Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/2014 z dne 30. 5. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/2014 z dne 30. 5. 2014

Kazalo

1568. Pravilnik o povračilu stroškov prevoza otrok, stran 4178.

Na podlagi 82. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07, 36/08, 58/09 (64/09 – popr., 65/09 – popr.) in 20/11), 56. člena Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št. 12/96, 33/97, 59/01, 71/04, 53/05, 60/06, 63/06 – popr., 102/07, 107/10, 87/11 in 63/13) ter 16. člena Statuta Občine Pivka (Uradni list RS, št. 58/99, 77/00, 24/01, 110/05, 52/07, 54/10 in 111/13) je Občinski svet Občine Pivka na redni 24. seji dne 15. 5. 2014 sprejel
P R A V I L N I K
o povračilu stroškov prevoza otrok
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa:
– upravičence do povračila stroškov prevoza,
– določitev višine zneska povračila stroškov,
– podlaga za povrnitev prevoznih stroškov,
– postopek za uveljavljanje pravice do povračila stroškov in
– način izplačevanja sredstev za povračilo prevoznih stroškov.
2. člen
(upravičenci do povračila stroškov prevoza)
1. Otroci, ki obiskujejo osnovno šolo imajo pravico do brezplačnega prevoza, če je njihovo bivališče oddaljeno več kot štiri kilometre od osnovne šole in ne glede na oddaljenost od bivališča do osnovne šole v prvem razredu ter, če pristojni organ za preventivo v cestnem prometu ugotovi, da je ogrožena varnost učenca na poti v šolo. Otroci, ki obiskujejo osnovno šolo zunaj šolskega okoliša, v katerem prebivajo, imajo pravico do povračila stroškov prevoza v višini, ki bi jim pripadala, če bi obiskovali osnovno šolo v šolskem okolišu, v katerem prebivajo.
2. Otroci s posebnimi potrebami, ki jim odločba o usmeritvi v skladu z zakonodajo odreja pravico do brezplačnega prevoza v šolo oziroma zavod, ki izvaja prilagojen izobraževalni program osnovne šole.
Upravičenci do sredstev po tem pravilniku so starši oziroma skrbniki otrok, če jim je pravica dodeljena z odločbo oziroma otroci sami v primeru organiziranega prevoza.
Otrok in eden od staršev oziroma skrbnik, ki imajo pravico do brezplačnega prevoza v šolo, mora imeti stalno prebivališče v Občini Pivka.
3. člen
(določitev višine zneska povračila stroškov)
Stroške prevoza za upravičence iz 1. točke 2. člena tega pravilnika se plača v skladu s pogodbo za izvajanje šolskih prevozov v Občini Pivka. Prevoze v posameznih primerih lahko izvaja tudi osnovna šola s svojim kombijem, v tem primeru se višina stroška opredeli v letni pogodbi med šolo in zavodom.
Učenci, ki obiskujejo osnovno šolo zunaj šolskega okoliša so upravičeni do stroškov prevoza v višini, ki bi jim pripadala, če bi obiskovali osnovno šolo v šolskem okolišu, v katerem prebivajo. Stroški se povrnejo v višini in na relaciji dom upravičenca – osnovna šola v šolskem okolišu – dom upravičenca za dneve prisotnosti v vzgojno-izobraževalnem zavodu v posameznem mesecu in v skladu z zakonom, ki ureja o višino povračil stroškov v zvezi z delom za zaposlene v javnem sektorju. Če otrok lahko uporablja sredstva organiziranega javnega prevoza in če slednji obstaja, se lahko povrnejo stroški javnega prevoza kolikor je to ekonomsko upravičeno.
Stroške prevoza za upravičence 2. točke 2. člena tega pravilnika se povrne glede na število dejansko prevoženih kilometrov na relaciji dom upravičenca – vzgojno-izobraževalni zavod – dom upravičenca za dneve prisotnosti v vzgojno-izobraževalnem zavodu v posameznem mesecu in v skladu z zakonom, ki ureja o višino povračil stroškov v zvezi z delom za zaposlene v javnem sektorju. Če otrok s posebnimi potrebami lahko uporablja sredstva organiziranega javnega prevoza in če slednji obstaja se lahko povrnejo stroški javnega prevoza.
Občina v dogovoru s šolo in starši oziroma skrbniki lahko organizira poseben prevoz namenjen otrokom s posebnimi potrebami, če bi se to izkazalo za ekonomsko upravičeno.
Za čas šolskih počitnic se povračila stroškov prevozov v šolo ne izplačuje.
Kot dom upravičenca od koder se izvaja šolski prevoz se šteje stalno prebivališče učenca.
V primeru, da sta dva upravičenca za isto relacijo iz iste družine ter da gre za primer povračila stroškov, se povrnejo enkratni stroški.
4. člen
(podlaga za povrnitev prevoznih stroškov)
Podlaga za povrnitev prevoznih stroškov:
– za osnovnošolske otroke iz prvega odstavka 3. člena je račun oziroma zahtevek pogodbene stranke,
– za osnovnošolske otroke iz drugega odstavka 3. člena je odločba občinske uprave in dokazilo zavoda, s katerega mora biti razvidno število dni, ko je bil otrok prisoten pri pouku ali račun pogodbene stranke,
– za otroke s posebnimi potrebami tretjega odstavka 3. člena je odločba občinske uprave in dokazilo zavoda, s katerega mora biti razvidno število dni, ko je bil otrok prisoten pri pouku ali račun pogodbene stranke.
5. člen
(postopek za uveljavljanje pravice do povračila stroškov)
Za osnovnošolske otroke morajo osnovne šole pred pričetkom novega šolskega leta posredovati poimenske sezname učencev.
Za otroke, ki obiskujejo osnovno šolo zunaj šolskega okoliša in otroke s posebnimi potrebami morajo starši oziroma zakoniti zastopniki ob začetku šolskega leta ali po prejemu odločbe o usmeritvi otroka s posebnimi potrebami posredovati vlogo za povrnitev prevoznih stroškov, ki je priloga tega pravilnika. Vlogi morajo priložiti potrdilo o vpisu.
Na podlagi popolne vloge strokovna služba občine naroči vozovnice oziroma izda odločbo o povračilu stroškov prevoza (v nadaljevanju: odločba), ki se izda za tekoče šolsko leto.
Upravičenec lahko zoper odločbo vloži pritožbo v roku 15 dni pri organu neposredno pisno ali ustno na zapisnik ali pa se pošlje priporočeno organu, ki je izdal odločbo. O pritožbi odloči župan Občine Pivka.
Vlogi za povračilo stroškov prevoza je vsako leto potrebno priloži potrdilo o vpisu za tekoče šolsko leto. Za učence s posebnimi potrebami je ob prvem uveljavljanju pravice do povračila stroškov prevoza obvezno priložiti odločbo o usmeritvi otroka s posebnimi potrebami.
Strokovna služba lahko zahteva tudi druga dokazila, ki se v posameznem primeru izkazujejo kot nujna za izdajo odločbe.
6. člen
(način izplačevanja sredstev za povračilo prevoznih stroškov)
Sredstva se upravičencem, katerim je bila izdana odločba o povračilu stroškov prevoza nakazujejo na njihov osebni račun, na podlagi potrdila šole oziroma zavoda, ki ga učenec obiskuje. Šola oziroma zavod posreduje potrdilo najkasneje do 10. dne v mesecu za pretekli mesec. Stroški prevoza se povrnejo v roku 30 dni od prejema obvestila za dneve prisotnosti pri pouku.
Ostalim upravičencem, ki jim je bila odobrena vozovnica, Občina Pivka plača stroške vozovnice na podlagi izdanega računa prevoznika šolskega prevoza.
7. člen
(sporočanje sprememb)
Upravičenci do povračila stroškov prevoza otrok, ki je bilo odobreno v skladu z odločbo, morajo o morebitnih spremembah, ki bi lahko vplivale na višino povračila to občinski upravi sporočiti v roku 8 dni od nastale spremembe.
8. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 9000-24/2014
Pivka, dne 15. maja 2014
Župan
Občine Pivka
Robert Smrdelj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti