Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/2018 z dne 3. 8. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/2018 z dne 3. 8. 2018

Kazalo

2724. Odlok o turistični in promocijski taksi v občini Krško, stran 8565.

  
Na podlagi 13., 17. in 50. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 13/18), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – ZLS-UPB2, 27/08 – odločba US RS, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odločba US RS, 11/18 – ZSPDSLS-1 in 30/18) ter 16. in 79. člena Statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 13/16 – uradno prečiščeno besedilo in 79/16) je Občinski svet Občine Krško, na 33. seji, dne 12. 7. 2018, sprejel
O D L O K 
o turistični in promocijski taksi v občini Krško 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina odloka in pomen izrazov) 
(1) Odlok o turistični in promocijski taksi v občini Krško (v nadaljevanju: odlok) določa:
– zavezance za plačilo, oprostitve ter višino turistične in promocijske takse,
– postopke pobiranja in odvajanja turistične in promocijske takse,
– način vodenja evidence turistične in promocijske takse,
– nadzor in kazenske določbe.
(2) Pomen izrazov, uporabljenih v odloku:
»Turistična taksa« je pristojbina za prenočevanje, ki jo zavezanci plačajo kot nadomestilo za določene storitve in ugodnosti, ki so jim na voljo na turističnem območju in se jim ob vsakokratnem koriščenju ne zaračunajo posebej.
»Promocijska taksa« je pristojbina, ki je namenjena za načrtovanje in izvajanje trženja ter promocijo celovite turistične ponudbe Slovenije.
(3) Odlok velja na turističnem območju, ki geografsko zaokrožuje območje občine Krško.
2. člen 
(pristojnost) 
Za izvajanje tega odloka sta pristojna oddelka občinske uprave, ki opravljata naloge s področja gospodarskih dejavnosti ter javnih financ in proračuna.
II. ZAVEZANCI ZA PLAČILO, VIŠINA TER OPROSTITVE TURISTIČNE IN PROMOCIJSKE TAKSE 
3. člen 
(zavezanci) 
Zavezanci za plačilo turistične in promocijske takse so državljani Republike Slovenije in tujci, ki prenočujejo v nastanitvenem obratu, ki jih opredeljuje Zakon o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 13/18, v nadaljevanju: ZSRT-1).
4. člen 
(višina turistične in promocijske takse) 
(1) Turistična taksa za prenočitev na osebo znaša 1,20 EUR na dan, na osnovi slednje znaša promocijska taksa 0,30 EUR, skupna višina obeh taks znaša 1,50 EUR na osebo na dan.
(2) V primeru, ko je zavezanec za plačilo turistične takse upravičen do plačila turistične takse v višini 50 %, le-ta znaša 0,60 EUR za prenočitev na osebo na dan, na osnovi slednje znaša promocijska taksa 0,15 EUR, skupna višina obeh taks znaša 0,75 EUR na osebo na dan.
(3) Višina turistične takse, ki je opredeljena s tem členom odloka, se spremeni v sorazmerni višini, kot se zviša znesek turistične takse, ki jo uskladi Vlada Republike Slovenije v skladu s četrtim odstavkom 17. člena ZSRT-1. Spremembo občina objavi na svojih spletnih straneh, kjer opredeli nov znesek turistične in promocijske takse.
(4) Višina turistične in promocijske takse iz predhodnih odstavkov tega člena je enotna za domače in tuje goste na vseh območjih občine, ne glede na sezono.
5. člen 
(oprostitve plačila turistične in promocijske takse) 
(1) Poleg zavezancev, ki so v prvem odstavku 18. členu ZSRT-1 oproščeni plačila turistične in posledično promocijske takse za prenočevanje, so dodatno popolno oproščeni plačila turistične in posledično promocijske takse tudi:
– osebe, ki prenočujejo v avtodomih na počivališčih za avtodome,
– dijaki in študentje z rednim statusom do dopolnjenega 26. leta.
(2) Poleg zavezancev, ki so v drugem odstavku 18. člena ZSRT-1 oproščeni plačila turistične in posledično promocijske takse za prenočevanje v višini 50 %, so dodatno oproščeni plačila turistične in posledično promocijske takse v višini 50 % tudi:
– osebe, ki prenočujejo v kampih,
– osebe, ki prenočujejo v planinskih domovih in planinskih kočah.
6. člen 
(dokazila za oprostitev) 
(1) Kot dokazilo za oprostitev plačila turistične in promocijske takse v skladu s peto alinejo prvega odstavka 18. člena ZSRT-1 za učence, dijake in študente ter njihove vodje oziroma mentorje, za udeležbo na strokovnih ekskurzijah in podobnih oblikah dela, ki jih izvajajo na nepridobitni podlagi vzgojno-izobraževalne ustanove, se štejejo tiste vzgojno-izobraževalne ustanove, ki so kot take navedene na seznamu, ki je objavljen na spletni strani ministrstva, pristojnega za izobraževanje. Oprostitev plačila turistične takse in promocijske velja tudi za vzgojno-izobraževalne ustanove iz zamejstva. Nastanitveni obrat pred oprostitvijo plačila preveri ali je vzgojno-izobraževalna ustanova na seznamu oziroma iz zamejstva in sledenje vpiše v evidenco iz 8. člena tega odloka.
(2) Do oprostitve plačila turistične in promocijske takse so v skladu s šesto alinejo prvega odstavka 18. člena ZSRT-1 upravičene tiste osebe, ki se udeležijo letovanj, ki jih organizira društvo, ki delujejo v javnem interesu in ima o slednjem ustrezna dokazila, to je sklep pristojnega organa, ki je društvu dodelilo tak status in katerega sklep je veljaven na dan koriščenja prenočitev. Nastanitveni obrat pred oprostitvijo plačila turistične in promocijske takse preveri veljavnost takega sklepa, oziroma iz javno dostopnih podatkov (npr. spletne strani, Uradni list …) preveri ali ima društvo status v javnem interesu in slednje vpiše v evidenco iz 8. člena tega odloka.
(3) Do 50 % oprostitve plačila turistične in promocijske takse so v skladu z drugo alinejo drugega odstavka 18. člena ZSRT-1 upravičene zgolj tiste osebe, ki so stare od 18 do 30 let in prenočujejo v nastanitvenih obratih, ki so vključeni v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč (IYHF), katerih članstvo za Slovenijo vodi Popotniško združenje Slovenije na svojih spletnih straneh in sledenje vpiše v evidenco iz 8. člena tega odloka.
III. NAČIN POBIRANJA IN ODVAJANJA TURISTIČNE IN PROMOCIJSKE TAKSE 
7. člen 
(pobiranje turistične in promocijske takse) 
Turistično in promocijsko takso iz prvega in drugega odstavka 4. člena tega odloka, pravne osebe javnega in zasebnega prava, samostojni podjetniki posamezniki, sobodajalci in kmetje, ki sprejemajo goste na prenočevanje, pobirajo v imenu in za račun občine oziroma agencije iz 5. člena ZSRT-1, hkrati s plačilom storitev za prenočevanje ali najpozneje zadnji dan prenočevanja. Obveznosti morajo nakazati do 25. dne v mesecu za pretekli mesec na poseben prehodni podračun Občine Krško, ki je objavljen na spletnih straneh občine.
IV. VODENJE EVIDENCE TURISTIČNE IN PROMOCIJSKE TAKSE 
8. člen 
(evidenca turistične in promocijske takse) 
(1) Pravne osebe javnega in zasebnega prava, samostojni podjetniki posamezniki, sobodajalci in kmetje, ki sprejemajo turiste na prenočevanje morajo voditi evidenco o turistični in promocijski taksi, ki se lahko vodi na podlagi knjige gostov, katero vodijo po zakonu, ki ureja prijavo prebivališča.
(2) Evidenca turistične in promocijske takse, poleg podatkov iz knjige gostov, vsebuje še:
– podatek o številu prenočitev posameznega gosta,
– skupno vsoto pobrane turistične takse za posameznega gosta,
– skupno vsoto pobrane promocijske takse za posameznega gosta,
– če je oseba oproščena plačila celotne ali dela turistične in promocijske takse, mora biti v evidenci vpisan razlog oprostitve.
(3) Podatki o evidenci turistične in promocijske takse morajo biti za vsakega posameznega gosta izpolnjeni najkasneje zadnji dan njegovega prenočevanja.
(4) Osebe iz prvega odstavka tega člena vodijo evidenco turistične in promocijske takse elektronsko ali v fizični obliki.
(5) Podatki v evidenci turistične in promocijske takse se hranijo enako obdobje kot knjiga gostov. Hranijo se lahko v fizični ali elektronski obliki.
V. NADZOR IN KAZENSKE DOLOČBE 
9. člen 
(nadzor) 
(1) Organ, pristojen za inšpekcijski nadzor in organ za odločanje o kršitvah določb tega odloka je, če ni z zakonom, podzakonskim predpisom ali odlokom drugače določeno, Medobčinski inšpektorat – Skupni prekrškovni organ občinskih uprav občin Bistrica ob Sotli, Brežice, Krško, Radeče in Sevnica.
(2) Če pristojni inšpektor pri opravljanju nalog inšpekcijskega nadzora ugotovi, da so kršena določila tega odloka, odredi, da se nepravilnosti, ki jih ugotovi, odpravijo v roku, ki ga določi, odredi pa lahko tudi druge ukrepe, ki so potrebni za odpravo nepravilnosti.
10. člen 
(kazenske določbe) 
Za določanje prekrškov in njihovih sankcij glede turistične in promocijske takse se smiselno uporabljajo določbe ZSRT-1.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
11. člen 
(prenehanje veljavnosti predpisov) 
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o krajevni turistični taksi v občini Krško (Uradni list RS, št. 75/96, 8/99 in 117/00).
12. člen 
(uveljavitev nove turistične in promocijske takse) 
Do vključno 31. 12. 2018 se zaračunava turistična taksa za prenočevanje v višini 1,15 EUR, od 1. 1. 2019 dalje pa se za višino turistične takse uporabljajo določila tega odloka, vključno s predpisano promocijsko takso.
13. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 322-5/2018-O403
Krško, dne 12. julija 2018
Župan 
Občine Krško 
mag. Miran Stanko l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti