Uradni list

Številka 68
Uradni list RS, št. 68/2018 z dne 26. 10. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 68/2018 z dne 26. 10. 2018

Kazalo

3388. Odlok o turistični in promocijski taksi v Občini Trebnje, stran 10481.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, in 30/18), 13., 17., 18. in 50. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 13/18), 40. člena Zakona o prijavi prebivališča (Uradni list RS, št. 52/16) in 17. člena Statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 29/14) je Občinski svet Občine Trebnje na 31. redni seji dne 26. 9. 2018 sprejel
O D L O K 
o turistični in promocijski taksi v Občini Trebnje 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina) 
Odlok o turistični in promocijski taksi v Občini Trebnje (v nadaljevanju: odlok) določa:
– zavezance za plačilo ter višino turistične in promocijske takse,
– oprostitve plačila turistične in promocijske takse,
– način plačevanja turistične in promocijske takse,
– način vodenja evidence turistične in promocijske takse,
– nadzor in kazenske določbe.
2. člen 
(pomen izrazov in uporaba) 
Pojmi, ki se uporabljajo v tem odloku, imajo enak pomen, kot jih določa zakon, ki ureja spodbujanje razvoja turizma (v nadaljevanju: zakon).
II. ZAVEZANCI ZA PLAČILO TURISTIČNE IN PROMOCIJSKE TAKSE 
3. člen 
(zavezanci) 
Zavezanci za plačilo turistične takse so državljani Republike Slovenije in tujci, ki na območju Občine Trebnje, izven svojega stalnega prebivališča, uporabljajo storitve prenočevanja v nastanitvenem obratu (v nadaljevanju: turisti).
4. člen 
(plačilo) 
Turisti plačajo turistično in promocijsko takso hkrati s plačilom storitev za prenočevanje. Plačati so jo dolžni tudi v primeru, ko so deležni brezplačnih storitev za prenočevanje, razen, če zakon ne določa drugače.
III. VIŠINA TURISTIČNE IN PROMOCIJSKE TAKSE 
5. člen 
(višina turistične in promocijske takse) 
(1) Turistična taksa za prenočitev na osebo na dan znaša 1,12 evrov, na osnovi slednje znaša promocijska taksa 0,28 evrov, skupna višina obeh taks znaša 1,40 evrov na osebo na dan.
(2) V primeru, ko je zavezanec za plačilo turistične takse upravičen do plačila turistične takse v višini 50 odstotkov, le-ta znaša 0,56 evrov za prenočitev na osebo na dan, na osnovi slednje znaša promocijska taksa 0,14 evrov, skupna višina obeh taks znaša 0,70 evrov na osebo na dan.
IV. OPROSTITEV PLAČILA TURISTIČNE TAKSE 
6. člen 
(oprostitev plačila turistične takse) 
Poleg zavezancev, ki so skladno z določbami zakona oproščeni plačila turistične in posledično promocijske takse za prenočevanje, so oproščene plačila turistične in promocijske takse še osebe, ki prenočujejo v avtodomih na javnih parkiriščih za avtodome v Občini Trebnje.
V. POSTOPEK POBIRANJA IN ODVAJANJA TURISTIČNE TAKSE 
7. člen 
(pobiranje turistične takse) 
(1) Pravne osebe javnega in zasebnega prava, samostojni podjetniki posamezniki, sobodajalci in kmetje, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, pobirajo turistično in promocijsko takso v imenu in za račun Občine Trebnje hkrati s plačilom storitev za prenočevanje ali najpozneje zadnji dan prenočevanja.
(2) Osebe iz prejšnjega odstavka morajo pobirati in odvajati turistično in promocijsko takso za prenočitev turista tudi v primeru, če mu ne zaračunavajo plačila storitev za prenočevanje.
8. člen 
(način odvajanja turistične in promocijske takse) 
Turistično in promocijsko takso iz prvega in drugega odstavka 5. člena tega odloka osebe iz 7. člena tega odloka nakažejo na poseben račun Občine Trebnje do 25. dne v mesecu za pretekli mesec.
VI. VODENJE EVIDENCE TURISTIČNE IN PROMOCIJSKE TAKSE 
9. člen 
(evidenca turistične takse) 
Pravne osebe javnega in zasebnega prava, samostojni podjetniki posamezniki, sobodajalci in kmetje, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, morajo skladno z zakonom voditi evidenco o turistični taksi.
VII. NADZOR NAD POBIRANJEM TURISTIČNE IN PROMOCIJSKE TAKSE 
10. člen 
(izvajanje nadzora) 
Nadzor nad pobiranjem in odvajanjem turistične in promocijske takse, vodenjem evidenc in poročanjem, opravlja skladno s pooblastili in pristojnostmi iz zakona pristojni medobčinski inšpekcijski organ.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
11. člen 
(prenehanje veljavnosti predpisov) 
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o turistični taksi v Občini Trebnje (Uradni list RS, št. 68/05).
12. člen 
(obračunavanje turistične takse) 
(1) Znesek turistične takse, kot je določen v 5. členu tega odloka, se prične obračunavati s pričetkom obračunavanja promocijske takse skladno z zakonom, to je s 1. januarjem 2019.
(2) Do pričetka obračunavanja turistične takse v skladu s 5. členom tega odloka, se turistična taksa obračuna v znesku 1,15 evrov za nočitev na osebo.
13. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-14/2018
Trebnje, dne 18. oktobra 2018
Župan 
Občine Trebnje 
Alojzij Kastelic l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti