Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/2017 z dne 17. 2. 2017
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/2017 z dne 17. 2. 2017

Kazalo

399. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o lokacijskem načrtu Industrijska cona »Pameče – Troblje enota Pi1B«, stran 1299.

  
Na podlagi 60. in 61.a člena Zakona o prostorskem načrtovanju – ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, (109/12) in 76/14 – odl. US) in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07, 27/08 – uradno prečiščeno besedilo) ter na podlagi 16. člena Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 87/15 – uradno prečiščeno besedilo – Statut MOSG-UPB-2) je Občinski svet Mestne občine Slovenj Gradec na 23. redni seji dne 1. februarja 2017 sprejel
O D L O K 
o spremembah in dopolnitvah Odloka o lokacijskem načrtu Industrijska cona »Pameče – Troblje enota Pi1B«
1. člen
V Odloku o lokacijskem načrtu Industrijske cone »Pameče – Troblje enota Pi1B« (Uradni list RS, št. 82/04), se na koncu odstavka doda novi 1.a člen, ki se glasi:
»1.a člen 
(spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta) 
S tem odlokom se sprejmejo spremembe in dopolnitve Odloka o lokacijskem načrtu Industrijske cone »Pameče – Troblje enota Pi1B«, ki jih je izdelal Urbis d.o.o. Maribor, pod št. proj. 2016/LN-031.«
2. člen
Za 3. členom odloka se doda novi 2.a člen, ki se glasi:
»2.a člen 
(vsebina sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta) 
Spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta (krajše LN) iz 3. člena obsegajo odlok, kartografske priloge in obrazložitev sprememb in dopolnitev LN.
Karte kartografskega dela sprememb in dopolnitev načrta prikazujejo:
1. Prikaz namenske rabe prostora
1.1 Izsek iz grafičnih prilog kartografskega dela prostorskega plana 
M – 1:5000
1.2 Izsek iz veljavnega LN
M – 1:1000
2. Prikaz ureditvenega območja sprememb in dopolnitev LN z načrtom parcel
2.1 Območje LN z obstoječim parcelnim stanjem
M – 1:1000
3. Prikaz območja sprememb in dopolnitev LN in načrtovanih ureditev v širšem prostoru
3.1 Pregledna situacija širšega območja načrtovanih rešitev 
M – 1:5000
4. Prikaz umestitve načrtovanih ureditev v prostor s prikazom vplivov in povezav prostorskih ureditev s sosednjimi območji
4.1 Ureditvena situacija
M – 1:1000
4.2 Prikaz ureditve s funkcionalno oblikovalskimi pogoji
M – 1:1000
4.3 Prikaz ureditve glede poteka omrežij in priključevanja na gospodarsko javno infrastrukturo
M – 1:1000
4.4 Prometno tehnična situacija s prikazom priključevanja na obstoječo prometno ureditev
M – 1:1000
5. Rešitve in ukrepi za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami
5.1 Prikaz razredov poplavne nevarnosti na območju sprememb in dopolnitev LN
M – 1:1000
« 
3. člen 
Za 4. členom odloka se doda novi 3.a člen, ki se glasi:
»3.a člen
(meja območja obdelave sprememb in dopolnitev LN) 
Območje sprememb in dopolnitev LN obravnava območje, ki leži ob cesti G1 1258 – odsek Dravograd–Slovenj Gradec, predstavlja del območja Pi1B, proti vzhodu. Ureditveno območje sprememb in dopolnitev LN industrijska cona Pameče-Troblje zajema naslednje enote: F1, F2, F3, F4 in F5 veljavnega lokacijskega načrta. Zajema parcele 1729/4, del 1742, 1721/31, 1727/32, 1727/28, 1727/30, 1727/26, 1727/29, del 1727/36 vse k.o. Gradišče.
Območje obdelave je veliko približno 16 352 m².
Parcele predstavljajo stavbna zemljišča, nepozidana in v privatni lasti.«
4. člen
V 11. členu odloka se briše odstavek z besedilo v zvezi s pogoji za ureditev zelenih površin in se nadomesti z besedilom, ki se glasi:
»Zelene površine se uredijo tako, da funkcionalno in oblikovno dopolnjujejo program odprtega prostora.
Ureditev odprtih zelenih površin:
– ob parkiriščih in cestah se smiselno linijsko zasadijo drevesa oziroma grmičevje,
– na ostalih predvidenih zelenih površinah se zagotovijo tratne ploskve, ki se jih členi z drevjem in grmičevjem,
– v križišču občinske ceste z drugo ter na notranjih straneh cestnih krivin se ne zasaja vegetacije oziroma postavlja karkoli drugega, kar bi oviralo preglednost ceste.
Izbira rastlinskih vrst, izbira tlakov, svetil in druge opreme se natančneje določi v projektni dokumentaciji.«
5. člen 
V 14. členu odloka (Skupni pogoji za varovanje okolja in protipožarna varnost) se poglavje Varstvo voda in tal črta in nadomesti z besedilom, ki glasi:
»(1) Območje sprememb in dopolnitev LN leži izven vodovarstvenega območja.
(2) Ureditveno območje se nahaja v vplivnem območju vododtoka Mislinja in Trobeljščica. V skladu z izdelanimi študijami in poplavnimi kartami je razvidno, da se območje nahaja na poplavnem območju – razred preostale poplavne nevarnosti (Q500) za območje vodotoka Mislinje. Območje Trobeljščice pa spada v razred majhne (Q100) in preostale nevarnosti.
Za zagotovitev poplavne varnosti na območju predvidene poslovno industrijske cone je potrebno, pritličje objektov postaviti nad koto Q100 z minimalni varnostnim nadvišanjem 30 cm. Za objekte ob glavni cesti znaša kota pritličja 392.55, za drugo vrsto objektov znaša kota 393,70 in za zadnjo vrsto objektov znaša kota 394,20 m. V primeru gradnje objektov na nasipih se nasip izvede v minimalno potrebnem tlorisnem gabaritu potrebnem za gradnjo objekta. Vse ostale ureditve (ceste, parkirišča, zelenice …) se izvedejo na obstoječi terenski koti. Predvidene objekte je možno pred poplavnimi vodami varovati tudi z gradnjo po sistemu »bela kad« in vgradnjo vodotesnega stavbnega pohištva.
Zaradi navedenega, mora investitor upoštevati, da je območje pri občasno preplavljeno, zato mora ob izgradnji in obratovanju objekta izvesti vse ukrepe, da v primeru poplave ne bo prišlo do škodljivih vplivov na vode in vodni režim, da se ne bo poslabšala poplavna varnost območja in da ne bo prišlo do drugih škodljivih vplivov na okolje.
V času izvedbe nameravanega posega je potrebno načrtovati varnostne ukrepe za primer nastopa visokih vod Mislinje in Trobeljščice na vplivnem območju.
Začasne deponije je potrebno predvideti izven struge ter območja potencialno ogroženega z visokimi vodami Mislinje in Trobeljščice na vplivnem območju, območja pod vplivom zalednih vod ali erozijsko in plazljivo ogroženega območja.
Na vodotoku Trobeljščica je potrebno na lokaciji obstoječe premostitve na cesti G1 1258 – odsek Dravograd–Slovenj Gradec zgraditi vzporedni cevni prepust DN 1000 v skladu z izdelano študijo in strokovnimi podlagami.
(3) Vse gradnje na območju morajo glede preprečevanja onesnaženja podtalnice in drugih tekočih in stoječih voda upoštevati vso zakonodajo, ki obravnava varstvo voda. Vsi objekti morajo biti skladno z zakonodajo od meje vodnega zemljišča Trobeljščice odmaknjeni min 5,0 m in reke Mislinje pa min 15,0 m.
(4) V skladu z zakonodajo si mora investitor pri naslovnem organu, po končanem projektiranju in pred gradnjo objektov na obravnavanem območju, pridobiti vodno soglasje.«
6. člen
V 14. členu odloka (Skupni pogoji za varovanje okolja in protipožarna varnost), se briše odstavek Obramba in zaščita, varstvo pred požarom ter nadomesti z novim naslovom in besedilom, ki se glasi:
»Obramba, varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter varstvo pred požarom
Varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami
(1) Območje sprememb in dopolnitev LN se nahaja izven naravnih omejitev kot so erozivnost in plazovitost terena. V širšem ureditvenem območju sprememb in dopolnitev LN so zadostni običajni zaščitni ukrepi pred erozijo. Iz narejene poplavne študije (november 2014, IZVO-R d.o.o., Pot za Brdom 102, 1000 Ljubljana) je razvidno, da se predmetno območje sprememb in dopolnitev LN, nahaja na poplavnem območju – razred preostale poplavne nevarnosti (Q500). Zaradi tega mora investitor upoštevati dejstvo, da je lahko območje pri Q500 občasno preplavljeno, zato mora ob izgradnji in obratovanju objekta izvesti vse ukrepe, da v primeru poplave ne bo prišlo do škodljivih vplivov na vode in vodni režim, da se ne bo poslabšala poplavna varnost območja in da ne bo prišlo do drugih škodljivih vplivov na okolje.
(2) Obravnavano območje spada v VII. stopnjo potresne nevarnosti. Projektni pospešek tal znaša 0,100 g. Tveganje nastanka plazov zaradi potresa je v tem območju srednje.
(3) Za primere razlitja nevarnih snovi (olja, goriva) je potrebno pripraviti načrt za hitro ukrepanje in voditi evidenco o nevarnih snoveh, ki se uporabljajo na gradbišču. Možnost razlitja nevarnih snovi v času gradnje objekta se zmanjša na minimalno ob upoštevanju sledečega:
– nadzor tehnične usposobljenosti vozil in gradbene mehanizacije,
– nadzor nad uporabo in skladiščenjem goriv ter motornih in strojnih olj,
– nadzor nad ravnanjem z odstranjenimi gradbenimi elementi z obstoječih utrjenih površin in objektov ter
– nadzor nad ravnanjem z odpadno embalažo in ostanki gradbenih in drugih materialov.
(4) V vseh novih objektih je potrebna ojačitev prve plošče skladno z veljavnimi predpisi.
Varstvo pred požarom
(1) Območje sprememb in dopolnitev LN se nahaja na področju, kjer je požarna ogroženost naravnega okolja srednje velika.
(2) Načrtovana stavba se uvršča med požarno zahtevne objekte. Doseganje predpisane ravni požarne varnosti mora izhajati iz študije požarne varnosti, kadar je to zahtevano s predpisi o študiji požarne varnosti. Kadar izdelava študije požarne varnosti ni zahtevana, mora doseganje predpisane ravni požarne varnosti izhajati iz dokumenta Zasnova požarne varnosti, ki na kratek in pregleden način določa potrebne ukrepe, povezane s/z:
– širjenjem požara na sosednje objekte,
– nosilnostjo konstrukcije ter širjenjem požara po stavbah,
– evakuacijskimi potmi in sistemi za javljanje in alarmiranje,
– napravami za gašenje in dostopom gasilcev.
Študija oziroma zasnova požarne varnosti sta sestavni del projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Povzetek vsebine študije požarne varnosti oziroma zasnove požarne varnosti, mora biti naveden v obrazcu Izkaz požarne varnosti stavbe. Izkaz požarne varnosti stavbe je obvezna priloga dokazila o zanesljivosti objekta.
(3) Voda potrebna za gašenje požara v stavbah bo zagotovljena z javnih hidrantnim omrežjem. Upravljavec vodovodnega omrežja zagotavlja zmogljivost hidrantnega omrežja z 10 l/sekundo vode za gašenje.
(4) Za spremembe in dopolnitve LN bodo požarni ukrepi opredeljeni v drugih načrtih, ki izkazujejo zanesljivost objekta. Stavbe morajo biti projektirane in grajene tako, da je ob požaru na voljo zadostno število ustrezno izvedenih evakuacijskih poti in izhodov na ustreznih lokacijah, ki omogočajo hiter in varen umik.
(5) Intervencija in dostava bosta zagotovljeni preko vseh prometnih, manipulativnih in interventnih poti znotraj območja sprememb in dopolnitev LN. Kinematični elementi cestnega priključka morajo zagotavljati prevoznost tipičnim vozilom kot tudi komunalnemu 3-osnemu vozilu, gasilskemu vozilu ipd. Takšnim obremenitvam mora »slediti« tudi dimenzioniranje nosilne konstrukcije.«
7. člen
15. člen odloka se briše in zamenja z besedilom, ki se glasi:
»Možna je izgradnja v več etapah (posameznega ali dela objekta), ki so časovno medsebojno neodvisne. Vsaka etapa mora biti zaključena funkcionalna celota vključno s prometno, komunalno in energetsko infrastrukturno ureditvijo in priključki ter zunanjimi ureditvami.«
8. člen
V 16. členu odloka se brišejo merila in pogoji za funkcionalne enote F1, F2, F3, F4 in F5 ter se nadomestijo z besedilom, ki se glasi:
»FUNKCIONALNA ENOTA – F1
Na območju funkcionalne enote F1, severozahodni del območja, v spremembah in dopolnitvah LN niso načrtovani objekti. Načrtovano je parkirišče za avtobuse in osebna vozila. Natančno število parkirnih mest se bo predvidelo v projektni dokumentaciji. Uvoz na parkirišče bo preko načrtovane interne industrijske ceste.
FUNKCIONALNA ENOTA – F2
Na območju funkcionalne enote F2 je načrtovan en objekt (številka 1).
Natančnejši tloris objekta se določi v projektni dokumentaciji, ob upoštevanju gradbene meje, gradbene linije in vertikalnih gabaritov. Maksimalni vertikalni gabarit objekta je P+1 (pritličje, nadstropje). Objekt je lahko manjše ali večje tlorisne velikosti kot je prikazano v kartografskih prilogah, vendar v območju gradbene meje, lahko je samo pritličen.
Streha je lahko ravna ali v naklonih do 40°.
Dovoz do objekta je načrtovan z interne industrijske ceste z zahodne strani, kjer so načrtovana tudi parkirišča.
Vhod ali vhodi v objekt se natančneje določijo v projektni dokumentaciji.
FUNKCIONALNA ENOTA – F3
Načrtovan je en objekt (številka 2).
Natančnejši tloris objekta se določi v projektni dokumentaciji, ob upoštevanju gradbene meje, gradbene linije in vertikalnih gabaritov. Maksimalni vertikalni gabarit objekta je P+1 (pritličje, nadstropje). Objekt je lahko manjše ali večje tlorisne velikosti kot je prikazano v kartografskih prilogah, vendar v območju gradbene meje, lahko je samo pritličen.
Streha je lahko ravna ali v naklonih do 40°.
Dovoz do objekta je načrtovan z interne industrijske ceste z zahodne strani, kjer so načrtovana tudi parkirišča, lokacija uvoza se natančneje določi v projektni dokumentaciji prav tako vhod ali vhodi v objekt.
FUNKCIONALNA ENOTA – F4
Načrtovan je en objekt (številka 3).
Natančnejši tloris objekta se določi v projektni dokumentaciji, ob upoštevanju gradbene meje, gradbenih linij in vertikalnih gabaritov. Maksimalni vertikalni gabarit objekta je P+1 (pritličje, nadstropje). Objekt je lahko manjše ali večje tlorisne velikosti kot je prikazano v kartografskih prilogah, vendar v območju gradbene meje, lahko je samo pritličen. Objekt je lahko samo en, lahko sta tudi dva, vendar vse v območju gradbene meje.
Streha je lahko ravna ali v naklonih do 40°.
Dovoz do objekta je načrtovan z interne industrijske ceste z vzhodne strani, kjer so načrtovana tudi parkirišča ter z južne strani, kar se natančneje določi v projektni dokumentaciji, prav tako vhod ali vhodi v objekt.
FUNKCIONALNA ENOTA – F5
Načrtovana sta dva objekta (številka 4 in 5).
Natančnejši tloris objekta se določi v projektni dokumentaciji, ob upoštevanju gradbene meje, gradbene linije in vertikalnih gabaritov. Maksimalni vertikalni gabarit objekta je P+1 (pritličje, nadstropje). Objekt je lahko manjše ali večje tlorisne velikosti kot je prikazano v kartografskih prilogah, vendar v območju gradbene meje, objekt je lahko samo pritličen. Objekt je lahko samo en, lahko sta dva, lahko se med seboj povežeta.
Streha je lahko ravna ali v naklonih do 40°.
Dovoz do objekta je načrtovan z interne industrijske ceste z zahodne strani ali z južne strani, kar se natančneje določi v projektni dokumentaciji, prav tako vhod ali vhodi v objekt.«
Na koncu 16. člena se doda novi odstavek z besedilom, ki se glasi:
»Gradnja nezahtevnih in enostavnih objektov
V skladu s predpisi, ki urejajo področje graditve objektov, je dovoljena postavitev naslednjih nezahtevnih in enostavnih objektov:
Nezahtevni objekti:
– majhna stavba,
– pomožni objekti v javni rabi,
– ograje,
– podporni zidovi,
– priključek na objekte gospodarske javne infrastrukture in daljinskega ogrevanja,
– samostojna parkirišča,
– objekt za oglaševanje,
– pomožni komunalni objekt.
Enostavni objekti:
– majhne stavbe kot dopolnitev obstoječe pozidave (nadstreški, senčnice),
– ograje,
– podporni zidovi,
– priključki na objekte GJI in daljinskega ogrevanja,
– postavitev informacijskih in usmerjevalnih tabel ter panojev,
– pomožni komunalni objekti,
– pomožni objekti namenjeni obrambi in varstvu pred naravnimi nesrečami ter pomožni objekti za spremljanje stanja okolja in naravnih pojavov.«
9. člen 
(vpogled sprememb in dopolnitev LN iz 1.a člena) 
Spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta so stalno na vpogled pri občinski upravi Mestne občine Slovenj Gradec, Oddelek za urejanje prostora in varstvo okolja.
10. člen 
(uveljavitev odloka) 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-0013/2016
Slovenj Gradec, dne 2. februarja 2017
Župan 
Mestne občine Slovenj Gradec 
Andrej Čas l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti