Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2018 z dne 19. 10. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2018 z dne 19. 10. 2018

Kazalo

3288. Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta na kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe za gradnjo kmetijskih objektov – kmetija Jazbec, stran 10257.

  
Na podlagi 119. člena in v povezavi s 110. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17) in 3.ea člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 27/16) ter 8. in 34. člena Statuta Občine Sevnica (Uradni list RS, št. 56/15 – UPB, 17/17 in 44/18) je župan Občine Sevnica dne 4. 10. 2018 sprejel
S K L E P 
o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta na kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe za gradnjo kmetijskih objektov – kmetija Jazbec 
1. člen 
(splošno) 
S tem sklepom določa župan Občine Sevnica začetek in način priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta na kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe za gradnjo kmetijskih objektov na kmetiji Jazbec (v nadaljevanju: OPPN).
Pravna podlaga za pripravo OPPN so Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 27/16) (v nadaljevanju: ZKZ-E) in Zakon o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 61/17) (v nadaljevanju: ZUreP-2), ter podzakonski predpisi.
2. člen 
(ocena stanja in razlogi za pripravo OPPN) 
Na podlagi določb Odloka o Občinskem prostorskem načrtu Občine Sevnica (Uradni list RS, št. 94/12, 100/12 – popravek, 57/13, 01/16, 17/16) in Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka OPN Občine Sevnica 2 (Uradni list RS, št. 33/18) je del območja, ki je predmet občinskega podrobnega prostorskega načrta kmetijsko zemljišče.
Investitor Jernej Jazbec, Drožanje 13, 8290 Sevnica je na podlagi ZKZ-E podal pobudo za izdelavo OPPN na kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe za gradnjo kmetijskih objektov.
Na podlagi pobude investitorja oziroma nosilca kmetijskega gospodarstva, vpisanega v register kmetijskih gospodarstev s številko KMG-MID: 100257232 iz katerega je razvidno, da je kmetijsko gospodarstvo organizirano kot kmetija, nosilec kmetije pa je obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovan na podlagi 17. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 96/12, 39/13, 99/13 – ZSVarPre-C, 101/13 – ZIPRS1415, 44/14 – ORZPIZ206, 85/14 – ZUJF-B, 95/14 – ZUJF-C, 90/15, – ZIUPTD in 102/15), je izpolnjen pogoj iz točke a) četrtega odstavka 3.ea člena ZKZ-E, za začetek postopka priprave OPPN na kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe za načrtovanje kmetijskih objektov, ki so neposredno namenjeni kmetijski dejavnosti.
S sprejemom OPPN bo podana pravna podlaga za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo govejega hleva in koritastega silosa ter energetsko, komunalno in prometno infrastrukturno ureditev obravnavanega območja.
3. člen 
(območje, vsebina in oblika OPPN) 
Predmet OPPN je prostorska ureditev območja za gradnjo kmetijskih objektov na zemljišču s parc. št. 440 – del, 1331/1 – del, 403 – del in 404 – del, vse v k.o. 1371 Metni vrh v skupni površini cca 2.950 m2. Ureditveno območje OPPN lahko pri načrtovanju potrebnih omrežij gospodarske javne infrastrukture poseže tudi izven območja OPPN. Območje obravnave je mogoče dopolniti s sosednjimi parcelami glede na boljšo prostorsko zasnovo in glede na pogoje nosilcev urejanja prostora, vendar le, če bistveno ne spreminja vsebine tega sklepa. V nasprotnem primeru je potrebno ta sklep dopolniti. OPPN bo vseboval besedilo in kartografski del. Izdela se v analogni in digitalni obliki.
4. člen 
(način pridobitve strokovnih rešitev) 
Strokovne rešitve prostorskih ureditev bodo temeljile na strateških usmeritvah iz veljavnih prostorskih aktov občine ter njihovih strokovnih podlag in na podlagi dejanskega stanja, razvojne potrebe kmetije in varstvenih zahtevah nosilcev urejanja prostora.
Strokovne rešitve prostorskih ureditev ter ostale strokovne podlage vključno z geodetskim načrtom in geološko-geomehanskim poročilom za izdelavo OPPN zagotovi investitor sam.
V postopku priprave OPPN se lahko določijo tudi morebitne dodatne strokovne podlage glede na zahteve nosilcev urejanja prostora, ki jih mora zagotoviti investitor.
Skladno s 3.ea členom ZKZ-E mora biti za načrtovanje kmetijskih objektov k osnutku OPPN priložen elaborat, iz katerega je razvidno, da se kmetijski objekti najprej načrtujejo v bližini obstoječe lokacije kmetijskega gospodarstva, če pa to ni mogoče, pa se jih prednostno načrtuje na kmetijskih zemljiščih nižjih bonitet.
Če je ugotovljeno, da je v postopku priprave OPPN potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje, se med pripravo osnutka OPPN pripravi tudi okoljsko poročilo.
5. člen 
(roki za pripravo OPPN) 
Postopek priprave OPPN bo potekal v skladu z določbami od 118. do 121. člena ZUreP-2.
S tem sklepom, so določeni naslednji okvirni roki priprave OPPN in njegovih posameznih faz:
Faza
Nosilec
Rok/dni
sklep o pripravi
župan
oktober 2018
objava sklepa v Uradnem listu RS
Občina Sevnica
8
izdelava osnutka OPPN s pripravo vlog za smernice
izdelovalec
10
pridobivanje prvih mnenj
izdelovalec
30
usklajevanje z usmeritvami iz pridobljenih mnenj
izdelovalec, Občina Sevnica
10
izdelava dopolnjenega osnutka
izdelovalec
10
izdelava okoljskega poročila (po potrebi)
izdelovalec OP
/
objava javnega naznanila o javni razgrnitvi in javni obravnavi dopolnjenega osnutka OPPN 
Občina Sevnica
14
javna razgrnitev in javna obravnava
izdelovalec, Občina Sevnica
30
priprava stališč do pripomb in predlogov
izdelovalec, Občina Sevnica
5
potrditev stališč do pripomb in seznanitev javnosti
občinski svet
na naslednji seji
Objava stališč do pripomb in predlogov v svetovnem spletu in na krajevno običajen način
Občina Sevnica
7
priprava predloga
izdelovalec
8 dni po potrditvi stališč do pripomb
pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora
izdelovalec
30
izdelava usklajenega predloga
izdelovalec
10
sprejem usklajenega predloga OPPN
občinski svet
na naslednji seji
objava odloka v Uradnem listu RS
Občina Sevnica
7
izdelava končnega dokumenta v šestih analognih vezanih izvodih in digitalnih obliki
izdelovalec
10
Okvirni roki se zaradi nepredvidljivih zahtev in pogojev v postopku lahko tudi spremenijo, saj pripravljavec OPPN na to ne more imeti nikakršnega vpliva.
V primeru, da Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje izda odločbo o izdelavi celovite presoje vplivov na okolje, je potrebno izdelati okoljsko poročilo ter pridobiti potrditev ustreznosti okoljskega poročila s strani ministrstva, kar posledično okvirne roke za izdelavo OPPN podaljša.
6. člen 
(navedba državnih in lokalnih nosilcev urejanja prostora) 
Nosilci urejanja prostora, ki so pozvani za podajo mnenj so:
1. Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana;
2. RS Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana;
3. Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Oddelek za prostorske, urbanistične in druge ukrepe, Vojkova 61, 1000 Ljubljana;
4. Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Sektor območja Spodnje Save, Novi trg 9, 8000 Novo mesto;
5. Elektro Celje d.d., Področje Krško, Cesta 4. julija 32, 8270 Krško;
6. Komunala d.o.o. Sevnica, Naselje heroja Maroka 17, 8290 Sevnica;
7. Občina Sevnica, Glavni trg 19a, 8290 Sevnica.
Po načelu sodelovanja javnosti pa sodelujejo še:
– Krajevna skupnost Sevnica, Glavni trg 19a, 8290 Sevnica;
– druge občinske gospodarske javne službe ter drugi organi in organizacije, v kolikor se v postopku priprave OPPN za to izkaže potreba.
V kolikor se v postopku priprave ugotovi, da je potrebno vključiti tudi druge nosilce urejanja prostora, se njihova mnenja pridobijo v istem postopku.
Ministrstvo za okolje in prostor, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje v skladu z 110. členom ZUreP-2 sporoči, ali je za OPPN potrebno izvesti CPVO.
Nosilci urejanja prostora morajo v skladu s četrtim odstavkom 111. člena in drugega odstavka 114. člena ZUreP-2, podati mnenja k osnutku in mnenja k predlogu prostorskega akta v 30 dneh od prejema poziva.
7. člen 
(obveznosti v zvezi s financiranjem postopka) 
Sredstva v zvezi s financiranjem priprave OPPN, izdelavo geodetskega načrta, izdelavo geološko-geomehanskega poročila, pripravo vseh strokovnih rešitev, izvedbo postopka celovite presoje vplivov na okolje, v kolikor bo potreben, ter hidrološko hidravlično študijo, v kolikor bo potrebna, zagotovi investitor Jernej Jazbec, Drožanje 13, 8290 Sevnica.
Investitor mora po sprejemu in objavi OPPN Občini Sevnica predati 4 izvode v analogni obliki in 1 izvod v digitalni obliki.
8. člen 
(končna določba) 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Sklep se objavi tudi na spletni strani Občine Sevnica.
Št. 3505-0017/2018
Sevnica, dne 3. oktobra 2018
Župan 
Občine Sevnica 
Srečko Ocvirk l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti