Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/2015 z dne 24. 6. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/2015 z dne 24. 6. 2015

Kazalo

1857. Operativno-tehnična zahteva za letenje v zračnem prostoru, kontaminiranim z vulkanskim pepelom, stran 4885.

  
Na podlagi drugega odstavka 5. člena in petega odstavka 179.i člena Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 81/10 – UPB4, v nadaljnjem besedilu: Zakon o letalstvu), 25. člena Sklepa o ustanovitvi Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 81/10) in za izvrševanje 76. člena Zakona o letalstvu izdaja direktor agencije naslednjo
O P E R A T I V N O-T E H N I Č N O Z A H T E V O
za letenje v zračnem prostoru, kontaminiranim z vulkanskim pepelom
1. člen
(vsebina)
Ta operativno-tehnična zahteva določa odgovornosti operatorjev letal za komercialni zračni prevoz, ki nameravajo izvajati letalske operacije v zračni prostor, ki je ali bi lahko bil kontaminiran z vulkanskim pepelom, za zagotavljanje varnosti tovrstnih operacij z izdelavo ocene tveganja v okviru sistema upravljanja varnosti.
2. člen
(opredelitev pojmov)
Izrazi, uporabljeni v tej operativno-tehnični zahtevi, imajo naslednji pomen:
1. agencija je Javna agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije;
2. območje nizke koncentracije je zračni prostor določenih dimenzij, kjer je možna koncentracija vulkanskega pepela večja od 0,2 x 10E-03 grama/m3, a manjša ali enaka 2 x 10 E-03 grama/m3;
3. območje srednje koncentracije je zračni prostor določenih dimenzij, kjer je možna koncentracija vulkanskega pepela večja od 2 x 10E-03 grama/m3, a manjša od 4 x 10 E-03 grama/m3;
4. območje visoke koncentracije je zračni prostor določenih dimenzij, kjer je možna koncentracija vulkanskega pepela enaka ali večja od 4 x 10E-03 grama/m3, kjer priporočila v zvezi s koncentracijo vulkanskega prahu niso na voljo;
5. operator je fizična ali pravna oseba, ki izvaja letalske operacije za komercialni zračni prevoz potnikov, tovora ali pošte in ji je za opravljanje dejavnosti izdal Spričevalo letalskega prevoznika in Operativno licenco organ Republike Slovenije.
3. člen
(odgovornosti operatorja)
Operatorji, ki nameravajo izvajati letalske operacije v območja z nizko koncentracijo vulkanskega pepela, morajo v operativnem priročniku (del A) vzpostaviti procedure, ki se nanašajo na:
– planiranje, pripravo in operativno kontrolo letov;
– opazovanja med letom;
– vpliv vulkanskega pepela na motorje, površino letala in instrumente/opremo letala;
– procedure za zmanjševanje neželenih učinkov pri morebitnem vstopu v področje vulkanskega pepela;
– poročanje o dogodkih, povezanih z vstopom letala v kontaminirano območje.
Implementacija postopkov mora biti skladna z ICAO Doc. 9691-AN/954, Manual on Volcanic Ash, Radioactive material and Toxic Chemical Clouds.
Operatorji, ki nameravajo izvajati letalske operacije v območja s srednjo ali visoko koncentracijo vulkanskega pepela, morajo poleg izpolnjevanja zahtev iz prvega odstavka tega člena pred pričetkom izvajanja operacij v takšno območje izdelati oceno tveganja letenja v srednje ali visoko kontaminirani zračni prostor ter to oceno posredovati v odobritev agenciji. Ocena tveganja in postopki za ublažitev posledic letenja v srednje in visoko kontaminiranem zračnem prostoru morajo biti skladni z GM2 ORO.GEN.200(a)(3) Dela ORO Priloge III Uredbe (EU) št. 965/2012 o tehničnih zahtevah in upravnih postopkih za letalske operacije v skladu z Uredbo (ES) št. 216/2008 Evropskega parlamenta in Sveta, s spremembami, in ICAO Doc. 9974-ANB/487, Flight Safety and Volcanic Ash.
Operacije v območjih srednje in visoke koncentracije lahko izvajajo samo operatorji, ki jim je agencija potrdila oceno tveganja izvajanja operacij v takšnih območjih.
3.a člen
(zahteve za tuje operatorje v zračnem prostoru Republike Slovenije)
V zračnem prostoru Republike Slovenije, kadar je ta srednje ali visoko kontaminiran z vulkanskim pepelom, lahko operatorji, ki so registrirani v drugih državah, izvajajo letalske operacije, če imajo izdelano oceno tveganja, ki je skladna z zahtevami ICAO Doc. 9974-ANB/487, Flight Safety and Volcanic Ash, in odobrena s strani pristojnega organa države operatorja.
4. člen
(poročanje o vstopu v kontaminirano območje)
V primeru vstopa v območje, kontaminiranim z vulkanskim pepelom, mora letalska posadka o tem nemudoma poročati pristojni službi zračnega prometa (ATS).
Poleg že vzpostavljenih linij poročanja (imetniku tipskega certifikata, državi registra, pristojnemu organu države na območju katere je zaznan dogodek), morajo operatorji poročati tudi Evropski agenciji za varnost v letalstvu (EASA) o vstopu v kontaminirano območje ali katerimkoli s tem povezanim učinkom na vzdrževanje ali plovnost predmetnega letala, na naslov report@easa.europa.eu. V primeru, da operator nima določenega obrazca za ta namen poročanja, lahko uporabi obrazec, ki se nahaja na spletni povezavi http://ad.easa.europa.eu/ad/2010-17R6.
5. člen
(priporočilo glede vzdrževanja letal)
Priporoča se, da operatorji letal, za katera imetniki tipskega spričevala (TC Holders) niso pripravili navodil za stalno plovnost za operacije v območjih nizke koncentracije vulkanskega pepela, upoštevajo Dodatek A k EASA Safety Information Bulletin – SIB No.: 2010-17R6 z dne 21. 8. 2014, ki se nahaja na spletni povezavi (http://ad.easa.europa.eu/ad/2010-17R6).
6. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem pričetka veljavnosti te operativno-tehnične zahteve preneha veljati Operativno-tehnična zahteva za letenje v zračnem prostoru, kontaminiranim z vulkanskim pepelom (Uradni list RS, št. 22/15).
7. člen
(začetek veljavnosti)
Ta operativno-tehnična zahteva začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 12. junija 2015
Sandi Knez l.r.
v.d. direktorja 
Javne agencije za civilno letalstvo RS

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti