Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2018 z dne 11. 5. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2018 z dne 11. 5. 2018

Kazalo

Št. 1103-1/2018-9 Ob-2171/18, Stran 1127
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na podlagi četrtega odstavka 105. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08, 58/09, 64/09 – popr., 65/09 – popr., 20/11, 40/12 – ZUJF, 57/12 – ZPCP-2D, 47/15, 46/16, 49/16 – popr. in 25/17 – ZVaj), Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – uradno prečiščeno besedilo, 14/13 popr., 101/13 in 55/15-ZFisP, 96/15 – ZIPRS1617 in 13/18), Zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leti 2018 in 2019 (Uradni list RS, št. 71/17 in 13/18 – ZJF-H), Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 50/07, 61/08, 99/09 – ZIPRS1011, 3/13 in 81/16) ter 7. in 8. člena Pravilnika o izboru in sofinanciranju programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju (Uradni list RS, št. 33/17) objavlja
javni razpis 
za izbor in sofinanciranje programov profesionalnega usposabljanja za šolsko leto 2018/19
1. Predmet in namen razpisa
Predmet javnega razpisa je izbor programov profesionalnega usposabljanja, ki se objavijo v Katalogu programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja za šolsko leto 2018/19 (v nadaljevanju: katalog), ter med njimi izbor tistih, ki se sofinancirajo iz sredstev proračuna Republike Slovenije.
Programi profesionalnega usposabljanja so krajše oblike programov kariernega razvoja, ki so namenjene strokovnemu in disciplinarnemu razvoju posameznega strokovnega delavca oziroma strokovnega aktiva.
2. Pogoji za prijavo
Pogoji za prijavo na razpis so:
– da ima prijavitelj v poslovnem registru vpisano dejavnost izobraževanja,
– da je prijavljeni program usklajen s pravilnikom, ki ureja izbor in sofinanciranje programov profesionalnega usposabljanja,
– da je prijavljeni program pripravljen v skladu z določili tega razpisa,
– da prijavljeni program traja najmanj 8 ur.
3. Teme za prijavo predlogov programov profesionalnega usposabljanja
Prijavitelj je dolžan svoj predlog programa uvrstiti na eno od tem. V skladu z drugim odstavkom 8. člena Pravilnika o izboru in sofinanciranju programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju (Uradni list RS, št. 33/17; v nadaljevanju: pravilnik) je Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje na svoji 191. seji, dne 26. 4. 2018, določil naslednje prednostne teme za sofinanciranje programov profesionalnega usposabljanja:
1. varno in spodbudno učno okolje,
2. delo učitelja razrednika,
3. inkluzija različnosti,
4. usposabljanje vzgojiteljev/učiteljev, ki v vzgojno-izobraževalnih zavodih poučujejo slovenski jezik otroke/učence/dijake priseljencev,
5. poučevanje, učenje in vrednotenje dosežkov po predmetnih in strokovnih področjih,
6. prilagajanje izvedbe programov poklicnega strokovnega izobraževanja v izrednem izobraževanju,
7. vzgoja in izobraževanje za trajnostni razvoj.
Prijavitelji lahko predloge programov za objavo v katalogu (ne pa tudi za sofinanciranje) uvrstijo tudi v splošne teme:
1. internacionalizacija vzgoje in izobraževanja,
2. igrifikacija izobraževanj,
3. računalniško mišljenje (computational thinking),
4. spoznavanje glasbe in glasbeno ustvarjanje,
5. celostno poučevanje predmetnih učiteljev in učiteljev strokovnih modulov,
6. drugo.
4. Višina sredstev: višina razpoložljivih sredstev, namenjenih sofinanciranju programov profesionalnega usposabljanja, je 200.000,00 EUR. Sredstva so zagotovljena v proračunu Republike Slovenije za leti 2018 in 2019 (20.000,00 EUR za leto 2018, 180.000,00 EUR za leto 2019), na ukrepu 3311-11-0025 (Podporne aktivnosti), na proračunski postavki 715310 (Izobraževanje učiteljev). Skrbnica postavke je Maja Mihelič Debeljak, sekretarka.
5. Obvezna oblika in vsebina prijave ter način predložitve
Prijava se izvede v aplikaciji »Katis – Katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev vzgoji in izobraževanju« (v nadaljevanju: Katis). Vnos v aplikacijo je možen od 11. 5. 2018 do zaključka razpisa za vse, ki imajo dostop do aplikacije. Obvezni podatki za vnos so:
– matični podatki izvajalca,
– podatki o vsebini programa,
– podatki o organizaciji programa,
– podatki o izvedbi programa,
– podatki o ceni programa.
Podatke o prijavljenih programih prijavitelj pošlje tudi v tiskani obliki na obrazcih, ki jih natisne iz aplikacije Katis:
– podatki o prijavitelju,
– pregled programa (za vsak prijavljeni program posebej),
– seznam prijavljenih programov.
V tiskani obliki prijavitelj pošlje tudi:
– utemeljeno obrazložitev prijave programa z manj kot 30 udeleženci v primeru, da prijavlja program z manj kot 30 udeleženci in
– utemeljeno obrazložitev prijave programa z večjim številom izpeljav v primeru, da prijavlja program z več kot eno izpeljavo.
Vsi obrazci morajo biti ožigosani in podpisani s strani odgovorne osebe zavoda, ki programe prijavlja.
Prijavitelj, ki nima dostopa do aplikacije, za dostop zaprosi preko e-naslova katis.mizs@gov.si.
Oddaja prijave pomeni, da prijavitelj jamči, da so podatki v tiskani in elektronski obliki identični in da se prijavitelj strinja s pogoji razpisa in merili za ocenjevanje ter da prijava ne vsebuje lažnih ali zavajajočih podatkov.
6. Rok za oddajo prijave
Prijava je pravočasna, če je oddana v skladu s 5. točko razpisa:
– v aplikaciji Katis, na naslovu https://paka3.mss.edus.si/katis/Uvodna.aspx, najkasneje 7. 6. 2018, in
– v tiskani obliki v zaprti ovojnici osebno ali po pošti na naslov: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova cesta 16, 1000 Ljubljana, s pripisom »Ne odpiraj – Vloga na javni razpis za izbor in sofinanciranje programov profesionalega usposabljanja za šolsko leto 2018/19« in nazivom ter polnim naslovom prijavitelja, najkasneje do 8. 6. 2018. Prijava se šteje za pravočasno, če je najkasneje do 8. 6. 2018 prispela v vložišče Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova cesta 16, 1000 Ljubljana, oziroma je oddana priporočeno po pošti na zadnji dan prijave, tj. 8. 6. 2018.
Vlog v neustrezno označenih in nepravočasno prispelih ovojnicah razpisna komisija ne bo obravnavala in bodo zavržene.
7. Odpiranje prijav: vloge bo odpirala komisija za izvedbo postopka javnega razpisa (v nadaljevanju: razpisna komisija). Ker se pričakuje večje število vlog, bo predvidoma dne 12. 6. 2018 v prostorih ministrstva potekalo nejavno odpiranje vlog v prisotnosti članov razpisne komisije. Pri odpiranju vlog razpisna komisija ugotavlja njihovo popolnost. Prijava je formalno popolna, če je oddana v tiskani obliki in so v aplikaciji Katis izpolnjeni vsi podatki, kot je določeno v 5. točki razpisa ter so v tiskani in elektronski obliki identični. Komisija bo v roku 8 dni od odpiranja vlog pisno pozvala k dopolnitvi tiste prijavitelje, katerih vloge niso popolne.
8. Merila za izbor programov profesionalnega usposabljanja za objavo v katalogu
Odprte in popolne vloge bo ocenila razpisna komisija v skladu z določili razpisa. S sklepom bodo izbrani programi izvajalcev, ki izpolnjujejo pogoje iz 2. točke razpisa. Izvajalci bodo z izbranimi programi objavljeni v Katalogu programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja.
Prijavljeni program mora biti usklajen s cilji vzgoje in izobraževanja in v skladu z zakonom, ki ureja organizacijo in financiranje vzgoje in izobraževanja, vsebine programa pa morajo biti usklajene s cilji programa.
9. Merila za sofinanciranje programov profesionalnega usposabljanja
Za šolsko leto 2018/19 bodo v skladu z razpoložljivimi sredstvi sofinancirani programi tistih izvajalcev, ki so prijavljeni na eno od prednostnih tem, objavljenih v 3. točki razpisa in so za programe, izvedene v koledarskem letu 2017, z evalvacijo dosegli povprečno oceno, ki ni nižja od srednje vrednosti na lestvici vrednotenja programov v evalvacijskem vprašalniku. Opredeljeno povprečno vrednost na lestvici vrednotenja programov, mora izvajalec doseči pri vseh kategorijah evalvacije v preteklem koledarskem letu.
Ministrstvo ne bo sofinanciralo kongresov in konferenc. Prav tako ministrstvo ne bo sofinanciralo programov, ki so sofinancirani iz drugih virov.
Izvajalci programov iz prvega odstavka tega člena bodo na prednostni vrstni red sofinanciranja razvrščeni glede na seštevek povprečnih ocen vsebin in metod dela, uporabnosti programa ter organizacije in izvedbe programa za vse programe profesionalnega usposabljanja, ki so jih izvedli v preteklem koledarskem letu. Programi izvajalcev bodo v skladu s prijavo na osnovi evalvacijskih ocen programov sofinancirani v višini najmanj 50 % vrednosti programa do porabe razpisanih sredstev.
Ministrstvo bo sofinanciralo eno izpeljavo prijavljenega programa, razen v izjemnih primerih, ko bo s strani izvajalca prejelo utemeljeno obrazložitev za objavo večjega števila izpeljav programa.
V primeru, da bo z razvrščanjem ugotovljeno, da je na zadnjem mestu, ki še omogoča sofinanciranje, izvajalec, ki je v izbor predlagal več programov, in vseh ne bo mogoče sofinancirati, bo kot dodatni kriterij za sofinanciranje upoštevana višina kotizacije na udeleženca. Prednost pri sofinanciranju bodo imeli programi z nižjo kotizacijo. Če na ta način izbira zadnjega še sofinanciranega programa še vedno ne bo možna, bo izvajalec s strani ministrstva pozvan, da sam izbere program/e za sofinanciranje.
V primeru, da bo z razvrščanjem ugotovljeno, da je na zadnjem mestu, ki še omogoča sofinanciranje, več izvajalcev z enakim seštevkom povprečnih ocen, se med njimi odloča tako, da se njihovi programi razvrstijo glede na višino kotizacije na udeleženca, prednost pa bodo imeli programi z nižjo kotizacijo. Če na ta način izbira zadnjega še sofinanciranega programa še vedno ni možna, se med temi programi z enako višino kotizacije izbere programe tistih izvajalcev, ki imajo višjo povprečno oceno vsebin in metod dela. Če ti izvajalci dosegajo enako povprečno oceno vsebin in metod dela, se med njimi nadalje izbere program tistega izvajalca, ki ima višjo povprečno oceno uporabnosti programa.
Vsak program lahko izvajalec prijavi samo enkrat.
Ministrstvo bo sofinanciralo programe, ki so predvideni za najmanj 30 udeležencev. Programov, načrtovanih za manj kot 30 udeležencev, ministrstvo ne bo sofinanciralo, oziroma jih bo sofinanciralo v izjemnih primerih, če bo s strani prijavitelja za tako izvedbo ob prijavi prejelo pisno argumentacijo izvedbe z manjšim številom udeležencev. O utemeljenosti argumentacije izvedbe programa z manjšim številom udeležencev bo odločala razpisna komisija. V primeru da se komisija ne bo strinjala s tako izpeljavo, bo izvajalca pozvala k dopolnitvi vloge, oziroma k potrditvi večjega števila udeležencev.
V primeru, da bo na razpis prijavljenih manj programov za sofinanciranje v skladu z določili razpisa, kot je na voljo razpisanih finančnih sredstev, bo ministrstvo glede na razpoložljiva finančna sredstva sofinanciralo programe v stopnji, ki presega 50 %, na način, da se vsakemu upravičenemu izvajalcu dodeli sorazmerno višja stopnja sofinanciranja.
10. Rok, v katerem bodo prijavitelji obveščeni o izidu javnega razpisa
Prijavitelji bodo o izidu javnega razpisa obveščeni s sklepom najkasneje v 60 dneh od izteka roka za oddajo prijave na razpis.
Vloge, ki ne bodo oddane pravočasno v elektronski in tiskani obliki, bodo s sklepom zavržene.
Nepopolne vloge, ki jih prijavitelji ne bodo dopolnili v skladu s pozivom za dopolnitev, bodo s sklepom zavržene.
Prijave tistih prijaviteljev, ki ne bodo izpolnjevali osnovnih pogojev iz 2. točke razpisa, bodo zavrnjene.
11. Objava programov in sklepanje pogodb
Na osnovi sklepa o izbiri bo ministrstvo programe objavilo v katalogu. Za izvajanje programov, ki se ne sofinancirajo, temveč se le objavijo v katalogu, bo ministrstvo z izvajalcem sklenilo pogodbo o izvajanju posameznega programa, za izvajanje sofinanciranih programov pa bo ministrstvo z izvajalcem sklenilo pogodbo o izvajanju in sofinanciranju posameznega programa.
Če prijavitelj ne bo pristopil k podpisu pogodbe v skladu s pozivom ministrstva, se šteje, da je umaknil prijavo.
Če se po izdanem sklepu o izboru ugotovi dejstvo, na podlagi katerega bi v postopku javnega razpisa prišlo do drugačnega sklepa, če bi bilo ob izdaji znano, ministrstvo lahko odstopi od podpisa pogodbe.
12. Informativni dnevi: informativna dneva za prijavo programov na razpis bosta v sredo, 16. 5. 2018 in v petek, 18. 5. 2018, ob 10. uri, v prostorih ministrstva. Najavo udeležbe za posamezni termin informativnega dneva sporočite na elektronski naslov katis.mizs@gov.si.
13. Razpisna dokumentacija: razpisna dokumentacija, ki obsega besedilo razpisa, vzorec pogodbe o izvajanju programov profesionalnega usposabljanja, vzorec pogodbe o izvajanju in sofinanciranju programov profesionalnega usposabljanja in metodologijo za izračun vrednosti programa, je dosegljiva na spletnem naslovu ministrstva, http://www.mizs.gov.si/si/javne_objave_in_razpisi/javni_razpisi/. Za dodatne informacije lahko pokličete na tel. 01/40-05-327 (Nataša Miklič) ali 01/40-05-233 (Vida Trilar) oziroma pišete na elektronski naslov katis.mizs@gov.si.
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti