Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/2018 z dne 6. 7. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/2018 z dne 6. 7. 2018

Kazalo

2401. Odlok o programu opremljanja in merilih za odmere komunalnega prispevka za območje ZN Ovčje staje, stran 7662.

  
Na podlagi 153. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17), 7. člena Pravilnika o merilih za odmero komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 95/07, 61/17 – ZUreP-2) in 17. člena Uredbe o vsebini programa opremljanja zemljišč za gradnjo (Uradni list RS, št. 80/07, 61/17 – ZUreP-2) je Občinski svet Občine Postojna na 31. redni seji dne 27. 6. 2018 sprejel
O D L O K 
o programu opremljanja in merilih za odmere komunalnega prispevka za območje ZN Ovčje staje 
1. člen
(predmet odloka) 
(1) S tem odlokom se sprejmejo Program opremljanja stavbnih zemljišč za območje ZN Ovčje staje (v nadaljevanju: program opremljanja) izdelan pod številko projekta 1645, v juniju 2018, ki je na vpogled na sedežu Občine Postojna ter merila za odmere komunalnega prispevka za območje ZN Ovčje staje.
(2) Program opremljanja določa podlage za odmero komunalnega prispevka za izgradnjo komunalne opreme: obračunska območja komunalne opreme, skupne in obračunske stroške komunalne opreme, preračun obračunskih stroškov na enoto mere in podrobnejša merila za odmere komunalnega prispevka.
(3) Podlaga za izdelavo programa opremljanja je Zazidalni načrt za območje stanovanjske gradnje Ovčje staje – Postojna (Uradne objave, št. 42/87, 1/89, Uradni list RS, št. 54/93, 34/97, 25/13).
2. člen 
(predmet obračuna komunalnega prispevka) 
Predmet obračuna komunalnega prispevka so obstoječi in predvideni objekti na obračunskem območju investicije v izgradnjo komunalne opreme.
3. člen 
(pojmi) 
(1) Kratice in pojmi, uporabljeni v odloku, imajo naslednji pomen:
parcela
je zemljišče, sestavljeno iz ene ali več zemljiških parcel ali njihovih delov, na katerem stoji oziroma na katerem je predviden objekt in na katerem so urejene površine, ki služijo takšnemu objektu oziroma je predvidena ureditev površin, ki bodo služile takšnemu objektu. Za parcelo se šteje tudi gradbena parcela iz veljavnih prostorskih aktov,
NTP
neto tlorisna površina objekta, izračunana po SIST ISO 9836:2000,
Aparcela
površina parcele,
Atlorisna
neto tlorisna površina objekta,
Kdejavnost
faktor dejavnosti, določen za različne vrste objektov,
Dp
delež parcele pri izračunu komunalnega prispevka,
Dt
delež neto tlorisne površine objekta pri izračunu komunalnega prispevka,
Cpi
obračunski strošek opremljanja kvadratnega metra parcele za posamezno vrsto komunalne opreme,
Cti
obračunski strošek opremljanja kvadratnega metra neto tlorisne površine objekta za posamezno vrsto komunalne opreme,
Cpi1
indeksirani obračunski strošek opremljanja kvadratnega metra parcele za posamezno vrsto komunalne opreme,
Cti1
indeksirani obračunski strošek opremljanja kvadratnega metra neto tlorisne površine objekta za posamezno vrsto komunalne opreme,
S
skupni stroški nove komunalne opreme,
OS
obračunski stroški nove komunalne opreme,
KP
izračunani komunalni prispevek,
KPi
komunalni prispevek za določeno vrsto komunalne opreme na posameznem obračunskem območju,
nova 
komunalna 
oprema
dokler ni zgrajena ter predana v upravljanje vsa načrtovana komunalna oprema iz programa opremljanja in niso izvedene vse prostorske ureditve oziroma zgrajeni vsi objekti, ki so z OPN ali OPPN načrtovani na območju opremljanja za katerega je program opremljanja izdelan.
(2) Drugi izrazi uporabljeni v tem odloku imajo enak pomen, kot ga določajo predpisi s področja graditve objektov, prostorskega načrtovanja, komunalnega prispevka in opremljanja stavbnih zemljišč.
4. člen 
(obračunsko območje) 
(1) Obračunsko območje investicije predstavljajo obstoječi in predvideni objekti na območju ZN Ovčje staje.
OBRAČUNSKO OBMOČJE
POVRŠINA PARCEL 
[m2]
POVRŠINA NTP 
[m2]
prometno omrežje
43.029
25.914
kanalizacijsko omrežje
43.029
25.914
vodovodno omrežje
43.029
25.914
(2) Grafični prikaz območja, ki je predmet odmere komunalnega prispevka, je razviden v besedilnem delu programa opremljanja, poglavje: »6 Grafični del programa opremljanja«.
5. člen 
(skupni in obračunski stroški) 
Prikaz skupnih in obračunskih stroškov predvidene komunalne opreme:
OBRAČUNSKO OBMOČJE
SKUPNI STROŠKI BREZ DDV 
[€]
OBRAČUNSKI STROŠKI 
BREZ DDV 
[€]
prometno omrežje
1.222.143,21
1.222.143,21
kanalizacijsko omrežje
622.949,41
622.949,41
vodovodno omrežje
218.900,04
218.900,04
SKUPAJ
2.063.992,66
2.063.992,66
6. člen
(stroški opremljanja m2 parcele [Cp] in m2 neto tlorisne površine objekta [Ct])
Stroški opremljanja m2 parcele in m2 neto tlorisne površine objekta se obračunajo z upoštevanjem naslednjih vrednosti:
OBRAČUNSKO OBMOČJE
Cpi
[€/m2]
Cti 
[€/m2]
prometno omrežje
28,40
47,16
kanalizacijsko omrežje
14,48
24,04
vodovodno omrežje
5,09
8,45
7. člen
(razmerje med deležem parcele in neto tlorisno površino objekta) 
(1) Razmerje med deležem parcele [Dp] in neto tlorisne površine objekta [Dt] znaša Dp = 0,3 ter Dt = 0,7.
(2) Razmerje med deležem parcele [Dp] in neto tlorisne površine objekta [Dt] se spremeni, če se spremeni odlok o podlagah za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Postojna v delu, kjer predpisuje razmerje med razmerjem parcele [Dp] in neto tlorisne površine objektov [Dt).
8. člen 
(faktor dejavnosti) 
(1) Faktor dejavnosti [Kdejavnost] se določi za vso komunalno opremo in je določen skladno z odlokom o podlagah za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Postojna.
(2) Faktorji dejavnosti se spremenijo, če se spremeni odlok o podlagah za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Postojna v delu, ki predpisuje faktorje dejavnosti.
9. člen 
(izračun komunalnega prispevka) 
Komunalni prispevek se izračuna na naslednji način:
KPi = (Aparcela · Cpi1 · Dp) + (Kdejavnost · Atlorisna · Cti1 · Dt)
KP = ΣKPi
10. člen
(indeksiranje stroškov) 
(1) Obračunski stroški opremljanja m2 parcele z določeno vrsto komunalne opreme [Cpi] in obračunski stroški opremljanja m2 neto tlorisne površine objekta z določeno vrsto komunalne opreme [Cti] se pri odmeri komunalnega prispevka indeksirajo z uporabo povprečnega letnega indeksa za posamezno leto pod »Gradbena dela – ostala nizka gradnja«, katerega objavlja Združenje za gradbeništvo v okviru Gospodarske zbornice Slovenije.
(2) Kot izhodiščni datum za indeksiranje se uporablja datum uveljavitve programa opremljanja.
11. člen 
(površine za izračun komunalnega prispevka) 
(1) Površina parcele in neto tlorisna površina objekta se pridobita iz projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja ter določb odloka.
(2) Če podatka o površini parcele ni mogoče pridobiti na način iz prejšnjega odstavka, se površina parcele za odmero komunalnega prispevka pridobi iz akta o določitvi površine parcele ali prostorskega akta ter določb odloka.
(3) Če parcela ni določena, se upošteva stavbišče x 1,5.
(4) Če podatka o neto tlorisni površini objekta ni mogoče pridobiti na način iz drugega odstavka tega člena, se pridobi iz uradnih evidenc ter določb odloka.
(5) Za objekte, za katere se ne more izračunati oziroma določiti neto tlorisne površine objekta, se komunalni prispevek odmeri le od površine parcele. Tako dobljeno vrednost se ob odmeri pomnoži s faktorjem 2,0.
12. člen 
(posebni primeri obračuna komunalnega prispevka) 
V primeru gradnje novega objekta na parceli prej odstranjenega objekta se komunalni prispevek odmeri na način, da se izračuna višina komunalnega prispevka novega in odstranjenega objekta. Komunalni prispevek, ki se odmeri zavezancu, predstavlja pozitivno razliko med komunalnim prispevkom za novi in odstranjeni objekt. Če je razlika negativna, se komunalni prispevek ne plača.
13. člen 
(obstoječa komunalna oprema) 
Investitor je dolžan plačati komunalni prispevek za obstoječo že zgrajeno komunalno opremo na podlagi vsakokrat veljavnega odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Postojna.
14. člen 
(odmera komunalnega prispevka) 
(1) Komunalni prispevek odmeri občinska uprava z odločbo:
– na zahtevo zavezanca,
– po uradni dolžnosti.
(2) Vlogi za odmero komunalnega prispevka mora zavezanec priložiti izvod vodilne mape projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja.
15. člen 
(zavezanec za komunalni prispevek) 
(1) Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je investitor oziroma lastnik objekta, ki se na novo priključuje na komunalno opremo, povečuje neto tlorisno površino objekta ali spreminja njegovo namembnost.
(2) Odločbo o odmeri komunalnega prispevka, za obstoječe objekte, izda občinski organ po uradni dolžnosti najpozneje v roku 2 let od pridobitve uporabnega dovoljenja.
16. člen 
(plačilo komunalnega prispevka) 
(1) Komunalni prispevek se plača v enkratnem (celotnem) znesku.
(2) Skladno z vsakokratnim veljavnim odlokom o podlagah za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Postojna se lahko dovoli tudi obročno odplačevanje, če je le-to predpisano.
17. člen 
(oprostitve) 
(1) Oprostitve so določene skladno z odlokom o podlagah za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Postojna.
(2) Ne glede na določilo prvega odstavka tega člena, so plačila komunalnega prispevka oproščeni:
– enostavni objekti
– nezahtevni objekti, ki nimajo samostojnega priključka na komunalno opremo in se gradijo kot pomožni objekti ter tako dopolnjujejo funkcijo osnovnega objekta.
18. člen 
(odmera komunalnega prispevka po dejanskih stroških) 
(1) Po izgradnji komunalne opreme, ki je predmet tega programa opremljanja na obravnavanem območju, se lahko izdela preračun komunalnega prispevka, v katerem se upoštevajo dejansko izplačani stroški gradnje komunalne opreme ter površine parcel in neto tlorisnih površin objektov na obravnavanem območju.
(2) Na podlagi preračuna iz prejšnjega odstavka se zavezancem za plačilo komunalnega prispevka odmeri končni komunalni prispevek.
19. člen 
(pogodbena razmerja med investitorjem in občino) 
(1) Če se občina in investitor dogovorita, da bo investitor sam, na lastne stroške, delno ali v celoti zgradil komunalno opremo na neopremljenem ali delno opremljenem zemljišču, se tak dogovor sklene, na podlagi tega programa opremljanja, s pogodbo o opremljanju, v kateri se natančno opredelijo pogodbene obveznosti obeh strank.
(2) V primeru sklenitve pogodbe o opremljanju, mora investitor poravnati še preostali del komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo, na katero se bo priključeval.
(3) Ob plačilu komunalnega prispevka ima zavezanec iz 15. člena tega odloka pravico od občine zahtevati sklenitev pogodbe o medsebojnih obveznostih v zvezi s priključevanjem objekta na komunalno opremo.
(4) S pogodbo iz prejšnjega odstavka se določi rok za priključitev objekta na komunalno opremo in druga vprašanja v zvezi s priključevanjem objekta na komunalno opremo.
20. člen 
(obveznost priključevanja) 
(1) Stroški izgradnje zasebnega priključka so dodatni stroški zavezanca in ne vplivajo na višino odmerjenega komunalnega prispevka.
(2) Investitor se mora priključiti na komunalno opremo, katero koristi in mu je nanjo omogočena priključitev.
21. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
22. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Ta odlok preneha veljati, ko skladno z določili Zakona o urejanju prostora – ZUreP-2, komunalna oprema dobi status obstoječe komunalne opreme.
Št. 007-7/2018
Postojna, dne 27. junija 2018
Župan 
Občine Postojna 
Igor Marentič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti