Uradni list

Številka 54
Uradni list RS, št. 54/2016 z dne 12. 8. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 54/2016 z dne 12. 8. 2016

Kazalo

Ob-2736/16, Stran 1847
Na podlagi prvega in drugega odstavka 146.c člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/06 – ZMetD, 33/07 – ZPNačrt, 57/08 – ZFO-1A, 70/08, 108/09, 108/09 – ZPNačrt-A, 48/12, 57/12, 92/13, 38/14, 37/15, 56/15, 102/15, 30/16 in 42/16; v nadaljevanju: ZVO-1), 19. člena in prvega odstavka 25. člena Akta o ustanovitvi Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada (Uradni list RS, št. 112/09, 1/12, 98/12 in 20/13) ter Splošnih pogojev poslovanja Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, št. 0141-1/2010-5 z dne 22. 4. 2010 (objavljeni na spletni strani http://www.ekosklad.si/dokumenti/spp.pdf), na podlagi programa Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, sprejetega v okviru Poslovnega in finančnega načrta Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, za leto 2016, potrjenega skladno s četrtim odstavkom 317. člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 17/14 in 81/15; v nadaljevanju: EZ-1) s strani Vlade Republike Slovenije s sklepom številka 47602-1/2016/4 z dne 5. 1. 2016 in v skladu s Pravilnikom o finančnih spodbudah za energetsko učinkovitost, daljinsko ogrevanje in rabo obnovljivih virov energije (Uradni list RS, št. 52/16; v nadaljevanju: Pravilnik), Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad (v nadaljevanju: Eko sklad), objavlja
javni poziv 41SUB-OBPO16
Nepovratne finančne spodbude za nove skupne naložbe večje energijske učinkovitosti starejših večstanovanjskih stavb 
1. Predmet in namen javnega poziva
Predmet javnega poziva so nepovratne finančne spodbude občanom in nepovratne finančne pomoči/spodbude pravnim osebam (v nadaljevanju: nepovratne finančne spodbude) za nove skupne naložbe v starejših večstanovanjskih stavbah, tj. stavbah s tremi ali več stanovanji, na območju Republike Slovenije.
Namen javnega poziva je večja energijska učinkovitost starejših večstanovanjskih stavb.
Nova naložba je naložba za izvedbo enega ali več v nadaljevanju navedenih ukrepov, ki se bodo začeli izvajati na starejši večstanovanjski stavbi po oddaji vloge za pridobitev nepovratne finančne spodbude (v nadaljevanju: vloga) po tem javnem pozivu:
A – toplotna izolacija fasade
B – toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru
C – optimizacija sistema ogrevanja
D – obsežna energetska obnova
A – toplotna izolacija fasade
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za nakup in vgradnjo fasadnega sistema z najmanj 18 cm toplotne izolacije, pri čemer lahko toplotna prevodnost toplotne izolacije znaša λ ≤ 0,045 W/mK. Debelina toplotne izolacije fasadnega sistema je lahko tudi manjša, če je izkazano razmerje λ/d ≤ 0,250 W/m2K. Navedeno razmerje mora biti izkazano tudi v primeru fasadnih sistemov s toplotno izolacijo iz naravnih materialov, in sicer ne glede na vrednost toplotne prevodnosti (λ).
V primeru, da je na večstanovanjski stavbi že vgrajen fasadni sistem s toplotno izolacijo, katere toplotna prevodnost znaša λ ≤ 0,045 W/mK, se lahko izvede naložba z dodatno toplotno izolacijo. Pri izračunu potrebne dodatne nove toplotne izolacije se upošteva vrednost toplotne prevodnosti obstoječe toplotne izolacije λ = 0,045 W/mK in debelina obstoječe toplotne izolacije (dobst), ki je razvidna iz merilnega traku na fotografiji obstoječega stanja, ki mora biti priložena k vlogi za pridobitev nepovratne finančne spodbude.
Z dodano novo toplotno izolacijo je potrebno izpolniti zahteve po naslednji enačbi, s katero se zagotovi zahtevano razmerje λ/d ≤ 0,250 W/m2K:
Slika 1
Nepovratna finančna spodbuda ne more biti dodeljena v primeru izvedbe toplotne izolacije fasade zgolj pri posameznem stanovanju ali posameznem/ih nadstropju/-jih starejše večstanovanjske stavbe. Nepovratna finančna spodbuda po tem javnem pozivu je lahko dodeljena le za izvedbo toplotne izolacije fasade na celotni stavbi ali za izvedbo toplotne izolacije fasade vsaj na eni celotni strani stavbe.
Priznani stroški vključujejo:
– nakup in vgradnjo celotnega fasadnega sistema;
– nakup in vgradnjo toplotne izolacije podzidka (»cokla«);
– postavitev gradbenega odra;
– odstranitev in izravnavo obstoječega ometa ali ostalih gradbenih materialov, vgradnjo vertikalne hidroizolacije na predelu podzidka (»cokla«), demontažo starih okenskih polic;
– obdelavo špalet;
– nakup in vgradnjo okenskih polic;
– odstranitev, vgradnjo oziroma nakup elementov stavbe (balkonskih ograj, nadstreškov, žlebov ipd.), povezanih z izvedbo ukrepa.
Dodatna nepovratna finančna spodbuda za izdelavo projekta za izvedbo del za ukrep A in nadzor
Pravica do dodatne nepovratne finančne spodbude se dodeli v primeru, da bo za izvedbo ukrepa izdelan projekt za izvedbo del za ukrep A (toplotna izolacija fasade) s prikazanimi vsemi rešitvami in detajli in če bosta pri izvedbi zagotovljena projektantski in strokovni nadzor, kot ga določajo predpisi o graditvi objektov. Projekt za izvedbo del za ukrep A je lahko naročen, izdelan in plačan pred oddajo vloge na javni poziv, vendar izdani račun za navedeni projekt ne sme biti starejši od treh let.
Projekt za izvedbo del za ukrep A mora vsebovati:
– naslovno stran s podatki o načrtu in projektantih;
– tehnično poročilo z osnovnimi podatki o stavbi ter tehničnimi značilnostmi in opisi posameznih elementov obstoječega in novega stanja fasade;
– statično kontrolo fasadnih elementov (obstoječe fasadne obloge, parapeti, ograje ipd.);
– izračun toplotnih prehodnosti obnovljenih fasadnih konstrukcij, po potrebi izračun difuzije vodne pare;
– popis del za izvedbo ukrepa s podrobno definiranimi materiali, količinami in tehnološkimi postopki;
– risbe: posnetek obstoječega stanja fasade v M 1:100, horizontalni in vertikalni prerez skozi obnovljeni fasadni pas v M 1:20 in prikaz vseh tipičnih detajlov gradbenih in obrtniških del v M 1:5 (npr. priključek fasadne obloge na stavbno pohištvo, okenske police, pločevinaste kape na parapetih, odtoki v ložah, fasadna obloga na podzidku ipd.).
Dodatna nepovratna finančna spodbuda za zamenjavo obstoječega zunanjega stavbnega pohištva v skupnih prostorih
Pravica do dodatne nepovratne finančne spodbude se dodeli tudi v primeru, da se ob izvedbi ukrepa A hkrati izvede še zamenjava obstoječega zunanjega stavbnega pohištva, tj. vertikalnih in strešnih oken, v skupnih prostorih starejše večstanovanjske stavbe z novim, energijsko učinkovitim lesenim zunanjim stavbnim pohištvom s toplotno prehodnostjo UW ≤ 1,1 W/m2K, vgrajeno trojno zasteklitvijo in z energijsko učinkovitim distančnikom s ψ ≤ 0,060 W/mK.
Vertikalna in strešna okna morajo biti vgrajena skladno z navodili proizvajalca oziroma dobavitelja zunanjega stavbnega pohištva ter skladno z navodili proizvajalca oziroma dobavitelja pritrdilnih in tesnilnih materialov, na ustrezno pripravljeno odprtino. Tesnjenje med konstrukcijo in okvirjem mora biti izvedeno po načelu tesnjenja v treh ravneh, kot je opredeljeno v smernici RAL za načrtovanje in izvedbo vgradnje zunanjega stavbnega pohištva. Upoštevani bodo le sistemi, izvedeni s paroneprepustnim in zrakotesnim tesnilnim materialom na notranji strani, paroprepustnim, vodotesnim in vetrno zaščitnim materialom na zunanji strani ter toplotno in zvočno izolacijskim materialom med notranjim in zunanjim tesnilnim materialom. Za ostale sistemske rešitve mora biti predloženo poročilo neodvisne institucije o preizkušanju celotnega sistema tesnjenja.
Priznani stroški pri zamenjavi zunanjega stavbnega pohištva vključujejo:
– odstranitev obstoječega zunanjega stavbnega pohištva ter nakup in vgradnjo novega;
– nakup in vgradnjo senčil;
– nakup in vgradnjo zunanjih in notranjih okenskih polic;
– popravilo, priprava in zaključna obdelava špalet.
Priznani stroški ne vključujejo odstranitve, nakupa ali vgradnje vhodnih oziroma garažnih vrat, vgradnje dodatnega novega zunanjega stavbnega pohištva in povečanja površine zasteklitev obstoječega zunanjega stavbnega pohištva.
B – toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za izvedbo toplotne izolacije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru z najmanj 30 cm toplotne izolacije, pri čemer lahko toplotna prevodnost toplotne izolacije znaša λ ≤ 0,045 W/mK. Debelina toplotne izolacije (d) je lahko tudi manjša, če je izkazano razmerje λ/d ≤ 0,150 W/m2K. Navedeno razmerje λ/d ≤ 0,150 W/m2K mora biti izkazano tudi v primeru vgradnje toplotne izolacije iz naravnih materialov, in sicer ne glede na vrednost toplotne prevodnosti (λ). Pri navedenem izračunu razmerij se morebitne obstoječe izolacije ne upošteva.
Priznani stroški vključujejo:
– nakup in vgradnjo toplotne izolacije, vključno s parno zaporo;
– nakup in vgradnjo paroprepustne folije oziroma drugih materialov v funkciji sekundarne kritine, vzdolžno letvanje;
– zaključne obloge pri izolaciji strehe, npr. mavčno-kartonske plošče, lesene in druge obloge, pri izolaciji stropa proti neogrevanemu prostoru pa npr. izdelavo betonskega estriha, lesene pohodne obloge;
– pri obnovi ravne strehe tudi strošek odstranitve starih slojev, vgradnjo nove hidroizolacije in izvedbo estriha oziroma druge zaključne obloge;
– odstranitev, vgradnjo oziroma nakup elementov stavbe, povezanih z izvedbo ukrepa (razen elementov, povezanih z nakupom in vgradnjo strešne kritine).
Dodatna nepovratna finančna spodbuda za izdelavo projekta za izvedbo del za ukrep B in nadzor
Pravica do dodatne nepovratne finančne spodbude se dodeli v primeru, da bo za izvedbo ukrepa izdelan projekt za izvedbo del za ukrep B (toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru) s prikazanimi vsemi rešitvami in detajli in če bosta pri izvedbi zagotovljena projektantski in strokovni nadzor, kot ga določajo predpisi o graditvi objektov. Projekt za izvedbo del za ukrep B je lahko naročen, izdelan in plačan pred oddajo vloge na javni poziv, vendar izdani račun za navedeni projekt ne sme biti starejši od treh let.
Projekt za izvedbo del za ukrep B mora vsebovati:
– naslovno stran s podatki o načrtu in projektantih;
– tehnično poročilo z osnovnimi podatki o stavbi ter tehničnimi značilnostmi in opisi posameznih elementov obstoječega in novega stanja strehe;
– statično kontrolo elementov strehe (preveritev obstoječega stanja konstrukcije, venci, atike, ograje ipd.);
– izračun toplotnih prehodnosti obnovljenih strešnih konstrukcij, po potrebi izračun difuzije vodne pare;
– popis del za izvedbo ukrepa s podrobno definiranimi materiali, količinami in tehnološkimi postopki;
– risbe: posnetek obstoječega stanja strehe v M 1:100, horizontalni in vertikalni prerez skozi obnovljeno streho v M 1:20 in prikaz vseh tipičnih detajlov gradbenih in obrtniških del v M 1:5 (npr. detajli izvedbe obnove strehe, odvodnjavanje, detajl atike, napušča, stik s fasado ipd.).
C – optimizacija sistema ogrevanja
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za optimizacijo sistema ogrevanja, ki zajema vgradnjo radiatorskih termostatskih ventilov in hidravlično uravnoteženje celotnega sistema ogrevanja. Optimizacija sistema ogrevanja mora biti izvedena na podlagi projekta ali izračuna, s katerim se zagotavlja hidravlično uravnoteženo delovanje celotnega sistema ogrevanja stavbe. Projekt za izvedbo del ali izračun za izvedbo ukrepa optimizacije sistema ogrevanja je lahko naročen, izdelan in plačan pred oddajo vloge na javni poziv, vendar izdani račun za navedeni projekt ali izračun ne sme biti starejši od treh let.
Projekt za izvedbo del ali izračun za izvedbo ukrepa C mora vsebovati:
– tehnično poročilo in pregled obstoječega stanja sistema ogrevanja s popisom dejansko vgrajenih grelnih teles, obstoječih ventilov, termostatskih in zapornih ventilov na povratku, obtočnih črpalk in drugih elementov z vplivnimi parametri delovanja;
– izračun in določitev potrebnih elementov za hidravlično uravnoteženje sistema ogrevanja s shemo dvižnih vodov;
– izračun pretoka na radiatorskih termostatskih ventilih in določitev prednastavitev ventilov na že vgrajenih ustreznih radiatorskih termostatskih ventilih in na novih radiatorskih termostatskih ventilih izbranega tipa; pri tem morajo imeti termostatski ventili avtoriteto večjo od 0,3;
– risbe: shema dvižnih vodov hidravlično uravnoteženega sistema ogrevanja mora vključevati: moč radiatorjev, želeno temperaturo prostorov, oznake dvižnih vodov, pretoke in prednastavitev radiatorskih termostatskih ventilov, ventile za hidravlično uravnoteženje sistema in regulatorje diferenčnega tlaka s pripadajočimi dimenzijami in nastavitvami; tlorise nadstropij ogrevanja – hidravlično uravnoteženje (po potrebi);
– podroben popis materiala in del.
Priznani stroški vključujejo:
– izdelavo projekta za izvedbo del ali izračuna za izvedbo ukrepa optimizacije sistema ogrevanja na podlagi posnetka trenutnega stanja;
– nakup in vgradnjo radiatorskih termostatskih ventilov s prednastavitvijo pretoka ali radiatorskih termostatskih ventilov in priključnih ventilov s tehnologijo avtomatske omejitve pretoka, ki hkrati tudi avtomatsko regulirajo spremembo tlačne razlike ali nakup in vgradnjo termostatskih ventilov pri enocevnih ogrevalnih sistemih;
– nakup in vgradnjo ventilov za hidravlično uravnoteženje;
– nakup in vgradnjo regulatorjev diferenčnega tlaka v dvižne vode, kadar gre za spremenljiv pretok v sistemu in če razlika tlaka črpalke (dobavna višina) pri kateremkoli pretoku preseže 25 kPa; pri uporabi tehnologije avtomatske omejitve pretoka regulatorji diferenčnega tlaka niso potrebni;
– izvedbo nastavitev pretokov na termostatskih ventilih po predhodnih izračunih prednastavitev, s pripravo poročila o teh nastavitvah; pri enocevnih sistemih prednastavitev pretokov termostatskih ventilov ni potrebna;
– izvedbo hidravličnega uravnoteženja sistema ogrevanja s pripravo poročila o pregledu delovanja hidravlično uravnoteženega sistema ogrevanja z analizo rezultatov doseženih pretokov in s poročilom o meritvah hidravličnega uravnoteženja;
– nakup in vgradnjo naprav za odzračevanje ter vzdrževanje tlaka v sistemu ogrevanja;
– nakup in vgradnjo toplotne izolacije cevovodnega razvoda in ostalih elementov sistema ogrevanja;
– nakup in vgradnjo obtočne črpalke s frekvenčno regulacijo pri spremenljivem pretoku vode v sistemu ogrevanja, in sicer le v primeru, če je črpalka ustrezno dimenzionirana v projektu za optimizacijo sistema ogrevanja;
– izvedbo centralne regulacije sistema ogrevanja glede na zunanjo temperaturo zraka in vgradnjo regulacijskih ter ostalih ventilov;
– projektantski in strokovni nadzor, kot ga določajo predpisi o graditvi objektov.
D – obsežna energetska obnova
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za obsežno energetsko obnovo starejše večstanovanjske stavbe, ki zajema hkratno izvedbo vseh treh predhodno navedenih ukrepov: A – toplotna izolacija fasade, B – toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru in C – optimizacija sistema ogrevanja. Izvedba ukrepa D – obsežna energetska obnova mora ustrezati vsem pogojem, ki veljajo za izvedbo posameznih ukrepov A, B in C, navedenih v 1. točki javnega poziva. Nepovratno finančno spodbudo za ukrep D – obsežna energetska obnova je mogoče dodeliti le v primeru izvedbe toplotne izolacije fasade in toplotne izolacije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru na celotni stavbi in ne zgolj na delu stavbe (npr. na eni strani stavbe).
Pravica do nepovratne finančne spodbude za ukrep D se lahko dodeli le v primeru, da so za obsežno energetsko obnovo izdelani projekti, skladno s pogoji, ki so opredeljeni v 1. točki javnega poziva pri posameznih ukrepih A, B in C, in sicer: projekt za izvedbo del za ukrep A, projekt za izvedbo del za ukrep B in projekt za izvedbo del ali izračun za ukrep C. Pri izvedbi del obsežne energetske obnove mora biti zagotovljen projektantski in strokovni nadzor, kot ga določajo predpisi o graditvi objektov.
Priznani stroški vključujejo vse priznane stroške, navedene za posamezne ukrepe A, B in C javnega poziva vključno s stroški izdelave projektov in nadzora.
Dodatna nepovratna finančna spodbuda za zamenjavo obstoječega zunanjega stavbnega pohištva v skupnih prostorih
Pravica do dodatne nepovratne finančne spodbude se dodeli v primeru, da se ob izvedbi ukrepa D hkrati izvede še zamenjava obstoječega zunanjega stavbnega pohištva v skupnih prostorih starejše večstanovanjske stavbe, in sicer pod pogoji, ki so navedeni v 1. točki javnega poziva, v razdelku A.
2. Vir in višina sredstev, višina nepovratne finančne spodbude ter priznani stroški naložbe
a) vir in višina sredstev
Sredstva za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud se v skladu s prvim odstavkom 317. člena EZ-1 zagotavljajo s prispevkom na rabo energije za povečanje energetske učinkovitosti, ki bremeni daljinsko toploto, električno energijo ter trdna, tekoča in plinasta goriva.
Skupna višina sredstev po tem javnem pozivu znaša 10.000.000 EUR.
b) višina nepovratne finančne spodbude za posamezen ukrep in dodatne spodbude
Višina nepovratne finančne spodbude za posamezno upravičeno osebo se določi na podlagi solastniških deležev, ki so razvidni iz predpisanega obrazca, ki je del razpisne dokumentacije. K solastniškim deležem štejejo le stanovanjske površine, ne štejejo pa nestanovanjski deli stavbe (garaže, poslovni prostori ipd.), če so ti razvidni iz seznama lastnikov oziroma solastnikov na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije.
A – toplotna izolacija fasade
Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 20 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 12 EUR na m2 za največ 150 m2 toplotne izolacije fasade posamezne stanovanjske enote.
Višine dodatnih nepovratnih finančnih spodbud znašajo:
– za izdelavo projekta za izvedbo del za ukrep A in nadzor: do 50 % priznanih stroškov projekta in nadzora, vendar ne več kot 4.000 EUR;
– za zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva v skupnih prostorih z novim lesenim zunanjim stavbnim pohištvom: do 20 % priznanih stroškov zamenjave zunanjega stavbnega pohištva, vendar ne več kot 100 EUR/m² vertikalnih in strešnih oken.
B – toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru
Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 20 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 10 EUR na m2 toplotne izolacije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru starejše večstanovanjske stavbe.
Višina dodatne nepovratne finančne spodbude znaša:
– za izdelavo projekta za izvedbo del za ukrep B in nadzor: do 50 % priznanih stroškov projekta in nadzora, vendar ne več kot 3.000 EUR.
C – optimizacija sistema ogrevanja
Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 20 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 30 EUR na grelno telo.
D – obsežna energetska obnova
Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 40 % priznanih stroškov celotne naložbe, vendar ne več kot:
– 24 EUR na m2 za največ 150 m2 toplotne izolacije fasade posamezne stanovanjske enote;
– 20 EUR na m2 toplotne izolacije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru;
– 60 EUR na grelno telo.
Višina dodatne nepovratne finančne spodbude za zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva v skupnih prostorih je opredeljena v točki 2.b) javnega poziva, v razdelku A.
c) višina nepovratne finančne spodbude v primeru hkratne izvedbe vsaj dveh ukrepov od A do C, od katerih mora biti eden ukrep C
V primeru, da upravičena oseba z isto vlogo kandidira za hkratno izvedbo vsaj dveh ukrepov od A do C na isti večstanovanjski stavbi, od katerih mora biti eden ukrep C, lahko za izvedbo teh ukrepov pridobi višjo nepovratno finančno spodbudo. Višina spodbude v tem primeru znaša do 30 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot:
– 18 EUR na m2 za največ 150 m2 toplotne izolacije fasade posamezne stanovanjske enote;
– 15 EUR na m2 toplotne izolacije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru;
– 45 EUR na grelno telo.
Višina dodatne nepovratne finančne spodbude za izdelavo projekta za izvedbo del za ukrep A in nadzor ter dodatne nepovratne finančne spodbude za zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva v skupnih prostorih je opredeljena v 2.b) točki javnega poziva, v razdelku A.
Višina dodatne nepovratne finančne spodbude za izdelavo projekta za izvedbo del za ukrep B in nadzor je opredeljena v 2.b) točki javnega poziva, v razdelku B.
d) višina nepovratne finančne spodbude za socialno šibke občane
Nepovratna finančna spodbuda za izvajanje kateregakoli ukrepa v starejši večstanovanjski stavbi, ki je predmet tega javnega poziva, je za socialno šibkega občana določena v obsegu 100 % priznanih stroškov naložbe glede na njegov pripadajoči delež financiranja naložbe. Socialno šibek občan je vsak lastnik, solastnik ali etažni lastnik stanovanja v večstanovanjski stavbi, ki je bil v času oddaje vloge na ta javni poziv upravičen do denarne socialne pomoči, ki ni bila izredna denarna socialna pomoč. Socialno šibek občan izkazuje svojo pravico do ustrezno višje nepovratne finančne spodbude z originalnim izvodom ali overjenim prepisom odločbe Centra za socialno delo o denarni socialni pomoči.
3. Upravičene osebe
Do nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu je upravičena vsaka fizična oseba (občan), ki je investitor in:
– lastnik ali solastnik večstanovanjske stavbe s pisnim soglasjem solastnikov večstanovanjske stavbe, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva;
– etažni lastnik ali solastnik stanovanja v večstanovanjski stavbi, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva;
– imetnik stavbne pravice na nepremičnini, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva;
– najemnik stanovanja v večstanovanjski stavbi, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva, s pisnim soglasjem lastnika.
Do nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu so upravičene tudi pravne osebe javnega prava, gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki ter fizične osebe, ki samostojno opravljajo dejavnost kot poklic ali so registrirane za opravljanje dejavnosti skladno z določbami posebnih predpisov, ki so investitorji in:
– lastniki ali solastniki večstanovanjske stavbe s pisnim soglasjem solastnikov večstanovanjske stavbe, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva;
– etažni lastniki ali solastniki stanovanja v večstanovanjski stavbi, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva;
– imetniki stavbne pravice na nepremičnini, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva;
– najemniki stanovanjske enote v večstanovanjski stavbi, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva, s pisnim soglasjem lastnika.
Za pridobitev nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu veljajo za pravne osebe (razen za pravne osebe javnega prava) pravila o dodeljevanju pomoči po pravilu »de minimis«.
Med upravičene osebe po tem javnem pozivu ne sodijo lastniki, solastniki, etažni lastniki ali najemniki nestanovanjskih delov stavbe kot so denimo garaže ali poslovni prostori.
4. Dodatne zahteve in pogoji
a) pravočasna in popolna vloga
Osnovni pogoj za dodelitev nepovratne finančne spodbude je pravočasno oddana in popolna vloga.
Vloga je pravočasna, če je oddana v času trajanja tega javnega poziva.
Vlogo na javni poziv lahko v imenu upravičenih oseb vloži upravnik, ki upravlja stavbo v skladu z določbami Stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 69/03, 18/04 – ZVKSES, 47/06 – ZEN, 45/08 – ZVEtL, 57/08, 87/11, 62/10 – ZUPJS, 40/11 – ZUPJS-A in 40/12 – ZUJF), predsednik skupnosti lastnikov ali drugi pooblaščenec upravičenih oseb ali skupni predstavnik upravičenih oseb (v nadaljevanju: pooblaščenec).
Vloga mora biti oddana pred pričetkom del za izvedbo naložbe, ki je predmet tega javnega poziva.
Vloga je popolna, ko pooblaščenec predloži v celoti izpolnjen obrazec Vloga 41SUB-OBPO16 in obvezne priloge:
– seznam lastnikov oziroma solastnikov večstanovanjske stavbe oziroma seznam etažnih lastnikov oziroma solastnikov stanovanj v večstanovanjski stavbi, ki so v lasti fizičnih in pravnih oseb ali s.p. oziroma ostalih posameznih delov večstanovanjske stavbe, z razvidnimi solastniškimi deleži, in sicer v elektronski obliki na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije;
– soglasje lastnikov/solastnikov ali etažnih lastnikov/solastnikov večstanovanjske stavbe v zakonsko predpisanem obsegu glede na njihove solastniške deleže, in sicer zbirno na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije oziroma na ustreznih drugih dokumentih, iz katerih bo razvidno:
– soglasje za izvedbo posameznega ukrepa; 
– soglasje, da se sredstva nepovratne finančne spodbude nakažejo na bančni račun pooblaščenca, če bo račun izvajalca naložbe v celoti poravnan pred nakazilom nepovratne finančne spodbude;
– pooblastilo upravičenih oseb za zastopanje v upravnem postopku predmetnega javnega poziva in pooblastilo za podpis pogodbe o izplačilu nepovratne finančne spodbude, če upravičene osebe v predmetnem upravnem postopku zastopa pooblaščenec;
– originalni izvod ali overjen prepis odločbe Centra za socialno delo, ki ga morajo predložiti le tisti lastniki stanovanj, ki uveljavljajo ustrezno višjo spodbudo kot socialno šibki občani;
– izjavo o prejetih »de minimis« pomočeh s strani pravnih oseb, ki nastopajo kot upravičene osebe, na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije;
– dodatne obvezne priloge glede na izbrani ukrep:
A – toplotna izolacija fasade 
 predračun izvajalca za izvedbo fasadnega sistema s toplotno izolacijo, ki mora vključevati naziv fasadnega sistema, popis del, vrsto, debelino in površino toplotne izolacije;
– fotografije vseh strani stavbe pred izvedbo naložbe, posnete tako, da bodo v celoti vidne vse fasade;
– fotografijo že vgrajene toplotne izolacije fasade, iz katere bo razvidna debelina in vrsta obstoječe izolacije, izmerjena z merilnim trakom (fotografija merilnega traku ob izolacijskem materialu). Fotografijo je potrebno priložiti le v primeru uveljavljanja že vgrajene (obstoječe) toplotne izolacije, ki ne bo odstranjena;
– izjavo o lastnostih toplotne izolacije skladno z Uredbo (EU) št. 305/2011 za trženje gradbenih proizvodov ali po Zakonu o gradbenih proizvodih – ZGPro-1 (Uradni list RS, št. 82/13), če bo debelina na novo vgrajene toplotne izolacije manjša od 18 cm;
– izjavo o lastnostih skladno z Uredbo (EU) št. 305/2011 za trženje gradbenih proizvodov in evropsko tehnično oceno (ETA), izdelano na podlagi ustreznega evropskega ocenjevalnega dokumenta (EAD/ETAG) v primeru, da toplotno-izolacijski fasadni sistem ni naveden na informativnem seznamu, objavljenem na spletni strani www.ekosklad.si.
– pri uveljavljanju dodatne nepovratne finančne spodbude za projektno dokumentacijo za izvedbo ukrepa A: 
– projekt za izvedbo del za ukrep A, izdelan v skladu z navodili razdelka A 1. točke javnega poziva;
 predračun za pripravo projekta za izvedbo del za ukrep A in nadzor oziroma račun in dokazilo o plačilu računa za pripravo projekta za izvedbo del za ukrep A, če je bil ta izdelan in plačan pred oddajo vloge na javni poziv.
– pri uveljavljanju dodatne nepovratne finančne spodbude za zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva: 
– fotografije vseh strani stavbe z oznako vseh vertikalnih oken in/ali strešnih oken, ki bodo zamenjana in pripisom postavke s predračuna za vsak posamezni del zunanjega stavbnega pohištva;
 predračun izvajalca za zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva, ki mora vključevati popis del, število in površino oken, tip zunanjega stavbnega pohištva in profila, tip distančnika ter toplotno prehodnost celotnega okna (Uw). Naveden mora biti način vgradnje, ki mora biti skladen z načeli tesnjenja v treh ravneh, kot je opredeljeno v smernici RAL za načrtovanje in izvedbo vgradnje zunanjega stavbnega pohištva;
– izjavo o lastnostih zunanjega stavbnega pohištva skladno z Uredbo (EU) št. 305/2011 za trženje gradbenih proizvodov in standardom SIST EN 14351-1:2006+A1:2010, ki mora vsebovati vrednosti toplotne prehodnosti zunanjega stavbnega pohištva (Uw), kot je določeno v točki 4.12 in Tabeli E.1 omenjenega standarda in poročilo o tipskem preskušanju zunanjega stavbnega pohištva, izdelano s strani izbranega preizkuševalnega laboratorija, priglašenega pri Evropski komisiji za gradbene proizvode, iz katerega morajo biti razvidne vrednosti toplotne prehodnosti zasteklitve (Ug) in profila (Uf), vrednosti linijske toplotne upornosti distančnika v zasteklitvi (ψ) in geometrijski podatki profila zasteklitve zunanjega stavbnega pohištva, če zunanje stavbno pohištvo še ni navedeno na informativnem seznamu, objavljenem na spletni strani: www.ekosklad.si.
B – toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru 
 predračun izvajalca za izvedbo toplotne izolacije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru, ki mora vključevati popis del, vrsto, debelino in površino toplotne izolacije;
– fotografije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru pred izvedbo naložbe, iz katerih bo razvidna površina, kamor bo položena toplotna izolacija;
– izjavo o lastnostih toplotne izolacije skladno z Uredbo (EU) št. 305/2011 za trženje gradbenih proizvodov ali po Zakonu o gradbenih proizvodih – ZGPro-1 (Uradni list RS, št. 82/13), če bo debelina na novo vgrajene toplotne izolacije manjša od 30 cm.
– pri uveljavljanju dodatne nepovratne finančne spodbude za projektno dokumentacijo za izvedbo ukrepa B: 
– projekt za izvedbo del za ukrep B, izdelan v skladu z navodili razdelka B 1. točke javnega poziva;
 predračun za pripravo projekta za izvedbo del za ukrep B in nadzor oziroma račun in dokazilo o plačilu računa za pripravo projekta za izvedbo del za ukrep B, če je bil ta izdelan in plačan pred oddajo vloge na javni poziv.
C – optimizacija sistema ogrevanja 
 predračun izvajalca za izvedbo optimizacije sistema ogrevanja, ki mora vključevati nakup in vgradnjo ter izvedbo prednastavitev radiatorskih termostatskih ventilov, nakup in vgradnjo ventilov za hidravlično uravnoteženje sistema ogrevanja, nakup in vgradnjo regulatorjev diferenčnega tlaka ter hidravlično uravnoteženje celotnega sistema ogrevanja stavbe, skladno s projektom za izvedbo del ali izračunom za optimizacijo sistema ogrevanja;
– seznam lastnikov vseh stanovanj, ki so v lasti fizičnih in pravnih oseb ali s.p. oziroma ostalih posameznih delov večstanovanjske stavbe, ki naj vključuje število vseh grelnih teles, število grelnih teles z že vgrajenimi termostatskimi ventili in število grelnih teles, kjer termostatski ventili še niso vgrajeni, in sicer za vsa posamezna stanovanja v lasti fizičnih in pravnih oseb ali s.p. oziroma v ostalih posameznih delih večstanovanjske stavbe;
– fotografije ključnih delov sistema ogrevanja pred izvedbo ukrepa (predvidena mesta vgradnje ventilov, obstoječi radiatorski ventili);
– projekt za izvedbo del ali izračun za optimizacijo sistema ogrevanja; 
 predračun za pripravo projekta za izvedbo del ali izračuna za optimizacijo sistema ogrevanja in nadzor, če ta strošek ni naveden v predračunu izvajalca za izvedbo optimizacije sistema ogrevanja oziroma račun za pripravo projekta za izvedbo del ali izračuna za optimizacijo sistema ogrevanja, če je bil ta izdelan in plačan pred oddajo vloge.
D – obsežna energetska obnova 
– projekt za izvedbo del za ukrepa A in B in nadzor, izdelan skladno s pogoji, ki so opredeljeni v razdelkih A in B 1. točke javnega poziva;
– projekt za izvedbo del ali izračun za izvedbo ukrepa C, izdelan skladno s pogoji, ki so opredeljeni v razdelku C 1. točke javnega poziva;
– vse ostale obvezne priloge za posamezne ukrepe A, B in C, ki so navedene v razdelkih A, B in C 4.a) točke javnega poziva.
– pri uveljavljanju dodatne nepovratne finančne spodbude za zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva: 
– fotografije vseh strani stavbe z oznako vseh oken in/ali balkonskih vrat in fiksnih zasteklitev, ki bodo zamenjana in pripisom postavke s predračuna za vsak posamezni del zunanjega stavbnega pohištva;
 predračun izvajalca za zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva, ki mora vključevati popis del, število in površino oken in/ali balkonskih vrat in/ali fiksnih zasteklitev, tip zunanjega stavbnega pohištva in profila, tip distančnika ter toplotno prehodnost celotnega okna. Naveden mora biti način vgradnje, ki mora biti skladen z načeli tesnjenja v treh ravneh, kot je opredeljeno v smernici RAL za načrtovanje in izvedbo vgradnje zunanjega stavbnega pohištva;
– izjavo o lastnostih zunanjega stavbnega pohištva skladno z Uredbo (EU) št. 305/2011 za trženje gradbenih proizvodov in standardom SIST EN 14351-1:2006+A1:2010, ki mora vsebovati vrednosti toplotne prehodnosti zunanjega stavbnega pohištva (Uw), kot je določeno v točki 4.12 in Tabeli E.1 omenjenega standarda in poročilo o tipskem preskušanju zunanjega stavbnega pohištva, izdelano s strani izbranega preizkuševalnega laboratorija, priglašenega pri Evropski komisiji za gradbene proizvode, iz katerega morajo biti razvidne vrednosti toplotne prehodnosti zasteklitve (Ug) in profila (Uf), vrednosti linijske toplotne upornosti distančnika v zasteklitvi (ψ) in geometrijski podatki profila zasteklitve zunanjega stavbnega pohištva, če zunanje stavbno pohištvo še ni navedeno na informativnem seznamu, objavljenem na spletni strani: www.ekosklad.si.
b) izvedba naložbe v skladu z veljavno zakonodajo
Naložba, za katero bo dodeljena nepovratna finančna spodbuda, mora biti izvedena skladno z vsemi veljavnimi predpisi s področja graditve objektov in energijske učinkovitosti stavb ter drugimi veljavnimi predpisi.
Če je večstanovanjska stavba, kjer se bo naložba izvajala, varovana v skladu s predpisi o varstvu kulturne dediščine, je pri izvedbi naložbe treba upoštevati pogoje zaščite, ki veljajo za ta kulturnovarstveni režim.
c) kandidiranje za enega ali več ukrepov
Upravičena oseba lahko z eno vlogo kandidira in pridobi pravico do nepovratne finančne spodbude tudi za več posameznih ukrepov, ki so predmet tega javnega poziva in se bodo izvajali na isti starejši večstanovanjski stavbi. V primeru, da upravičena oseba kandidira za ukrep D, ne more za to isto stanovanjsko stavbo kandidirati še za ukrepe od A do C.
d) prepoved dodelitve spodbude za vgradnjo prototipne in rabljene opreme/naprav
Nepovratna finančna spodbuda ne more biti dodeljena za naložbe, ki vključujejo dobavo in vgradnjo prototipne in rabljene opreme, naprav in gradbenih proizvodov.
e) gradbeno dovoljenje, izdano pred 1. 1. 2003
Starejša večstanovanjska stavba in njeni deli, na katerih bodo izvedeni ukrepi tega javnega poziva, morajo biti zgrajeni v skladu z gradbenim dovoljenjem oziroma v skladu z veljavno gradbeno zakonodajo oziroma morajo imeti veljavno uporabno dovoljenje skladno z zakonodajo o graditvi objektov.
Nepovratna finančna spodbuda je lahko dodeljena le za starejše večstanovanjske stavbe, za gradnjo katerih je bilo gradbeno dovoljenje izdano pred 1. 1. 2003, morebitno gradbeno dovoljenje za legalizacijo stavbe, zgrajene pred 1. 1. 2003, pa pred oddajo vloge po tem javnem pozivu. Za dele večstanovanjskih stavb, ki so bili zgrajeni po 1. 1. 2003, nepovratna finančna spodbuda ne more biti dodeljena. Podatki o letnici izgradnje večstanovanjske stavbe bodo preverjeni z vpogledom v prostorski portal Geodetske uprave Republike Slovenije. V primeru dvoma o letnici izgradnje starejše večstanovanjske stavbe oziroma v primeru, da so bili na starejši večstanovanjski stavbi v novejšem času izvedeni gradbeno-rekonstrukcijski posegi, bo Eko sklad pooblaščenca pozval k predložitvi gradbenega oziroma uporabnega dovoljenja.
f) izvedba naložbe s strani usposobljenega izvajalca z registrirano dejavnostjo
Vgradnjo in zagon posameznih naprav oziroma opreme ter vgradnjo gradbenih proizvodov, ki so predmet naložbe, lahko opravi le za to usposobljen izvajalec z registrirano dejavnostjo.
g) omejitev glede dodeljevanja pomoči »de minimis«
V skladu s Pravilnikom lahko nepovratno finančno spodbudo v obliki pomoči »de minimis« po tem javnem pozivu pridobijo podjetja vseh sektorjev gospodarstva kot jih določa 17. člen Pravilnika, razen podjetij, ki delujejo na področjih, ki so izključena skladno z določili drugega odstavka 16. člena Pravilnika.
Skupna višina pomoči »de minimis«, ki jo prejme enotno podjetje, ki ga ti predpisi zavezujejo, ne sme preseči 200.000 EUR v zadnjih treh proračunskih letih oziroma 100.000 EUR pri podjetjih, ki delujejo v sektorju cestnega prevoza blaga in potniškega prometa, vključno s spodbudo, za katero kandidira po tem javnem pozivu. V primeru razdelitev, združitev ali pripojitev podjetij se upoštevajo določbe osmega in devetega odstavka 3. člena Uredbe (EU) št. 1407/2013. Podatke o spodbudah, ki so bile upravičenemu podjetju že dodeljene po tem pravilu, Eko sklad pred dodelitvijo preveri pri pristojni službi na Ministrstvu za finance. Dejanska višina pomoči, ki jo z nepovratno finančno spodbudo dodeli Eko sklad, bo izračunana na dan dodelitve pravice do nepovratne finančne spodbude, o čemer bo upravičeno podjetje obveščeno z odločbo Eko sklada.
Dodeljena pomoč se ne kumulira z nobeno drugo državno pomočjo ali z drugimi finančnimi sredstvi Evropske skupnosti ob upoštevanju istih upravičenih stroškov, ki se deloma ali v celoti prekrivajo, če bi bila s tako kumulacijo presežena največja intenzivnost pomoči kot je določena v 13. členu Pravilnika.
Upravičeno podjetje mora Eko skladu v vlogi predložiti pisno izjavo o že prejetih »de minimis« pomočeh v predhodnih dveh in v tekočem proračunskem letu ter tudi o drugih že prejetih (ali zaprošenih) pomočeh za iste upravičene stroške.
Upravičeno podjetje ne more pridobiti pravice do nepovratne finančne pomoči, če ima neporavnane zapadle finančne obveznosti do Eko sklada.
h) prepoved odtujitve naložbe, ki je bila predmet nepovratne finančne spodbude
Vgrajenih gradbenih proizvodov, naprav in opreme, za katere je bila dodeljena nepovratna finančna spodbuda, ni dovoljeno odstraniti najmanj 3 (tri) leta po izplačilu nepovratne finančne spodbude.
i) prepoved dodelitve nepovratne finančne spodbude v primeru že dodeljenih spodbud
Nepovratna finančna spodbuda ne more biti dodeljena za ukrepe, za katere je že bila dodeljena spodbuda s strani dobaviteljev električne energije, toplote, plina ter tekočih in trdnih goriv končnim odjemalcem po Uredbi o zagotavljanju prihrankov energije (Uradni list RS, št. 96/14). Če je upravičena oseba v okviru iste naložbe za posamezen ukrep ali več ukrepov, ki so predmet spodbude po tem javnem pozivu, že prejela nepovratno finančno spodbudo Eko sklada in je z izvedbo del za doseganje učinkov ukrepa že pričela, za izvedbo tega ukrepa ne more več pridobiti pravice do nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu.
j) možnost pridobitve kredita in nepovratne finančne spodbude za isti ukrep
Upravičena oseba je poleg nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu upravičena pridobiti tudi kredit Eko sklada po javnem pozivu za kreditiranje okoljskih naložb. Pri tem mora naložba izpolnjevati pogoje tega javnega poziva in javnega poziva za kreditiranje. Upravičena oseba mora za pridobitev kredita izpolniti in predložiti ustrezne obrazce, ki so na voljo na spletni strani Eko sklada. Vsota nepovratne finančne spodbude in kredita ne sme presegati priznanih stroškov kreditirane naložbe.
5. Pridobitev obrazcev in informacije o javnem pozivu
Javni poziv in dokumentacija za prijavo z obrazci sta na voljo na spletni strani www.ekosklad.si. Elektronska oblika dokumentacije za prijavo, ki si jo upravičene osebe natisnejo same, je enakovredna tiskanim obrazcem. Javni poziv in obrazce lahko upravičene osebe tudi naročijo pri Eko skladu na spodaj navedeni telefonski številki in jih brezplačno prejmejo po pošti. Za navedeno dokumentacijo lahko zaprosijo tudi s pisnim zahtevkom, poslanim na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana.
Informacije o javnem pozivu lahko upravičene osebe pridobijo po tel. na številki 01/241-48-20, vsak ponedeljek, sredo in petek med 13. in 14.30 uro.
6. Rok in način prijave
Upravičene osebe se lahko prijavijo na javni poziv od objave v Uradnem listu Republike Slovenije dalje. Javni poziv velja do objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije.
Upravičene osebe vložijo pisno vlogo na predpisanih obrazcih z vsemi dokazili osebno ali po pošti na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana.
7. Postopek obravnave vlog
Pri odločanju o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude se uporablja postopek, določen z Zakonom o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – uradno prečiščeno besedilo, 105/06 – ZUS-1, 126/07, 65/08, 8/10 in 82/13), če ZVO-1 ne določa drugače.
Upravičene osebe lahko pridobijo pravico do nepovratne finančne spodbude za novo naložbo, s katero bo izveden eden ali več z javnim pozivom opredeljenih ukrepov. Upravičena oseba pridobi pravico do nepovratne finančne spodbude po javnem pozivu ob upoštevanju višine razpisanih sredstev, omejitev in višine nepovratne finančne spodbude po javnem pozivu ter prednostnega vrstnega reda prispetja popolne vloge na Eko sklad.
Za vlogo in odločbo o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude se taksa skladno z drugim odstavkom 2. člena in 1. točko 28. člena Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/10 – uradno prečiščeno besedilo, 14/15 – ZUUJFO, 84/15 – ZZelP-J in 32/16) ne plačuje.
8. Pogoji za izplačilo nepovratne finančne spodbude
a) sklenitev pogodbe
Nepovratna finančna spodbuda bo izplačana na podlagi sklenjene pogodbe o izplačilu nepovratne finančne spodbude skladno z izdano dokončno odločbo, s katero je bila upravičenim osebam dodeljena pravica do nepovratne finančne spodbude.
b) rok za zaključek naložbe
Rok za zaključek naložbe pri izvedbi enega ukrepa od A do C po tem javnem pozivu je 12 mesecev od dokončnosti odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude. Odločba postane dokončna z njeno vročitvijo pooblaščencu.
Če je z odločbo pridobljena pravica do nepovratne finančne spodbude za hkratno izvajanje dveh ali treh posamičnih ukrepov od A do C po tem javnem pozivu je rok za zaključek naložbe 18 mesecev od dokončnosti odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude. Odločba postane dokončna z njeno vročitvijo pooblaščencu.
Rok za zaključek naložbe za ukrep D po tem javnem pozivu je 24 mesecev od dokončnosti odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude. Odločba postane dokončna z njeno vročitvijo pooblaščencu.
V primeru objektivnih razlogov se rok za zaključek naložbe lahko podaljša. V primeru zamude roka za zaključek naložbe, pogoji za izplačilo niso izpolnjeni.
Datum izdaje računa, iz katerega nedvoumno izhaja, da je naložba v celoti izvedena, se šteje za datum zaključka naložbe, če iz podatkov na računu oziroma posameznih verodostojnih dokumentov, priloženih dokumentaciji o zaključku naložbe, ne izhaja drugače.
c) predložitev dokumentacije o zaključku naložbe
Dokumentacijo o zaključku naložbe mora pooblaščenec predložiti najkasneje v 2 mesecih po izteku roka za zaključek naložbe.
Dokumentacija o zaključku naložbe za ukrepe od A do D mora obvezno vsebovati:
– podpisano pogodbo o izplačilu nepovratne finančne spodbude s strani pooblaščenca;
– izjavo o zaključku naložbe za vsak posamezni ukrep na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije, podpisano s strani pooblaščenca in izvajalca posameznega ukrepa;
– račun/-e izvajalca naložbe s popisom izvedenih del, gradbenih proizvodov ali naprav in opreme za celoten obseg naložbe;
– dokazilo o plačilu celotnega/-ih računa/-ov iz prejšnje alineje, če je/so predmetni račun/-i izvajalca naložbe že v celoti poravnan/-i;
– dodatne obvezne vsebine zaključne dokumentacije glede na posamezni ukrep:
A – toplotna izolacija fasade 
– fotografijo, posneto v času izvajanja naložbe, tako da je vidna vrsta in debelina novo vgrajenega toplotno izolacijskega materiala (posnetek merilnega traku ob vgrajenem materialu);
– fotografije vseh strani stavbe po izvedbi toplotne izolacije (z izvedenim zaključnim slojem fasade), tako da so vse fasade v celoti vidne.
– pri uveljavljanju dodatne nepovratne finančne spodbude za projektno dokumentacijo za izvedbo ukrepa A in nadzor:
– projekt izvedenih del za izvedbo ukrepa A v primeru, da so med izvedbo nastale večje spremembe;
– račun za pripravo projekta za izvedbo del za ukrep A, račun za pripravo projekta izvedenih del (v primeru, da je bil pripravljen) in račun za izvedbo nadzora del, če ti stroški niso vključeni v računu za celoten obseg naložbe. Računa za pripravo projekta za izvedbo del za ukrep A ni potrebno prilagati, če je bil ta priložen že k vlogi;
– dokazilo o plačilu celotnega/-ih računa/-ov iz prejšnje alineje, če je/so predmetni račun/i že v celoti poravnan/-i;
– fotografije izvedbe detajlov, posnete v skladu s prikazi v projektu za izvedbo del za ukrep A oziroma v projektu izvedenih del (npr. priključek fasadne obloge na stavbno pohištvo, okenske police, pločevinaste kape na parapetih, ograjah, odtoki v ložah, fasadna obloga na podzidku ipd.);
– izpolnjeno in podpisano Izjavo o skladnosti izvedenih del na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije.
– pri uveljavljanju dodatne nepovratne finančne spodbude za zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva: 
– račun izvajalca naložbe s popisom izvedenih del in gradbenih proizvodov za nakup in vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva;
– dokazilo o plačilu celotnega/-ih računa/-ov iz prejšnje alineje, če je/so predmetni račun/i že v celoti poravnan/-i;
– fotografije ustrezno pripravljene okenske odprtine (špalete) za vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva; 
– fotografije, posnete med vgradnjo, tako da so razvidni vsi vgrajeni materiali, ki zagotavljajo tesnjenje v treh ravneh skladno s smernicami RAL montaže;
– fotografije vsega zamenjanega zunanjega stavbnega pohištva, tako da je v celoti vidno, s pripisom postavk, navedenih na računu.
B – toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru 
– fotografijo, posneto v času izvajanja naložbe, tako da je vidna vrsta in debelina novo vgrajenega toplotno izolacijskega materiala (posnetek merilnega traku ob vgrajenem materialu);
– fotografije po izvedbi toplotne izolacije strehe (z notranje in zunanje strani) ali stropa proti neogrevanemu prostoru. 
– pri uveljavljanju dodatne nepovratne finančne spodbude za projektno dokumentacijo za izvedbo ukrepa B in nadzor:
– projekt izvedenih del za izvedbo ukrepa B v primeru, da so med izvedbo nastale večje spremembe;
– račun za pripravo projekta za izvedbo del za ukrep B, račun za pripravo projekta izvedenih del (v primeru, da je bil pripravljen) in račun za izvedbo nadzora del, če ti stroški niso vključeni v računu za celoten obseg naložbe. Računa za pripravo projekta za izvedbo del za ukrep B ni potrebno prilagati, če je bil ta priložen že k vlogi;
– dokazilo o plačilu celotnega/-ih računa/-ov iz prejšnje alineje, če je/so predmetni račun/i že v celoti poravnan/-i;
– fotografije izvedbe detajlov, posnete v skladu s prikazi v projektu za izvedbo oziroma v projektu izvedenih del (npr. detajli izvedbe obnove strehe, odvodnjavanje, detajl atike, napušča, stik s fasado ipd.);
– izpolnjeno in podpisano Izjavo o skladnosti izvedenih del na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije.
C – optimizacija sistema ogrevanja 
– poročilo o pregledu delovanja hidravlično uravnoteženega sistema ogrevanja z analizo rezultatov doseženih pretokov in s poročilom o meritvah hidravličnega uravnoteženja;
– poročilo o izvedbi prednastavitev radiatorskih termostatskih ventilov pri sistemih ogrevanja s spremenljivim pretokom;
– fotografije ključnih delov optimiziranega sistema ogrevanja; 
– projekt izvedenih del ali nov izračun izvedbe optimizacije sistema ogrevanja v primeru izbire drugega proizvajalca in tipa določene naprave oziroma opreme;
– račun za pripravo projekta ali izračuna za izvedbo del za ukrep C in račun za izvedbo nadzora del, če ti stroški niso vključeni v računu za celoten obseg naložbe. Računa za pripravo projekta ali izračuna za izvedbo del za ukrep C ni potrebno prilagati, če je bil ta priložen že k vlogi;
– dokazilo o plačilu celotnega/-ih računa/-ov iz prejšnje alineje, če je/so predmetni račun/i že v celoti poravnan/-i;
– izpolnjeno in podpisano Izjavo o skladnosti izvedenih del na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije.
D – obsežna energetska obnova 
– projekt izvedenih del za izvedbo ukrepov A in B v primeru, da so med izvedbo nastale večje spremembe;
– račun za pripravo projekta za izvedbo del za ukrepa A in B, račun za pripravo projekta izvedenih del za ukrepa A in B (v primeru, da je bil pripravljen) in račun za izvedbo nadzora del, če ti stroški niso vključeni v računu za celoten obseg naložbe. Računa za pripravo projekta za izvedbo del za ukrepa A in B ni potrebno prilagati, če je bil ta priložen že k vlogi;
– dokazilo o plačilu celotnega/-ih računa/-ov iz prejšnje alineje, če je/so predmetni račun/i že v celoti poravnan/-i;
– fotografije izvedbe detajlov, posnete v skladu s prikazi v projektu za izvedbo del za ukrepa A in B oziroma v projektu izvedenih del za ukrepa A in B (npr. priključek fasadne obloge na stavbno pohištvo, okenske police, pločevinaste kape na parapetih, ograjah, odtoki v ložah, fasadna obloga na podzidku, detajli izvedbe obnove strehe, odvodnjavanje, detajl atike, napušča, stik s fasado ipd.);
– izpolnjeno in podpisano Izjavo o skladnosti izvedenih del na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije;
– vse ostale obvezne priloge, ki so zahtevane pri posamičnih ukrepih A, B in C 8.c) točke javnega poziva.
– pri uveljavljanju dodatne nepovratne finančne spodbude za zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva: 
– račun izvajalca naložbe s popisom izvedenih del in gradbenih proizvodov za nakup in vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva;
– dokazilo o plačilu celotnega/-ih računa/-ov iz prejšnje alineje, če je/so predmetni račun/i že v celoti poravnan/-i;
– fotografije ustrezno pripravljene okenske odprtine (špalete) za vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva; 
– fotografije, posnete med vgradnjo, tako da so razvidni vsi vgrajeni materiali, ki zagotavljajo tesnjenje v treh ravneh skladno s smernicami RAL montaže;
– fotografije vsega zamenjanega zunanjega stavbnega pohištva, tako da je v celoti vidno, s pripisom postavk, navedenih na računu.
d) izplačilo nepovratne finančne spodbude
Nepovratna finančna spodbuda se izplača ob razpoložljivih sredstvih predvidoma v 60 (šestdesetih) dneh po prejemu in preveritvi vseh zahtevanih dokazil o zaključku naložbe praviloma na bančni račun izvajalca naložbe. Če je račun za izvedeno naložbo že v celoti poravnan, se nepovratna finančna spodbuda izplača na bančni račun pooblaščenca. Znesek izplačila se uskladi s predloženimi računi ob upoštevanju pogojev javnega poziva.
V primeru, da pravico do nepovratne finančne spodbude pridobi socialno šibek občan, se nepovratna finančna spodbuda v višini, kot je določena v točki 2.b) in 2.c) tega javnega poziva, izplača na način, kot določa predhodni odstavek, razlika do celotne višine nepovratne finančne spodbude kot je določena v točki 2.d) javnega poziva pa se izplača na račun socialno šibkega občana.
Nepovratno finančno spodbudo za hkratno izvedbo vsaj dveh ukrepov skladno z določili točke 2.c), ki je priznana v odločbi, je mogoče izplačati po delih oziroma po predložitvi dokumentacije o zaključku naložbe za izvedbo vsakega posamičnega ukrepa A, B ali C, in sicer se v tem primeru izplačilo izvede v višini osnovne nepovratne finančne spodbude za posamičen ukrep A, B ali C kot je ta opredeljena v točki 2.b) javnega poziva. Razlika do višje nepovratne finančne spodbude za izvedbo vsaj dveh ukrepov od A do C skladno s točko 2.c) kot tudi dodatna nepovratna finančna spodbuda za izvedbo projekta za izvedbo del in nadzor za ukrep A in/ali B ter vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva v skupnih prostorih, pa se izplača šele ob predložitvi vseh dokazil, ki izkazujejo da so bili predmetni ukrepi v celoti in ustrezno izvedeni. Če prejemnik v roku, določenem z odločbo o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude, ne izvede vseh predvidenih ukrepov, za katere je pridobil višjo nepovratno finančno spodbudo skladno s točko 2.c) javnega poziva, se spodbuda izplača le za v celoti izvedene ukrepe v višini, ki je opredeljena za posamezen ukrep v točki 2.b) javnega poziva. Nepovratna finančna spodbuda za ukrep D – obsežna energetska obnova se izplača v celoti, in sicer po predložitvi dokumentacije o zaključku naložbe, iz katere izhaja, da so izvedeni vsi posamični ukrepi, ki skupaj tvorijo ukrep D.
9. Nadzor: Eko sklad ima pravico kadarkoli v obdobju od izdaje odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude do treh let po izplačilu nepovratne finančne spodbude z ogledi, preverjanjem dokumentacije ali na drug način preveriti namensko porabo nepovratnih sredstev, skladnost dokumentacije in izvedbe naložbe z določili javnega poziva in veljavnimi predpisi ter spoštovanje prepovedi odstranitve ali odtujitve predmeta nepovratne finančne spodbude. V primeru ugotovljene nenamenske porabe sredstev, kršitev predpisov ali določil pogodbe o izplačilu nepovratne finančne spodbude je prejemnik nepovratne finančne spodbude dolžan Eko skladu vrniti prejeta sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi za obdobje od prejema do vračila neupravičeno pridobljene nepovratne finančne spodbude.
Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti