Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2016 z dne 18. 3. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2016 z dne 18. 3. 2016

Kazalo

752. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o priznavanju poklicnih kvalifikacij veterinarjev, stran 2583.

  
Na podlagi prvega odstavka 77. člena Zakona o veterinarstvu (Uradni list RS, št. 33/01, 110/02 – ZGO-1, 45/04 – ZdZPKG, 62/04 – odl. US, 93/05 – ZVMS in 90/12 – ZdZPVHVVR) v zvezi s 3. členom in prvim odstavkom 6. člena ter za izvrševanje 17.a člena Zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij državljanom držav članic Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švicarske konfederacije za opravljanje reguliranih poklicev oziroma dejavnosti v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 21/02, 92/07, 85/09, 55/12 in 32/14) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K 
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o priznavanju poklicnih kvalifikacij veterinarjev 
1. člen 
V Pravilniku o priznavanju poklicnih kvalifikacij veterinarjev (Uradni list RS, št. 71/08, 7/11 in 59/14) se za drugim odstavkom 1. člena doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Ta pravilnik določa tudi pogoje za pridobitev poklicne kvalifikacije v Republiki Sloveniji za veterinarje, ki so pridobili poklicno kvalifikacijo v tretji državi.«.
2. člen 
V 2. členu se za besedilom člena, ki se označi kot prvi odstavek, doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Veterinarjem, ki so pridobili poklicno kvalifikacijo v tretji državi, se poklicna kvalifikacija prizna v skladu s tem pravilnikom.«.
3. člen 
4. člen se spremeni tako, da se glasi:
»4. člen
(vsebina izobraževanja) 
(1) Izobraževanje veterinarjev, ki se jim priznava poklicna kvalifikacija, obsega skupno najmanj pet let rednega teoretičnega in praktičnega študija, ki se lahko dodatno izrazi z enakovrednimi kreditnimi točkami po sistemu prenašanja in zbiranja kreditnih točk, ki se uporablja v evropskem visokošolskem prostoru (točke ECTS) in zajema študijski program za veterinarje iz Priloge 1, ki je sestavni del tega pravilnika, ter se izvaja na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani.
(2) Za sprejem v izobraževanje iz prejšnjega odstavka se zahteva spričevalo, ki omogoča vpis na Veterinarsko fakulteto Univerze v Ljubljani.
(3) Izobraževanje veterinarjev, ki se jim priznava poklicna kvalifikacija, mora zagotoviti pridobitev naslednjih znanj in veščin:
1. poznavanje ved, na katerih temeljijo dejavnosti veterinarja, in prava EU, ki se uporablja za te dejavnosti;
2. poznavanje strukture, funkcij, vedenja in psiholoških potreb živali ter znanja, veščin in kompetenc za njihovo rejo, krmljenje, dobro počutje, razmnoževanje in splošno higieno;
3. klinična, epidemiološka in analitična znanja, veščine in kompetence za preprečevanje, diagnosticiranje in zdravljenje bolezni živali, vključno z anestezijo, aseptično kirurgijo in nebolečo smrtjo, tako na posamezni kot skupinski ravni, vključno s posebnim poznavanjem bolezni, prenosljivih na ljudi;
4. znanje, veščine in kompetence preventivne medicine, vključno s kompetencami v zvezi s poizvedbami in izdajanjem potrdil;
5. poznavanje higiene in tehnologije pridobivanja, proizvodnje in trženja hrane za živali ali živil živalskega izvora, namenjenih prehrani ljudi, vključno z znanjem, veščinami in kompetencami, potrebnimi za razumevanje in pojasnitev dobre prakse na tem področju;
6. znanje, veščine in kompetence, potrebne za odgovorno in razumno ravnanje z zdravili za uporabo v veterini, ki se uporabljajo za zdravljenje živali in zagotavljanje varnosti prehranske verige in varstva okolja.«.
4. člen 
V naslovu 5. člena se za besedo »dokazil« doda besedilo »iz držav članic EU«.
5. člen 
V naslovu 12. člena se za besedo »držav« doda besedilo »s poklicnimi izkušnjami na ozemlju države članice EU«.
6. člen 
V prvem odstavku 13. člena se za besedo »veterinarja« doda besedilo »iz prvega odstavka 2. člena in iz 12. člena tega pravilnika«.
7. člen 
Za 13. členom se dodata nova 13.a in 13.b člen, ki se glasita:
»13.a člen 
(prvo priznavanje dokazil iz tretjih držav) 
(1) Če imetniku dokazila o formalnih kvalifikacijah iz tretje države še ni priznala nobena od držav članic EU, mora tak imetnik za pridobitev poklicne kvalifikacije v Republiki Sloveniji pridobiti odločbo ministrstva, pristojnega za veterinarstvo, s katero se mu prizna poklicna kvalifikacija za opravljanje reguliranega poklica veterinar v Republiki Sloveniji.
(2) Odločba iz prejšnjega odstavka se izda na podlagi vloge imetnika dokazila o formalnih kvalifikacijah iz tretje države, ki vsebuje:
1. dokazilo o državljanstvu,
2. izvirnik listine na vpogled, ki dokazuje uspešno zaključen študijski program v tretji državi,
3. overjen prevod listine iz prejšnje točke,
4. overjen prevod dokazila o vsebini in poteku izobraževanja (študijski program) in ure posameznega predmeta študijskega programa,
5. kratek kronološki opis celotnega izobraževanja, ki ga pripravi in podpiše imetnik listine o izobraževanju,
6. fotokopijo mnenja organa, pristojnega za vrednotenje izobraževanja v skladu z zakonom, ki ureja vrednotenje in priznavanje izobraževanja (ENIC-NARIC center),
7. mnenje Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani, ki izvaja študijski program za veterinarje, skladen s tretjim odstavkom 4. člena tega pravilnika, ki izkazuje, da je imetnik z doseženim izobraževanjem v tretji državi zaključil vsebinsko primerljivo izobraževanje, kakršno je v Republiki Sloveniji predpisano za pridobitev strokovnega naslova doktor veterinarske medicine,
8. dokazilo, da ni prepovedano opravljanje dejavnosti v tretji državi in državi, kjer je pridobil kvalifikacijo, ki ne sme biti starejše od treh mesecev,
9. overjen prevod listine iz prejšnje točke.
13.b člen 
(dopolnitev izobraževanja) 
(1) Če iz mnenja Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani iz drugega odstavka prejšnjega člena ne izhaja vsebinska primerljivost izobraževanj iz prejšnjega člena, ministrstvo, pristojno za veterinarstvo, imetniku dokazil iz prejšnjega člena ne prizna poklicne kvalifikacije.
(2) Če iz mnenja Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani iz drugega odstavka prejšnjega člena izhaja, da bi bilo vsebinsko primerljivost doseženega izobraževanja iz prejšnjega člena mogoče doseči z dodatnim izobraževanjem, ministrstvo, pristojno za veterinarstvo, imetniku dokazil iz prejšnjega člena določi rok in pogoje glede dodatnega izobraževanja v skladu s predpisom, ki ureja postopek priznavanja poklicnih kvalifikacij državljanom držav članic Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švicarske konfederacije za opravljanje reguliranih poklicev oziroma dejavnosti v Republiki Sloveniji.
(3) Državljani tretjih držav, ki ne izpolnjujejo pogojev iz 12. člena tega pravilnika, morajo za priznanje poklicne kvalifikacije poleg uspešno zaključenega dodatnega izobraževanja iz prejšnjega odstavka opraviti državni izpit v skladu s predpisom, ki ureja opravljanje državnega izpita za doktorje veterinarske medicine.
(4) Imetnik dokazila iz tretje države nosi stroške v zvezi z izdajo listin in mnenj iz drugega odstavka prejšnjega člena, stroške dodatnega izobraževanja na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani v skladu s sprejetim cenikom navedene visokošolske ustanove in stroške opravljanja državnega izpita iz prejšnjega odstavka.«.
8. člen 
Prvi odstavek 14. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Državljani držav članic EU in državljani tretjih držav, ki jim ministrstvo, pristojno za veterinarstvo, prizna poklicno kvalifikacijo, lahko uporabljajo poklicni naziv veterinar.«.
9. člen 
19. člen se spremeni tako, da se glasi:
»19. člen
(znanje jezika) 
(1) Veterinar, ki opravlja delo s strankami (npr. dajanje navodil, zdravljenje živali), mora znati slovenski jezik, na območju narodnih skupnosti pa tudi madžarski oziroma italijanski jezik.
(2) Pred začetkom opravljanja poklica v Republiki Sloveniji mora veterinar, ki ima odločbo o priznavanju poklicne kvalifikacije, Veterinarski zbornici predložiti javno veljavno listino, ki izkazuje stopnjo B2 znanja slovenskega, oziroma na območju narodnih skupnosti, tudi znanja madžarskega oziroma italijanskega jezika po evropski jezikovni lestvici.«.
10. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-414/2015
Ljubljana, dne 15. marca 2016
EVA 2015-2330-0054
Mag. Dejan Židan l.r.
minister 
za kmetijstvo, 
gozdarstvo in prehrano 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti