Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/2015 z dne 13. 2. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/2015 z dne 13. 2. 2015

Kazalo

340. Sklep o podelitvi naziva častna občanka Občine Jesenice dr. Bredi Oblak, stran 712.

Na podlagi 5. člena Odloka o priznanjih Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 79/04 in 84/12), 13. člena Statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 1/06, 102/07, 34/09 in 10/14), je na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občinski svet Občine Jesenice na 4. redni seji dne 5. 2. 2015 sprejel
S K L E P
o podelitvi naziva častna občanka Občine Jesenice dr. Bredi Oblak
1. člen
Dr. Bredi Oblak, roj. Bidovec – redni profesorici glasbene metodike oziroma didaktike na Akademiji za glasbo v Ljubljani, rojeni 15. avgusta 1937 v Ljubljani, stanujoči v Ljubljani, se podeli naziv »ČASTNA OBČANKA OBČINE JESENICE«.
2. člen
Dr. Breda Oblak je osnovno šolo začela obiskovati na Blejski Dobravi. Leta 1945 je s šolanjem nadaljevala na Koroški Beli in nato na Gimnaziji Jesenice. Leta 1949 je bila sprejeta v razred prof. Bože Černivec na Glasbeni šoli Jesenice, po svojem 16. letu pa je šolanje nadaljevala na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani in obenem končala zadnja dva letnika Prve državne gimnazije. Po končani Srednji glasbeni šoli se je vpisala na Akademijo za glasbo, kjer je diplomirala na oddelku za glasbeno zgodovino.
Leta 1959 je dr. Breda Oblak prevzela klavirski pouk in začetni razred nauka o glasbi v Glasbeni šoli Jesenice. Nekaj mesecev je kot zunanja sodelavka poučevala na osnovni šoli, zatem pa je na Gimnaziji Jesenice prevzela na novo uveden predmet estetska vzgoja. Usmerila se je tudi v ustanovitev študijskega pevskega zbora.
Po opravljenem strokovnem izpitu je začela poučevati kot zunanja sodelavka na Glasbeni šoli Center v Ljubljani. Leto zatem je bila izbrana za redno učiteljico eksperimentalnih razredov na oddelku za povezovanje glasbenih šol z osnovnimi šolami na Zavodu za glasbeno in baletno izobraževanje Ljubljana. Rezultat tega dela je bil prvi priročnik za učitelje, ki ga je pripravila skupaj s prof. Janezom Boletom.
Leta 1971 je bila izvoljena v naziv predavatelja višje šole in je prevzela mesto učitelja metodike glasbene vzgoje in solfeggia na takratni Pedagoški akademiji v Ljubljani. Na akademijo za glasbo je bila povabljena leta 1979 kot profesorica glasbene metodike oziroma didaktike. V obdobju 1989–1993 je bila prodekanica, dva mandata je bila v Svetu Univerze, delovala je v odborih za vprašanja vzgojno izobraževalnega dela, mednarodno sodelovanje in podiplomski študij. Bila je tudi dolgoletna predstojnica oddelka za glasbeno pedagogiko.
Leta 1981 je dr. Breda Oblak magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani z delom Glasbena stilistika v povezavi z drugimi vzgojno izobraževalnimi področji v osnovni šoli, leta 1987 pa tudi doktorirala z disertacijo Ustvarjalno učenje v glasbeni vzgoji na stopnji razrednega pouka osnovne šole. Postala je prva doktorica glasbeno pedagoških znanosti v tedanji Jugoslaviji.
Dr. Breda Oblak je prva slovenska avtorica, ki je oblikovala didaktične zbirke za vse razrede osemletne in devetletne osnovne šole. Leta 1994 je za svoje delo prejela najvišje državno priznanje za delo na vzgojno izobraževalnem področju – nagrado Republike Slovenije na področju šolstva. Leta 2003 je prejela Sokratovo odličje, ki ga je za posebej zavzeto in odlično pedagoško delo v visokem šolstvu podelilo Slovensko društvo za visokošolsko didaktiko. V študijskem letu 2008/2009 pa ji je bil podeljen naziv zaslužne profesorice ljubljanske univerze.
3. člen
Sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 094-2/2014
Jesenice, dne 5. februarja 2015
Župan
Občine Jesenice
Tomaž Tom Mencinger l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti