Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/2013 z dne 4. 2. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/2013 z dne 4. 2. 2013

Kazalo

284. Pravilnik o oddajanju prostorov organizacijam ali ustanovam, ki delujejo v okviru javne mreže za opravljanje zdravstvene ali socialne dejavnosti na podlagi koncesije, stran 1278.

Na podlagi Zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (Uradni list SRS, št. 18/74 in 34/88, Uradni list RS, št. 102/02 – odl. US RS), Uredbe o pridobivanju, razpolaganju in upravljanju s stvarnim premoženjem države in občin (Uradni list RS, št. 12/03) in 14. člena Statuta Občine Dobrepolje (Uradni list RS, št. 28/08) je Občinski svet Občine Dobrepolje na 14. seji dne 21. 12. 2012 sprejel
P R A V I L N I K
o oddajanju prostorov organizacijam ali ustanovam, ki delujejo v okviru javne mreže za opravljanje zdravstvene ali socialne dejavnosti na podlagi koncesije
1. člen
(1) S pravilnikom o oddajanju prostorov organizacijam ali inštitucijam, ki delujejo v okviru javne mreže za opravljanje zdravstvene ali/in socialne dejavnosti na podlagi koncesije (v nadaljevanju ustanove) se določa višina najemnine ter ostalih pripadajočih stroškov najemnika.
(2) V primeru, da občina prostore odda za namene, ki niso zajeti s tem pravilnikom, se uporablja pravilnik o oddajanju poslovnih prostorov v najem, enako velja za primere kadar ustanova oddaja poslovne prostore v najem.
2. člen
Direktor organizacije ali ustanove (kot uradni zastopnik le-te in najemnik) in župan Občine Dobrepolje (kot zastopnik lastnika) skleneta najemno pogodbo, s katero v skladu s tem pravilnikom določita medsebojne pravice in obveznosti najema lastnih prostorov občine za namen po tem pravilniku.
3. člen
(1) V najemni pogodbi pogodbeni stranki opredelita: površine dane v najem, površine dane v souporabo (sorazmeren del skupnih prostorov), višino najemnine, opremo najetih prostorov, ki je lahko predmet odkupa ali najema, višino in način plačevanja funkcionalnih stroškov ter uslug servisnih služb.
(2) Najemno pogodbo stranke sklenejo za določen čas s odpovednim rokom.
(3) Najemna pogodba preneha iz splošnih razlogov po zakonu o obligacijskih razmerjih, lastnik pa si pridržuje pravico, da najemno pogodbo odpove tudi v primeru, da najemnik prostorov ne bo uporabljal v skladu z registrirano dejavnostjo. V slednjem primeru velja enomesečni odpovedni rok.
(4) V primeru prekinitve pogodbe o koncesiji najemna pogodba preneha s prvim dnem naslednjega meseca.
4. člen
(1) Najemnik plačuje neprofitno najemnino za površino, opredeljeno z najemno pogodbo, ki za prostore znaša 5 EUR/m2 mesečno brez DDV-ja.
(2) Najemnik plačuje najemnino vnaprej (za tekoči mesec), do roka navedenega v najemni pogodbi, sicer dolguje lastniku zamudne obresti.
(3) Poleg najemnine se zaračunavajo še vsi funkcionalni stroški, direktni in indirektni stroški. Letno ob sprejemu proračuna Občine Dobrepolje za tekoče leto se spreminja višina neprofitne najemnine na seji občinskega sveta.
5. člen
(1) Ob sklenitvi najemne pogodbe in prevzemu prostorov najemnik in lastnik sestavita zapisnik o stanju prostorov, ki so predmet najema, in preverita stanje opreme z zapisnikom zadnje inventure v teh prostorih.
(2) Najemnik se lahko odloči, ali bo opremo prostorov iz prvega odstavka kupil ali vzel v najem.
(3) V primeru nakupa opreme, vrednost na podlagi zadnjega zapisnika o inventuri oceni sodno zapriseženi cenilec. Kupnino (ocenjeno vrednost) lahko najemnik poravna v enkratnem znesku ob podpisu najemne pogodbe ali, po dogovoru, v več zaporednih obrokih.
(4) V primeru najema opreme se najemnina izračuna po naslednji formuli:
vrednost opreme x 0,15 / 12 = mesečna najemnina za opremo (ocenjena vrednost opreme x letna amortizacijska stopnja / meseci v letu = mesečna najemnina za opremo).
7. člen
(1) Najemnik je dolžan plačevati tudi funkcionalne stroške (voda, elektrika, odvoz smeti, ogrevanje, skupni telefon), preračunane na eno enoto oziroma prostor v objektu ter na podlagi računa, ki ga do 10. v mesecu za pretekli mesec izstavi najemodajalec. Iz računa so razvidni posamezni funkcionalni stroški v deležu, ki odpade na najemnika.
(2) Račun iz prvega odstavka je najemnik dolžan poravnati v 8 dneh po prejemu, sicer dolguje lastniku zamudne obresti.
8. člen
(1) Najemnik koristi tudi servisne službe lastnika (hišnik, čistilka, telefonist, perica). Stroške zanje je dolžan pokrivati glede na število izvajalcev storitev.
(2) Podlaga za višino plačila je izračun stroškov za plače servisnih služb, ki ga pripravi uprava lastnika in z njim seznani najemnika ob sklenitvi najemne pogodbe. Postavke za posamezne servisne službe se vnesejo v najemno pogodbo.
(3) Stroške servisnih služb plačuje najemnik hkrati s plačilom najemnine iz 4. in 5. člena te pogodbe.
9. člen
Posebnosti najemnega razmerja, ki so plod opravljanja zdravstvene ali socialne dejavnosti na podlagi podeljene koncesije najemnik in najemodajalec dogovorita s posebnim aktom.
10. člen
Izvajanje pravilnika neposredno nadzoruje pooblaščeni delavec Občine Dobrepolje, ki ga imenuje župan.
11. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 629-0001/2012-3 PNIK
Videm - Dobrepolje, dne 2. januarja 2013
Župan
Občine Dobrepolje
Janez Pavlin l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti