Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/2016 z dne 5. 2. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/2016 z dne 5. 2. 2016

Kazalo

281. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine (ZVPOPKD-A), stran 994.

  
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z 
o razglasitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine (ZVPOPKD-A) 
Razglašam Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine (ZVPOPKD-A), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 26. januarja 2016.
Št. 003-02-1/2016-2
Ljubljana, dne 3. februarja 2016
Borut Pahor l.r.
Predsednik 
Republike Slovenije 
Z A K O N 
O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VRAČANJU PROTIPRAVNO ODSTRANJENIH PREDMETOV KULTURNE DEDIŠČINE (ZVPOPKD-A) 
1. člen
V Zakonu o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 126/03) se v 1. členu doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) S tem zakonom se v pravni red Republike Slovenije prenaša Direktiva 2014/60/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 15. maja 2014 o vračanju predmetov kulturne dediščine, ki so bili protipravno odstranjeni z ozemlja države članice in o spremembi Uredbe (EU) št. 1024/2012 (prenovitev) (UL L št. 159, z dne 28. 5. 2014, str. 1), (v nadaljnjem besedilu: Direktiva 2014/60/EU).«.
2. člen 
Prvi odstavek 3. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Republika Slovenija lahko od države članice zahteva vračilo protipravno odstranjenega predmeta kulturne dediščine, če predmet spada v nacionalno bogastvo z umetniško, zgodovinsko ali arheološko vrednostjo, skladno s predpisom, ki nacionalno bogastvo opredeljuje.«.
V drugem odstavku se besedilo »Uredbo Sveta (EGS) št. 3911/92 z dne 9. 12. 1992 o izvozu kulturnih dobrin (v nadaljnjem besedilu: Uredba Sveta 3911/92)« nadomesti z besedilom »Uredbo 116/09/EU z dne 18. 12. 2008 o izvozu predmetov kulturne dediščine (v nadaljnjem besedilu: Uredba 116/09/EU)«.
3. člen 
4. člen se črta.
4. člen 
5. člen se spremeni tako, da se glasi:
»5. člen 
(pristojni organi) 
(1) Odločitev o sprožitvi postopka za vrnitev predmeta kulturne dediščine, ki je bil protipravno odstranjen z ozemlja Republike Slovenije, sprejme minister, pristojen za kulturno dediščino (v nadaljnjem besedilu: minister za kulturo), in ga posreduje državnemu pravobranilstvu.
(2) Ministrstvo za kulturo mora o sproženem sodnem postopku za vračilo predmeta kulturne dediščine, ki je bil protipravno odstranjen z ozemlja Republike Slovenije, takoj obvestiti osrednji organ države članice, od katere se zahteva vračilo.
(3) Drugi organi in organizacije v Republiki Sloveniji, v katerih pristojnost sodijo dejavnosti v zvezi z iskanjem predmetov kulturne dediščine oziroma njihovim varstvom, morajo v skladu s svojimi pristojnostmi storiti vse potrebno, da se zagotovi vračilo predmetov kulturne dediščine, ki so bili protipravno odstranjeni z ozemlja Republike Slovenije.
(4) Ministrstvo za kulturo uporablja za sodelovanje in medsebojno posvetovanje z osrednjimi organi držav članic modul informacijskega sistema za notranji trg (v nadaljnjem besedilu: IMI), vzpostavljen z Uredbo (EU) št. 1024/2012 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25. oktobra 2012 o upravnem sodelovanju prek informacijskega sistema za notranji trg in razveljavitvi Odločbe Komisije 2008/49/ES (Uredba IMI), ki je posebej prilagojen predmetom kulturne dediščine.
(5) Ministrstvo za kulturo lahko sistem IMI uporablja tudi za razširjanje informacij v zvezi s primeri predmetov kulturne dediščine, ki so bili ukradeni ali protipravno odstranjeni z ozemlja Republike Slovenije.
(6) Minister za kulturo lahko s sklepom odloči, da za namene tega zakona sistem IMI uporabljajo tudi drugi pristojni organi.
(7) Izmenjava informacij v sistemu IMI poteka v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov in zasebnosti.
(8) Ministrstvo za kulturo in organi iz šestega odstavka tega člena lahko za namene tega zakona poleg sistema IMI uporabljajo tudi druga komunikacijska sredstva.«.
5. člen 
Prvi odstavek 6. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Državi članici se vrne predmet kulturne dediščine, ki je bil protipravno odstranjen z njenega ozemlja in se nahaja na ozemlju Republike Slovenije, če je bil pred ali po protipravni odstranitvi z ozemlja te države članice v skladu z njenimi predpisi uvrščen v nacionalno bogastvo z umetniško, zgodovinsko ali arheološko vrednostjo ali pa je bil tako opredeljen po nacionalni zakonodaji ali upravnih postopkih v smislu 36. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije.«.
V drugem odstavku se besedilo »Uredbo Sveta 3911/92« nadomesti z besedilom »Uredbo 116/09/EU«.
6. člen 
V četrtem odstavku 7. člena se besedilo »v dveh mesecih« nadomesti z besedilom »v šestih mesecih«.
7. člen 
V prvem odstavku 11. člena se besedilo »v enem letu« nadomesti z besedilom »v treh letih«.
Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(2) Predlog mora biti vložen najpozneje 30 let po tem, ko je bil predmet kulturne dediščine protipravno odstranjen z ozemlja države članice, ki zahteva vračilo. Izjema so predmeti kulturne dediščine, ki so del javnih zbirk, ki so v skladu z zakonodajo države članice opredeljene kot javne in so v lasti zadevne države članice, lokalnega ali regionalnega organa države članice ali ustanove v državi članici, če je taka ustanova last te države članice ali lokalnega ali regionalnega organa ali pa jo ta država članica ali organ v večji meri financira, in predmeti, ki spadajo v inventar cerkvenih ali drugih verskih ustanov v državi članici, kjer je ta dediščina po nacionalnem pravu pod posebnim varstvenim režimom. V teh primerih mora biti predlog vložen najpozneje v 75 letih, razen če mednarodna pogodba z državo članico, ki zahteva vračilo, določa daljši rok za zahtevanje vračila.«.
8. člen 
Tretji odstavek 14. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(3) Sodišče prisodi odškodnino, če je upravičenka ali upravičenec (v nadaljnjem besedilu: upravičenec) iz prvega odstavka tega člena pri pridobitvi predmeta kulturne dediščine ravnal v dobri veri in izkazal dolžno skrbnost. Pri določanju, ali je upravičenec ravnal z dolžno skrbnostjo, se upoštevajo vse okoliščine pridobitve predmeta, zlasti dokumentacija o njegovem izvoru, potrebna dovoljenja za iznos predmeta na podlagi prava države članice, lastnosti vključenih strani, plačana cena, vpogled upravičenca v dostopne registre ukradenih predmetov kulturne dediščine in vse relevantne informacije, ki bi jih upravičenec lahko razumno pridobil, ali vsako drugo ravnanje, za katero bi se v enakih okoliščinah odločila razumna oseba.«.
9. člen 
V 18. členu se besedilo »najmanj enkrat na tri leta« nadomesti z besedilom »vsakih pet let«.
10. člen 
20. člen se črta.
KONČNI DOLOČBI 
11. člen 
Z dnem uveljavitve tega zakona preneha veljati Pravilnik o zvrsteh protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 34/04).
12. člen 
Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 612-04/15-15/10
Ljubljana, dne 26. januarja 2016
EPA 915-VII
Državni zbor 
Republike Slovenije 
dr. Milan Brglez l.r.
Predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti