Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2014 z dne 28. 4. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2014 z dne 28. 4. 2014

Kazalo

1280. Pravilnik o sofinanciranju programov in projektov na področju kulture v Občini Žiri, stran 3616.

Na podlagi 24., 66. in 79. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK – Uradni list RS, št. 77/07 – UPB1, 56/08, 4/10, 20/11), Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 16/08) in 7. člena Statuta Občine Žiri (Uradni list RS, št. 94/11) je Občinski svet Občine Žiri na 17. seji dne 15. 4. 2014 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju programov in projektov na področju kulture v Občini Žiri
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji sofinanciranja, postopek dodelitve proračunskih sredstev ter merila in kriteriji za vrednotenje in izbor programov in projektov na področju kulture, ki se sofinancirajo iz proračunskih sredstev Občine Žiri.
POGOJI SOFINANCIRANJA
2. člen
Iz proračuna Občine Žiri se sofinancirajo kulturni programi (dejavnosti izvajalcev, ki niso javni zavodi, je pa njihovo delovanje v javnem interesu) in kulturni projekti (posamične aktivnosti kulturnih izvajalcev), in sicer:
– programi in projekti ljubiteljskih kulturnih društev,
– programi in projekti na področju varstva premične kulturne dediščine (muzejska dejavnost),
– založniški projekti (izdaja in založništvo tiskanih in elektronskih medijev),
– kulturne prireditve in proslave,
– zagotavljanje prostorskih pogojev za izvajanje dejavnosti na področju kulture,
– projekti obnove in vzdrževanja objektov nepremične kulturne dediščine.
3. člen
Izvajalci programov kulture oziroma projektov po tem pravilniku so lahko:
– društva, registrirana za izvajanje programov na področju kulture ali imajo v pravilih društva določeno, da opravljajo dejavnosti s področja kulture,
– samozaposleni v kulturi, vpisani v razvid samostojnih ustvarjalcev pri ministrstvu za kulturo, ter uveljavljeni ustvarjalci z referencami,
– zasebni zavodi in druge pravne osebe, registrirane za opravljanje kulturnih dejavnosti,
– lastniki oziroma upravljavci objektov nepremične kulturne dediščine ter kulturnih dvoran oziroma prireditvenih prostorov,
– pravne ali fizične osebe, ki imajo registrirano dejavnost založništva in nastopajo kot založniki.
4. člen
Pravico do sofinanciranja po tem pravilniku imajo izvajalci, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– da so registrirani za izvajanje kulturnih dejavnosti v skladu s predpisi, ki urejajo posamezno organizacijsko obliko ali da izkazujejo lastništvo objektov ali dokazujejo samozaložništvo,
– delujejo na področju kulture več kot eno leto in s svojim dosedanjim delom izkazujejo primerno kakovost,
– imajo zagotovljene osnovne materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske možnosti za uresničitev načrtovanih aktivnosti na področju kulture,
– društva morajo imeti urejeno evidenco o članstvu,
– ustrezno predložijo predlog kulturnega programa oziroma projekta, ki je v javnem interesu Občine Žiri.
Natančnejši pogoji sofinanciranja so določeni skupaj z merili in kriteriji za sofinanciranje.
POSTOPEK DODELITVE PRORAČUNSKIH SREDSTEV
5. člen
Proračunska sredstva se upravičencem dodelijo na podlagi izvedenega postopka javnega razpisa, ki se objavi na spletnih straneh Občine Žiri in v lokalnem glasilu Žirovske stopinje. Predlogi za sofinanciranje se zbirajo preko razpisnih obrazcev, katerim je potrebno priložiti zahtevane priloge in dokazila. Postopek javnega razpisa vodi občinska uprava. Proračunska sredstva se dodelijo za izvedbo programov in projektov v tekočem proračunskem oziroma koledarskem letu.
6. člen
Predloge, prispele na javni razpis, pregleda in vrednoti v skladu s tem pravilnikom, tričlanska razpisna komisija, ki jo imenuje župan. Član komisije ne more biti odgovorna oseba ali član organa upravljanja pravne osebe ali fizična oseba, ki kandidira na javnem razpisu. Razpisna komisija pripravi predlog izbora programov in delitve razpoložljivih proračunskih sredstev v skladu s tem pravilnikom in ga posreduje občinski upravi, ki izda sklep o sofinanciranju. Na sklep je možna pritožba v zakonsko predpisanem roku.
7. člen
Z upravičenci se sklene pogodba, ki opredeljuje roke in način realizacije programov oziroma projektov, koriščenje proračunskih sredstev in način nadzora nad porabo sredstev. Izvajalci morajo po izvedbi programa oziroma v časovnih obdobjih, določenih v pogodbi, predložiti dokazila o izpolnjevanju prevzetih obveznosti.
8. člen
Dodeljena proračunska sredstva so namenska, v primeru ugotovljene nenamenske porabe ali navajanja neresničnih podatkov, ki so vplivali na dodelitev pravice do sofinanciranja po tem pravilniku je potrebno prejeta sredstva vrniti v celoti, skupaj z zamudnimi obrestmi. Pri dodeljevanju sredstev je potrebno upoštevati določila Zakona o preprečevanju korupcije.
MERILA IN KRITERIJI SOFINANCIRANJA
a) Programi in projekti ljubiteljskih kulturnih društev
9. člen
Sofinancirajo se programi rednega delovanja društev, katerih dejavnost se v skladu s pravili društva nanaša na področje kulture, ter programi in projekti osnovne kulturne dejavnosti društev.
1. Do sofinanciranja programa rednega delovanja so upravičena društva s sedežem v Občini Žiri, višina sofinanciranja je odvisna od števila aktivnih članov. Društvom, ki nimajo sedeža v Občini Žiri, se delovanje lahko sofinancira sorazmerno glede na delež aktivnih članov, ki so občani Občine Žiri.
Upravičenci ne morejo kandidirati za sofinanciranje rednega delovanja društva na drugih razpisih Občine Žiri.
2. Do sofinanciranja programov oziroma projektov osnovne kulturne dejavnosti so upravičena društva s sedežem v Občini Žiri, višina sofinanciranja je odvisna od vrste dejavnosti, ki jo društvo izvaja, od njenega obsega ter od doseženih rezultatov.
Razpoložljiva sredstva se upravičencem dodelijo sorazmerno s številom doseženih točk na podlagi točkovanja po merilih in kriterijih ter ob upoštevanju pogojev iz tabel 1 in 2.
b) Varstvo premične kulturne dediščine
10. člen
Sofinancira se do 100 % dokazljivih upravičenih stroškov programov in projektov na področju ohranjanja, varstva, zbiranja premične kulturne dediščine, njenega evidentiranja in urejanja po kriterijih muzejske stroke ter omogočanja dostopnosti javnosti (priprava muzejskih razstav, različne oblike prezentacij muzejskih vsebin itd.).
Razpoložljiva sredstva se upravičencem dodelijo sorazmerno s številom doseženih točk na podlagi točkovanja po merilih in kriterijih ter ob upoštevanju pogojev iz tabele 3.
c) Založniški projekti
11. člen
Sofinancira se do 100 % dokazljivih upravičenih stroškov izdaje medija z vsebinami, ki spadajo na področje kulture v občini, v založbi pravne osebe, samozaposlene osebe na področju kulture ali v samozaložbi fizične osebe.
Razpoložljiva sredstva se upravičencem dodelijo sorazmerno s številom doseženih točk na podlagi točkovanja po merilih in kriterijih ter ob upoštevanju pogojev iz tabele 4.
d) Kulturne prireditve in proslave
12. člen
Organizatorju kulturnih prireditev in proslav (odprtega tipa in brez vstopnine), ki niso sofinancirane iz drugih postavk proračuna Občine Žiri, se lahko sofinancira do 100 % dokazljivih upravičenih stroškov. Do sofinanciranja niso upravičene prireditve političnega ali verskega značaja. Razpoložljiva sredstva se upravičencem dodelijo sorazmerno s številom doseženih točk na podlagi točkovanja po merilih in kriterijih ter ob upoštevanju pogojev iz tabele 5.
Organizator je oproščen plačila najemnine kulturne dvorane oziroma prireditvenega prostora, za katerega se zagotavljajo sredstva za kritje tekočih obratovalnih stroškov iz proračunskih sredstev Občine Žiri v skladu s tem pravilnikom, za izvedbo prireditev ob naslednjih priložnostih:
– ob kulturnem prazniku, 8. februarju
– ob občinskem prazniku in dnevu državnosti, 25. juniju
– ob spominskem dnevu, 23. oktobru
– ob dnevu mrtvih, 1. novembru
– ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 26. decembru
– koncerti ob jubilejih kulturnih skupin (na 10 let)
– organizacija srečanj kulturnih skupin z gostujočimi izvajalci, kulturnih izmenjav, revij, medobčinskih in drugih srečanj
– materinski dan in 8. marec
– obisk dedka Mraza in sv. Miklavža
– humanitarne prireditve
– redni letni koncerti društev s sedežem v Občini Žiri (1x letno)
– prireditve v organizaciji Osnovne šole Žiri, VVE in Vrtca pri sv. Ani
– prireditve posebnega pomena, nepridobitnega značaja, ki niso navedene v tem seznamu, in jih predhodno odobri Občina Žiri.
V navedenih primerih se najemnina ne obračuna in ni upravičen strošek za sofinanciranje. V najem dvorane šteje tudi uporaba dvorane za pripravo prireditve in izvedbo potrebnih vaj. Oprostitev plačila najemnine je možna samo s pisnim soglasjem Občine Žiri.
e) Zagotavljanje prostorskih pogojev
13. člen
Za sredstva lahko kandidirajo pravne ali fizične osebe, ki so lastniki ali dolgoročni najemniki kulturnih dvoran oziroma prireditvenih prostorov, ki ni javna kulturna infrastruktura in sprejme najmanj 300 obiskovalcev, in katerih delovanje je v javnem interesu in trajneje zadovoljujejo potrebe na področju kulture, vendar za vzdrževanje prostora ne prejemajo drugih oblik javnega financiranja. Sakralni objekti niso upravičeni do sofinanciranja po tem členu pravilnika.
14. člen
Če vlagatelj načrtuje izvedbo investicijskih vzdrževalnih del, mora imeti v skladu z gradbeno zakonodajo in predpisi ustrezno dovoljenje za poseg v prostor. Za dela, ki ne zapadejo gradbeni zakonodaji, ni potrebno prilagati upravnih dovoljenj.
15. člen
Sofinancira se lahko do 100 % dokazljivih upravičenih stroškov, med katere se uvršča:
– tekoči obratovalni stroški: elektrika, ogrevanje, komunalne storitve, zavarovalne premije;
– investicijsko vzdrževanje prostorov (večja občasna popravila zaradi obnovitve ali ohranitve funkcionalnosti, ki ne spreminjajo zmogljivosti, velikosti, namembnosti – gradbeno obrtniška dela).
Razpoložljiva sredstva se upravičencem dodelijo sorazmerno s številom doseženih točk na podlagi točkovanja po merilih in kriterijih ter ob upoštevanju pogojev iz tabele 6.
f) Projekti obnove in vzdrževanja objektov nepremične kulturne dediščine
16. člen
Za sredstva lahko kandidirajo pravne ali fizične osebe, ki so lastniki objektov nepremične kulturne dediščine v Občini Žiri, vpisanih v register nepremične kulturne dediščine Ministrstva za kulturo. Prioriteto pri sofinanciranju bodo imeli objekti, ki so z odlokom razglašeni za kulturni spomenik.
17. člen
Vlagatelj mora predložiti ustrezno dovoljenje za poseg v prostor v skladu z gradbeno zakonodajo in predpisi. Za dela, ki ne zapadejo gradbeni zakonodaji (napr. restavratorska dela, manjši gradbeni ali sanacijski posegi), ni potrebno prilagati upravnih dovoljenj, ampak zadostuje izjava investitorja, da dovoljenje za poseg v prostor ni potrebno. Za načrtovane posege v objekt je vlogi potrebno priložiti kulturnovarstveno soglasje v skladu z 28. členom Zakona o varstvu kulturne dediščine ali konservatorski načrt. Če mnenje ustanove, pristojne za varstvo kulturne dediščine, ni potrebno, zadostuje izjava investitorja, da kulturnovarstveno soglasje oziroma konsevatorski načrt ni potrebno.
18. člen
Sofinancira se lahko do 100 % dokazljivih upravičenih stroškov obnove in vzdrževanja objektov nepremične kulturne dediščine ter spremljajočih prostorov v Občini Žiri kot podpora pri ohranjanju kulturnih vrednot objektov ter preprečevanje njihove ogroženosti.
Razpoložljiva sredstva se upravičencem dodelijo sorazmerno s številom doseženih točk na podlagi točkovanja po merilih in kriterijih ter ob upoštevanju pogojev iz tabele 7.
KONČNE DOLOČBE
19. člen
S sprejetjem tega pravilnika preneha veljati Pravilnik za vrednotenje in izbor programov kulture v Občini Žiri (Uradni vestnik Gorenjske, št. 14/2001).
20. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-4/2014
Žiri, dne 15. aprila 2014
Župan
Občine Žiri
mag. Janez Žakelj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti