Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/2019 z dne 5. 4. 2019
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/2019 z dne 5. 4. 2019

Kazalo

1004. Pravilnik o dodeljevanju denarne pomoči družinam za novorojence z območja Občine Šmarje pri Jelšah, stran 2788.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1 in 30/18) in 16. člena Statuta Občine Šmarje pri Jelšah (Uradni list RS, št. 57/17) je Občinski svet Občine Šmarje pri Jelšah na 4. redni seji 28. 3. 2019 sprejel
P R A V I L N I K 
o dodeljevanju denarne pomoči družinam za novorojence z območja Občine Šmarje pri Jelšah 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Pravilnik o dodeljevanju denarne pomoči družinam za novorojence z območja Občine Šmarje pri Jelšah (v nadaljevanju: pravilnik) ureja denarne pomoči za novorojence družinam oziroma staršem z območja Občine Šmarje pri Jelšah in določa upravičence, višino pomoči, pogoje ter postopek za uveljavljanje pravice.
2. člen 
Denarna pomoč družinam za novorojence (v nadaljevanju: denarna pomoč) je enkratna denarna pomoč družini novorojenca, s katero se ji zagotovijo dodatna denarna sredstva za pokrivanje stroškov, ki nastanejo z rojstvom otroka.
II. UPRAVIČENCI IN POGOJI ZA UVELJAVLJANJE ENKRATNE DENARNE POMOČI 
3. člen 
Višina denarne pomoči znaša 250,00 EUR za vsakega novorojenca. O spremembi višine enkratnega prispevka odloča občinski svet s sklepom.
Sredstva za izplačilo denarne pomoči se zagotovijo v proračunu Občine Šmarje pri Jelšah.
4. člen 
Upravičenec po tem pravilniku je eden od staršev novorojenca, če sta z otrokom državljana Republike Slovenije in imata stalno prebivališče na območju Občine Šmarje pri Jelšah. Če starša ne živita skupaj, uveljavlja pravico do enkratnega prispevka tisti od staršev, pri katerem živi otrok.
Če je imel otrok ob rojstvu stalno prebivališče v drugi občini in je v tej tudi izkoristil denarno pomoč ob rojstvu otroka, potem ni več upravičen do pomoči v Občini Šmarje pri Jelšah.
Pravico do pomoči lahko uveljavlja tudi druga oseba, ki je zakoniti zastopnik otroka, na podlagi odločbe pristojnega organa in pod pogoji, ki so navedeni v prvem odstavku tega člena.
5. člen 
Čestitka župana ob rojstvu otroka se pošlje staršem novorojenca skupaj z odločbo.
III. POSTOPEK UVELJAVLJANJA ENKRATNE DENARNE POMOČI 
6. člen 
Upravičenec uveljavlja pravico do denarne pomoči s pisno vlogo na predpisanem obrazcu, ki jo vloži pri občinski upravi Občine Šmarje pri Jelšah najkasneje v dvanajstih mesecih po rojstvu otroka. Po preteku tega roka se vloga zavrže kot prepozna.
7. člen 
V vlogi iz prejšnjega člena upravičenec navede podatke o državljanstvu in stalnem prebivališču zase in za novorojenca in številko transakcijskega računa, kamor se nakaže denarna pomoč.
Obvezna priloga vloge je fotokopija transakcijskega računa upravičenca.
8. člen 
Postopek ugotavljanja upravičenosti do pomoči vodi pristojni občinski upravni organ po predpisih, ki urejajo splošni upravni postopek.
Občinska uprava nakaže denarno pomoč v roku 30 dni od dokončnosti odločbe.
9. člen 
Če se ugotovi, da je prejemnik prejel pomoč na podlagi neresničnih podatkov oziroma v nasprotju z določbami tega pravilnika, je prejeto pomoč dolžan vrniti skupaj z zakonsko določenimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila dalje.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
10. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o dodeljevanju denarne pomoči družinam za novorojence z območja Občine Šmarje pri Jelšah (Uradni list RS, št. 131/03), razen za novorojence, rojene do 30. 4. 2019.
11. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in se uporablja za novorojence, rojene od vključno 1. 5. 2019 dalje.
Št. 0321-0003/2019-5
Šmarje pri Jelšah, dne 28. marca 2019
Župan 
Občine Šmarje pri Jelšah 
Matija Čakš l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti