Uradni list

Številka 56
Uradni list RS, št. 56/2016 z dne 26. 8. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 56/2016 z dne 26. 8. 2016

Kazalo

2436. Pravilnik o metodologiji za določanje vrednosti vodnih in priobalnih zemljišč in višine nadomestil v postopkih pridobivanja, razpolaganja in obremenjevanja s stavbnimi pravicami, stran 8239.

  
Na podlagi desetega odstavka 21. člena Zakona o vodah (Uradni list RS, št. 67/02, 2/04 – ZZdrI-A, 41/04 – ZVO-1, 57/08, 57/12, 100/13, 40/14 in 56/15) izdaja ministrica za okolje in prostor
P R A V I L N I K 
o metodologiji za določanje vrednosti vodnih in priobalnih zemljišč in višine nadomestil v postopkih pridobivanja, razpolaganja in obremenjevanja s stavbnimi pravicami 
I. SPLOŠNI DOLOČBI 
1. člen 
(vsebina) 
(1) Ta pravilnik določa metodologijo za določanje vrednosti zemljišč in višine nadomestil v postopkih:
– obremenjevanja vodnih in priobalnih zemljišč s stavbnimi pravicami;
– razpolaganja z vodnimi in priobalnimi zemljišči, ki jim je prenehal status naravnega vodnega javnega dobra zaradi poravnave zapadlih obveznosti do lastnika zemljišča, na katerem je zgrajena ali se namerava zgraditi vodna infrastruktura, ali zaradi zagotovitve nadomestnega zemljišča po zakonu, ki ureja vode;
– menjave vodnih in priobalnih zemljišč, ki jim je prenehal status naravnega vodnega javnega dobra za drugo zemljišče, na katerem je zgrajena ali se namerava zgraditi vodna infrastruktura, ali zaradi zagotovitve nadomestnega zemljišča po zakonu, ki ureja vode;
– menjave vodnih in priobalnih zemljišč, ki jim je prenehal status naravnega vodnega javnega dobra za drugo vodno ali priobalno zemljišče, s katerim ministrstvo, pristojno za vode, ne upravlja;
– prostega razpolaganja z vodnimi in priobalnimi zemljišči, ki jim je prenehal status naravnega vodnega javnega dobra;
– pridobivanja vodnih in priobalnih zemljišč.
(2) Ta pravilnik se ne uporablja za določanje višine nadomestil za služnosti na vodnih in priobalnih zemljiščih v lasti Republike Slovenije v skladu s predpisom, ki ureja metodologijo za določanje nadomestil za služnosti na vodnih in priobalnih zemljiščih v lasti Republike Slovenije.
2. člen 
(izrazi) 
Izraza, uporabljena v tem pravilniku, imata naslednji pomen:
– poročilo Geodetske uprave Republike Slovenije je zadnje letno poročilo o slovenskem trgu nepremičnin Geodetske uprave Republike Slovenije, ki je objavljeno na njeni spletni strani;
– namenska raba zemljišča je namenska raba v skladu s predpisi, ki urejajo prostorsko načrtovanje.
II. METODOLOGIJA ZA DOLOČANJE VREDNOSTI VODNIH IN PRIOBALNIH ZEMLJIŠČ 
3. člen 
(določitev vrednosti zemljišč) 
(1) Vrednost vodnega in priobalnega zemljišča se določi glede na namensko rabo sosednjega zemljišča, pri čemer je cena kvadratnega metra (m2) povzeta iz poročila Geodetske uprave Republike Slovenije o povprečni ceni za območje, na katerem zemljišče leži.
(2) Če je sosednjih zemljišč iz prejšnjega odstavka več in je njihova namenska raba različna, se pri določitvi vrednosti vodnega in priobalnega zemljišča uporabi cena, ki je višja.
(3) Kadar je namenska raba sosednjega zemljišča določena kot območje drugih zemljišč, se za ceno kvadratnega metra (m2) tega zemljišča uporabi cena kmetijskega zemljišča, povzeta iz poročila Geodetske uprave Republike Slovenije o povprečni ceni za območje, na katerem zemljišče leži.
(4) Vrednost zemljišča, ki mu je prenehal status naravnega vodnega javnega dobra, se določi glede na namensko rabo tega zemljišča, pri čemer je cena kvadratnega metra (m2) povzeta iz poročila Geodetske uprave Republike Slovenije o povprečni ceni za območje, na katerem zemljišče leži.
(5) Ne glede na prvi odstavek tega člena se za ceno kvadratnega metra (m2) zemljišča, na katerem je zgrajen objekt, uporabi cena zemljišča za gradnjo stavb, povzeta iz poročila Geodetske uprave Republike Slovenije o povprečni ceni za območje, na katerem zemljišče leži.
(6) Ne glede na prvi odstavek tega člena se v primeru pridobivanja vodnih in priobalnih zemljišč in razpolaganja z vodnimi in priobalnimi zemljišči, ki jim je prenehal status naravnega vodnega javnega dobra zaradi poravnave zapadlih obveznosti do lastnika zemljišča, na katerem je zgrajena ali se namerava zgraditi vodna infrastruktura, ali zaradi zagotovitve nadomestnega zemljišča po zakonu, ki ureja vode, za vsa zemljišča, ki so predmet pravnega posla, za ceno kvadratnega metra (m2) uporabi cena kmetijskega zemljišča, povzeta iz poročila Geodetske uprave Republike Slovenije o povprečni ceni za območje, na katerem zemljišče leži.
4. člen 
(cenitev vrednosti zemljišč) 
(1) Če vrednost zemljišča, določena v skladu s prejšnjim členom, preseže 20.000 eurov, mora vrednost oceniti pooblaščeni ocenjevalec vrednosti nepremičnin, imenovan na podlagi zakona, ki ureja revidiranje, ali zakona, ki ureja sodišča.
(2) Cenitev iz prejšnjega odstavka se opravi, tudi če se katerikoli lastnik zemljišča, ki je predmet postopka iz 1. člena tega pravilnika, ne strinja z vrednostjo, določeno v skladu s prejšnjim členom.
(3) Naročnik cenitve iz prvega in drugega odstavka tega člena je upravljavec vodnih in priobalnih zemljišč.
(4) Na dan sklenitve pravnega posla cenitev iz prvega in drugega odstavka tega člena, ki je predmet tega posla, ne sme biti starejša od enega leta.
III. METODOLOGIJA ZA DOLOČANJE VIŠINE NADOMESTILA ZA USTANOVITEV STAVBNE PRAVICE 
5. člen 
(določitev višine nadomestila) 
(1) Nadomestilo za ustanovitev stavbne pravice na vodnem ali priobalnem zemljišču v lasti države se določi kot enkratno nadomestilo.
(2) Za določitev višine nadomestila za ustanovitev stavbne pravice na vodnem ali priobalnem zemljišču za 99 let se ne glede na namensko rabo zemljišča, ki bo obremenjeno s stavbno pravico, uporabi povprečna cena kvadratnega metra (m2) zemljišča za gradnjo stavb, povzeta iz poročila Geodetske uprave Republike Slovenije o povprečni ceni za območje, na katerem zemljišče leži.
(3) Višina nadomestila za ustanovitev stavbne pravice na vodnem in priobalnem zemljišču za obdobje, krajše od 99 let, se določi kot višina nadomestila za ustanovitev stavbne pravice v skladu s prejšnjim odstavkom, pri čemer se višina nadomestila določi sorazmerno z obdobjem, za katero je stavbna pravica ustanovljena.
(4) Ne glede na drugi in tretji odstavek tega člena znaša višina nadomestila za ustanovitev stavbne pravice za lokalne javne cestne objekte (mostovi, viadukti, prepusti, brvi, galerije ipd.) pet odstotkov višine nadomestila za ustanovitev stavbne pravice iz drugega odstavka tega člena.
6. člen 
(cenitev vrednosti stavbne pravice) 
(1) Če višina nadomestila za ustanovitev stavbne pravice, določena v skladu s prejšnjim členom, v enem letu preseže 5.000 eurov, mora višino nadomestila oceniti pooblaščeni ocenjevalec vrednosti nepremičnin, imenovan na podlagi zakona, ki ureja revidiranje, ali zakona, ki ureja sodišča.
(2) Cenitev iz prejšnjega odstavka se opravi, tudi če se oseba, ki je predlagala ustanovitev stavbne pravice v njeno korist, ne strinja z višino nadomestila, določenega v skladu s prejšnjim členom.
(3) Naročnik cenitve iz prvega in drugega odstavka tega člena je upravljavec vodnih in priobalnih zemljišč.
(4) Na dan sklenitve pravnega posla cenitev iz prvega in drugega odstavka tega člena, ki je predmet tega posla, ne sme biti starejša od enega leta.
IV. KONČNA DOLOČBA 
7. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-353/2015
Ljubljana, dne 24. avgusta 2016
EVA 2015-2550-0163
Irena Majcen l.r.
Ministrica 
za okolje in prostor 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti