Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2016 z dne 18. 3. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2016 z dne 18. 3. 2016

Kazalo

761. Sklep o imetnikih kvalificiranih deležev zavarovalnic in pokojninskih družb, stran 2616.

  
Na podlagi 48. člena in 2. točke prvega odstavka 501. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15) Agencija za zavarovalni nadzor izdaja
S K L E P 
o imetnikih kvalificiranih deležev zavarovalnic in pokojninskih družb 
1. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina sklepa) 
(1) Ta sklep določa:
– podrobnejša merila za presojo primernosti bodočega kvalificiranega imetnika;
– podrobnejšo vsebino dokumentacije in informacij, ki jih je treba priložiti zahtevi za izdajo dovoljenja za pridobitev kvalificiranega deleža;
– podrobnejšo vsebino, način in rok pošiljanja obvestil kvalificiranega imetnika Agenciji za zavarovalni nadzor.
(2) Kadar se ta sklep sklicuje na določbe drugih zakonov ali drugih predpisov, se te določbe uporabljajo v njihovem vsakokrat veljavnem besedilu.
(3) Pojem zavarovalnica se uporablja za zavarovalnice in za pozavarovalnice iz 8. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15; v nadaljnjem besedilu: ZZavar-1).
2. MERILA ZA PRESOJO PRIMERNOSTI BODOČEGA KVALIFICIRANEGA IMETNIKA 
2. člen 
(ugled bodočega kvalificiranega imetnika) 
(1) Bodoči kvalificirani imetnik in člani njegovega poslovodstva morajo imeti dobro ime.
(2) Šteje se, če se ne izkaže drugače, da bodoči kvalificirani imetnik oziroma katerikoli od članov njegovega poslovodstva nima dobrega imena, zlasti če:
– je bil pravnomočno obsojen zaradi kaznivega dejanja in obsodba še ni bila izbrisana;
– je bil pravnomočno spoznan za odgovornega za prekršek zaradi kršitve veljavnih predpisov s področja delovanja gospodarskih družb, predpisov s področja, ki urejajo preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, predpisov s področja, ki urejajo zavarovalništvo, bančništvo ali trg drugih finančnih instrumentov ter drugih predpisov, ki so povezani z dejavnostjo bodočega kvalificiranega imetnika ali dejavnostjo zavarovalnice, v kateri bo pridobil kvalificiran delež in prekršek še ni bil izbrisan;
– je opravljal vodstvene ali, nadzorne funkcije ali funkcije ključnih oseb oziroma je bil pomemben imetnik deleža v posamezni družbi v dvanajstih mesecih pred začetkom postopkov zaradi insolventnosti ali postopkov prisilnega prenehanja te družbe, kot jih določa zakon, ki ureja finančno poslovanje, postopke zaradi insolventnosti in prisilno prenehanje ter so bili ti postopki začeti v zadnjih petih letih pred vložitvijo zahteve;
– je bil nad njim začet postopek osebnega stečaja in od zaključka stečajnega postopka ter do vložitve zahteve ni preteklo več kot tri leta;
– iz njegovega dela ali poslovanja izhaja, da ne deluje v skladu z načeli in pravili dobre poslovne prakse oziroma ne spoštuje pravil poslovne etike;
– je bil odpoklican s funkcije člana uprave ali izvršnega direktorja ali člana nadzornega sveta ali člana upravnega odbora ali razrešen kot vodilni delavec katerekoli družbe in od odpoklica ali razrešitve ter do vložitve zahteve ni preteklo več kot pet let ali
– je bil proti njemu izrečen disciplinski ukrep profesionalne organizacije, katere član je, ali je bil, in do vložitve zahteve ni preteklo več kot pet let.
(3) Če je bodoči kvalificirani imetnik:
– nadzorovana finančna družba v Republiki Sloveniji, državi članici, oziroma tretji državi z enakovredno nadzorno ureditvijo, ugotovljeno v skladu z drugim odstavkom 404. člena ZZavar-1,
– član poslovodstva nadzorovane finančne družbe iz prve alineje tega odstavka ali
– kvalificirani imetnik nadzorovane finančne družbe iz prve alineje tega odstavka,
se šteje, če se ne dokaže drugače, da je zahteva iz prvega odstavka tega člena izpolnjena, če iz mnenja pristojnega nadzornega organa izhaja, da ima bodoči kvalificirani imetnik in člani njegovega poslovodstva dobro ime.
(4) Vodilni delavec iz šeste alineje drugega odstavka tega člena je vodilni delavec, kot ga opredeljuje zakon, ki ureja delovna razmerja.
3. člen 
(ugled in izkušnje oseb, ki bodo zaradi pridobitve kvalificiranega deleža imele možnost upravljati ali drugače vplivati na poslovanje zavarovalnice) 
(1) Osebe, ki bodo zaradi pridobitve kvalificiranega deleža bodočega kvalificiranega imetnika imele možnost upravljati zavarovalnico ali drugače vplivati na njeno poslovanje, morajo imeti dobro ime ter ustrezne sposobnosti za upravljanje zavarovalnice in izkušnje z vodenjem poslov, primerljivih tistim, ki jih opravlja zavarovalnica.
(2) Pri presoji dobrega imena oseb iz prvega odstavka tega člena se smiselno uporabljajo določbe drugega do četrtega odstavka 2. člena tega sklepa.
(3) Pri presoji sposobnosti za upravljanje zavarovalnice in izkušenj z vodenjem poslov, primerljivih tistim, ki jih opravlja zavarovalnica, se šteje, če se ne izkaže drugače, da imajo osebe iz prvega odstavka tega člena ustrezne sposobnosti in izkušnje, če so ustrezno strokovno usposobljene ter imajo lastnosti in najmanj triletne izkušnje, potrebne za vodenje oziroma nadzor nad vodenjem poslov zavarovalnice ali družbe primerljive velikosti in dejavnosti kot zavarovalnica, oziroma drugih primerljivih poslov.
4. člen 
(finančna trdnost bodočega kvalificiranega imetnika, zlasti v zvezi z vrstami poslov, ki jih opravlja ali načrtuje zavarovalnica) 
(1) Finančni položaj bodočega kvalificiranega imetnika mora biti trden, tako da ne bo ogroženo poslovanje zavarovalnice, v kateri namerava pridobiti kvalificiran delež.
(2) Šteje se, če se ne dokaže drugače, da je pogoj iz prvega odstavka tega člena izpolnjen:
– če je bilo poslovanje bodočega kvalificiranega imetnika v zadnjih treh poslovnih letih uspešno in stabilno;
– če je mogoče verjetno izkazati, da finančni položaj bodočega kvalificiranega imetnika omogoča pridobitev kvalificiranega deleža oziroma, da finančni položaj bodočega kvalificiranega imetnika in njegova sposobnost pridobivati sredstva omogočata izvedbo poslovnega načrta zavarovalnice najmanj za prihodnja tri leta, pri čemer Agencija zavarovalni nadzor upošteva višino kvalificiranega deleža, ki ga bodoči kvalificirani imetnik namerava pridobiti v zavarovalnici;
– če je mogoče verjetno izkazati, da bo bodoči kvalificirani imetnik v prihodnosti redno izpolnjeval svoje obveznosti;
– če ima bodoči kvalificirani imetnik dobro bonitetno oceno in redno poravnava svoje zapadle obveznosti;
– če v obdobju zadnjih treh let pred vložitvijo zahteve niso bili vodeni postopki za izvršbo po zakonu, ki ureja izvršbo in zavarovanje, glede kakršnihkoli sredstev materialno pomembne vrednosti in
– če izpolnjuje kapitalske zahteve oziroma jih bo sposoben izpolnjevati tudi v prihodnje v primeru, ko je bodoči kvalificiran imetnik nadzorovana finančna institucija.
(3) Pri presoji finančne trdnosti bodočega kvalificiranega imetnika Agencija za zavarovalni nadzor ocenjuje zlasti:
– njegovo finančno moč,
– vire sredstev za pridobitev kvalificiranega deleža,
– njegovo sposobnost pridobivanja finančnih sredstev v prihodnje,
– izpolnjevanje njegovih obveznosti,
– preglednost strukture njegovih naložb,
– resničnost in poštenost njegovih računovodskih izkazov ter
– njegovo lastniško strukturo.
5. člen 
(verjetne posledice za sposobnost zavarovalnice ravnati v skladu s pravili o upravljanju tveganj) 
(1) Zaradi pridobitve kvalificiranega deleža bodočega kvalificiranega imetnika ne sme biti ogrožena sposobnost zavarovalnice izpolnjevati pravila o upravljanju tveganj ter izpolnjevati zahteve in omejitve, določene v ZZavar-1, tako na posamični kot na konsolidirani podlagi na ravni zavarovalniške skupine ali podskupine, kadar je zavarovalnica nadrejena družba v skupini ali podskupini.
(2) V zvezi z nameravano pridobitvijo kvalificiranega deleža presoja Agencija za zavarovalni nadzor, ali obstaja verjetnost, da bi bilo Agenciji za zavarovalni nadzor ovirano ali oteženo izvajanje učinkovitega nadzora, učinkovita izmenjava informacij med pristojnimi nadzornimi organi oziroma razmejitev pristojnosti in odgovornosti za nadzor med pristojnimi nadzornimi organi.
6. člen 
(preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma) 
(1) V zvezi z nameravano pridobitvijo kvalificiranega deleža presoja Agencija za zavarovalni nadzor, ali obstajajo razlogi za sum:
– da je bilo ali bo v zvezi s pridobitvijo kvalificiranega deleža storjeno dejanje pranja denarja, kot je opredeljeno v prvem odstavku 2. člena Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma (Uradni list RS, št. 60/07, 19/10, 77/11, 108/12 – ZIS-E in 19/2014; v nadaljnjem besedilu: ZPPDFT), ali financiranja terorizma, kot je opredeljeno v drugem odstavku 2. člena ZPPDFT, ali izveden poskus katerega od teh dejanj, ali
– da bo ta pridobitev povečala tveganje pranja denarja ali financiranja terorizma iz prvega odstavka 6. člena ZPPDFT.
(2) Šteje se, če se ne dokaže drugače, da so podani razlogi za sum glede dejstev oziroma okoliščin iz prvega odstavka tega člena, če:
– bodoči kvalificirani imetnik ni rezident države članice oziroma rezident tretje države z enakovredno nadzorno ureditvijo in
– vse finančne transakcije, potrebne za pridobitev kvalificiranega deleža bodočega kvalificiranega imetnika, ne bodo izvedene med nadzorovanimi finančnimi družbami držav članic oziroma tretjih držav z enakovredno nadzorno ureditvijo.
(3) Tretja država z enakovredno nadzorno ureditvijo iz predhodnega odstavka je država, ki predpisuje zahteve in izvaja ukrepe na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma v enakem obsegu in na primerljiv način, kot je opredeljeno v ZPPDFT ter je uvrščena na seznam iz petega odstavka 25. člena ZPPDFT.
(4) Pri presoji okoliščin iz prvega odstavka tega člena upošteva Agencija za zavarovalni nadzor predvsem:
– izvor sredstev za pridobitev kvalificiranega deleža,
– način izvedbe finančnih transakcij, potrebnih za pridobitev kvalificiranega deleža v zavarovalnici,
– osebe, ki bodo sodelovale pri prenosu sredstev z namenom pridobitve kvalificiranega deleža v zavarovalnici in
– dejanske lastnike bodočega kvalificiranega imetnika.
(5) Pri presoji okoliščin iz tega člena se Agencija za zavarovalni nadzor posvetuje z Uradom Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja.
7. člen 
(načelo sorazmernosti) 
Agencija za zavarovalni nadzor pri presoji primernosti bodočega kvalificiranega imetnika upošteva načelo sorazmernosti, kar pomeni, da pri presoji izpolnjevanja meril iz 3. do 5. člena tega sklepa upošteva predvsem:
– naravo bodočega kvalificiranega imetnika (fizična ali pravna oseba),
– dejavnost bodočega kvalificiranega imetnika,
– velikost deleža, ki ga namerava pridobiti bodoči kvalificirani imetnik,
– vpliv na upravljanje zavarovalnice, v kateri namerava bodoči imentik pridobiti kvalificiran delež,
– obstoj dokumentacije in informacij iz preteklih ocen o primernosti kvalificiranega imetnika,
– morebitna druga pomembna dejstva in okoliščine.
8. člen 
(smiselna uporaba meril za presojo primernosti bodočega kvalificiranega imetnika) 
Določbe 3. do 7. člena tega sklepa o merilih za presojo primernosti bodočega kvalificiranega imetnika se smiselno uporabljajo tudi za udeležence kvalificiranega delničarskega sporazuma, skupne kvalificirane imetnike in druge primere pridobitve položaja nadrejene osebe zavarovalnice.
3. DOKUMENTACIJA 
9. člen 
(dokumentacija, ki jo je potrebno priložiti zahtevi za izdajo dovoljenja) 
(1) Bodoči kvalificirani imetnik mora zahtevi za izdajo dovoljenja za pridobitev kvalificiranega deleža priložiti ustrezno dokumentacijo in informacije, predpisane v tem sklepu oziroma v Prilogi 1 in 2, ki sta sestavni del tega sklepa.
(2) Agencija za zavarovalni nadzor lahko v skladu s šestim odstavkom 483. člena ZZavar-1 zahteva tudi predložitev dodatnih informacij ali dokumentov, potrebnih za presojo primernosti bodočega kvalificiranega imetnika.
(3) Podatke iz prve in druge alineje drugega odstavka 2. člena tega sklepa lahko Agencija za zavarovalni nadzor pridobi od posamezne osebe, lahko pa jih pridobi iz kazenske evidence na podlagi soglasja te osebe.
(4) Podatke iz četrte alineje drugega odstavka 2. člena tega sklepa pridobi Agencija za zavarovalni nadzor na podlagi soglasja osebe, za katero se ti podatki zahtevajo, iz uradnih evidenc pristojnega sodišča oziroma drugega pristojnega organa, če ti podatki niso priloženi zahtevi.
10. člen 
(smiselna uporaba določb glede dokumentacije) 
(1) Določbe 9. člena tega sklepa o dokumentaciji, ki jo je treba priložiti zahtevi za izdajo dovoljenja, se smiselno uporabljajo tudi za udeležence kvalificiranega delničarskega sporazuma, skupne kvalificirane imetnike in druge primere pridobitve položaja nadrejene osebe zavarovalnice.
(2) Udeleženci kvalificiranega delničarskega sporazuma ali skupni kvalificirani imetniki morajo predložiti tudi predlog oziroma sklenjen kvalificirani delničarski sporazum, oziroma drug dokument o usklajenem delovanju pri pridobivanju delnic zavarovalnice ali izvrševanju upravljavskih upravičenj iz teh delnic. Oseba, ki bo pridobila položaj nadrejene osebe zavarovalnice mora predložiti podjetniško pogodbo korporacijskega prava ali listino o drugem pravnem poslu, na podlagi katerega bo pridobila položaj nadrejene osebe zavarovalnice.
4. OBVEŠČANJE AGENCIJE ZA ZAVAROVALNI NADZOR 
11. člen 
(pošiljanje obvestil) 
(1) Če namerava kvalificirani imetnik, ki je pridobil dovoljenje za pridobitev kvalificiranega deleža, odtujiti delnice tako, da bi se zaradi tega njegov delež zmanjšal pod spodnjo mejo razpona, za katerega velja dovoljenje, mora najmanj en delovni dan pred nameravano odtujitvijo delnic o tem pisno obvestiti Agencijo za zavarovalni nadzor in v obvestilu navesti svoj lastniški delež pred in po nameravani odtujitvi.
(2) Če kvalificirani imetnik, ki je pridobil dovoljenje za pridobitev kvalificiranega deleža, odsvoji delnice v večjem ali manjšem deležu, kot je v obvestilu iz predhodnega odstavka obvestil Agencijo za zavarovalni nadzor, mora Agencijo za zavarovalni nadzor obvestiti na enak način in z enako vsebino, kot jo predpisuje predhodni odstavek, in sicer v roku petih delovnih dni po izvedeni odtujitvi delnic.
(3) Če se delež kvalificiranega imetnika zaradi povečanja osnovnega kapitala ali drugih korporacijskih dejanj zmanjša pod spodnjo mejo razpona, za katerega velja dovoljenje, mora kvalificirani imetnik o tem pisno obvestiti Agencijo za zavarovalni nadzor v roku petih delovnih dni od dne, ko je izvedel za spremembo.
(4) Kvalificirani imetnik mora Agencijo za zavarovalni nadzor nemudoma, najpozneje pa v roku petih delovnih dni, obvestiti o vsaki združitvi ali delitvi, pri kateri je udeležen, in o vsaki drugi statusni spremembi. Obvestilu mora priložiti izpisek iz sodnega oziroma drugega ustreznega javnega registra.
(5) Zavarovalni holding in mešani zavarovalni holding, ki ima v skladu z dovoljenjem za pridobitev kvalificiranega deleža položaj zavarovalnici nadrejene družbe, mora Agencijo za zavarovalni nadzor obvestiti v roku petih delovnih dni o vsaki spremembi članov njegovega poslovodstva.
5. KONČNA DOLOČBA 
12. člen 
(uveljavitev) 
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00701-23/2016-1
Ljubljana, dne 8. marca 2016
EVA 2014-1611-0118
Predsednik sveta 
Agencije za zavarovalni nadzor 
Sergej Simoniti l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti