Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/2017 z dne 17. 2. 2017
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/2017 z dne 17. 2. 2017

Kazalo

387. Pravilnik o sofinanciranju obnove sakralnih objektov v Občini Kamnik, stran 1245.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 27/08 – Odl. US, 76/08, 100/08 – Odl. US, 79/09, 14/10 – Odl. US, 51/10, 84/10 – Odl. US, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO in 76/16 – Odl. US), 2. člena Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 16/08, 123/08, 8/11 – ORZVKD39, 90/12, 111/13 in 32/16), 66. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 – UPB1, 56/08, 4/10, 20/11, 111/13 in 68/16) in 17. člena Statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 50/15) je Občinski svet Občine Kamnik na 18. seji dne 1. 2. 2017 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju obnove sakralnih objektov v Občini Kamnik 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S Pravilnikom o sofinanciranju obnove sakralnih objektov v Občini Kamnik (v nadaljevanju: Pravilnik) se določajo namen, upravičenci, pogoji, merila in kriteriji za sofinanciranje obnove sakralnih objektov (v nadaljevanju: projekti) v Občini Kamnik.
Sredstva za sofinanciranje projektov na področju obnove sakralnih objektov v Občini Kamnik se zagotavljajo iz občinskega proračuna, njihovo višino določi občinski svet z odlokom o proračunu za tekoče leto.
2. člen 
Predmet tega pravilnika je sofinanciranje obnove sakralnih objektov, ki se nahajajo na območju Občine Kamnik.
Občina Kamnik z ukrepi, opredeljenimi v tem pravilniku, spodbuja obnovo, vzdrževanje in ohranjanje sakralne kulturne dediščine.
3. člen 
Upravičenci do sredstev so lastniki ali solastniki sakralnih objektov na območju Občine Kamnik.
Prijavitelji, ki s svojimi projekti kandidirajo za proračunska sredstva na razpisu za sofinanciranje obnove sakralnih objektov, ne smejo kandidirati z istimi projekti na drugih razpisih Občine Kamnik.
II. JAVNI RAZPIS 
4. člen 
Postopek javnega razpisa mora biti skladen z veljavno področno zakonodajo.
Objava javnega razpisa mora vsebovati zlasti:
– pravno podlago za izvedbo javnega razpisa;
– jasno navedbo, da gre za javni razpis za izbiro projektov na področju obnove sakralnih objektov;
– ime oziroma naziv in sedež naročnika, ki dodeljuje sredstva;
– predmet javnega razpisa;
– navedbo osnovnih pogojev za kandidiranje na javnem razpisu in meril, s pomočjo katerih se med tistimi prijavitelji, ki izpolnjujejo pogoje, izberejo prejemniki sredstev;
– okvirno višino sredstev, ki so na razpolago za predmet javnega razpisa;
– obdobje, v katerem morajo biti porabljena dodeljena sredstva;
– rok, do katerega morajo biti predložene vloge za dodelitev sredstev;
– način pošiljanja in vsebino vlog;
– datum odpiranja vlog za dodelitev sredstev;
– navedbo uslužbencev, pooblaščenih za dajanje informacij v zvezi z vsebino javnega razpisa;
– rok, v katerem bodo potencialni prejemniki obveščeni o izidu javnega razpisa;
– morebitne druge podatke, zahtevane z veljavno zakonodajo.
V razpisni dokumentaciji morajo biti navedeni vsi potrebni podatki, ki bodo omogočili upravičencu izdelati popolno vlogo za kandidiranje na javnem razpisu.
Naročnik mora v razpisni dokumentaciji navesti vse pogoje, ki jih mora prijavitelj izpolnjevati, da se uvrsti v postopek izbire za dodelitev sredstev oziroma, ki jih mora izpolnjevati vloga, da se šteje kot formalno popolna.
Obvezni sestavni deli razpisne dokumentacije so med drugim tudi:
– vzorec pogodbe;
– navedba potrebnih dokumentov, ki jih mora prijavitelj predložiti naročniku kot dokazilo, da izpolnjuje pogoje za kandidiranje na razpisu, in da je upravičen do sredstev;
– navedba vrste meril, s pomočjo katerih se med tistimi, ki izpolnjujejo pogoje, izberejo prejemniki sredstev, način njihove uporabe in pomen posameznih meril.
Naročnik mora v času objave razpisa omogočiti upravičencem vpogled v razpisno dokumentacijo in na zahtevo predati razpisno dokumentacijo.
Javni razpis se objavi na uradni spletni strani Občine Kamnik, lahko pa tudi v drugih medijih in ne sme trajati manj kot mesec dni.
5. člen 
Komisijo za odpiranje ponudb in vrednotenje vlog za sofinanciranje obnove sakralnih objektov s sklepom imenuje in razrešuje župan in je sestavljena iz treh članov občinske uprave.
Za vsako vlogo komisija ugotovi, ali je pravočasna, ali jo je podala upravičena oseba in ali je popolna glede na besedilo javnega razpisa. Vlogo, ki ni pravočasna ali je ni vložila upravičena oseba, občinska uprava zavrže s sklepom.
Če je vloga formalno nepopolna, se prijavitelja pozove, da jo dopolni in se določi rok za dopolnitev. Če vloga v zahtevanem roku ni dopolnjena, jo občinska uprava zavrže s sklepom.
Komisija vodi postopek javnega razpisa, opravi strokovni pregled popolnih vlog, jih oceni na podlagi meril in kriterijev ter pripravi predlog prejemnikov sredstev, ki ga predloži občinski upravi.
Komisija o svojem delu sproti vodi zapisnike, ki jih podpišejo vsi člani komisije.
6. člen 
Občinska uprava na podlagi predloga komisije izda odločbo.
Po pravnomočnosti odločb, župan z vsemi izbranimi izvajalci sklene pogodbe za tekoče proračunsko leto.
Če izbrani izvajalec ne podpiše pogodbe v roku petnajst dni od prejema pogodbe v podpis, se šteje, da od svoje vloge odstopa.
Kolikor izvajalci ne izpolnjujejo obveznosti, določenih s pogodbo, se jim za neizpolnjeni del obveznosti finančna sredstva ne izplačajo.
III. POGOJI ZA IZBOR UPRAVIČENCEV 
7. člen 
Osnovni pogoji za kandidiranje na razpisu so:
– sakralni objekt premične in nepremične kulturne dediščine se nahaja na območju Občine Kamnik in je v lasti ali solasti prijavitelja;
– lastnik ali solastnik sakralnega objekta premične in nepremične kulturne dediščine je pravna ali fizična oseba;
– prijavitelj ima izdano soglasje oziroma pogoje za izvedbo prijavljenih del s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije;
– prijavitelj predloži izjavo, da bodo prijavljena dela izvedena v skladu z veljavnimi predpisi o graditvi objektov, urejanju prostora, varstvu okolja ter varstvu kulturne dediščine;
– prijavitelj ima zagotovljena delna lastna finančna sredstva.
Na razpisu ne morejo kandidirati lastniki ali solastniki objektov s področja kulturne dediščine, ki tržijo navedene objekte.
IV. KRITERIJI IN MERILA ZA VREDNOTENJE VLOG 
8. člen 
Pri vrednotenju vlog se bodo upoštevali predvsem naslednji kriteriji:
– vrednost izvedbenih del projekta;
– višina zagotovljenih lastnih sredstev (iz proračuna Občine Kamnik se sofinancira do 50 % vrednosti prijavljenih del);
– starost objekta.
Prednost pri sofinanciranju bodo imeli prijavitelji, katerih nameravani posegi so namenjeni preprečevanju nastajanja ali povečevanja škode na objektu ter posegi na objektih javnega pomena.
Merila so po posameznih kriterijih izražena v točkah. Vrednost točke se izračuna na podlagi razpoložljivih proračunskih sredstev in skupnega števila točk (višina proračunske postavke se deli z vsoto vseh točk prijaviteljev; na ta način se dobi vrednost ene točke v €).
Vrednost izvedbenih del projekta:
število točk
– vrednost izvedbenih del projekta do 1.000 € z ddv
10
– vrednost izvedbenih del projekta nad 1.000 € do 5.000 € z ddv
50
– vrednost izvedbenih del projekta nad 5.000 € do 15.000 € z ddv
100
– vrednost izvedbenih del projekta nad 15.000 € z ddv
150
Višina zagotovljenih lastnih sredstev:
število točk
– višina zagotovljenih lastnih sredstev do 50 %
30
– višina zagotovljenih lastnih sredstev do 65 %
50
– višina zagotovljenih lastnih sredstev do 75 %
70
– višina zagotovljenih lastnih sredstev do 85 %
100
Starost objekta:
število točk
– mlajši od 100 let
0
– starejši od 100 let
30
– starejši od 200 let
60
Največje število točk, ki jih prijavitelj lahko doseže, je 310. Občina Kamnik lahko v javnem razpisu določi minimalno število točk, ki jih mora prijavitelj doseči za sofinanciranje.
V primeru, da je vrednost izvedenih del projekta, izkazana v prijavi na javni razpis z verodostojnimi listinami, višja, kot pa je dejanska, končna vrednost izvedenih del na podlagi predloženih verodostojnih listin (računov), se vrednost dodeljenih sredstev temu ustrezno zniža. V kolikor je končna vrednost izvedenih del višja, navedeno ne vpliva na višino dodeljenih sredstev.
V. KONČNE DOLOČBE 
9. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0002/17-4/2
Kamnik, dne 1. februarja 2017
Župan 
Občine Kamnik 
Marjan Šarec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti