Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/2014 z dne 28. 2. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/2014 z dne 28. 2. 2014

Kazalo

449. Pravilnik o plačilu trošarine za energente, ki so jim dodana biogoriva, stran 1524.

Na podlagi tretjega odstavka 54.c člena Zakona o trošarinah (Uradni list RS, št. 97/10 - uradno prečiščeno besedilo, 48/12 in 109/12), izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o plačilu trošarine za energente, ki so jim dodana biogoriva
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa način vračila trošarine oziroma oprostitve plačila trošarine za energente, katerim je dodano biogorivo, v skladu s prvim odstavkom 54.c člena Zakona o trošarinah (Uradni list RS, št. 97/10 - uradno prečiščeno besedilo, 48/12 in 109/12; v nadaljnjem besedilu: zakon) in za katere je nastala trošarinska obveznost v skladu s 5. členom zakona, carinski organ, ki je pristojen za vračilo, vsebino obračuna trošarine za energente z dodanim biogorivom ter dokazila in evidence, ki jih mora voditi upravičenec za oprostitev plačila trošarine oziroma vračilo plačane trošarine.
2. člen
(upravičenec)
Oprostitev plačila trošarine ali vračilo plačane trošarine v skladu s 54.c členom zakona lahko uveljavlja upravičenec:
- imetnik trošarinskega dovoljenja, ki energentom v svojem trošarinskem skladišču v Sloveniji dodaja biogorivo, oziroma prejema energente, ki jim je bilo dodano biogorivo v drugem trošarinskem skladišču v Sloveniji,
- imetnik trošarinskega dovoljenja, pooblaščeni prejemnik ali začasno pooblaščeni prejemnik, ki prejema energente, ki jim je bilo dodano biogorivo v trošarinskem skladišču v drugi državi članici Evropske unije,
- oseba, ki vnaša energente, ki jim je bilo dodano biogorivo v trošarinskem skladišču v drugi državi članici Evropske unije, trošarina pa je zanje že bila plačana v drugi državi članici (v nadaljnem besedilu: energenti z že plačano trošarino),
- ali uvoznik, ki prejema energente, katerim je bilo dodano biogorivo v proizvodnem obratu izven Evropske unije.
3. člen
(način uveljavljanja pravice)
(1) Upravičenec lahko uveljavlja pravico iz prvega odstavka 54.c člena zakona z oprostitvijo plačila trošarine ali z vračilom plačane trošarine.
(2) Upravičenec uveljavlja oprostitev plačila trošarine s predložitvijo obračuna trošarine za energente z dodanim biogorivom (v nadaljnem besedilu: obračun) na obrazcu TRO-BIO, ki je priloga tega pravilnika in njegov sestavni del. K obračunu se priložijo dokazila iz prvega odstavka 4. člena tega pravilnika.
(3) Upravičenec uveljavlja vračilo plačane trošarine s predložitvijo zahtevka za vračilo trošarine (v nadaljnem besedilu: zahtevek). K zahtevku se priložijo dokazila iz prvega odstavka 4. člena tega pravilnika in dokazilo o plačani trošarini.
(4) Upravičenec vloži obračun oziroma zahtevek pri pristojnem carinskem organu, določenem z uredbo, ki določa carinske urade v Republiki Sloveniji, njihov sedež in krajevno pristojnost. V primeru oprostitve plačila trošarine pri uvozu je pristojen tisti carinski organ, kjer je vložena carinska deklaracija za sprostitev v prosti promet.
4. člen
(dokazila in evidence)
(1) Upravičenec k obračunu oziroma zahtevku priloži:
- seznam trošarinskih dokumentov po zaporednih številkah oziroma po enotnih trošarinskih oznakah, iz katerih sta razvidna vrsta in delež dodanega biogoriva, za katerega se uveljavlja oprostitev oziroma vračilo trošarine, ali
- v primeru, ko je imetnik trošarinskega dovoljenja energentom dodajal biogorivo v svojem trošarinskem skladišču, izjavo o vrsti in deležu dodanega biogoriva, ter o načinu vmešavanja.
(2) Uvoznik za uveljavljanje oprostitve plačila trošarine obračun predloži skupaj s carinsko deklaracijo. Deklaraciji se priloži izjava osebe, ki je v proizvodnem obratu izven Evropske unije opravila mešanje energentov z biogorivom, o vrsti in deležu dodanega biogoriva, ter o načinu vmešavanja.
(3) Upravičenec mora hraniti podatke o dobavitelju posamezne pošiljke, listine o vrsti in deležu biogoriva, ter o načinu vmešavanja, za katerega je bil oproščen plačila trošarine, ter druge podatke in listine, potrebne za nadzor nad obračunavanjem in plačevanjem trošarine, in jih predložiti na zahtevo carinskega organa.
5. člen
(instrument zavarovanja)
Instrument zavarovanja, ki ga začasno pooblaščeni prejemnik ali oseba, ki vnaša energente s plačano trošarino, predloži carinskemu organu v skladu z 29.b, 35.b in 10.č členom zakona, velja za ustreznega, če je mogoče z njim zavarovati celotni znesek trošarine za energente, ki bi ga moral plačati, če ne bi uveljavil oprostitve plačila trošarine.
6. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačilu trošarine za energente, ki so jim dodana biogoriva (Uradni list RS, št. 9/07).
7. člen
(začetek veljavnosti in uporabe)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, prvič pa se uporabi za uveljavitev oprostitve v aprilu 2014.
Št. 007-920/2013
Ljubljana, dne 20. februarja 2014
EVA 2013-1611-0171
dr. Uroš Čufer l.r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti