Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/2015 z dne 27. 2. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/2015 z dne 27. 2. 2015

Kazalo

486. Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za toplovodni cevovod v naselju Kisovec, stran 1103.

Na podlagi 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12 in 76/14 – odl. US) in 30. člena Statuta Občine Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 98/09 – UPB, 44/12, 19/13) je župan Občine Zagorje ob Savi sprejel
S K L E P
o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za toplovodni cevovod v naselju Kisovec
1. Ocena stanja in razlogi za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta
Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za toplovodni cevovod v naselju Kisovec se bo izdelal zaradi želje po distribuciji toplotne energije pridobljene iz obnovljivih virov, katero bo investitor, to je EVJ Elektroprom, Loke pri Zagorju 22, Kisovec, pridobival s soproizvodnjo toplotne in električne energije. Za pridobivanje energije se bo za energent uporabljalo lesno biomaso (obnovljiv vir energije).
Za potrebe distribucije je potrebno v naselju Kisovec zgraditi toplovodni cevovod od lokacije proizvodnje toplotne energije do porabnikov v obstoječih večstanovanjskih objektih in proizvodnih prostorih.
V 53. členu Odloka o občinskem prostorskem načrtu Občine Zagorje ob Savi, odlok št. 3500-1/2007 (Uradni list RS, št. 65/11), je določeno, da je izdelava OPPN možna tudi na območjih, kjer to z odlokom ni izrecno določeno in kjer se za to izkaže potreba.
2. Predmet, programska izhodišča in okvirno ureditveno območje
Investitor je v letu 2014 zgradil v obstoječi montažni hali elektrarno na biomaso za soproizvodnjo toplote in elektrike z visokim izkoristkom. Za tako proizvodnjo so v elektrarni posamezni sklopi (uplinjevalec in motor), ki za energent (gorivo) uporabljajo lesne sekance. Proizvedena električna energija je namenjena prodaji, toplotna energija pa se preko skupnega kolektorja odvaja v zalogovnik tople vode volumna 40 m3. Toplota se odvaja na temperaturnem nivoju 85°C. Iz zalogovnika tople vode pa se bo preko predvidenega toplovoda distribuirala do porabnikov.
Potek trase toplovodnega cevovoda iz obstoječega objekta elektrarne na biomaso EVJ, ki je locirana v obrni coni Kisovec, poteka od objekta 4,5 m proti zahodu do potoka Medije, kjer se etažira in vstopa v zemljo ter v nadaljevanju poteka proti SZ do mostička, kjer se lomi in v isti višini kot drugi inštalacijski vodi prečka potok Medijo. Po prečkanju se cevovod ponovno lomi in v nadaljevanju poteka, z več lomi do objektov v naselju Kisovec, preko regionalne ceste Trojane–Zagorje.
Po prečkanju ceste se toplovod razcepi v dve veji. Ena veja poteka proti JV do objektov Petelinkarjeva cesta 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15. Druga veja pa poteka v naselje proti SZ do objekta Trg Pohorskega bataljona 8, 9, kjer se razcepi na dve glavni veji.
Zahodna veja poteka do končnega porabnika TEVEL, Borovniško naselje 7, vmes je izveden tudi odcep za večstanovanjski objekt Trg Pohorskega bataljona 10, 11, 12 in večstanovanjski objekt na Cesti 15. aprila 4, 6.
Južna veja pa poteka do večstanovanjskega objekta Rudarska cesta 14a, 14b, 16a, 16b, 20.
Gradnja toplovodnega cevovoda v naselju Kisovec se bo lahko izvajala v več fazah, ki se natančneje opredelijo v projektni dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Toplovodni cevovod bo izdelan iz predizoliranih jeklenih cevi ali pa iz predizoliranih cevi iz poliestra.
Predizolirane jeklene cevi se polagajo v izkopan jarek na peščeno posteljico. Na trasi so izvedene fiksne točke. Kompenzacija raztezkov pa je izvedena z naravnimi kompenzatorji – lirami, ter L in Z kompenzacijo.
Poliestrske cevi so sodobne cevi, ki imajo določene prednosti pred jeklenimi cevmi. Izdelane so iz poliestrske smole in steklenih vlaken. Cevi so lahke, trajne, dovolj toge. Njihova montaža je enostavna.
Celotno območje, kjer je predvidena izdelava OPPN, je opremljeno z gospodarsko infrastrukturo, katera se s posegom ne bo spreminjala. Objekti gospodarske infrastrukture so razdeljeni na prometno infrastrukturo (ceste), energetsko infrastrukturo (plinovod, elektrovod, javna razsvetljava), komunalno infrastrukturo (vodovod, kanalizacija, odlagališče odpadkov), vodno infrastrukturo in drugo javno infrastrukturo (zelene in javne površine, urbana oprema, ekološki otoki, prometna signalizacija ...).
Trasa toplovoda poteka ob obstoječih infrastrukturnih vodih. Potrebno bo upoštevati zadostne odmike med posameznimi vodi. Križanja z infrastrukturnimi vodi bo potrebno izvesti po pogojih upravljavcev.
Trasa toplovodnega cevovoda v dolžini cca 1.450 m je načrtovana po parcelah št. 58/8, 58/26, 770/11, 74/26, 74/1, 74/4, 780/1, 74/8, 74/6, 75/3, 76/3, 76/6, 76/2, 745/1, 77/39, 77/24, 227/92, 775/3, 258/4, 77/6, 227/28, 227/92, 227/94, 227/41, 227/96, 225/73, 225/64, 225/61, 225/79, 77/25, 77/26, 227/14, 227/81, 775/3, 319/19, 319/20, 314/28, 314/29, 315/3, 314/14, vse k.o. 1884 – Loke pri Zagorju.
Teren, kjer je načrtovana izvedba toplovoda, so urejene zelene površine in utrjene površine v asfaltu. Trasa toplovoda prečka vodotok (potok Medija) in regionalno cesto Trojane–Zagorje. Na južni strani regionalne ceste, kjer bo potekala trasa toplovoda, je območje v celoti pozidano s stanovanjskimi, proizvodnimi in storitvenimi objekti.
3. Seznam potrebnih strokovnih podlag in način pridobitve strokovnih rešitev
Podlaga za izdelavo predloga OPPN je geodetski načrt, izdelan v skladu s pravilnikom o geodetskem načrtu. Predlog načrta mora vsebovati tudi podatke o lastnikih in imetnikih drugih stvarnih pravic.
Pred izdelavo dopolnjenega osnutka OPPN se izdelajo naslednje strokovne podlage:
– analiza naravnih danosti in ustvarjenih razmer, kot so namembnost površin in objektov, prometna, komunalna, energetska infrastruktura, lastništvo zemljišč …;
– idejna zasnova načrtovane prostorske ureditve za tangirani del območja, ki je predmet OPPN, izdelana na način, ki vključuje vse funkcionalne, urbanistične, krajinske in arhitekturne rešitve in ureditve z ustreznim poročilom in utemeljitvijo ter vsa križanja in približevanja obstoječim objektom gospodarske infrastrukture;
– morebitne druge strokovne podlage, ki bodo izhajale iz smernic nosilcev urejanja prostora.
Idejne zasnove predlagane prostorske ureditve se izdela v vsebini kot je določena za idejno zasnovo v predpisih, ki določajo vsebino projektne dokumentacije. Strokovna rešitev vključuje tudi prikaz vplivnega območja pričakovanih posameznih vrst vplivov načrtovanih objektov na okolico, ki se izdela v skladu s predpisi, ki določajo vsebino projektne dokumentacije.
Strokovne rešitve izdela načrtovalec, ki izpolnjuje pogoje za pooblaščenega prostorskega načrtovalca, in ga je izbral investitor.
OPPN mora biti izdelan v obsegu in z vsebinami, ki jih določa Zakon o prostorskem načrtovanju in ustrezni podzakonski akti ter v skladu s tem sklepom. OPPN se izdela tudi v digitalni obliki, tako da je možen vnos v GIS občine. Vsa grafika naj bo v formatu shp, dwf, tif-tfw (geolocirano), dwg in pdf.
4. Rok za pripravo prostorskega akta oziroma njegovih posameznih faz:
– sklep o začetku priprave OPPN;
– objava sklepa v Uradnem listu RS in na svetovnem spletu;
– priprava osnutka OPPN – 30 dni;
– poziv nosilcem urejanja prostora za pridobitev smernic in pridobitev obvestila ministrstva, pristojnega za varstvo okolja, ali je za OPPN potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje – 30 dni;
– analiza smernic, izdelava strokovnih podlag in dopolnitev osnutka OPPN – 30 dni;
– javno naznanilo o javni razgrnitvi in javni obravnavi – 7 dni pred začetkom javne razgrnitve;
– objava po svetovnem spletu in na krajevno običajen način;
– javna razgrnitev in obravnava OPPN z evidentiranjem vseh pisnih pripomb – 30 dni;
– priprava stališča do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in javne obravnave – 15 dni;
– prva obravnava na OS;
– pisno posredovanje stališč do pripomb;
– priprava predloga OPPN na podlagi stališč do pripomb – 15 dni;
– pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora na predlog OPPN – 30 dni:
– priprava usklajenega predloga OPPN;
– druga obravnava in sprejem OPPN na občinskem svetu;
– objava odloka v Uradnem listu RS.
5. Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi
Nosilci urejanja prostora, ki morajo podati smernice na osnutek OPPN, k predlogu OPPN pa mnenje, so:
– Elektro Ljubljana, DE Elektro Trbovlje, Gimnazijska 25, Trbovlje,
– Telekom Slovenije, Lava 1, Celje,
– Adriaplin, Dunajska cesta 7, Ljubljana,
– Občina Zagorje ob Savi, Oddelek za gospodarske javne službe, Zagorje ob Savi,
– EVJ Elektroprom Kisovec, Loke 22, Kisovec,
– Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Sektor za upravljanje cest, Tržaška 19, 1000 Ljubljana,
– MOP, Agencije RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami, Sektor za vodno območje Donave, Oddelek za območje srednje Save, Einspielerjeva 6, 1109 Ljubljana,
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, Ljubljana,
– Ministrstvo za kulturo, Maistrova 10, Ljubljana (v vednost: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Ljubljana, Tržaška 4, Ljubljana),
– Zavod RS za varstvo narave, OE Ljubljana, Dunajska cesta 22, Ljubljana.
Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska cesta 47, Ljubljana poda obvestilo o potrebnosti izvedbe celovite presoje vplivov na okolje.
Kolikor se v postopku priprave OPPN ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice in mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso navedeni, se le-ta pridobijo v postopku.
Pristojni organi (nosilci urejanja prostora) morajo v skladu z zakonom podati svoje smernice za načrtovanje in mnenja v roku 30 dni od zahteve.
Načrtovalec občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki ga je izbrala investitorka, je podjetje Arhis d.o.o., Cesta 9. avgusta 1, Zagorje ob Savi.
Pripravljavec OPPN, odgovoren za njegovo pripravo, je Občina Zagorje ob Savi.
6. Obveznosti financiranja priprave
Stroške izdelave OPPN in strokovnih podlag krije investitor EVJ Elektroprom, Loke pri Zagorju 22, Kisovec, ki je podjetje Arhis d.o.o., Cesta 9. avgusta 1, Zagorje ob Savi pooblastila za zastopanje pri izdelavi tega prostorskega načrta.
7. Objava sklepa priprave
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani Občine Zagorje ob Savi, veljati pa začne z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-2/2015-2
Zagorje ob Savi, dne 6. februarja 2015
Župan
Občine Zagorje ob Savi
Matjaž Švagan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti