Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2016 z dne 18. 3. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2016 z dne 18. 3. 2016

Kazalo

799. Odlok o turističnem vodenju v Občini Laško, stran 2683.

  
Na podlagi 41. in 42. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 2/04, 57/12 in 17/15) in 21. člena Statuta Občine Laško (Uradni list RS, št. 79/15 – UPB1) je Občinski svet Občine Laško na 11. redni seji dne 2. 3. 2016 sprejel
O D L O K 
o turističnem vodenju v Občini Laško 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem odlokom se za turistično območje Občine Laško določijo pogoji za opravljanje dejavnosti turističnega vodenja, program turističnega vodenja, register turističnih vodnikov turističnega območja Občine Laško (v nadaljevanju register), nadzor nad izvajanjem odloka in kazenske določbe.
2. člen 
(1) Turistično vodenje turističnega območja Občine Laško organizira in vodi s tem odlokom pooblaščena organizacija, Center za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško (v nadaljevanju: STIK Laško) in v soglasju s STIK-om tudi društva, zavodi in druge organizacije, ki se ukvarjajo s turistično dejavnostjo. V soglasju se natančno opredeli organizacija in postopek turističnega vodenja.
(2) Prvi odstavek tega člena ne izključuje turističnega vodenja, organiziranega v skladu z 38. in 39. členom Zakona o spodbujanju razvoja turizma.
3. člen 
(1) Dejavnost turističnega vodenja po tem odloku je strokovno vodenje obiskovalcev, skladno s programom turističnega vodenja na turističnem območju Občine Laško, ki obsega specifična znanja.
(2) Oseba, ki opravlja dejavnost turističnega vodenja, je turistični vodnik oziroma turistična vodnica turističnega območja Občine Laško (v nadaljevanju: turistični vodnik).
(3) Za turističnega vodnika po tem odloku se ne štejejo strokovni delavci v muzejih, galerijah in drugih pomembnih objektih, ko opravljajo posle vodnika v okviru svoje službe.
II. POGOJI ZA OPRAVLJANJE DEJAVNOSTI TURISTIČNEGA VODENJA 
4. člen 
(1) Dejavnost turističnega vodenja na turističnem območju Občine Laško lahko opravlja oseba, ki ima opravljen tečaj in strokovni preizkus znanja iz programa strokovnega usposabljanja za opravljanje turističnega vodenja na turističnem območju Občine Laško in je vpisana v register turističnih vodnikov turističnega območja Občine Laško.
(2) K strokovnem preizkusu znanja, ki obsega teoretični del s specifičnimi znanji iz prvega odstavka 8. člena tega odloka ter praktični del kot samostojno strokovno vodenje, se lahko prijavijo osebe:
– z najmanj srednjo strokovno izobrazbo.
(3) Poleg pogoja iz prejšnjega odstavka morajo osebe, ki želijo opravljati dejavnost turističnega vodenja v tujem jeziku, predložiti potrdilo o znanju enega tujega jezika za stopnjo najmanj srednje strokovne izobrazbe.
(4) Strokovno usposobljenost preverja komisija, ki jo imenuje župan Občine Laško.
5. člen 
(1) Tečaje po programu strokovnega usposabljanja za opravljanje turističnega vodenja v Občini Laško organizira STIK Laško.
(2) Strokovno usposabljanje za turističnega vodnika turističnega območja Občine Laško se zaključi s strokovnim preizkusom znanja.
(3) STIK Laško poleg tečaja iz prvega odstavka tega člena opravi tudi letna strokovna izobraževanja. Ta poleg obnovitve rednega strokovnega usposabljanja zajema tudi aktualne novosti turističnega območja Občine Laško.
(4) Stroške tečaja strokovne usposobljenosti in letnih strokovnih izobraževanj krije kandidat za turističnega vodnika oziroma turistični vodnik sam.
6. člen 
(1) Oseba, ki opravi strokovni preizkus znanja iz 5. člena tega odloka, pridobi naziv turistični vodnik oziroma turistična vodnica turističnega območja Občine Laško.
(2) Oseba, ki ni uspešno opravila strokovnega preizkusa znanja, lahko v roku 30 dni ponovno pristopi k preizkusu znanja.
(3) Dokazilo o opravljenem strokovnem preizkusu znanja je potrdilo o strokovni usposobljenosti in izkaznica, ki ju izda STIK Laško. Obliko in vsebino izkaznice turističnega vodnika določi STIK Laško v sodelovanju z Občino Laško. Turistični vodniki morajo pri opravljanju dejavnosti turističnega vodenja izkaznico nositi na vidnem mestu.
(4) Veljavnost izkaznice se podaljša vsako leto, če so izpolnjeni pogoji iz petega in šestega odstavka tega člena.
(5) Za podaljšanje veljavnosti vodniške izkaznice mora turistični vodnik v obdobju treh let opraviti najmanj deset turističnih vodenj in hkrati opraviti letno strokovno izobraževanje, ki ga organizira STIK Laško.
(6) Turističnemu vodniku, ki ne opravi zadostnega števila turističnih vodenj, se veljavnost izkaznice podaljša, če se udeležuje letnih strokovnih izobraževanj, ki jih organizira STIK Laško.
7. člen 
(1) Turistične vodnike, ki:
– so kršili zakonska določila z delovnega področja ali
– so bili deležni več upravičenih kritik in pritožb ali
– več kot tri leta ne opravljajo dejavnosti turističnega vodenja na turističnem območju občine Laško in
– se ne udeležujejo izobraževanj iz tretjega odstavka 5. člena,
Občina Laško z odločbo po uradni dolžnosti izbriše iz registra turističnih vodnikov turističnega območja Občine Laško.
(2) Zoper odločbo je možna pritožba, o kateri odloča župan. Po pravnomočnosti odločbe se turistični vodnik izbriše iz registra.
(3) O upravičenosti kritik in pritožb odloča komisija, ki jo imenuje župan Občine Laško.
III. PROGRAM TURISTIČNEGA VODENJA 
8. člen 
(1) Program turističnega vodenja na turističnem območju Občine Laško obsega specifična znanja, ki se pridobijo na tečaju strokovnega usposabljanja za opravljanje turističnega vodenja v Občini Laško. Specifična znanja se nanašajo na:
– poznavanje aktualnih informacij o destinaciji Laško- sotočje dobrega;
– kronološki pregled zgodovine Laškega in okolice;
– poznavanje naravne in kulturne dediščine Laške občine;
– zgodovina pivovarstva in Pivovarne Laško;
– zgodovina Kartuzije Jurklošter;
– zgodovina termalnih vrelcev in zdravilišč Laško in Rimske Toplice;
– pomembnejše zgodovinske osebnosti, ki so vplivale na razvoj mesta;
– pomembne turistične in kulturne dogodke;
– poznavanje aktualne turistične in gastronomske ponudbe ter športnih dosežkov.
(2) Podrobnejše vsebine programa turističnega vodenja na turističnem območju Občine Laško oblikuje STIK Laško.
(3) Občina Laško potrdi program turističnega vodenja in program strokovnega usposabljanja za opravljanje turističnega vodenja na območju turističnega območja Občine Laško.
IV. REGISTER TURISTIČNIH VODNIKOV TURISTIČNEGA OBMOČJA OBČINE LAŠKO 
9. člen 
(1) Register turističnih vodnikov turističnega območja Občine Laško v imenu Občine Laško vodi STIK Laško.
(2) Register iz prvega odstavka tega člena vsebuje naslednje podatke:
– zaporedno evidenčno številko,
– datum vpisa,
– ime in priimek,
– prebivališče,
– davčno številko,
– telefonsko številko,
– naslov elektronske pošte,
– podatke o številu vodenj za preteklo leto,
– dokazila o strokovnem znanju in usposobljenosti,
– podatke o znanju tujih jezikov.
(3) Turistični vodnik turističnega območja Občine Laško začne opravljati dejavnost turističnega vodenja na turističnem območju Občine Laško po vpisu v register.
(4) STIK Laško mora najkasneje do 31. januarja tekočega leta Občini Laško poslati letno poročilo o številu vodenj za preteklo leto in o številu turističnih vodnikov turističnega območja Občine Laško. Iz poročila mora biti razvidno število vodenj posameznega turističnega vodnika, veljavnost izkaznic turističnih vodnikov in udeležba turističnih vodnikov na letnih izobraževanjih.
(5) Društva, zavodi in druge organizacije, ki v soglasju s STIK-om organizirajo in opravljajo turistično vodenje, morajo najkasneje v roku 30 dni po zaključenem vodenju STIK-u Laško posredovati podatke o številu vodenj in o relacijah vodenja.
V. NADZOR 
10. člen 
(1) Nadzor nad izvrševanjem določb tega odloka opravlja pristojni občinski inšpekcijski organ v okviru svojih pooblastil.
(2) Pristojni inšpektor ima v primeru ugotovljenih nepravilnosti pravico in dolžnost:
– odrediti ukrep za odpravo nepravilnosti in pomanjkljivosti v roku, ki ga sam določi in
– izvesti postopke v skladu z Zakonom o prekrških.
VI. KAZENSKE DOLOČBE 
11. člen 
(1) Z globo 100,00 EUR se za prekršek kaznuje fizična oseba, ki opravlja turistično vodenje na turističnem območju Občine Laško, vendar nima pridobljene veljavne izkaznice za turističnega vodnika, izdane s strani STIK-a Laško.
(2) Z globo 200,00 EUR se za prekršek kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik, ki ne zagotavlja turističnega vodnika, ki je vpisan v register turističnih vodnikov turističnega območja Občine Laško.
(3) Z globo 100,00 EUR se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi ogovorna oseba pravne osebe.
(4) Zbrane globe so prihodek občinskega proračuna in se namensko porabijo za spodbujanje razvoja turizma v Občini Laško.
(5) Kazenske določbe navedene v tem členu ne veljajo za turistično vodenje, ki je organizirano skladno z 38. in 39. členom Zakona o spodbujanju razvoja turizma.
VII. PREHODNE IN KONČNA DOLOČBA 
12. člen 
STIK Laško je dolžan v roku šestih mesecev od uveljavitve tega odloka:
– pripraviti program turističnega vodenja in program strokovnega usposabljanja za opravljanje turističnega vodenja na turističnem območju Občine Laško (izvedba tečaja strokovne usposobljenosti);
– določiti obliko in vsebino izkaznice za turistične vodnike iz 6. člena tega odloka;
– vzpostaviti register turističnih vodnikov turističnega območja Občine Laško;
– izdati cenik storitev za programe vodenja;
– zagotoviti ostale pogoje za uresničevanje določb tega odloka, ki so v njegovi pristojnosti.
13. člen 
Turistični vodniki, ki že opravljajo dejavnost turističnega vodenja na turističnem območju Občine Laško, lahko nadaljujejo z opravljanjem te dejavnosti le v primeru, da izpolnjujejo pogoje, ki so navedeni pod II. točko tega odloka. Pogoje morajo izpolniti v roku šestih mesecev od začetka veljavnosti tega odloka. Po zagotovitvi zahtevanih pogojev prejmejo nove vodniške izkaznice.
14. člen 
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o lokalnih turističnih vodnikih na območju Občine Laško (Uradni list RS, št. 40/02).
15. člen 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-16/2015
Laško, dne 2. marca 2016
Župan 
Občine Laško 
Franc Zdolšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti