Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/2015 z dne 28. 8. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/2015 z dne 28. 8. 2015

Kazalo

2609. Akt o ustanovitvi Izobraževalnega centra Geoss d.o.o., stran 7453.

  
Na podlagi 15. člena Zakona o izobraževanju odraslih (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo), 516. v povezavi s tretjim odstavkom 523. člena Zakona o gospodarskih družbah (Uradni list RS, št. 65/09 – uradno prečiščeno besedilo, 33/11, 91/11, 32/12, 57/12, 44/13 – odl. US in 82/13), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF in 14/15 – ZUUJFO) in 16. člena Statuta Občine Litija (Uradni list RS, št. 18/04, 33/06, 139/06 in 12/11) je Občinski svet Občine Litija na 6. redni seji dne 27. 7. 2015 sprejel
A K T
o ustanovitvi Izobraževalnega centra Geoss d.o.o.
1. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem aktom ustanovitelj Občina Litija (v nadaljevanju: družbenik) ustanavlja družbo z omejeno odgovornostjo Izobraževalni center Geoss d.o.o. (v nadaljevanju: družba).
2. člen
V tem aktu uporabljeni izrazi, zapisani v slovnični obliki moškega spola, so uporabljeni kot nevtralni in veljajo enakovredno za oba spola.
2. FIRMA IN SEDEŽ DRUŽBE
3. člen
Firma družbe je: Izobraževalni center Geoss d.o.o.
Skrajšana firma družbe je: IC Geoss d.o.o.
4. člen
Sedež družbe je: Cesta komandanta Staneta 2, 1270 Litija.
Družba ima lahko podružnice.
O ustanovitvi podružnic odloči družbenik.
5. člen
Družba pri svojem poslovanju uporablja dva pečata okrogle oblike s premerom 35 mm. Na obodu pečata sta dve vzporedni črti – kroga, oddaljena 1 mm. Ob črtah proti sredini kroga je zapisano:
– prvi pečat: IZOBRAŽEVALNI CENTER GEOSS D.O.O., v naslednji vrsti pa LITIJA, spodaj je izpisana številka 1,
– drugi pečat: IZOBRAŽEVALNI CENTER GEOSS D.O.O., LITIJA, v naslednji vrsti pa Višja strokovna šola, spodaj je izpisana številka 1.
Družba uporablja tudi dva manjša pečata okrogle oblike s premerom 20 mm, ki imata enako vsebino, kot jo imata pečata iz prejšnjega odstavka.
Družba in Organizacijska enota za izobraževanje odraslih v pravnem prometu uporabljata prvi pečat in po potrebi tudi manjši pečat okrogle oblike z enako vsebino. Organizacijska enota Višja strokovna šola v pravnem prometu uporablja drugi pečat in po potrebi tudi manjši pečat okrogle oblike z enako vsebino.
3. DEJAVNOST DRUŽBE
6. člen
Družba opravlja naslednje dejavnosti:
– G47.790 Trgovina na drobno v prodajalnah z rabljenim blagom
– G47.990 Druga trgovina na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic
– J58.110 Izdajanje knjig
– J58.190 Drugo založništvo
– L68.200 Oddajanje in obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin
– M70.210 Dejavnost stikov z javnostjo
– M70.220 Drugo podjetniško in poslovno svetovanje
– M72.190 Raziskovalna in razvojna dejavnost na drugih področjih naravoslovja in tehnologije
– M72.200 Raziskovalna in razvojna dejavnost na področjih družboslovja in humanistike
– M73.200 Raziskovanje trga in javnega mnenja
– N77.330 Dajanje pisarniške opreme in računalniških naprav v najem in zakup
– N78.100 Dejavnost pri iskanju zaposlitve
– N79.120 Dejavnost organizatorjev potovanj
– N82.190 Fotokopiranje, priprava dokumentov in druge posamične pisarniške dejavnosti
– N82.300 Organiziranje razstav, sejmov, srečanj
– N82.990 Drugje nerazvrščene spremljajoče dejavnosti za poslovanje
– P85.200 Osnovnošolsko izobraževanje
– P85.310 Srednješolsko splošno izobraževanje
– P85.320 Srednješolsko poklicno in strokovno izobraževanje
– P85.421 Višješolsko izobraževanje
– P85.422 Visokošolsko izobraževanje
– P85.590 Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje
– P85.600 Pomožne dejavnosti za izobraževanje
– R90.030 Umetniško ustvarjanje
– S96.090 Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene.
4. OSNOVNI KAPITAL DRUŽBE IN POSLOVNI DELEŽI
7. člen
Osnovni kapital družbe predstavlja osnovni vložek Občine Litija kot edinega družbenika, ki ga prispeva ob ustanovitvi in ima na tej podlagi 100 % poslovni delež.
Osnovni kapital družbe znaša 7.500 EUR v denarju. Osnovni vložek v denarju se vplača na poslovni račun družbe.
8. člen
Cilj poslovanja družbe je izvajanje izobraževalnih, razvojnih, svetovalnih, strokovnih in pospeševalnih nalog za območje Občine Litija in širše.
Dobiček se reinvestira v razvoj osnovne dejavnosti družbe (neprofitna družba).
9. člen
Osnovni kapital se lahko poveča, in sicer se povečanje osnovnega kapitala lahko opravi kot povečanje osnovnega kapitala z vložki ali kot povečanje osnovnega kapitala iz sredstev družbe.
Kadar se osnovni kapital poveča z novimi vložki, lahko v skladu s sklepom edinega družbenika nove vložke prevzame dosedanji družbenik bodisi druge osebe. Z dnem vpisa povečanja osnovnega kapitala z vložki v register pridobi družbenik nov in samostojen poslovni delež. Za povečanje osnovnega kapitala se smiselno uporabljajo določbe zakona, ki ureja gospodarske družbe.
Pri povečanju osnovnega kapitala iz sredstev družbe se osnovni vložek družbenika poveča v sorazmerju z njegovim deležem v dotedanjem osnovnem kapitalu. Za povečanje osnovnega kapitala iz sredstev družbe se uporabljajo določbe zakona, ki ureja gospodarske družbe.
10. člen
Družbenik lahko sklene, da se osnovni kapital zmanjša.
Zmanjšanje je veljavno le:
– če poslovodja vsaj dvakrat objavi sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala in v objavi pozove upnike, da se zglasijo pri družbi in izjavijo, ali soglašajo z zmanjšanjem osnovnega kapitala; upnike, ki so družbi znani, mora pozvati neposredno,
– če družba upnikom, ki niso soglašali z zmanjšanjem osnovnega kapitala, poravna zahtevke ali zagotovi varščino.
Zmanjšanje osnovnega kapitala se lahko prijavi za vpis v register šele po enem letu od zadnje objave iz prve alinee prejšnjega odstavka in po tem, ko poslovodja predloži dokaze o tem, da je družba poravnala zahtevke upnikom ali jim zagotovila varščino iz druge alinee prejšnjega odstavka.
Zmanjšanje osnovnega kapitala ne sme biti v nasprotju z določbami zakona, ki ureja gospodarske družbe.
Zmanjšanje osnovnega kapitala se lahko opravi tudi po poenostavljenem postopku. Za zmanjšanje osnovnega kapitala po prejšnjem stavku se smiselno uporabljajo določbe prvega, drugega in tretjega odstavka 379. člena ZGD-1.
Zmanjšanje osnovnega kapitala se lahko opravi tudi z umikom poslovnih deležev. Za tako zmanjšanje osnovnega kapitala se uporabljajo določbe zakona, ki ureja gospodarske družbe.
11. člen
Družba ne more lastnih poslovnih deležev, za katere vložki niso v celoti vplačani, niti pridobiti niti zastaviti.
Družba lahko odplačno pridobi lastne poslovne deleže, za katere so vložki v celoti vplačani, vendar plačil za pridobitev teh lastnih poslovnih deležev ne sme opraviti, dokler ne oblikuje rezerv za lastne deleže po določbah zakona, ki ureja gospodarske družbe. Določba prejšnjega stavka se smiselno uporablja tudi za zastavo lastnih poslovnih deležev.
Za plačila, ki so v nasprotju s prejšnjim odstavkom tega člena, se uporabljajo določbe zakona, ki ureja gospodarske družbe.
5. UPRAVLJANJE, POSLOVANJE IN ZASTOPANJE
12. člen
Občinski svet Občine Litija (v nadaljevanju: občinski svet) v imenu družbenika odloča o naslednjih vprašanjih:
– o zahtevi za vplačilo osnovnih vložkov,
– o vračanju naknadnih vplačil,
– o delitvi in prenehanju poslovnih deležev,
– o uveljavljanju zahtevkov družbe proti direktorju v zvezi s povračilom škode, nastale pri ustanavljanju ali poslovodenju,
– o drugih zadevah, za katere tako določa zakon ali ta akt.
Občinski svet v imenu družbenika odloča o imenovanju in odpoklicu direktorja družbe.
Občinski svet župana Občine Litija (v nadaljevanju: župan) ne more s sklepom pooblastiti za izvrševanja upravljavskih ali nadzornih pristojnosti, lahko pa ga s sklepom pooblasti za izvrševanje posameznih ustanoviteljskih pravic.
Sklepi se vpisujejo v knjigo sklepov, ki jo potrdi notar.
13. člen
Družba ima direktorja.
Direktor vodi poslovanje družbe in jo zastopa.
14. člen
Direktor se imenuje s sklepom občinskega sveta za obdobje 5 let, z možnostjo ponovnega imenovanja. Direktorja se imenuje na podlagi izvedenega javnega razpisa.
Za direktorja družbe je lahko imenovan kandidat, ki poleg zakonskih izpolnjuje še naslednje pogoje:
– da ni podana omejitev iz drugega odstavka 255. člena zakona, ki ureja gospodarske družbe,
– da ima najmanj univerzitetno ali najmanj visoko strokovno izobrazbo s specializacijo ali magisterijem /druga stopnja/,
– da ima najmanj 5 let delovnih izkušenj, od tega 3 leta ustreznih vodstvenih izkušenj,
– da pozna delo in področja delovanja družbe, kar izkaže ob prijavi na razpis s predložitvijo programa dela in vizije delovanja družbe za prihodnje obdobje.
15. člen
Za izvedbo postopka za imenovanje direktorja občinski svet imenuje tričlansko komisijo. Naloga komisije je priprava javnega razpisa in izdelava poročila z ugotovitvijo, kateri od kandidatov izpolnjujejo pogoje za imenovanje direktorja. Javni razpis se objavi v javno informacijskem sredstvu največ 90 in najmanj 30 dni pred potekom mandata direktorja.
Občinski svet na podlagi poročila komisije, ki vsebujejo ugotovitve, kateri od kandidatov izpolnjujejo razpisne pogoje, imenuje direktorja. V imenu občinskega sveta župan z direktorjem sklene pogodbo o zaposlitvi, s katero se uredijo medsebojne pravice in obveznosti.
O datumu poteka mandata direktorju mora direktor obvestiti občinski svet najmanj 90 dni pred potekom svojega mandata.
Če direktorju predčasno preneha mandat iz kateregakoli razloga ali če nihče izmed prijavljenih kandidatov za direktorja ni imenovan, občinski svet imenuje vršilca dolžnosti direktorja izmed zaposlenih strokovnih delavcev družbe, ki poznajo njeno delovanje, ali izmed na razpis prijavljenih kandidatov, vendar največ za čas trajanja postopka imenovanja novega direktorja, vendar ne več kot za eno leto.
Občinski svet lahko direktorja kadarkoli odpokliče.
16. člen
Družba ima lahko enega prokurista.
Prokura pomeni upravičenje za vsa pravna dejanja, ki spadajo v pravno sposobnost družbe, razen za odsvajanje in obremenjevanje nepremičnin, za kar mora bit prokurist posebej pooblaščen.
Prokurist prokure ne more prenesti na drugo osebo.
Prokurist podpisuje družbo s pristavkom, da gre za prokuro.
17. člen
Družba lahko za izvajanje svojih dejavnosti ustanavlja druge pravne osebe ali pa za opravljanje posameznih skupin dejavnosti oblikuje notranje organizacijske enote.
O ustanovitvi pravne osebe mora podati soglasje družbenik.
O oblikovanju notranjih organizacijskih enot odloča direktor družbe.
18. člen
Družba ima naslednji organizacijski enoti:
– Organizacijska enota Višja strokovna šola
– Organizacijska enota za izobraževanje odraslih
Glede na potrebe se lahko na podlagi sklepa direktorja oblikujejo tudi druge organizacijske enote.
Posamezna organizacijska enota v okviru pooblastil, določenih z zakonom in tem aktom, v imenu in za račun družbe samostojno nastopa v pravnem prometu, povezanem z izvajanjem izobraževanja in drugih dejavnosti, ki se izvajajo v okviru posamezne organizacijske enote.
Organizacijske enote niso samostojne pravne osebe.
Organizacijske enote uporabljajo pečate, kot jih določa 5. člen tega akta.
5.1. Organizacijska enota višja strokovna šola
19. člen
Višja strokovna šola (v nadaljevanju: VSŠ) nastopa v imenu in za račun družbe. VSŠ ima kot organizacijska enota določena pooblastila v pravnem prometu, a ni samostojna pravna oseba.
VSŠ opravlja glavno dejavnost P85.421 Višješolsko izobraževanje. V manjšem obsegu opravlja tudi druge registrirane dejavnosti družbe, s katerimi dopolnjuje in izboljšuje svojo ponudbo izobraževanja odraslih.
VSŠ izvaja javno veljavne višješolske študijske programe.
Pri nastopanju v pravnem prometu mora VSŠ uporabljati ime družbe, njen sedež in svoje ime ter pečat, določen v 5. členu tega akta.
Polno ime VSŠ je: Izobraževalni center GEOSS d.o.o., Višja strokovna šola
Skrajšano ime VSŠ je: IC GEOSS d.o.o., Višja strokovna šola
Sedež VSŠ je: Cesta komandanta Staneta 2, 1270 Litija
Sklepanje poslov z VSŠ ima enake pravne učinke kot neposredno sklepanje poslov z družbo. Za obveznosti, ki nastanejo pri poslovanju VSŠ, odgovarja družba z vsem svojim premoženjem.
Direktor družbe je poslovodni organ VSŠ in v okviru VSŠ opravlja tudi naloge, kot jih določajo predpisi s področja višjega strokovnega izobraževanja.
VSŠ zastopata in predstavljata direktor družbe in ravnatelj posamično. Pristojnost sklepanja pravnih poslov ima direktor družbe. S pisnim pooblastilom lahko za sklenitev posameznega pravnega posla direktor pooblasti tudi ravnatelja VSŠ.
20. člen
Strokovni organi VSŠ so:
a) strateški svet
b) ravnatelj
c) predavateljski zbor
č) strokovni aktivi
d) študijska komisija
e) komisija za spremljanje in zagotavljanje kakovosti.
a) Strateški svet
Strateški svet imenuje direktor družbe za šest let. Sestavljajo ga:
– trije predavatelji šole
– dva predstavnika pristojne zbornice ali ministrstev oziroma delodajalcev
– dva predstavnika študentov
– en predstavnik diplomantov.
Strateški svet vodi predsednik, ki ga člani sveta izvolijo izmed sebe.
Strateški svet izvaja naloge, kot jih določajo predpisi s področja višjega strokovnega izobraževanja.
b) Ravnatelj šole
Pedagoški vodja VSŠ je ravnatelj.
Na podlagi javnega razpisa in predhodnega mnenja predavateljskega zbora ga imenuje direktor družbe za dobo petih let. Za ravnatelja je lahko imenovan, kdor ima veljavni naziv predavatelja višje strokovne šole in najmanj pet let delovnih izkušenj v vzgoji in izobraževanju.
Funkcijo ravnatelja VSŠ lahko opravlja tudi direktor družbe.
Glede na potrebe VSŠ lahko ravnatelj VSŠ imenuje pomočnika ravnatelja. Za pomočnika ravnatelja se lahko imenuje oseba, ki izpolnjuje pogoje za ravnatelja. Pomočnik ravnatelja opravlja naloge, za katere ga pisno pooblasti ravnatelj, in ga nadomešča v njegovi odsotnosti.
Ravnatelj izvaja naloge, kot jih določajo predpisi s področja višjega strokovnega izobraževanja. Ravnatelj opravlja naloge samostojno, razen tistih, ki jih kot poslovodni organ v sodelovanju z njim in v skladu z zakonom opravlja direktor družbe.
c) Predavateljski zbor
Predavateljski zbor sestavljajo vsi predavatelji VSŠ. Vodi ga ravnatelj VSŠ.
Predavateljski zbor izvaja naloge, kot jih določajo predpisi s področja višjega strokovnega izobraževanja.
č) Strokovni aktivi
Strokovne aktive VSŠ sestavljajo predavatelji istega predmeta oziroma istega predmetnega področja ali sorodnih skupin predmetov.
Ravnatelj VSŠ imenuje vodjo posameznega strokovnega aktiva.
Strokovni aktivi izvajajo naloge, kot jih določajo predpisi s področja višjega strokovnega izobraževanja.
d) Študijska komisija
Študijsko komisijo VSŠ sestavljajo najmanj trije predavatelji šole. Vodi jo predsednik, ki je eden izmed članov.
Člane, skupaj s predsednikom študijske komisije, imenuje predavateljski zbor VSŠ za štiri leta. Člani so lahko ponovno imenovani.
Študijska komisija izvaja naloge, kot jih določajo predpisi s področja višjega strokovnega izobraževanja.
e)Komisija za spremljanje in zagotavljanje kakovosti
Komisijo za spremljanje in zagotavljanje kakovosti VSŠ imenuje predavateljski zbor v sestavi predsednika in šestih članov:
– pet predavateljev VSŠ, tako da so zastopana vsa študijska področja oziroma vse skupine predmetov
– dva študenta VSŠ.
Komisija za spremljanje in ugotavljanje kakovosti VSŠ izvaja naloge, kot jih določajo predpisi s področja višjega strokovnega izobraževanja.
5.2. Organizacijska enota za izobraževanje odraslih
21. člen
Organizacijska enota za izobraževanje odraslih (v nadaljevanju: IO) nastopa v imenu in za račun družbe. IO ima kot organizacijska enota določena pooblastila v pravnem prometu, a ni samostojna pravna oseba.
IO opravlja dejavnost izobraževanja po javno veljavnih izobraževalnih programih in izobraževalnih programih za odrasle ter drugih izobraževalnih programih, po katerih si udeleženci izobraževanja odraslih pridobivajo znanja, spretnosti in veščine.
Pri nastopanju v pravnem prometu mora IO uporabljati ime družbe, njen sedež in svoje ime ter pečat, določen v 5. členu tega akta.
Polno ime IO je: Izobraževalni center GEOSS d.o.o., Izobraževanje odraslih
Skrajšano ime IO je: IC GEOSS d.o.o., Izobraževanje odraslih
Sedež IO je: Cesta komandanta Staneta 2, 1270 Litija.
Sklepanje poslov z IO ima enake pravne učinke kot neposredno sklepanje poslov z družbo. Za obveznosti, ki nastanejo pri poslovanju IO, odgovarja družba z vsem svojim premoženjem.
Direktor družbe je poslovodni organ IO in v okviru IO opravlja tudi naloge, kot jih določajo predpisi s področja izobraževanja odraslih.
IO zastopata in predstavljata direktor družbe in ravnatelj posamično. Pristojnost sklepanja pravnih poslov ima direktor družbe. S pisnim pooblastilom lahko za sklenitev posameznega pravnega posla pooblasti tudi ravnatelja IO.
22. člen
Strokovni organi IO so:
a) ravnatelj
b) andragoški zbor
c) vodja izobraževalnega področja
č) strokovni aktiv
d) komisija za kakovost.
V skladu s potrebami dela in izvajanja dejavnosti lahko IO ustanovi tudi druge organe oziroma komisije.
a)Ravnatelj
Ravnatelj je andragoški vodja/pedagoški vodja IO in izvaja naloge, kot jih določajo področna zakonodaja in interni akti družbe. Ravnatelja imenuje direktor družbe za dobo petih let. Za ravnatelja je lahko imenovan, kdor izpolnjuje pogoje, kot jih določajo predpisi s področja izobraževanja odraslih.
Funkcijo ravnatelja lahko v skladu s predpisi opravlja tudi direktor družbe, ki lahko posamezna opravila s pooblastilom prenese na drugo osebo.
b) Andragoški zbor
Andragoški zbor IO sestavljajo strokovni delavci in zunanji učitelji, ki izvajajo izobraževalne programe iz 21. člena tega akta.
Andragoški zbor vodi ravnatelj, v njegovi odsotnosti pa vodja izobraževalnega področja.
Andragoški zbor izvaja naloge, kot jih določajo predpisi s področja izobraževanja odraslih.
c) Strokovni aktiv
Strokovni aktiv IO sestavljajo strokovni delavci – organizatorji izobraževanja in učitelji na posameznem izobraževalnem področju.
Strokovni aktiv IO izvaja naloge, kot jih določajo predpisi s področja izobraževanja odraslih.
Delo strokovnega aktiva vodi vodja izobraževalnega področja.
č) Vodja izobraževalnega področja
Vodjo izobraževalnega področja IO imenuje direktor družbe.
Vodja izobraževalnega področja IO mora izpolnjevati pogoje, kot jih določajo predpisi s področja izobraževanja odraslih.
Vodja izobraževalnega področja IO izvaja naloge, kot jih določajo predpisi s področja izobraževanja odraslih.
d)Komisija za kakovost
Komisija za kakovost spremlja in ugotavlja kakovost vzgojno izobraževalnega dela IO. Sestavljajo jo predsednik in najmanj pet članov, in sicer najmanj:
– štirje učitelji izobraževanja odraslih
– predstavnik delodajalcev
– predstavnik udeležencev izobraževanja odraslih.
Komisijo za kakovost na predlog ravnatelja imenuje andragoški zbor.
6. LETNI OBRAČUN IN DELITEV DOBIČKA
23. člen
Družba v skladu z zakonom sestavlja računovodske izkaze in poslovna poročila za poslovno leto, ki je enako koledarskemu. Od dobička se po odločitvi družbenika nameni del za rezerve in razvoj družbe.
7. ODGOVORNOST ZA OBVEZNOSTI
24. člen
Družba je za svoje obveznosti odgovorna s svojim celotnim premoženjem. Družbenik ni odgovoren za obveznosti družbe.
8. PRENEHANJE DRUŽBE
25. člen
Družba je ustanovljena za nedoločen čas.
26. člen
Družba preneha:
– če tako odloči družbenik,
– če sodišče ugotovi ničnost vpisa,
– s stečajem,
– z združitvijo s kakšno drugo družbo,
– če se osnovni kapital zniža pod zakonsko določen znesek.
9. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
27. člen
Družba je pravni naslednik organizacijske enote za izobraževanje odraslih – Ljudska univerza Litija, ki je bila ustanovljena na podlagi Odloka o ustanovitvi Javnega zavoda za kulturo in izobraževanje Litija (Uradni list RS, št. 12/08).
28. člen
Z dnem uveljavitve tega akta preneha veljati Odlok o ustanovitvi Izobraževalnega centra Geoss d.o.o. (Uradni list RS, št. 76/08, 121/08, 43/09, 76/09 in 48/12).
Št. 032-7/2015
Litija, dne 27. julija 2015
Župan
Občine Litija
Franci Rokavec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti