Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/2014 z dne 30. 5. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/2014 z dne 30. 5. 2014

Kazalo

1548. Pravilnik o protokolarnih obveznostih Občine Dravograd, stran 4140.

Na podlagi drugega odstavka 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 Odl. US: Up-2925/07-15, U-I-21/07-18, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 Odl. US: U-I-176/08-10 in 40/12 – ZUJF) in 16. člena Statuta Občine Dravograd (uradno prečiščeno besedilo) (UPB-3) (Uradni list RS, št. 101/13) je Občinski svet Občine Dravograd na 27. seji dne 8. 5. 2014 sprejel
P R A V I L N I K
o protokolarnih obveznostih Občine Dravograd
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
(1) S tem pravilnikom se določijo protokolarni dogodki in pravila, pravice in dolžnosti občinskih funkcionarjev in občinske uprave ter Javnega zavoda Dravit Dravograd (v nadaljevanju: javni zavod) pri organiziranju in izvedbi protokolarnih dogodkov ter način financiranja izvajanja protokolarnih obveznosti Občine Dravograd (v nadaljevanju: občina).
(2) V tem pravilniku uporabljeni izrazi, ki se nanašajo na osebe in so zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za ženski in moški spol.
2. člen
(vrste protokolarnih dogodkov)
(1) Kot protokolarni dogodki se štejejo:
– uradni in delovni obiski v občini, izven nje in izven meja Republike Slovenije,
– občinske proslave in druge prireditve občinskega pomena,
– slovesnosti ob podelitvi občinske nagrade, priznanj, naziva častni občan in grbov,
– sprejemi, ki jih prireja župan,
– pogrebi, žalne slovesnosti, polaganja vencev,
– slovesni podpisi pogodb in drugih uradnih listin, pomembnih za občino,
– drugi protokolarni dogodki.
(2) Ob izjemnih dogodkih, ki niso določeni s tem pravilnikom, protokolarne obveznosti in aktivnosti občine določi župan za vsak primer posebej.
II. URADNI IN DELOVNI OBISKI
3. člen
(uradni in delovni obiski gostov)
(1) Uradni obiski v občini so obiski delegacij iz občin drugih držav oziroma občin Republike Slovenije in iz regij, ki se na eni ali drugi strani izvedejo na podlagi pisnega vabila.
(2) Delovni obiski so obiski delegacij iz občin drugih držav oziroma občin Republike Slovenije in iz regij, ki se na eni ali drugi strani izvedejo na podlagi pisnega vabila.
(3) Za obiske poslancev državnega zbora, državnega sveta in drugih najvišjih državnih organov, za katere ne veljajo predpisi o protokolarnih pravilih na državni ravni, veljajo praviloma določila, ki veljajo za delovne obiske po tem pravilniku.
(4) Ob uradnih in delovnih obiskih je gostitelj župan občine. Ob delovnih obiskih iz drugega odstavka tega člena je gostitelj lahko tudi podžupan ali član občinskega sveta po pooblastilu župana. Pri drugih obiskih je gostitelj lahko tudi podžupan, član občinskega sveta ali direktor občinske uprave po pooblastilu župana.
(5) Goste ob uradnih obiskih ob prihodu v občino pozdravi oziroma se ob odhodu od njih poslovi župan s sodelavci, v primeru nujne zadržanosti župana pa podžupan po njegovem pooblastilu. V drugih primerih lahko gosta z delegacijo pozdravi oziroma se od njega poslovi član občinskega sveta ali direktor občinske uprave po pooblastilu župana.
4. člen
(opredelitev in priprava obiskov)
(1) Uradni in delovni obiski delegacij iz drugih držav v občini praviloma trajajo do vključno štiri dni. Enako velja za uradne obiske najvišjih predstavnikov občine v drugih državah.
(2) Uradni in delovni obiski delegacij iz občin Republike Slovenije praviloma trajajo en dan. Enako velja za uradne obiske najvišjih predstavnikov občine v drugih občinah Republike Slovenije.
(3) Ob uradnih in delovnih obiskih je zastava države gosta, ki ni iz Republike Slovenije, izobešena pred poslopjem občinske stavbe.
(4) Kadar gost prihaja na obisk s partnerjem, sodeluje pri sprejemu, poslovitvi in drugih protokolarnih obveznostih partner gostitelja oziroma druga oseba, ki na pobudo gostitelja prevzame vlogo gostitelja partnerja. Partner gosta prejme protokolarno darilo manjše vrednosti.
(5) Ob uradnih in delovnih obiskih delegacij se stroški na območju občine in prevozov uradnih oseb krijejo iz občinskega proračuna.
(6) Na uradnih in delovnih obiskih je predstavnik občine praviloma navzoč na vseh pogovorih v okviru obiska.
(7) V prostorih občine se hrani knjiga gostov, v katero se v okviru pozdravnega ceremoniala vpišejo vodje delegacij ali posamični gostje ob uradnih in delovnih obiskih.
(8) Sobote, nedelje, prazniki in dela prosti dnevi praviloma niso protokolarni dnevi za uradne obiske. Protokolarni čas je praviloma od 9.00 do 21.00 ure.
(9) Zastavi Evropske unije in Republike Slovenije sta z zastavo občine stalno izobešeni ob ali v poslopju Občine Dravograd.
(10) Zastava Evropske unije se uporablja v skladu z veljavno zakonodajo.
(11) Zastava, grb, pečat in razpoznavni slikovni znak občine se uporabljajo v skladu z občinskimi predpisi in drugo veljavno zakonodajo.
5. člen
(izvedba uradnega in delovnega obiska)
(1) Ob uradnih in delovnih obiskih župan določi sestavo svoje delegacije, ki šteje do vključno pet članov in sodelujoče na protokolarnih obveznostih, povezanih z izvedbo obiskov.
(2) Ob uradnih obiskih župan priredi svečano kosilo ali večerjo. Pri obedih je zdravica praviloma ustna na začetku obeda oziroma se to določi v dogovoru z drugo stranjo. Miza obeda je okrašena s cvetličnim aranžmajem. Ob delovnih obiskih lahko župan priredi delovni zajtrk ali kosilo.
(3) Župan ob uradnem obisku izroči vodji delegacije protokolarno darilo, na način, ki je predhodno dogovorjen med obema delegacijama. Člani delegacije prejmejo protokolarno darilo manjše vrednosti.
6. člen
(darila)
(1) Protokolarna darila občine so darila, ki se lahko podarijo ob protokolarnih dogodkih po tem pravilniku in drugih predpisih občine. Praviloma so vsebinsko povezana z občino in se lahko izberejo na javnem razpisu za izbiro naj spominka Občine Dravograd, ki ga izvede javni zavod. Vrednost posamičnega protokolarnega darila praviloma ne sme presegati vrednosti 150,00 €.
(2) Priložnostna darila so darila manjše vrednosti in so praviloma vsebinsko ali kako drugače povezana z občino. Vrednost priložnostnih daril ne sme presegati z zakonom določene meje.
(3) Za izbiro, pripravo, usklajevanje in nabavo daril v sodelovanju z javnim zavodom skrbi občinska uprava, ki vodi evidenco o gostih in izročenih darilih.
7. člen
(uradni in delovni obiski predstavnikov občine)
(1) Ob uradnih in delovnih obiskih predstavnikov občine občinska uprava sodeluje s koordinatorjem gostitelja pri organizacijskih in protokolarnih vprašanjih.
(2) Ob uradnih in delovnih obiskih se gostitelju izroči protokolarno darilo v skladu s tem pravilnikom in protokolarno prakso gostitelja.
(3) Sestavo delegacije uradnih in delovnih obiskov občine določi župan. Pri številu članov delegacije velja načelo recipročnosti razen, kadar gre za prvi obisk. Pri prvem obisku lahko število članov delegacije šteje največ do vključno pet članov.
III. OBČINSKE PROSLAVE IN DRUGE PRIREDITVE
8. člen
(vrste proslav in prireditev)
(1) Proslave ob državnih in občinskem prazniku, tradicionalne in druge prireditve, pomembne za občino, organizira javni zavod v sodelovanju z občinsko upravo in drugimi organizacijami.
(2) Javni zavod, v sodelovanju z OI JSKD Dravograd, krajevnimi skupnostmi in drugimi nevladnimi organizacijami s sedežem na območju občine za občino organizira proslave in druge svečanosti ob naslednjih državnih praznikih ter dela prostih dnevih:
– Slovenskem kulturnem prazniku – 8. februarja
– Dnevu upora proti okupatorju – 27. aprila
– Prazniku dela – 1. maja
– Dnevu državnosti – 25. junija
– Dnevu reformacije – 31. oktobra
– Dnevu samostojnosti in enotnosti – 26. decembra.
(3) Organizator prireditev zagotovi neoviran dostop do prireditvenih prostorov za invalide in starejše.
(4) Župan ob sodelovanju z javnim zavodom in JSKD OE Dravograd ob 4. juliju, prazniku Občine Dravograd, organizira posebno slavnostno sejo občinskega sveta, na kateri se podelijo občinska priznanja, nagrada, grbi in naziv častni občan. Na slavnostni seji župan nosi župansko protokolarno ovratnico.
(5) Javni zavod, v sodelovanju z JSKD OE Dravograd, krajevnimi skupnostmi in drugimi nevladnimi organizacijami s sedežem na območju občine za občino organizira komemoracije s polaganjem vencev ob Dnevu spomina na mrtve ob spomeniku ob občinski stavbi in pred Domom borcev v Šentjanžu. Na primernem mestu se izobesita zastava Republike Slovenije in zastava z grbom občine. Ob začetku slovesnosti se izvaja himna Republike Slovenije.
9. člen
(izvedba proslav in prireditev)
(1) Slavnostni govornik na proslavah ob državnih praznikih in dela prostih dnevih je praviloma župan občine. Po pooblastilu župana je lahko slavnostni govornik tudi podžupan ali drug član občinskega sveta občine. Slavnostni govornik je lahko tudi poslanec državnega zbora, izvoljen na območju Koroške, član Evropskega parlamenta, če ima stalno bivališče na Koroškem in član vlade ali državnega sveta, če ima stalno bivališče na Koroškem. Slavnostni govorniki so lahko tudi najvišji predstavniki državnega organa, organizacije in institucije.
(2) Govornik na slavnostni seji občinskega sveta je župan občine, po njegovem pooblastilu pa tudi podžupan ali kateri izmed prejemnikov naziva častni občan Občine Dravograd.
(3) Delegacije na komemoracijah ob Dnevu spomina na mrtve vodi župan, po njegovem pooblastilu pa tudi podžupan. Člani delegacij so predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB Dravograd, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dravograd in Združenja Slovenskih častnikov občine Dravograd. Govornik je župan, v primeru njegove odsotnosti pa podžupan ali drug član občinskega sveta občine, ki ga določi župan.
(4) O seznamu vabljenih na proslave in prireditve iz prejšnjega člena odloča župan. Obvezno so vabljeni aktivni člani občinskega sveta, nadzornega odbora občine, delovnih teles občinskega sveta, direktor občinske uprave, predsedniki krajevnih skupnosti ter direktorji javnih zavodov in podjetij, katerih ustanoviteljica je občina. Na proslave in prireditve se na krajevno običajen način vabijo občani, predstavniki medijev in drugi. Organizator prireditev lahko vnaprej določi sedežni red.
(5) Na podlagi vabila se župan lahko udeleži slovesnosti v krajevnih skupnostih, javnih zavodih, podjetjih in drugih nevladnih organizacijah, v občini in tudi zunaj nje. Župana lahko nadomešča podžupan ali direktor občinske uprave oziroma drug član občinskega sveta, ki ga določi župan.
(6) Sredstva za proslave in prireditve iz prejšnjega člena se zagotavljajo iz občinskega proračuna. Sredstva, potrebna za njihovo izvedbo, so lahko tudi donatorska ali sponzorska.
(7) Ob začetku proslav in prireditev iz prejšnjega člena se izvede himna Republike Slovenije v skladu s predpisi. Zastave se izobešajo v skladu z veljavnimi predpisi.
10. člen
(sprejemi, ki jih prireja župan)
(1) Župan lahko priredi sprejem za občane, skupine občanov, društva ali druge, ki so dosegli pomembne uspehe ali zasluge, doma ali izven države na področjih gospodarstva, kulture, znanosti in raziskav, šolstva, športa, zdravstva, humanitarnih dejavnosti, varnosti, varstva pred naravnimi nesrečami, gasilstva in drugih področjih, pomembnih za osebe ali skupine iz in za občino.
(2) Župan lahko priredi sprejem tudi za osebe, ki niso občani občine, vendar so s svojimi zaslugami pomembno vplivali na razvoj občine, prispevali k njeni razpoznavnosti in blaginji občanov Dravograda, ali je to v interesu občine.
(3) Udeležencem sprejemov iz prvega odstavka tega člena se lahko izreče ali podeli zahvala občine oziroma se jim lahko podari priložnostno darilo v skladu s tem pravilnikom.
(4) Sprejemi se prirejajo ob delavnikih, praviloma v času med 10.00 in 17.00 uro. Na sprejeme so lahko vabljeni člani občinskega sveta in mediji ter širša javnost. Izjemoma se sprejemi priredijo ob sobotah in nedeljah.
11. člen
(slovesni podpisi listin)
(1) Podpisi listin o medobčinskem sodelovanju, o sodelovanju z gospodarskimi družbami, o sodelovanju pri projektih, velikega pomena za občino, se opravijo na slovesen način.
(2) K slovesnemu podpisu listin so praviloma vabljeni člani občinskega sveta in predstavniki medijev.
(3) Slovesno se lahko opravijo podpisi tudi drugih listin, pomembnih za občino.
IV. DRUGE PROTOKOLARNE OBVEZNOSTI OBČINE
12. člen
(občinski funkcionarji)
(1) Aktivnim občinskim funkcionarjem občina izkaže pozornost z zdravico in skupinskim fotografiranjem ob koncu konstitutivne seje, s slovesnim srečanjem v okviru praznovanja občinskega praznika ter ob novem letu.
(2) V primeru smrti občinskega funkcionarja občina izkaže pozornost:
– s cvetličnim aranžmajem ob smrti in z govorom župana ali drugega občinskega funkcionarja ob grobu, v primeru izražene želje svojcev,
– s sožalno brzojavko,
– z žalno sejo občinskega sveta,
– z izobešanjem črne zastave pred zgradbo občinske uprave,
– z odprtjem žalne knjige.
(3) V primeru smrti nekdanjega župana občina izkaže pozornost:
– s cvetličnim aranžmajem ob smrti in z govorom župana ali drugega občinskega funkcionarja ob grobu, v primeru izražene želje svojcev,
– s sožalno brzojavko,
– z izobešanjem črne zastave pred zgradbo občinske uprave,
– z minuto molka na prvi naslednji seji občinskega sveta.
(4) Obvestilo o žalni seji se posreduje takoj, ko je možno. Na žalno sejo se vabi ožje družinske člane pokojnega. Na žalni seji ima nagovor župan, podžupan ali občinski svetnik po pooblastilu župana. Na prizorišču žalne seje je žalna fotografija pokojnika in cvetlični aranžma.
13. člen
(prejemniki naziva častni občan)
(1) Občina izkaže pozornost častnim občanom:
– s svečano podelitvijo naziva na slavnostni seji občinskega sveta ob občinskem prazniku,
– s slovesnim srečanjem ob novem letu.
(2) V primeru smrti častnega občana občina izkaže pozornost:
– s cvetličnim aranžmajem ob smrti ter z govorom ob grobu, ki ga opravi župan, podžupan ali drug občinski funkcionar, v primeru izražene želje svojcev,
– s sožalno brzojavko in z objavo nekrologa v osrednjem dnevnem časopisu,
– z izobešanjem črne zastave pred zgradbo občinske uprave,
– z minuto molka na prvi naslednji seji občinskega sveta.
14. člen
(nadzorni odbor)
Aktivnim članom nadzornega odbora občina izkaže pozornost s slovesnim srečanjem ob novem letu, v primeru njihove smrti pa z minuto molka na prvi naslednji seji občinskega sveta.
15. člen
(javni uslužbenci in upokojenci občinske uprave)
(1) Javnim uslužbencem ter upokojencem občinske uprave občina izkaže pozornost s povabilom na slavnostno sejo občinskega sveta in na slovesno srečanje ob novem letu.
(2) V primeru smrti javnega uslužbenca ali upokojenca občinske uprave se izkaže spoštovanje:
– s cvetličnim aranžmajem,
– s sožalno brzojavko,
– z govorom ob grobu, ki ga opravi župan, podžupan ali drug javni uslužbenec občinske uprave, v primeru izražene želje svojcev,
– z izobešanjem črne zastave pred zgradbo občinske uprave.
16. člen
(ožji sorodniki funkcionarja ali javnega uslužbenca)
V primeru smrti ožjega sorodnika občinskega funkcionarja in javnega uslužbenca (partner, otrok, starši) se svojcem pošlje sožalna brzojavka.
17. člen
(jubileji občanov in poročne slovesnosti)
(1) Župan vošči občanom ob visokih osebnih jubilejih (80., 90., 100., … letnicah) in jim lahko izroči priložnostno darilo manjše vrednosti.
(2) Ob poročnih slovesnostih župan na željo mladoporočencev izvede poročni obred ter izroči priložnostno darilo manjše vrednosti.
(3) Ob jubilejnih porokah (50 let in več) se župan odzove na povabilo in izvede poročni obred. Ob tej priložnosti izroči protokolarno darilo.
18. člen
(večji prazniki, obletnice in tradicionalne prireditve društev in organizacij v javnem interesu)
(1) Župan lahko občanom ob večjih praznikih vošči preko medijev (radio, TV, spletna stran, glasila in drugo).
(2) Društvom in organizacijam, ki delujejo v javnem interesu, lahko župan ob njihovih obletnicah in tradicionalnih prireditvah izroči priložnostno darilo.
V. KONČNE DOLOČBE
19. člen
(izvedba predpisa)
Protokolarne zadeve po tem pravilniku pripravljata in izvajata občinska uprava in javni zavod, ki skrbita za njihovo vsebinsko, organizacijsko in tehnično izvedbo.
20. člen
(veljavnost predpisa)
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0005/2014(1)
Dravograd, dne 8. maja 2014
Županja
Občine Dravograd
Marijana Cigala l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti