Uradni list

Številka 89
Uradni list RS, št. 89/2013 z dne 28. 10. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 89/2013 z dne 28. 10. 2013

Kazalo

3218. Pravilnik o opravljanju preizkusa strokovne in psihofizične usposobljenosti policistov, stran 9652.

Na podlagi tretjega odstavka 57. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji (Uradni list RS, št. 15/13) izdaja minister za notranje zadeve
P R A V I L N I K
o opravljanju preizkusa strokovne
in psihofizične usposobljenosti policistov
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa vsebino, potek opravljanja preizkusa strokovne in psihofizične usposobljenosti policistov za opravljanje nalog policije (v nadaljnjem besedilu: preizkus), način ocenjevanja pred komisijo ter druga vprašanja, povezana s preizkusom.
2. člen
(vsebina preizkusa)
Preizkus obsega preverjanje strokovne in psihofizične usposobljenosti, določene v programih usposabljanja, ki jih za področje policijskih pooblastil s praktičnim postopkom in samoobrambo ter vaj v streljanju za policiste sprejme generalni direktor policije (v nadaljnjem besedilu: program usposabljanja).
3. člen
(ocenjevanje)
Pri ocenjevanju strokovne in psihofizične usposobljenosti policistov komisija uporablja kriterije, določene v programih usposabljanj in na njihovi podlagi izdanih izvedbenih načrtih, razen kriterija prisotnosti na usposabljanju.
4. člen
(obveščanje)
(1) Generalni direktor policije, vodje notranjih organizacijskih enot Generalne policijske uprave in direktorji policijskih uprav najpozneje do konca februarja tekočega leta notranji organizacijski enoti Generalne policijske uprave, pristojni za preverjanje strokovne in psihofizične usposobljenosti policistov (v nadaljnjem besedilu: pristojna služba), posredujejo seznam policistov, ki v preteklem letu niso uspešno opravili usposabljanj.
(2) Seznam iz prejšnjega odstavka vsebuje podatke o policistih in vsebinah programa, ki jih niso uspešno opravili.
(3) Pristojna služba do konca marca v tekočem letu razpiše roke za opravljanje preizkusa in jih objavi na način (npr. EPP, intranet), ki je v policiji običajen za obveščanje in seznanjanje policistov in policijskih enot z novostmi.
5. člen
(prijava in odjava)
(1) Policisti se prijavijo na preizkus najkasneje deset dni pred rokom, razpisanim za njegovo opravljanje.
(2) Prijavljeni policisti se lahko odjavijo od preizkusa najpozneje tri delovne dni pred rokom, za razpisanim njegovo opravljanje.
(3) Policist mora s prijavo in odjavo seznaniti svojega neposredno nadrejenega. Odsotnost policista na dan opravljanja preizkusa njegov nadrejeni sporoči komisiji za opravljanje preizkusa.
(4) Način prijave in odjave se določi z razpisom iz tretjega odstavka prejšnjega člena.
6. člen
(obveznost opravljanja)
(1) Policist, ki v preteklem letu ni opravil posameznih usposabljanj, za katera je tako določeno v programih usposabljanj, preizkus pred komisijo opravlja v rokih, ki so razpisani za tekoče leto.
(2) Udeležba na preizkusu sodi v redno delovno obveznost policista.
(3) Če se policist preizkusa v tekočem letu ne udeleži, mora v roku osmih dni od zadnjega razpisanega roka za preizkus dostaviti pristojni službi dokazilo o razlogu za neudeležbo.
7. člen
(opravljanje preizkusa)
(1) Policist opravlja preizkus pisno oziroma praktično, skladno s programom usposabljanja.
(2) Policist opravlja preizkus iz tistih vsebin programa usposabljanja, ki jih ni opravil uspešno.
(3) Če je bil policist ocenjen kot neuspešen zaradi neizpolnjevanja zahtevanega kriterija prisotnosti na usposabljanju, mora opravljati preizkus iz vseh vsebin programa.
8. člen
(pisni preizkus)
(1) Pisni del preizkusa opravlja policist pod nadzorom člana komisije.
(2) Pred začetkom preizkusa član komisije seznani policista s potekom in načinom opravljanja preizkusa ter z zahtevanim redom.
(3) Policista, ki pri opravljanju preizkusa ne ravna skladno z danimi navodili, član komisije opomni. Če policist opomina ne upošteva, član komisije prekine preizkus in zahteva, da se policist odstrani. Razlogi za prekinitev in odstranitev se zapišejo v zapisnik. Šteje se, da odstranjeni policist preizkusa ni opravil.
9. člen
(praktični preizkus)
(1) Predsednik komisije pred začetkom praktičnega preizkusa seznani policista s potekom in načinom opravljanja preizkusa ter z zahtevanim redom.
(2) Policista, ki pri opravljanju preizkusa ne ravna skladno z danimi navodili, predsednik komisije opomni. Če policist opomina ne upošteva, predsednik komisije prekine preizkus in zahteva, da se policist odstrani. Razlogi za prekinitev in odstranitev se zapišejo v zapisnik. Šteje se, da odstranjeni policist preizkusa ni opravil.
10. člen
(ocena preizkusa)
Policist opravi preizkus uspešno, če je ocenjen z oceno »uspešno« iz vseh vsebin drugega oziroma tretjega odstavka 7. člena tega pravilnika.
11. člen
(ponovno opravljanje preizkusa)
(1) Policist v drugem oziroma tretjem poskusu opravlja preizkus le iz tistih vsebin, pri katerih je bil neuspešen na predhodnem preizkusu.
(2) Komisija o uspehu policista na preizkusu obvesti pristojno službo.
12. člen
(izostanek ali odstop od preizkusa)
(1) Če se policist zaradi upravičenega razloga odjavi od opravljanja preizkusa v predpisanem roku ali ne pristopi k opravljanju ali ponovnemu opravljanju preizkusa, na katerega se je prijavil, ali če je zaradi zdravstvenih razlogov odstopil, ko se je preizkus že začel, se šteje, da preizkusa ni opravljal.
(2) Če preizkusa policista iz razlogov iz prejšnjega odstavka ni mogoče izvesti v tekočem letu izvajanja preizkusov, komisija policista ne oceni. O razlogih obvesti pristojno službo, ta pa generalnega direktorja policije.
(3) Če se policist brez upravičenih razlogov ne odjavi od opravljanja preizkusa v predpisanem roku ali se preizkusa ob razpisanih rokih ne udeleži ali od preizkusa odstopi se šteje, da preizkusa ni opravil.
13. člen
(zapisnik)
(1) O poteku opravljanja preizkusa policista se piše zapisnik.
(2) Zapisnik vsebuje podatke o policistu, prijavi, ocenah preizkusa ter podatke o poteku preizkusa. Sestavni del zapisnika je tudi obvestilo komisije o oceni preizkusa, ki se vroči policistu.
(3) Policist ima pravico vpogleda v dokumentacijo o preizkusu v roku osmih dni od vročitve obvestila komisije o oceni preizkusa.
(4) Po preteku roka iz prejšnjega odstavka, vendar najkasneje v štirinajstih dneh od datuma opravljanja preizkusa, komisija pošlje zapisnike preizkusa policistov pristojni službi.
14. člen
(ugovor)
(1) Policist, ki se ne strinja z oceno komisije, lahko pri generalnemu direktorju policije vloži ugovor v osmih dneh od vročitve obvestila komisije o oceni preizkusa.
(2) Generalni direktor policije ali oseba, ki jo pooblasti, odloči o ugovoru v 15 delovnih dneh od prejema ugovora.
15. člen
(obveščanje)
(1) Obvestilo o končni oceni opravljenega preizkusa pristojna služba posreduje osebam iz prvega odstavka 4. člena tega pravilnika.
(2) Izvod obvestila iz prejšnjega odstavka posreduje pristojna služba tudi notranji organizacijski enoti, pristojni za kadre, pri ministrstvu, pristojnem za notranje zadeve. Ta ga hrani v kadrovski evidenci policista.
(3) Če policist preizkusa v tekočem letu ne opravi uspešno, pristojna služba zaradi izvedbe nadaljnjih ukrepov o tem obvesti generalnega direktorja policije.
16. člen
(dokumentacija)
Dokumentacijo o opravljanju preizkusa strokovne in psihofizične usposobljenosti policistov vodi in hrani pristojna služba skladno s predpisi, ki urejajo upravno poslovanje.
KONČNI DOLOČBI
17. člen
(prenehanje uporabe)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati Pravilnik o opravljanju preizkusa strokovne in psihofizične usposobljenosti policistov (Uradni list RS, št. 3/11 in 15/13 – ZODPol).
18. člen
(veljavnost)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-265/2013
Ljubljana, dne 10. oktobra 2013
EVA 2013-1711-0040
dr. Gregor Virant l.r.
Minister
za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti