054.

  
Na podlagi 34.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odl. US, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18), Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 108/09 – uradno prečiščeno besedilo, 107/09 – odl. US, 98/09 – ZIUZGK, 13/10, 59/10, 85/10, 94/10 – ZIU, 107/10, 35/11 – ORZSPJS49a, 110/11 – ZDIU12, 27/12 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 104/12 – ZIPRS1314, 46/13, 46/13 – ZIPRS1314-A, 101/13 – ZIPRS1415, 50/14, 25/14 – ZFU, 95/14 – ZUPPJS15, 82/15, 90/15 – ZUPPJS16, 88/16 – ZUPPJS17, 23/17 – ZDOdv, 67/17, 84/18) ter 16. člena Statuta Občine (Uradni list RS, št. 68/17) je Občinski svet Občine Žiri na 5. redni seji dne 28. 3. 2019 sprejel
P R A V I L N I K 
o plačah in plačilih občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov 
1. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina pravilnika) 
S tem pravilnikom so določene višine in načini določanja plače, plačila za opravljene funkcije, nagrade, sejnine in drugi prejemki, ki jih zakoni, ki urejajo to področje, ne določajo drugače in pripadajo funkcionarkam oziroma funkcionarjem (v nadaljnjem besedilu: funkcionar), zunanjim članom delovnih teles občinskega sveta, članom svetov ter članom drugih občinskih organov Občine Žiri.
2. člen 
(občinski funkcionarji) 
(1) Občinski funkcionarji so:
– županja oziroma župan (v nadaljnjem besedilu: župan),
– podžupanja oziroma podžupan (v nadaljnjem besedilu: podžupan),
– članice oziroma člani občinskega sveta (v nadaljnjem besedilu: član občinskega sveta).
(2) Občinski funkcionarji opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
(3) Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno. V soglasju z županom se lahko podžupan odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno. O tem župan obvesti občinski svet.
3. člen 
(pravice občinskih funkcionarjev) 
(1) Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno, in do plačila za opravljene funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
(2) Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, ter članom nadzornega odbora pripadajo sejnine za njihovo delo na sejah ter nagrade za opravljeno drugo delo, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika.
(3) Člani volilnih organov imajo zaradi dela v volilnih organih pravico do enkratnega nadomestila.
(4) Višine zneskov določenih plačil za opravljene funkcije, nagrade, sejnine in drugi prejemki so v tem pravilniku določeni v odstotkih, razen za plačo poklicnega župana in podžupana.
2. PLAČA OZIROMA PLAČILO ŽUPANA IN PODŽUPANA 
4. člen 
(plača župana) 
(1) Skladno z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju je za opravljanje funkcije župana Občine Žiri, ki sodi v VI. skupino občin po številu prebivalcev, določen 49 plačni razred. Županu za poklicno opravljanje funkcije pripada dodatek za delovno dobo.
(2) Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije v višini 50 % plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo.
5. člen 
(plača podžupana) 
(1) Osnovna plača podžupana, če funkcijo opravlja poklicno, se oblikuje v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju, in po številu prebivalcev lokalne skupnosti spada v VI. Skupino ter se lahko uvrsti od 34. do 41. plačnega razreda. Podžupanu za poklicno opravljanje funkcije pripada dodatek za delovno dobo.
(2) Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije največ v višini 50 % plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo.
(3) Višino plačila podžupana znotraj določenega razpona določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil.
6. člen 
(plačilo za udeležbo na sejah) 
Plača ali plačilo za opravljene funkcije župana in podžupana zajema tudi plačilo za udeležbo in delovanje na vseh sejah občinskega sveta in na sejah drugih delovnih teles.
7. člen 
(plača podžupanu v primeru predčasnega prenehanja funkcije župana) 
Podžupanu, ki bi bil v skladu s sklepom občinskega sveta določen, da bo v primeru predčasnega prenehanja funkcije župana opravljal funkcijo župana, pripada plača župana, ki bi jo dobil poklicni župan, pod pogojem, da bo tudi podžupan opravljal funkcijo župana poklicno. Če bo funkcijo župana opravljal nepoklicno, mu pripada plača v višini 50 % plače poklicnega župana.
3. VIŠINA SEJNINE ZA ČLANE OBČINSKEGA SVETA 
8. člen 
(sejnine občinskega sveta) 
(1) Višina sejnine za opravljanje funkcije člana občinskega sveta znaša 5 % plače župana.
(2) Članu občinskega sveta pripada zgoraj določen znesek sejnine za vsako sejo občinskega sveta.
(3) V primeru, da se seja prekine in nadaljuje drugi dan, so člani občinskega sveta poleg plačila za udeležbo na eni seji upravičeni še do polovičnega zneska, ki bi ga dobili za udeležbo na eni seji.
(4) V primeru, da član občinskega sveta zamudi na sejo za več kot eno uro ali da predčasno zapusti sejo za več kot eno uro zaradi lastnih potreb, mu pripada le polovični znesek, ki bi ga dobil za udeležbo na eni seji. Če zamudi na sejo ali predčasno zapusti sejo zaradi občinskih obveznosti, mu pripada celotni znesek plačila.
(5) Mesečno izplačilo se opravi na podlagi evidence o opravljenem delu članov občinskega sveta, ki jo vodi občinska uprava.
4. VIŠINA SEJNINE ZA ČLANE DELOVNIH TELES 
9. člen 
(sejnine delovnih teles) 
(1) Članom vseh delovnih teles, ki jih ustanovi občinski svet ali župan, pripada sejnina v višini 1 % plače župana za vsako udeležbo na seji delovnega telesa.
(2) Predsedniku delovnega telesa, ki sklicuje seje in jih vodi, pripada sejnina v višini 1,5 % plače župana.
5. VIŠINA SEJNINE ZA ČLANE NADZORNEGA ODBORA 
10. člen 
(sejnine nadzornega odbora) 
(1) Članom nadzornega odbora pripada sejnina v višini 3 % plače župana za vsako udeležbo na seji.
(2) Predsedniku nadzornega odbora, ki sklicuje seje in jih vodi, pripada sejnina v višini 4 % plače župana.
(3) Poleg tega so člani nadzornega odbora upravičeni do plačila za izvedbo posameznega nadzora v višini 1 % plače župana, ki se zaključi z izdelavo končnega poročila, na podlagi letnega programa dela ali po sklepu nadzornega odbora.
(4) Za izvedbo plačila predsednik nadzornega odbora občinski upravi predloži poročilo o opravljenem nadzoru. K poročilu priloži sklep o razdelitvi področij za posamezni nadzor ter izdelano končno poročilo.
6. VIŠINA PLAČILA ZA OPRAVLJANJE NALOG VOLILNIH ORGANOV 
11. člen 
(plačila za opravljanje nalog volilnih organov) 
(1) Člani volilnih organov imajo zaradi dela v volilnih organih ob vsakih splošnih volitvah, ki obsegajo redne in predčasne volitve v občinski svet, in redne ter nadomestne volitve župana v prvem in drugem krogu, pravico do nadomestila v skladu z zakonom.
(2) Predsednik in člani volilnih odborov ter njihovi namestniki, ki vodijo glasovanje na volišču na dan glasovanja, določenega z aktom o razpisu volitev, imajo za vsak dan glasovanja na volitvah pravico do nadomestila v skladu z zakonom.
7. POVRAČILA STROŠKOV, NADOMESTIL IN DRUGI PREJEMKI 
12. člen 
(uporaba določil pravilnika) 
(1) Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane komisij in odborov občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin članom štaba za civilno zaščito, uredniškega odbora (razen članom, ki so zaposleni v občinski upravi) in članom drugih komisij, odborov, svetov, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan.
(2) Osebam, ki vodijo organe in delovna telesa iz prvega odstavka tega člena, pripada nagrada v znesku, kot je določen za predsednike delovnih teles.
8. UVELJAVLJANJE PRAVIC IN NAČIN IZPLAČEVANJA 
13. člen 
(sredstva) 
Finančna sredstva za izplačevanje plač, sejnin, nagrad, ki jih imajo upravičenci po tem pravilniku, se zagotovijo iz sredstev proračuna.
14. člen 
(izplačila) 
(1) Plače se mesečno izplačujejo za pretekli mesec, praviloma do 15. dne v tekočem mesecu.
(2) Pri izplačilu drugih stroškov dela (sejnine, nagrade, podjemne pogodbe, avtorske pogodbe in druga obdavčljiva izplačila) je plačilni rok 20 do 45 dni po nastanku dogodka.
15. člen 
(evidence) 
Evidence o prisotnosti in upravičenosti do plač, sejnin, nagrad članov občinskega sveta, delovnih teles, članov nadzornega odbora in volilnih organov vodijo delavci občinske uprave, ki so zadolženi s strani župana, da so prisotni na seji in da pišejo zapisnik.
16. člen 
(službena potovanja) 
(1) Za službeno potovanje morajo občinski funkcionarji imeti nalog za službeno potovanje.
(2) Nalog za službeno potovanje občinskih funkcionarjev izda župan. Za službeno potovanje župana nalog izda direktor občinske uprave.
9. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
17. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah in nagradah funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta, nadzornega odbora in drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov (Uradni list RS, št. 36/08).
18. člen 
(objava in začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0008/2019-1
Žiri, dne 28. marca 2019
Župan 
Občine Žiri 
mag. Janez Žakelj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti