Uradni list

Številka 82
Uradni list RS, št. 82/2018 z dne 21. 12. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 82/2018 z dne 21. 12. 2018

Kazalo

3980. Uredba o izvajanju državne javne službe na osuševalnih in namakalnih sistemih, stran 13039.

  
Na podlagi četrtega odstavka 113. člena v zvezi s prvim odstavkom 115.b člena, tretjega odstavka 114. člena in 118. člena ter za izvajanje 127. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17 in 22/18) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O 
o izvajanju državne javne službe na osuševalnih in namakalnih sistemih 
1. člen 
(vsebina) 
Ta uredba podrobneje določa naloge državne javne službe upravljanja in vzdrževanja osuševalnih sistemov ter naloge upravljanja, vzdrževanja in delovanja državnih namakalnih sistemov (v nadaljnjem besedilu: državna javna služba), način izvajanja državne javne službe, financiranje, dolžnosti izvajalca državne javne službe, vsebino pogodbe, program upravljanja in programe vzdrževanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov, območje in obdobje izvajanja državne javne službe ter način poročanja.
2. člen 
(uporaba) 
(1) Ta uredba se uporablja za upravljanje in vzdrževanje osuševalnih sistemov, ki so vpisani v evidenco osuševalnih in namakalnih sistemov v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo.
(2) Ta uredba se uporablja za upravljanje, vzdrževanje in delovanje državnih namakalnih sistemov, ki so vpisani v evidenco osuševalnih in namakalnih sistemov v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo.
(3) Ta uredba se ne uporablja za vodno infrastrukturo in vodna zemljišča, katerih vzdrževanje se opravlja po predpisih, ki urejajo gospodarske javne službe na področju urejanja voda.
3. člen 
(pomen izrazov) 
Izrazi, uporabljeni v tej uredbi, pomenijo:
– podizvajalec je oseba, ki za državno javno službo opravlja določene naloge vzdrževanja oziroma upravljanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov;
– program upravljanja je program, ki zajema naloge upravljanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov;
– program vzdrževanja je program, ki zajema posamezna opravila, potrebna na posameznem osuševalnem in državnem namakalnem sistemu.
4. člen 
(območje izvajanja državne javne službe) 
Državna javna služba se izvaja na območju Republike Slovenije.
5. člen 
(izvajalec državne javne službe) 
(1) Izvajalec državne javne službe (v nadaljnjem besedilu: izvajalec) se imenuje z odločbo ministrstva, pristojnega za kmetijstvo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), za obdobje sedmih let.
(2) Izvajalec iz prejšnjega odstavka lahko za opravljanje nalog upravljanja s podizvajalcem, registriranim za opravljanje nalog upravljanja iz 6. člena te uredbe in izbranim po predpisih o javnem naročanju, sklene pogodbo o izvajanju določenih nalog upravljanja, vendar največ za 20 odstotkov predvidenih letnih ur iz naslova nalog upravljanja.
(3) Izvajalec iz prvega odstavka lahko za opravljanje rednega in investicijskega vzdrževanja s podizvajalcem, registriranim za opravljanje nalog vzdrževanja iz 8. člena te uredbe in izbranim po predpisih o javnem naročanju, sklene pogodbo o izvajanju določenih nalog vzdrževanja.
6. člen 
(naloge upravljanja) 
(1) Naloge upravljanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov mora izvajalec opravljati tako, da je zagotovljeno načelo učinkovitosti in gospodarnosti delovanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov.
(2) Izvajalec upravlja tudi z zemljišči v lasti Republike Slovenije, na katerih so objekti in naprave, ki so potrebni za delovanje osuševalnih in državnih namakalnih sistemov, na katerih se izvaja državna javna služba. Ta zemljišča, skupaj z objekti in napravami preidejo v upravljavstvo izvajalca s sklepom Vlade Republike Slovenije, sprejetim v skladu z zakonom, ki ureja stvarno premoženje države in samoupravnih lokalnih skupnosti.
(3) Poleg nalog iz 127. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17 in 22/18) mora izvajalec opravljati naslednje naloge:
1. pripravo letnega programa upravljanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov iz 7. člena te uredbe;
2. pripravo letnih programov vzdrževanja posameznih osuševalnih in državnih namakalnih sistemov iz 9. člena te uredbe;
3. nadzor nad delovanjem osuševalnih in državnih namakalnih sistemov;
4. pripravo poročil iz 13. člena te uredbe;
5. notranjo upravno in vsebinsko kontrolo izvajanja državne javne službe;
6. spremljanje in analizo delovanja državne javne službe ter pripravo poročil o delu s spremljanjem kazalnikov;
7. sodelovanje z drugimi ministrstvi in izvajalci drugih javnih služb, razvojno-strokovnih nalog ali raziskovalnega dela ter z organizacijami, katerih delo se nanaša na delovanje državne javne službe, in
8. druge naloge, opredeljene v letnem programu upravljanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov.
(4) Naloge upravljanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov se opravljajo v skladu s programom izvajanja državne javne službe na osuševalnih in namakalnih sistemih za obdobje 2019–2025 iz Priloge 1, ki je sestavni del te uredbe, ter v skladu z letnim programom upravljanja iz 7. člena te uredbe.
7. člen 
(letni program upravljanja) 
(1) Izvajalec na podlagi izhodišč ministrstva pripravi letni program upravljanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov, ki vsebuje zlasti:
1. pregled stanja;
2. pravne podlage;
3. namen, letne cilje in kazalnike za doseganje letnih ciljev;
4. vrsto in opis nalog upravljanja skupaj s predvidenim letnim obsegom ur dela;
5. finančni načrt upravljanja in
6. dinamiko izvajanja letnega programa upravljanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov.
(2) Letni program upravljanja izvajalec pošlje ministrstvu v soglasje, in sicer najpozneje do 15. decembra tekočega leta za naslednje koledarsko leto.
(3) V letnem programu upravljanja morajo biti jasno označene naloge, ki jih bo izvajal podizvajalec.
(4) Izvajalec opravlja naloge iz prvega odstavka tega člena na podlagi potrjenega letnega programa upravljanja.
8. člen 
(naloge vzdrževanja) 
(1) Naloge vzdrževanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov mora izvajalec opravljati tako, da se zagotavlja nemoteno, učinkovito in gospodarno delovanje v skladu z njihovo namembnostjo. Naloge vzdrževanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov se opravljajo v okviru rednega delovanja in vzdrževanja (v nadaljnjem besedilu: redno vzdrževanje) ter investicijskega vzdrževanja.
(2) Naloge rednega vzdrževanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov se opredelijo v letnih programih vzdrževanja iz 9. člena te uredbe, za vsak posamezen osuševalni sistem in državni namakalni sistem.
(3) Če se na posameznem osuševalnem ali državnem namakalnem sistemu z rednimi vzdrževalnimi deli ne more zagotoviti nemoteno delovanje sistema, se izvede potrebno investicijsko vzdrževanje. Dela, ki so potrebna v okviru investicijskega vzdrževanja, se opredelijo v letnem programu vzdrževanja iz 9. člena te uredbe.
(4) Naloge vzdrževanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov se opravljajo v skladu s programom izvajanja državne javne službe na osuševalnih in namakalnih sistemih za obdobje 2019–2025 iz Priloge 1 te uredbe ter v skladu z letnimi programi vzdrževanja iz 9. člena te uredbe.
9. člen 
(letni program vzdrževanja za posamezni osuševalni sistem in državni namakalni sistem) 
(1) Letni program vzdrževanja za posamezni osuševalni sistem in državni namakalni sistem vsebuje:
1. osnovne podatke o sistemu;
2. opis dejanskega stanja sistema;
3. opredeljene letne cilje vzdrževanja s kazalniki;
4. vrsto in obseg predvidenih nalog vzdrževanja;
5. finančni načrt vzdrževanja z zagotovljenim virom financiranja;
6. dinamiko izvajanja letnega programa vzdrževanja in
7. pri osuševalnih sistemih tudi grafično prilogo z označitvijo lokacije in vrste predvidenih nalog vzdrževanja.
(2) Program vzdrževanja letno pripravi izvajalec. En izvod letnega programa vzdrževanja za naslednje koledarsko leto izvajalec pošlje ministrstvu najpozneje do 1. novembra tekočega leta.
10. člen 
(financiranje nalog upravljanja) 
(1) Naloge upravljanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov iz 6. člena te uredbe se v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, financirajo iz proračuna Republike Slovenije v skladu z razpoložljivimi sredstvi v posameznem proračunskem letu.
(2) V posameznem letu se lahko na predlog izvajalca zmanjša ali poveča obseg nalog upravljanja glede na dejansko višino razpoložljivih sredstev v tem letu.
(3) Izvajalec mora glede na zmanjšan ali povečan obseg nalog upravljanja iz prejšnjega odstavka in ob upoštevanju razpoložljivih sredstev pripraviti spremembe letnega programa upravljanja in jih poslati ministrstvu v soglasje.
(4) Izplačila za opravljene naloge upravljanja iz 6. člena te uredbe se izvajajo na podlagi zahtevkov. Zahtevku se priložita poročilo o opravljenih nalogah upravljanja in specifikacija stroškov. Po opravljenem notranjem preverjanju pošlje izvajalec ministrstvu skupni zahtevek, ministrstvo pa znesek v skladu s pogodbo o izvajanju državne javne službe nakaže na transakcijski račun izvajalca.
(5) Stroški, ki se nanašajo na upravno in tehnično delo ter delo uprave, vključno z materialnimi stroški, ki so potrebni za delovanje in izvajanje državne javne službe, morajo biti prikazani na stroškovnem mestu državne javne službe in drugih stroškovnih mestih na podlagi ključa delitve stroškov v programu upravljanja iz 7. člena te uredbe.
(6) Če izvajalec opravi manj, kot je določeno v programu upravljanja iz 7. člena te uredbe, se sredstva iz proračuna sorazmerno zmanjšajo, izplačajo se le sredstva za plačilo izvedenih nalog. Dovoljeno odstopanje od izvedbe nalog iz 6. člena te uredbe je največ 15 odstotkov skupne vrednosti nalog v letnem programu upravljanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov.
(7) Če izvajalec opravi več, kot je določeno v veljavnem programu upravljanja iz 7. člena te uredbe, se kritje stroškov za povečani obseg dela ne prizna v breme proračuna Republike Slovenije.
(8) Znesek povračila, ki ga za izvajanje nalog državne javne službe prejme izvajalec, ne sme presegati zneska, potrebnega za plačilo stroškov, ki so nastali pri izpolnjevanju obveznosti iz programa upravljanja iz 7. člena te uredbe.
(9) Izvajalec mora ob ugotovitvi nenamenske porabe proračunskih sredstev sredstva vrniti v proračun Republike Slovenije skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
11. člen 
(financiranje nalog vzdrževanja) 
(1) Naloge vzdrževanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov iz 8. člena te uredbe se financirajo v skladu z zakonom, ki ureja kmetijska zemljišča.
(2) Posamezna dela, ki so v korist rednega in investicijskega vzdrževanja osuševalnega in državnega namakalnega sistema, lahko v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, sofinancira tudi lokalna skupnost ali druga pravna ali fizična oseba.
(3) V posameznem letu se lahko na predlog izvajalca zmanjša ali poveča obseg nalog vzdrževanja glede na dejansko višino razpoložljivih sredstev v posameznem letu.
(4) Izvajalec mora glede na zmanjšan ali povečan obseg nalog vzdrževanja iz prejšnjega odstavka in ob upoštevanju razpoložljivih sredstev pripraviti spremembe oziroma dopolnitve programa vzdrževanja ter jih poslati ministrstvu.
(5) Izvajalec mora ob ugotovitvi nenamenske porabe proračunskih sredstev sredstva vrniti v proračun Republike Slovenije skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
(6) Izplačila za opravljene naloge vzdrževanja iz 8. člena te uredbe se izvajajo na podlagi zahtevka, ki vsebuje poročilo izvajalca o izvedenih delih z zapisnikom o nadzoru in prevzemu izvedenih del vzdrževanja z opredelitvijo vrste in količine del, ki ga podpišeta izvajalec in podizvajalec. Pri osuševalnih sistemih je treba obvezno priložiti tudi grafično prilogo z označeno lokacijo in vrsto izvedenih del.
(7) Ob nenadnem prenehanju delovanja osuševalnega ali državnega namakalnega sistema izvajalec z obrazloženim predlogom za preprečitev nastanka večje škode zaprosi ministrstvo za dodatna sredstva. Če namensko zbrana sredstva ne zadoščajo, se založijo iz integralne postavke proračuna Republike Slovenije. Lastniki ali zakupniki kmetijskih zemljišč na območju osuševalnega in državnega namakalnega sistema ta sredstva vrnejo nazaj v proračun Republike Slovenije sorazmerno s površino območja osuševalnega in državnega namakalnega sistema.
12. člen 
(pogodbena razmerja) 
(1) Medsebojna razmerja med izvajalcem in ministrstvom se podrobneje uredijo s pogodbo o izvajanju državne javne službe, ki jo podpišeta minister, pristojen za kmetijstvo, ter izvajalec.
(2) Pogodba se sklene za obdobje sprejetega proračuna Republike Slovenije v obsegu razpoložljivih proračunskih sredstev, namenjenih za izvajanje državne javne službe.
(3) Pogodba mora vsebovati zlasti:
1. natančno opredelitev nalog državne javne službe;
2. začetek veljavnosti in trajanje pogodbe;
3. finančno vrednost pogodbe in vir financiranja;
4. rok za izvajalca za oddajo zahtevkov;
5. rok za plačilo zahtevkov;
6. sankcije v primeru kršitve pogodbe in
7. način spreminjanja in dopolnjevanja pogodbe.
13. člen 
(poročila o izvajanju programov) 
(1) Izvajalec mora voditi ločeno evidenco o opravljenih delih iz programa upravljanja iz 7. člena te uredbe in programa vzdrževanja iz 9. člena te uredbe, ki mora vsebovati delovodnik podizvajalca o opravljenih delih.
(2) Izvajalec mora ministrstvu poslati letno poročilo o upravljanju in letno poročilo o vzdrževanju za vsak posamezen osuševalni sistem in državni namakalni sistem do konca februarja tekočega leta za preteklo leto.
(3) Letno poročilo o upravljanju mora vsebovati natančen opis opravljenih nalog po programu upravljanja iz 7. člena te uredbe ter ugotovitve in predloge za nadaljnje delo pri delovanju osuševalnih in državnih namakalnih sistemov. Letnemu poročilu je treba priložiti tudi letna poročila o upravljanju in vzdrževanju za vsak posamezen osuševalni sistem in državni namakalni sistem.
(4) Letno poročilo o upravljanju iz drugega odstavka tega člena mora vsebovati:
– obrazložitev porabe sredstev;
– povzetek stanja in splošno oceno doseganja ciljev iz letnega programa upravljanja;
– zbirnik opravljenih posameznih nalog vzdrževanja osuševalnih in državnih namakalnih sistemov;
– obrazložitev opravljenih nalog upravljanja in
– predloge za nadaljnje delo.
(5) Letno poročilo o upravljanju in vzdrževanju za posamezni osuševalni sistem in državni namakalni sistem iz drugega odstavka tega člena mora vsebovati:
– povzetek stanja in splošno oceno doseganja ciljev iz letnega programa rednega vzdrževanja;
– opis stanja pred vzdrževanjem in po njem;
– prikaz predvidenih in izvedenih nalog vzdrževanja ter
– ugotovitve in predloge.
14. člen 
(prehodna določba) 
Ministrstvo pozove dosedanjega izvajalca, Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, k predložitvi vloge za imenovanje za izvajalca državne javne službe.
15. člen 
(prenehanje veljavnosti in uporaba) 
Z dnem uveljavitve te uredbe preneha veljati Uredba o načinu izvajanja javne službe upravljanja in vzdrževanja hidromelioracijskih sistemov (Uradni list RS, št. 31/14 in 91/15), uporablja pa se do 31. decembra 2018.
16. člen 
(začetek veljavnosti in začetek uporabe) 
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. januarja 2019.
Št. 00715-36/2018
Ljubljana, dne 20. decembra 2018
EVA 2018-2330-0049
Vlada Republike Slovenije 
Marjan Šarec l.r.
Predsednik 
 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti