Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2014 z dne 13. 6. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2014 z dne 13. 6. 2014

Kazalo

1788. Odlok o spremembah in dopolnitvah Občinskega prostorskega načrta OPN Bovec, stran 4680.

Občinski svet Občine Bovec je na osnovi 2. točke 11. člena in 5. točke 14. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) ter 3. in 7. člena Statuta Občine Bovec (Uradni list št. 72/06, 89/10) na 32. redni seji dne 5. 6. 2014 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Občinskega prostorskega načrta OPN Bovec
1. člen
S tem odlokom se sprejme spremembe in dopolnitve Občinskega prostorskega načrta (OPN) Bovec, ki jih je izdelal Geomatika, prostor in arhitektura, Rafael Bizjak, s.p., iz Idrije v maju 2014.
2. člen
Črta se tekst 34. člena Odloka in nadomesti z novim tekstom:
»(enostavni in nezahtevni objekti)
(1) Enostavni in nezahtevni objekti so dovoljeni na vseh poselitvenih območjih in območjih krajine v skladu s podrobno namensko rabo zemljišč, razen na zemljiščih, ki so zavarovana po drugih področnih predpisih. Merila in pogoji za postavitev enostavnih in nezahtevnih objektov morajo ustrezati Uredbi o vrstah objektov glede na zahtevnost, za postavitev izven stavbnih zemljišč pa Zakonu o kmetijskih zemljiščih. Investitor mora imeti tudi pravico gradnje, ki jo izkazuje z lastništvom parcele ali stavbno pravico.
Za vse enostavne in nezahtevne objekte, velja odmik od parcelne meje min. 2 m, za vse ostale objekte, ki niso zgradba, kot so oporni zidovi, plotovi, ograje, ipd, pa 0,5 m. Odmiki so lahko tudi manjši v kolikor se s tem strinja lastnik sosednje nepremičnine.
Sprememba namembnosti enostavnega in nezahtevnega objekta za lastne potrebe in kmetijski namen ter s tem legalizacija nedovoljenega posega v prostor, ki je bil postavljen oziroma zgrajen na osnovi priglasitve del ali lokacijske informacije v objekt za stanovanjski ali poslovni namen ni mogoča.
Nezahtevni objekti lahko imajo samostojni infrastrukturni priključek, če takšne priključke potrebujejo za svoje obratovanje.
(2) Oblikovanje enostavnih in nezahtevnih objektov:
Objekti morajo biti oblikovani v skladu s tradicionalnim alpskim slogom stavbarstva, ki je značilen za bovško trentarski tip, pokriti praviloma – če je to mogoče z dvokapno streho brez čopov v vzdolžni smeri v naklonu 45–60 st. Prepovedani so nesprejemljivi dodatki (neznačilni arhitekturni elementi in detajli) in »preneseni« arhitekturni in hortikulturni elementi iz drugih okolij.
(3) Posebnosti in dodatni pogoji:
Enostavni in nezahtevni objekti, ki se lahko gradijo na območjih najboljših, ostalih kmetijskih in gozdnih zemljišč so določeni v zakonu s področja kmetijstva.
Gradnja novih gozdnih cest in vlak je mogoča samo v skladu s sprejetimi gozdnogospodarskimi načrti.
Postavitev lovskih prež, krmišč … je mogoča v skladu s programi in plani LZS.
Postavitev čebelnjakov v naseljih je dopustna samo na obrobju, izven poselitvenih območij je mogoča v skladu z mnenjem ČZS.
Ureditev površin, ki niso gradnja po ZGO-1 izven poselitvenih območij (vzletišča za jadralna padala, plezališča itd. …) je mogoča v skladu s pristojnim organom RS posamezne dejavnosti, uskladitvijo interesov v prostoru, soglasjem nosilcev urejanja prostora (v primeru varstvenih režimov), lastnikom zemljišč in Občino Bovec.
(4) Signalizacija, reklamne, obvestilne in usmerjevalne table za lastne potrebe lokalnih poslovnih subjektov in proizvodov, ki niso v javnem interesu, so lahko postavljene znotraj označenega naselja, izven naselij pa samo kot obvestilna tabla ali dopolnilna tabla prometnemu znaku. Postavitev reklamnih panojev (jumbo plakatov) večjih dimenzij nad 2 m2, svetlobnih napisov ali drugih oblik vizualnega oglaševanja vseh velikosti in oblik je na območju občine Bovec možna samo ob upoštevanju občinskega odloka, ki ureja to področje.«
3. člen
Črta se zadnja alinea 1. točke 45. člena Odloka OPN Bovec:
»– Odlok o UNO za posamezna območja v Občini Bovec (u.gl. 2/01).«
4. člen
Na koncu druge točke 45. člena se doda nov odstavek:
»Zatečene pravice so vse pravice, ki so nastale pred sprejetjem OPN in jih lahko stranka dokaže z verodostojnimi listinami.
Za zatečeno pravico se kot stavbno zemljišče po 45. členu OPN Bovec šteje tudi zemljišče, ki je bilo pred sprejetjem OPN opredeljeno kot območje namenske rabe – razpršena gradnja, na katerem ne stoji več stanovanjski objekt grajen pred letom 1967 ali je v naravi ruševina, vrisan v zemljiškem katastru in voden v tekstualnem delu ZK kot stanovanjski objekt s stavbno parcelo, hišno številko … kar mora investitor dokazati z ustreznimi listinami (izpisek GURSa iz zemljiškega katastra, franciscejskega katastra, starejši ortofoto posnetek, izpisek iz registra stalnih prebivalcev), s predložitvijo avtentične fotografije objekta oziroma drugimi uradnimi listinami.«
5. člen
Spremembe in dopolnitve OPN Bovec začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-11/2007-79
Bovec, dne 5. junija 2014
Župan
Občine Bovec
Siniša Germovšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti