Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2016 z dne 18. 3. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2016 z dne 18. 3. 2016

Kazalo

760. Sklep o obravnavi udeležb zavarovalnic, stran 2613.

  
Na podlagi 2. točke prvega odstavka 157. člena in 2. točke prvega odstavka 501. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15) Agencija za zavarovalni nadzor izdaja
S K L E P 
o obravnavi udeležb zavarovalnic 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina sklepa) 
(1) Ta sklep določa podrobnejša pravila za obravnavo udeležb, vključno z ostalimi povezanimi gospodarskimi družbami iz prvega odstavka 354. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15; v nadaljnjem besedilu: ZZavar-1) v zvezi z izračunom solventnostnega položaja zavarovalnice in pozavarovalnice (v nadaljnjem besedilu: zavarovalnica).
(2) Vsebina tega sklepa se navezuje na vsebino 68. in 70. ter 168. do 171. člena Delegirane uredbe Komisije (EU) 2015/35 z dne 10. oktobra 2014 o dopolnitvi Direktive 2009/138/ES Evropskega parlamenta in Sveta o začetku opravljanja in opravljanju dejavnosti zavarovanja in pozavarovanja (Solventnost II) (UL L št. 12 z dne 17. januarja 2015, str. 1; v nadaljnjem besedilu: Delegirana uredba).
(3) Način in roke poročanja o udeležbah določa Delegirana uredba v 312. in 313. členu, zato jih ta sklep ne ureja.
2. člen 
(povezane gospodarske družbe) 
(1) Udeležena zavarovalnica opredeli svoje povezane gospodarske družbe, vključno z udeležbami, na podlagi ocene z vidika posamezne gospodarske družbe in ne z vidika skupine.
(2) Ko udeležena zavarovalnica opredeljuje povezane gospodarske družbe na podlagi lastništva, ki je lahko neposredno ali z obvladovanjem, določi:
1. svoj delež glasovalnih pravic kot odstotek glasovalnih pravic v gospodarski družbi;
2. svoj delež vseh razredov kapitala, izhajajočega iz navadnih delnic, ki ga je izdala gospodarska družba, kot delež navedenega emisijskega osnovnega kapitala, ki ga je izdala gospodarska družba, ne glede na glasovalne pravice.
(3) Udeležena zavarovalnica obravnava svojo naložbo kot udeležbo, če delež iz 1. ali 2. točke prejšnjega odstavka znaša 20 odstotkov ali več.
(4) Če gre za udeležbo v zavarovalnici, se delež iz 1. točke drugega odstavka tega člena na splošno nanaša na vplačani osnovni kapital iz podtočke (i) točke (a) 69. člena Delegirane uredbe, delež iz 2. točke drugega odstavka tega člena pa se nanaša na vplačani osnovni kapital iz podtočke (i) točke (a) 69. člena in vplačane prednostne delnice iz podtočke (v) točke (a) 69. člena Delegirane uredbe.
(5) Udeležena zavarovalnica zagotovi, da je sposobna opredeliti vpliv sprememb osnovnega kapitala povezanih gospodarskih družb na delež iz drugega odstavka tega člena vsakokrat, ko izračuna svoj zahtevani solventnostni kapital iz 203. člena ZZavar-1.
3. člen 
(prevladujoči ali bistveni vpliv) 
(1) Udeležena zavarovalnica, pri določitvi povezane gospodarske družbe v skladu s prvim in šestim odstavkom 354. člena ZZavar-1, ki se izvede na podlagi tega, da lahko udeležena zavarovalnica izvaja prevladujoč ali bistven vpliv na to gospodarsko družbo, upošteva:
1. trenutno lastništvo udeležene zavarovalnice v gospodarski družbi in morebitno povečanje zaradi lastništva opcij ali podobnih instrumentov;
2. članske pravice udeležene zavarovalnice v družbi za vzajemno zavarovanje in morebitno povečanje takih pravic;
3. zastopanost udeležene zavarovalnice v organu upravljanja ali nadzornem organu gospodarske družbe;
4. sodelovanje udeležene zavarovalnice v procesih oblikovanja politike gospodarske družbe, vključno s sprejemanjem odločitev o dividendah ali drugih razdelitvah;
5. pomembne transakcije med udeleženo zavarovalnico in gospodarsko družbo;
6. izmenjavo oziroma prehajanje oseb, ki vodijo udeleženo zavarovalnico in povezano gospodarsko družbo;
7. zagotavljanje bistvenih tehničnih informacij povezani gospodarski družbi;
8. vodenje udeležene zavarovalnice in povezane gospodarske družbe na enotni podlagi.
(2) Agencija za zavarovalni nadzor prouči vse ocene udeležb, ki jih izvede udeležena zavarovalnica v skladu z določbami iz 1. do 8. točke prejšnjega odstavka.
4. člen 
(udeležbe v finančnih in kreditnih institucijah) 
(1) Povezana gospodarska družba se šteje za finančno ali kreditno institucijo, če je ta povezana gospodarska družba oseba iz prvega odstavka 6. člena ZZavar-1.
(2) Udeležena zavarovalnica zagotovi, da je vsaka udeležba v finančni ali kreditni instituciji, v kateri ima posredne glasovalne pravice ali delež v kapitalu, obravnavana enako kot udeležba v finančni ali kreditni instituciji, v kateri ima neposredne glasovalne pravice ali delež v kapitalu.
5. člen 
(strateška udeležba) 
(1) Udeležena zavarovalnica opredeli strateške udeležbe v skladu z 171. členom Delegirane uredbe na naslednji način:
1. udeležena zavarovalnica, ki za izračun zahtevanega solventnostnega kapitala uporablja standardno formulo, strateške udeležbe opredeli ne glede na to, ali ima udeležbo v zavarovalnici, finančni ali kreditni instituciji ali kateri koli drugi povezani gospodarski družbi:
2. udeležena zavarovalnica, ki za izračun svojega zahtevanega solventnostnega kapitala uporablja notranji model, opredeli strateške udeležbe v finančnih in kreditnih institucijah le za namen ocenjevanja, ali se uporablja tretji odstavek 68. člena Delegirane uredbe.
(2) Ko udeležena zavarovalnica dokazuje skladnost z zahtevami iz 171. člena Delegirane uredbe, ne sme razdeliti udeležbe na več različnih delov in obravnavati nekaterih delov kot strateške, drugih pa kot nestrateške. Če je neka udeležba opredeljena kot strateška, so:
– v primeru udeležbe v finančni ali kreditni instituciji vse kapitalske naložbe v lastne vire sredstev strateške,
– v primeru katerekoli povezane gospodarske družbe vse kapitalske naložbe v udeležbo strateške.
(3) Ko udeležena zavarovalnica dokazuje, da bo vrednost kapitalske naložbe verjetno bistveno manj nestanovitna v skladu s točko (a) 171. člena Delegirane uredbe:
– zagotovi, da se v daljšem časovnem obdobju uporabljajo dosledna in ustrezna vrednotenja za udeležbo in tudi za druge lastniške vrednostne papirje, ki so izbrani kot podlaga za primerjavo;
– prouči učinek svojega vpliva na vrednost udeležbe.
(4) Ko udeležena zavarovalnica dokazuje, da je narava kapitalske naložbe strateška, v skladu s podtočkami (i) do (iii) točke (b) 171. člena Delegirane uredbe:
– navede obdobje, v katerem namerava udeležbo obravnavati kot strateško kapitalsko naložbo,
– upošteva učinek tržnih razmer na glavne politike, ki usmerjajo ali omejujejo dejavnost udeležene zavarovalnice,
– opredeli vse pomembne dejavnike, ki vplivajo na njeno zmožnost, da ohrani svojo strategijo ali omejitve teh zmožnosti in navede možnosti za ublažitev teh omejitev.
(5) Ko udeležena zavarovalnica dokazuje, da obstaja trajna povezava v skladu s podtočko (iv) točke (b) 171. člena Delegirane uredbe, upošteva naslednja merila:
1. ali je v daljšem časovnem obdobju razmerje med gospodarskima družbama stabilno;
2. ali je zaradi stabilnega razmerja nastala tesna gospodarska povezanost in ali si gospodarski družbi delita tveganja in izpostavljenost tveganjem ter koristi;
3. obliko razmerja med gospodarskima družbama, ki lahko vključuje lastništvo, skupne proizvode ali distribucijske linije, navzkrižno prodajo, ustanavljanje skupnih gospodarskih družb ali druge dolgoročne operativne ali finančne povezave.
(6) V skladu s podtočko (v) točke (b) 171. člena Delegirane uredbe udeležena zavarovalnica, ki je del skupine, obravnava glavne politike, ki vodijo ali omejujejo dejavnosti skupine kot glavne politike, ki jih je opredelila končna matična družba, oziroma, če so drugačne, kot take, ki jih je opredelila gospodarska družba, ki določa glavne politike za skupino kot celoto. Končna matična družba iz prejšnjega stavka je oseba iz 355. člena ZZavar-1.
(7) Udeležena zavarovalnica dokumentira svojo obravnavo zadev, ki se nanašajo na 171. člen Delegirane uredbe in drugi do šesti odstavek tega člena, vključno z vsemi drugimi pomembnimi dejavniki, skupaj z ustreznim pomožnim gradivom.
II. IZRAČUNI ZA NAMENE OBRAVNAVANJA UDELEŽB PRI DOLOČITVI OSNOVNIH LASTNIH VIROV SREDSTEV 
6. člen 
(izračun) 
(1) Pri določanju vrednosti udeležb v finančnih in kreditnih institucijah za namene 68. člena Delegirane uredbe udeležena zavarovalnica vključi deleže kapitala in vse druge postavke lastnih virov sredstev, ki jih ima neposredno in posredno.
(2) Udeležena zavarovalnica za izračun uporablja naslednje pristope:
1. za neposredne deleže se uporablja vrednost udeležb v finančnih in kreditnih institucijah v skladu z načeli vrednotenja iz 174. člena ZZavar-1 in ob upoštevanju metodologije, kot jo določa 7. člen tega sklepa;
2. udeležbe v finančnih in kreditnih institucijah, ki imajo posredni delež prek druge udeležbe v finančni ali kreditni instituciji, se ne smejo obravnavati kot osnovni lastni viri sredstev, saj bi morala biti njihova vrednost že vključena v vrednost neposredne udeležbe v finančni ali kreditni instituciji v skladu s predhodno točko;
3. odbitek za posredno udeležbo v finančni ali kreditni instituciji se uporablja le, če povezana gospodarska družba med udeleženo zavarovalnico ter finančno in kreditno institucijo ni finančna in kreditna udeležba;
4. za neposredne deleže v finančni ali kreditni instituciji, ki niso neposredni deleži iz 1. točke tega odstavka, se za namene obravnavanja udeležb pri določitvi osnovnih lastnih virov sredstev po 68. členu Delegirane uredbe uporablja vrednost udeležbe, kot jo določi povezana gospodarska družba v skladu s 13. členom Delegirane uredbe;
5. vrednosti, ki se uporabljajo za namene obravnavanja udeležb pri določitvi osnovnih lastnih virov sredstev po 68. členu Delegirane uredbe, izražajo sorazmerno lastništvo neposredne ali posredne udeležbe udeležene zavarovalnice v finančni ali kreditni instituciji.
7. člen 
(metodologija izračuna) 
(1) Za izračun 10 odstotkov postavk iz podtočk (i) do (ii), (iv) in (vi) točke (a) 69. člena Delegirane uredbe za namene obravnavanja udeležb pri določitvi osnovnih lastnih virov sredstev po 68. členu Delegirane uredbe udeležena zavarovalnica uporabi znesek postavk osnovnih lastnih virov sredstev pred kakršnim koli odbitkom v skladu z 68. členom Delegirane uredbe v zvezi z udeležbami v finančnih in kreditnih institucijah.
(2) Če vrednost vseh udeležb v finančnih in kreditnih institucijah, razen udeležb iz prvega odstavka 68. člena Delegirane uredbe, ne presega 10 odstotkov postavk iz podtočk (i) do (ii), (iv) in (vi) točke (a) 69. člena Delegirane uredbe za namene drugega odstavka 68. člena Delegirane uredbe, se odbitek ne izvede, udeležena zavarovalnica pa uporabi 10. ali 11. člen tega sklepa.
(3) Udeležena zavarovalnica uporablja tretji odstavek 68. člena Delegirane uredbe le, če:
1. je v skladu s 5. členom tega sklepa dokazala, da udeležba izpolnjuje merila za strateško udeležbo;
2. sta udeležena zavarovalnica in njena udeležba vključeni v izračune na podlagi metode računovodske konsolidacije iz 1. točke drugega odstavka 378. člena ZZavar-1.
III. ODBITKI IN PRILAGODITVE V ZVEZI Z UDELEŽBAMI 
8. člen 
(odbitki v zvezi z udeležbami v finančnih in kreditnih institucijah)
Če odbitkov v skladu s prvim in drugim odstavkom 68. člena Delegirane uredbe ni mogoče odšteti od ustreznega razreda iz petega odstavka 68. člena Delegirane uredbe, zavarovalnica pristopi k odštevanju na naslednji način:
1. če postavke, ki se bodo odštele, niso razvrščene v razrede iz petega odstavka 68. člena Delegirane uredbe, se vsi odbitki odštejejo od zneska postavk, vključenih v podtočke (i) do (ii), (iv) in (vi) točke (a) 69. člena Delegirane uredbe;
2. če je znesek odbitka večji od zneska, od katerega je treba odšteti odbitek v skladu s petim odstavkom 68. člena Delegirane uredbe, je treba presežek odšteti na naslednji način:
– deleži v instrumentih prvega razreda, ki presegajo postavke iz podtočk (iii) in (v) točke (a) in točke (b) 69. člena Delegirane uredbe, se odštejejo od postavk iz podtočk (i) do (ii), (iv) in (vi) točke (a) 69. člena Delegirane uredbe;
– deleži v instrumentih drugega razreda, ki presegajo osnovne lastne vire sredstev iz 72. člena Delegirane uredbe, se najprej odštejejo od postavk iz podtočk (iii) in (v) točke (a) in točke (b) 69. člena Delegirane uredbe in nato od postavk iz podtočk (i) do (ii), (iv) in (vi) točke (a) 69. člena Delegirane uredbe, dokler se odbitek ne odšteje v celoti.
9. člen 
(prilagoditve zaradi odbitkov posrednih udeležb v finančnih in kreditnih institucijah) 
Če je treba vrednost posredne udeležbe v finančni ali kreditni instituciji v celoti ali delno odbiti v skladu z 68. členom Delegirane uredbe, udeležena zavarovalnica le za namene izračuna zahtevanega solventnostnega kapitala:
1. za znesek odbitka zmanjša vrednost neposrednega deleža v povezani gospodarski družbi, ki je sredstvo udeležene zavarovalnice, preko katerega ima posredno udeležbo v finančni ali kreditni instituciji;
2. za prilagoditev iz prejšnje točke upošteva pristop iz petega odstavka 68. člena Delegirane uredbe in predhodnega člena tega sklepa.
IV. UPORABA STANDARDNE FORMULE IN NOTRANJEGA MODELA 
10. člen 
(uporaba standardne formule za povezane gospodarske družbe) 
(1) Ta člen uporablja udeležena zavarovalnica v zvezi s tveganji, ki izhajajo iz povezave z gospodarskimi družbami, v katerih ima udeležena zavarovalnica neposredni delež in izračunava zahtevani solventnostni kapital na podlagi standardne formule.
(2) Če ima udeležena zavarovalnica postavke lastnih virov sredstev povezane gospodarske družbe prikazane kot sredstva in se zaradi uporabe 68. člena Delegirane uredbe njihova vrednost od lastnih virov sredstev udeležene zavarovalnice ne odšteje v celoti ali se sploh ne odšteje, je treba za preostalo vrednost navedenih deležev izračunati kapitalsko zahtevo za tveganje v skladu s standardno formulo.
(3) Udeležena zavarovalnica uporablja standardno formulo na naslednji način:
1. deleže, izhajajoče iz navadnih ali prednostnih delnic v povezani gospodarski družbi obravnava kot lastniške vrednostne papirje, pri čemer se uporabi podmodul tveganja lastniških vrednostnih papirjev;
2. deleže v podrejenih obveznostih, ki jih je izdala povezana gospodarska družba, udeležena zavarovalnica obravnava kot finančne instrumente, pri čemer upošteva pogodbene pogoje in kot primerne uporabi stresne teste, vključno s podmoduli tveganja obrestne mere, tveganja kreditnega razpona, deviznega tveganja, tveganja koncentracije in drugih podmodulov tveganj, če je to primerno;
3. vse deleže, navedene v predhodnih dveh točkah, ki imajo tako značilnosti lastniških vrednostnih papirjev kot obveznic, udeležena zavarovalnica obravnava v skladu s Sklepom o uporabi modulov tržnega tveganja in tveganja neplačila nasprotne stranke (Uradni list RS, št. 18/16).
11. člen 
(uporaba notranjega modela za povezane gospodarske družbe) 
(1) Ta člen uporablja udeležena zavarovalnica v zvezi s tveganji, ki izhajajo iz povezave z gospodarskimi družbami, ki za izračun zahtevanega solventnostnega kapitala uporabljajo popolni ali delni notranji model.
(2) Če ima udeležena zavarovalnica postavke lastnih virov sredstev povezane gospodarske družbe prikazane kot sredstva in se zaradi uporabe 68. člena Delegirane uredbe njihova vrednost od lastnih virov sredstev udeležene zavarovalnice ne odšteje v celoti ali se sploh ne odšteje, je treba tveganja, ki izhajajo iz preostale vrednosti navedenih deležev, zajeti kot del notranjega modela.
(3) Udeležena zavarovalnica v notranji model zajame vsa pomembna merljiva tveganja, ki izhajajo iz povezave z gospodarskimi družbami, pri čemer se upoštevajo izpostavljenosti do povezanih gospodarskih družb, vključno z deleži v lastniških vrednostnih papirjih in podrejenih obveznostih. Ustrezni ukrepi v zvezi s temi tveganji morajo biti izraženi v popolnem ali delnem notranjem modelu.
(4) Če udeležena zavarovalnica za svojo udeležbo ali drugo povezavo opravi izračun zahtevanega solventnostnega kapitala na ravni posameznega subjekta na način, pri katerem se upoštevajo tveganja glede sredstev in obveznosti povezane gospodarske družbe, ta povezana gospodarska družba zagotovi, da je to ustrezen izračun na ravni posameznega subjekta, in namesto tega izračuna ne sme uporabiti konsolidiranega izračuna v smislu, da udeležena zavarovalnica in njena povezana gospodarska družba predstavljata skupino iz točke 14. točke 2. člena Zakona o finančnih konglomeratih (Uradni list RS, št. 43/06, 87/11 in 56/13).
12. člen 
(uveljavitev) 
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00701-7/2016-6
Ljubljana, dne 8. marca 2016
EVA 2016-1611-0040
Predsednik strokovnega sveta 
Agencije za zavarovalni nadzor 
Sergej Simoniti l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti