Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2014 z dne 13. 6. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2014 z dne 13. 6. 2014

Kazalo

1744. Sklep o spremembah in dopolnitvah Sklepa o splošnih pravilih izvajanja denarne politike, stran 4595.

Na podlagi tretjega odstavka 15. člena ter prvega odstavka 31. člena in v zvezi z 58. ter 61. členom Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo in 59/11) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o spremembah in dopolnitvah Sklepa o splošnih pravilih izvajanja denarne politike
1. V Sklepu o splošnih pravilih izvajanja denarne politike (Uradni list RS, št. 81/11, 93/11, 68/12, 84/12, 106/12, 16/13, 32/13, 57/13 in 21/14) se v točki 3.5.3 besedilo drugega odstavka spremeni tako, da se glasi:
"Vezani depoziti se lahko obrestujejo: (a) po pozitivni obrestni meri, (b) po obrestni meri nič ali (c) po negativni obrestni meri. Obresti vezanih depozitov se obračunajo linearno, pri štetju dni se uporablja konvencija "dejansko število dni/360 dni v letu". Obresti se izplačajo ob zapadlosti depozita."
2. V točki 3.8 se besedilo prvega odstavka spremeni tako, da se glasi:
"Nasprotne stranke lahko uporabijo odprto ponudbo za mejni depozit za deponiranje likvidnosti pri Banki Slovenije čez noč. V zameno za depozite Banka Slovenije nasprotnim strankam ne daje zavarovanja. Depoziti se obrestujejo po vnaprej določeni obrestni meri. Mejni depozit se lahko obrestuje: (a) po pozitivni obrestni meri, (b) po obrestni meri nič ali (c) po negativni obrestni meri."
3. V točki 4.1.2 se za četrtim odstavkom doda nov, peti odstavek, ki se glasi:
"Če je obrestna mera za mejni depozit negativna, lahko Banka Slovenije v primeru, da je bil mejni depozit vplačan s PM računa nasprotne stranke, poplača terjatev iz naslova negativne obrestne mere iz zneska vpisanega mejnega depozita, ki bi ga morala vrniti. V primeru, da je bil mejni depozit vplačan z računa obveznih rezerv nasprotne stranke, lahko Banka Slovenije poplača terjatev iz naslova negativne obrestne mere iz sredstev na PM računu nasprotne stranke."
4. V točki 4.3.6.4 se besedilo drugega odstavka nadomesti z besedilom, ki se glasi:
"Na datum zapadlosti operacije Banka Slovenije nakaže nasprotni stranki na njen PM račun znesek vpisanega vezanega depozita in obresti do 14:00 ure. Pri izračunu obresti se uporablja linearna obrestna mera, pri čemer se za štetje dni uporablja konvencija "dejansko število dni/360 dni v letu"."
Za drugim odstavkom se doda nov odstavek, ki se glasi:
"Če je obrestna mera za vpisan vezan depozit negativna, lahko Banka Slovenije poplača terjatev iz naslova negativne obrestne mere iz zneska vpisanega vezanega depozita, ki bi ga morala vrniti. Banka Slovenije izplača nasprotni stranki vpisan vezan depozit, zmanjšan za znesek negativnih obresti."
5. V poglavju 7 se prvi in drugi odstavek nadomestita z besedilom, ki se glasi:
"Na podlagi poročanih podatkov, ki jih obvezniki za obvezne rezerve poročajo v okviru poročanja o denarni in bančni statistiki ECB (Uredba (ES) št. 25/2009 Evropske centralne banke z dne 19. decembra 2008 o bilanci stanja sektorja denarnih finančnih institucij (preoblikovano) (ECB/2008/32) objavljena v UL L 15, z dne 20. januarja 2009, str. 14), Banka Slovenije izračuna obvezne rezerve za vsakega obveznika ter mu najpozneje pet delovnih dni Banke Slovenije pred začetkom obdobja izpolnjevanja prek šifriranega elektronskega sporočila posreduje podatek o izračunanih obveznih rezervah. Obvezniki predložijo morebitne popravke postavk v bilanci stanja, ki sodijo v osnovo za obvezne rezerve, najkasneje do predzadnjega delovnega dne Banke Slovenije pred začetkom obdobja izpolnjevanja. Banka Slovenije najpozneje do zadnjega delovnega dneva Banke Slovenije posreduje obveznikom morebitne spremembe izračunanih obveznih rezerv. Obvezniki potrdijo izračunane obvezne rezerve najpozneje na zadnji delovni dan Banke Slovenije pred začetkom obdobja izpolnjevanja. Če obveznik ne potrdi pravilnosti podatka o izračunanih obveznih rezervah do konca tega dne, velja, da je znesek izračunanih obveznih rezerv obveznika za ustrezno obdobje izpolnjevanja potrjen. Ko so izračunane obvezne rezerve obveznika potrjene, se za ustrezno obdobje izpolnjevanja ne morejo več popraviti.
Banka Slovenije javno objavi datume za posredovanje podatka o izračunanih obveznih rezervah, datume potrditve in datume dokončnosti podatkov o izračunanih obveznih rezervah skupaj s koledarjem obdobij izpolnjevanja na svoji spletni strani (www.bsi.si)."
6. Na koncu poglavja 7 se dodata dva nova odstavka, ki se glasita:
"Sredstva na računu obveznih rezerv obveznika, ki presegajo njegove izračunane obvezne rezerve (v nadaljevanju: presežne rezerve), se ne obrestujejo. Ne glede na določbe prejšnjega stavka pa se presežne rezerve v skladu s Sklepom ECB o obrestovanju depozitov, imetij in presežnih rezerv (ECB/2014/23) obrestujejo po obrestni meri mejnega depozita, če je ta negativna.
Plačilo obresti za izračunane obvezne rezerve in presežne rezerve se izvede po zaključku obdobja izpolnjevanja. Če je obrestna mera za presežne rezerve negativna, lahko Banka Slovenije svojo terjatev iz naslova negativne obrestne mere poplača iz obresti za izračunane obvezne rezerve. Če obresti za izračunane obvezne rezerve ne zadoščajo za poplačilo celotne terjatve iz naslova negativne obrestne mere, lahko Banke Slovenije preostanek terjatve poplača iz sredstev na PM računu obveznika."
7. Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 10. junija 2014
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Boštjan Jazbec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti