Uradni list

Številka 82
Uradni list RS, št. 82/2018 z dne 21. 12. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 82/2018 z dne 21. 12. 2018

Kazalo

4040. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Litija, stran 13208.

  
Na podlagi 55. člena Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2018 in 2019 (Uradni list RS, št. 71/17 in 13/18 – ZJF-H), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1 in 30/18), prve alineje 41. člena Zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84, 32/85 – popr., 33/89, Uradni list RS, št. 24/92 – odl. US, 44/97 – ZSZ in 101/13 – ZdavNepr), 218. člena Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 102/04 – uradno prečiščeno besedilo, 14/05 – popr., 92/05 – ZJC-B, 93/05 – ZVMS, 111/05 – odl. US, 126/07, 108/09, 61/10 – ZRud-1, 20/11 – odl. US, 57/12, 101/13 – ZdavNepr, 110/13 in 19/15) in 16. člena Statuta Občine Litija (Uradni list RS, št. 31/17) je Občinski svet Občine Litija na 1. izredni seji dne 17. decembra 2018 sprejel
O D L O K 
o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Litija 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(predmet odloka) 
Ta odlok določa območja, na katerih se v Občini Litija plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljevanju: nadomestilo), merila za določitev višine nadomestila in merila za oprostitev plačila nadomestila.
2. člen 
(zavezanec) 
Zavezanec za plačilo nadomestila je neposredni uporabnik zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe.
3. člen 
(zazidano stavbno zemljišče) 
(1) Za zazidano stavbno zemljišče se štejejo tista zemljišča, na katerih so gradbene parcele z zgrajenimi stavbami in gradbenimi inženirskimi objekti, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture, in tista zemljišča, na katerih se je na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja začelo z gradnjo stavb in gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture.
(2) Zazidano stavbno zemljišče se plačuje od stanovanjske oziroma poslovne površine objekta.
(3) Stanovanjska površina je čista tlorisna površina sob, predsobe, hodnikov v stanovanju, kuhinje, kopalnice, shrambe in drugih zaprtih prostorov stanovanja ter čista tlorisna površina garaže za osebne avtomobile.
(4) Poslovna površina je čista tlorisna površina poslovnega prostora in vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani s poslovnim prostorom.
(5) Odprte poslovne površine so površine, ki so namenjene poslovni dejavnosti, kot so: nepokrita skladišča, interna parkirišča, delavnice na prostem, športno rekreativne površine, nepokrite gostinske površine, poslovne površine kamnolomov, peskokopov in druge odprte površine namenjene poslovni dejavnosti.
(6) Stanovanjske in poslovne površine se povzamejo po neto tlorisni površini iz Registra nepremičnin, ki ga vodi Geodetska uprava Republike Slovenije in je na vpogled preko svetovnega spleta. Od neto tlorisne površine objekta se odštejejo površine odprtih balkonov, odprtih lož in odprtih teras.
(7) V primeru da stavba gradbene parcele še nima določene, se do njene določitve za zazidano stavbno zemljišče šteje tisti del površine zemljiške parcele, na kateri stoji takšna stavba (fundus), pomnožena s faktorjem 1,5, preostali del površine zemljiške parcele pa se šteje za nezazidano stavbno zemljišče.
4. člen 
(nezazidano stavbno zemljišče) 
Za nezazidano stavbno zemljišče se štejejo tista zemljišča, za katera je s prostorskim izvedbenim aktom določeno:
– da je na njih dopustna gradnja stanovanjskih in poslovnih stavb, ki niso namenjene za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave,
– da je na njih dopustna gradnja gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti javne infrastrukture in tudi niso namenjeni za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave.
5. člen 
(območja) 
(1) Nadomestilo se plačuje na celotnem območju Občine Litija in je razdeljeno na štiri območja:
– 1. poselitveno območje mesta Litija,
– 2. poselitveno območje naselij Kresnice, Zagorica in industrijskega dela naselja Breg pri Litiji,
– 3. poselitveno območje naselij Gabrovka, Dole pri Litiji, Jevnica, Sava, Vače, Polšnik, Zgornji Hotič, Spodnji Hotič in neindustrijskega dela naselja Breg pri Litiji,
– 4. poselitveno območje drugih strjenih naselij v občini in razpršene gradnje, ki so opremljene najmanj z vodovodnim in električnim omrežjem.
(2) Meje območij iz prejšnjega odstavka so enake mejam naselij, ki sestavljajo posamezno območje iz prejšnjega odstavka. Meje naselij so povzete iz registra prostorskih enot, ki ga vodi Geodetska uprava Republike Slovenije.
(3) Ne glede na prejšnji odstavek industrijski del naselja Breg pri Litiji iz druge alineje prvega odstavka tega člena sestavljajo nepremičnine znotraj naselja Breg pri Litiji, ki na podlagi Odloka o Občinskem prostorskem načrtu Občine Litija (Uradni list RS, št. 58/10 in 63/18) po podrobnejši namenski rabi spadajo v območje IG – gospodarske cone, neindustrijski del naselja Breg pri Litiji iz tretje alineje prvega odstavka tega člena pa sestavljajo vse preostale nepremičnine znotraj naselja Breg pri Litiji.
II. MERILA ZA DOLOČITEV VIŠINE NADOMESTILA 
a) Merila za določitev višine nadomestila za zazidano stavbno zemljišče
6. člen 
(komunalna opremljenost) 
Opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami individualne in kolektivne rabe oziroma možnost priključitve objekta na posamezno infrastrukturo se ovrednoti z naslednjimi točkami:
– sistem za oskrbo s pitno vodo s hidrantno mrežo
20 točk
– sistem za oskrbo s pitno vodo brez hidrantne mreže
15 točk
– javna kanalizacija 
10 točk
– električno omrežje 
20 točk
– telefonsko omrežje 
10 točk
– asfaltna cesta s hodniki za pešce 
20 točk
– asfaltna cesta brez hodnikov za pešce 
15 točk
– makadamska cesta 
10 točk
– javna razsvetljava 
20 točk
7. člen 
(omejitve) 
Pri določanju komunalne opremljenosti zemljišča iz prejšnjega člena tega odloka:
– se šteje, da je stavbno zemljišče opremljeno z javno razsvetljavo, če je svetilka javne razsvetljave od meje stavbnega zemljišča oddaljena manj kot 80 m;
– se šteje, da ima stavbno zemljišče možnost priključitve na javno asfaltno cesto, če je priključek oddaljen od meje stavbnega zemljišča manj kot 500 m, v nasprotnem primeru se šteje, da ima stavbno zemljišče možnost priključitve na makadamsko cesto.
8. člen 
(lega in namembnost) 
(1) Po namenu uporabe so objekti oziroma deli objektov opredeljeni glede na območja, določena v 5. členu odloka, in ob upoštevanju standardne klasifikacije dejavnosti. Njihova lega oziroma namembnost se točkuje na način, kot izhaja iz spodnje razpredelnice:
Stanovanjski namen
Območje
1.
2.
3.
4.
Stanovanjske stavbe oziroma prostori
20 točk
15 točk
10 točk
0 točk
Poslovni namen
Območje
1.
2.
3.
4.
A) Trgovina, popravila motornih vozil in izdelkov široke porabe, gostinstvo, finančno posredništvo, poslovanje z nepremičninami, najem in poslovne storitve
300 točk
150 točk
50 točk
25 točk
B) Dejavnost javne uprave in obrambe, obvezno socialno zavarovanje, izobraževanje, zdravstvo in socialno varstvo, dejavnost javne higiene, dejavnost združenj in organizacij, rekreacijske, kulturne in športne dejavnosti, druge javne storitvene dejavnosti
20 točk
20 točk
20 točk
20 točk
C) Proizvodnja cementa, apna, mavca ter izdelkov iz betona, cementa, mavca
200 točk
200 točk
100 točk
100 točk
D) Vse dejavnosti, ki niso opredeljene pod A), B) in C)
120 točk
120 točk
25 točk
25 točk
(2) Odprte poslovne površine se ovrednotijo s 50 % točk zazidanega stavbnega zemljišča.
(3) Odprte športno rekreativne površine se ovrednotijo s 25 % točk zazidanega stavbnega zemljišča, zaprte rekreativne površine pa s 50 % točk zazidanega stavbnega zemljišča.
(4) Kot območje izjemno ugodne lokacije v zvezi s pridobivanjem dohodka v mestu Litija se šteje območje na levi strani mesta Litije med železniško progo in reko Savo, vezano na lokacijo ob Ljubljanski cesti, in območje na desni strani mesta Litija, ki obsega območje med Zasavsko cesto, Jerebovo ulico, Levstikovo ulico, Grbinsko cesto, Cesto Dolenjskega odreda (vključno z območjem Ježe) in Savsko cesto (do križišča z Zasavsko cesto).
(5) Trgovski objekti z neto tlorisno površino nad 350 m², ki se nahajajo znotraj območja, navedenega v prejšnjem odstavku, se dodatno točkujejo z 200 točkami.
9. člen 
(smotrnost uporabe stavbnega zemljišča) 
(1) Za objekte z več stanovanjskimi enotami se zmanjša skupno število točk za naslednje odstotke:
– pri stavbah z do 2 stanovanjema0 %
– pri stavbah s 3 do 4 stanovanji1 %
– pri stavbah s 5 do 10 stanovanji10 %
– pri stavbah z več kot 10 stanovanji15 %.
(2) Stanovanjske površine, v katerih nihče ne biva najmanj eno leto pred odmero nadomestila za tekoče leto, in poslovne površine, v katerih nihče ne opravlja poslovne dejavnosti najmanj eno leto pred odmero nadomestila za tekoče leto, se dodatno točkuje s 100 točkami. Nadomestilo se odmeri tako, da se upošteva zadnji pretežni namen rabe prostora.
(3) Občinska uprava preverja podatek o praznih stanovanjskih ali poslovnih površinah, ki se dodatno točkujejo, iz Centralnega registra prebivalcev oziroma iz Poslovnega registra, ki ga vodi AJPES.
b) Merila za določitev višine nadomestila za nezazidano stavbno zemljišče
10. člen 
(komunalna opremljenost, namembnost in smotrna uporaba zemljišča) 
Za nezazidano stavbno zemljišče se nadomestilo z upoštevanjem opremljenosti stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami ter namembnosti in smotrnosti uporabe stavbnega zemljišča določi z enotnim kriterijem glede na območja iz 5. člena tega odloka:
Območje
1.
2.
3.
4.
Točke glede na komunalno opremljenost, namembnost in smotrno uporabo zemljišča
100 točk
70 točk
60 točk
40 točk
III. OPROSTITVE PLAČILA NADOMESTILA 
11. člen 
(enoletne oprostitve) 
(1) Poleg oprostitev, ki jih navaja 59. člen Zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84, 32/85 – popr., 33/89, Uradni list RS, št. 24/92 – odl. US, 44/97 – ZSZ in 101/13 – ZDavNepr), se za dobo enega leta oprosti plačila nadomestila zavezanca, ki živi z drugimi člani v skupnem gospodinjstvu v slabih življenjskih razmerah in izpolnjuje eno od naslednjih meril:
– eden izmed članov prejema denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek skladno s predpisi, ki urejajo socialno varstvene prejemke,
– eden izmed članov je upravičenec do subvencionirane stanovanjske najemnine.
(2) V primeru, da je v enostanovanjski hiši oziroma stanovanjski enoti več kot eno skupno gospodinjstvo, morajo biti merila za oprostitev iz prejšnjega odstavka izpolnjena v obeh oziroma vseh gospodinjstvih, če je zavezanec en sam za celotno enostanovanjsko hišo oziroma stanovanjsko enoto.
(3) V primeru elementarne nesreče, zaradi česar stanovanjski objekt ni več uporaben za bivanje, oziroma je del stanovanjskega objekta huje poškodovan in zavezanec vseeno biva v njem, se zavezanca na lastno zahtevo oprosti plačila nadomestila, če se ugotovi, da bi plačevanje nadomestila ogrožalo socialno varnost zavezanca in njegove družine. Oprostitev velja za dobo enega leta.
(4) Pisni zahtevek za oprostitev plačila nadomestila mora zavezanec vložiti najkasneje do 31. januarja za tekoče leto pri občinski upravi. K pisnemu zahtevku mora zavezanec priložiti vsa potrebna dokazila (odločba centra za socialno delo, dokazila o višini dohodka družine za preteklo leto ipd.).
(5) O oprostitvi plačila nadomestila občinska uprava izda ustrezno odločbo.
IV. ODMERA NADOMESTILA 
12. člen 
(odmera nadomestila za zazidano stavbno zemljišče) 
Letna višina nadomestila se določi tako, da se skupno število točk, določenih po merilih za določitev višine nadomestila za zazidano stavbno zemljišče, pomnoži z vrednostjo točke ter s površino zazidanega stavbnega zemljišča.
13. člen 
(odmera nadomestila za nezazidano stavbno zemljišče) 
Višina nadomestila za nezazidano stavbno zemljišče se določi tako, da se skupno število točk, določenih po merilih za določitev višine nadomestila za nezazidano stavbno zemljišče, pomnoži s površino nezazidanega stavbnega zemljišča, z vrednostjo točke ter s korekcijskim faktorjem v višini 0,21.
14. člen 
(vrednost točke) 
Vrednost točke za odmero nadomestila na območju Občine Litija se določi v višini 0,0069 EUR.
15. člen 
(prijava) 
(1) Zavezanci so dolžni prijaviti pri občinski upravi vse spremembe, ki vplivajo na nastanek obveznosti plačila nadomestila oziroma ki kakorkoli vplivajo na odmero nadomestila.
(2) Sprememba za plačilo nadomestila, nastala med letom oziroma po odmeri nadomestila za tekoče leto, se upošteva od 1. januarja naslednjega leta dalje.
(3) Za izračun nadomestila se uporabljajo uradni podatki in evidence. Če ti podatki niso dostopni, je zavezanec za plačilo nadomestila dolžan na poziv občinske uprave v roku 15 dni od prejema poziva posredovati verodostojne podatke, ki omogočajo odmero nadomestila.
16. člen 
(vodenje evidence, izdaja odločbe) 
(1) Evidenco zavezancev za plačilo nadomestila vodi in vzdržuje občinska uprava, ki posreduje podatke za odmero pristojnemu finančnemu organu.
(2) Odločbo o odmeri nadomestila izda zavezancu pristojni finančni organ, ki tudi vodi postopke v zvezi z odmero, nadzorom obračunavanja, plačevanja in izterjavo nadomestila v skladu z zakonom o davčnem postopku.
V. KAZENSKA DOLOČBA 
17. člen 
(kazenska določba) 
(1) Zavezanec za plačilo nadomestila, ki v skladu s tem odlokom pri občinski upravi ne prijavi vseh sprememb, ki vplivajo na nastanek obveznosti plačila nadomestila oziroma ki kakorkoli vplivajo na odmero nadomestila, ali če v prijavi navede netočne podatke, se:
– kaznuje z globo v višini 600 EUR, če je zavezanec pravna oseba,
– kaznuje z globo v višini 400 EUR, če je zavezanec samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost,
– kaznuje z globo v višini 200 EUR odgovorna oseba pravne osebe iz prve alineje ali samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, iz druge alineje,
– kaznuje z globo v višini 200 EUR, če je zavezanec fizična oseba.
(2) Nadzor nad izvajanjem določbe iz prejšnjega odstavka izvaja medobčinski inšpektorat in redarstvo.
VI. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
18. člen 
(prehodna določba) 
(1) Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Litija (Uradni list RS, št. 132/03, 119/04, 119/05, 106/11 in 89/12).
(2) Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za nezazidana stavbna zemljišča se začne na podlagi tega odloka odmerjati s 1. januarjem leta, ki sledi letu, v katerem bo vzpostavljena ustrezna evidenca nezazidanih stavbnih zemljišč. Do takrat se za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za nezazidana stavbna zemljišča uporablja odlok iz prejšnjega odstavka.
19. člen 
(končna določba) 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-8/2017-10
Litija, dne 17. decembra 2018
Župan 
Občine Litija 
Franci Rokavec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti