Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/2012 z dne 3. 2. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/2012 z dne 3. 2. 2012

Kazalo

315. Pravilnik o sofinanciranju socialnih, invalidskih in humanitarnih dejavnosti, stran 696.

Na podlagi 100. člena Statuta Občine Škofja Loka (Uradni list RS, št. 33/10) je Občinski svet Občine Škofja Loka na 11. redni seji dne 12. 1. 2012 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju socialnih, invalidskih in humanitarnih dejavnosti
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje, postopke občinske uprave ter dokumentacijo, merila za izbiro in vrednotenje ter razdelitev sredstev, namenjenih izvajanju neprofitne in prostovoljne dejavnosti vlagateljev na področju socialnih, invalidskih in humanitarnih dejavnosti, ki so lokalnega pomena in zadovoljujejo specifične socialne potrebe občanov ter so sofinancirane iz javnih sredstev Občine Škofja Loka.
V pravilniku so opredeljeni:
– pogoji, ki jih morajo izpolnjevati prijavitelji programov za sofinanciranje socialnih, invalidskih in humanitarnih dejavnosti,
– postopki, ki jih opravlja občinska uprava, ter dokumentacija, ki se uporablja v postopku, ki ga ureja ta pravilnik,
– kriteriji in merila za vrednotenje programov organizacij in društev na področju socialnih, invalidskih in humanitarnih dejavnosti.
2. člen
Predmet tega pravilnika je dodelitev finančnih sredstev za naslednje socialne, invalidske in humanitarne programe organizacij in društev:
– posebne socialne programe, ki prispevajo k realizaciji pravic človeka državljana in nediskriminaciji invalidov,
– programe socializacije uporabnikov,
– rehabilitacijske programe, ki jih prijavitelji izvajajo za svoje uporabnike (terapevtske skupine),
– programe pomoči uporabnikom (postrehabilitacijska pomoč, organizacija tematskih delavnic in podobno),
– programe samopomoči, namenjene odpravljanju stisk in težav posameznikov,
– druge programe, s katerimi se rešuje socialne stiske ljudi,
– preventivne programe za zdravje.
Sredstva, ki se razdelijo na podlagi tega pravilnika, niso namenjena za sofinanciranje investicij in investicijskega vzdrževanja (npr. obnova, gradnja, najem prostorov …).
II. POGOJI ZA IZBOR PRIJAVITELJEV PROGRAMOV
3. člen
Občinska uprava in prijavitelji se pri pripravljanju, sprejemanju in izvajanju odločitev o izbiri projektov, ki jih iz občinskega proračuna sofinancira Občina, ravnajo po pogojih in merilih, ki so sestavni del tega pravilnika.
4. člen
Neprofitni prijavitelji na področju socialnih, invalidskih in humanitarnih dejavnosti so lahko:
– javne službe na področju socialnega in zdravstvenega varstva, ki v okviru svoje redne dejavnosti ne izvajajo dejavnosti razpisanih programov,
– dobrodelne organizacije in organizacije za samopomoč kot prostovoljne in neprofitne organizacije, ki jih, z namenom, da bi reševale socialne stiske in težave občanov, ustanovijo posamezniki v skladu z zakonom,
– invalidske organizacije, ki delujejo v javnem interesu kot prostovoljne in neprofitne organizacije, ki jih ustanovijo invalidi ali drugi posamezniki v skladu z zakonom, da v njih izvajajo posebne socialne programe in storitve, utemeljene na značilnostih invalidnosti po posameznih funkcionalnih okvarah, ki ogrožajo socialni položaj invalidov – občanov občine,
– humanitarne organizacije, ki delujejo v javnem interesu kot prostovoljne in neprofitne organizacije, ki jih ustanovijo posamezniki v skladu z zakonom, da v njih izvajajo posebne socialne programe in storitve, utemeljene na podlagi značilnosti različnih kroničnih bolezni, ki ogrožajo zdravstveni in socialni položaj bolnikov – občanov občine,
– druga društva in zavodi, ki izvajajo neprofitne programe na področju socialnih, invalidskih in humanitarnih dejavnosti in imajo v svojih programih elemente skrbi za zdravje in reševanje socialne stiske posameznikov.
5. člen
Prijavitelji programov morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
– da imajo sedež v občini in izvajajo dejavnost na območju občine oziroma ne glede na sedež, če je program dela zastavljen tako, da aktivno vključuje občane občine,
– imajo urejeno evidenco o članstvu,
– da so registrirani za izvajanje socialnih, invalidskih in humanitarnih dejavnosti in delujejo najmanj eno leto,
– da imajo zagotovljene materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske možnosti za uresničitev načrtovanih aktivnosti,
– da vsako leto občinski upravi redno dostavljajo poročila o realizaciji programov.
III. POSTOPEK ZA IZBOR PROGRAMOV IN DELITEV SREDSTEV
6. člen
Finančna sredstva se upravičencem delijo na podlagi javnega razpisa, za katerega mora župan Občine Škofja Loka v sredstvih javnega obveščanja objaviti vsaj obvestilo o objavi javnega razpisa. Celotno besedilo javnega razpisa z vso pripadajočo razpisno dokumentacijo pa mora biti v času trajanja objave objavljeno na spletni strani Občine Škofja Loka. Višina razpoložljivih sredstev se določi v proračunu občine za tekoče leto, kar pa ni ovira za večletno sofinanciranje na podlagi enega javnega razpisa.
Postopek javnega razpisa vodi strokovna komisija za izvedbo javnega razpisa, ki jo s sklepom imenuje župan Občine Škofja Loka.
Postopek dodeljevanja finančnih sredstev prijaviteljem poteka po naslednjem zaporedju:
– priprava in objava javnega razpisa ter razpisne dokumentacije za zbiranje vlog prijaviteljev,
– odpiranje prispelih vlog, ugotavljanje popolnosti in izdaja pozivov za dopolnitev nepopolnih vlog,
– izdaja sklepov o zavržbi vlog, ki jih niso vložile upravičene osebe, nepravočasnih vlog ter nepopolnih vlog, ki jih vlagatelj v zahtevanem roku ni dopolnil,
– strokovno ocenjevanje vlog po merilih in kriterijih tega pravilnika,
– obveščanje vlagateljev o odločitvi s sklepom,
– sklepanje pogodb o sofinanciranju programov,
– spremljanje namenskega koriščenja sredstev iz proračuna.
Razpisni rok se časovno prilagodi postopku priprave in sprejema občinskega proračuna.
7. člen
Objava javnega razpisa mora vsebovati vsaj:
– navedbo naročnika (naslov in drugi podatki),
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati prijavitelji, ter programi ali projekti,
– okvirno vrednost sredstev za predmet javnega razpisa,
– določitev obdobja za porabo sredstev,
– razpisni rok,
– način dostave vlog,
– navedbo oseb občinske uprave pooblaščene za dajanje informacij,
– informacijo o razpisni dokumentaciji,
– rok, v katerem bodo prijavitelji obveščeni o izidu javnega razpisa.
Rok za oddajo ponudb ne sme biti krajši od enega meseca.
Prijavitelji programov morajo biti obveščeni o izidu razpisa v roku 30 dni po sklicu komisije za ocenjevanje vlog, kar mora biti v petnajstih dneh po prejemu zadnje dopolnitve nepopolne vloge.
8. člen
Obrazce za prijavo na javni razpis pripravi občinska uprava in morajo biti ves čas razpisa na voljo na spletni strani občine in v prostorih Občine Škofja Loka.
Prijavitelji morajo dati prijavo svojih programov na predpisanih obrazcih in jim priložiti zahtevana dokazila oziroma podpisati izjavo, da lahko občinska uprava za namen javnega razpisa določene podatke pridobi sama iz uradnih evidenc.
9. člen
Prijavitelji, ki se javijo na razpis za dodelitev proračunskih sredstev, pošljejo svoje ponudbe v zaprti kuverti z oznako »Javni razpis: sofinanciranje socialnih, invalidskih in humanitarnih dejavnosti – ne odpiraj!« na naslov Občina Škofja Loka, Oddelek za družbene dejavnosti, Mestni trg 15, Škofja Loka.
Po preteku roka za oddajo prijav bo občinska uprava obravnavala le pravočasno prispele vloge.
10. člen
Prepozno prispele vloge se s sklepom direktorja občinske uprave zavržejo.
Odpiranje vlog izvrši strokovna komisija najkasneje v 8 dneh po izteku razpisnega roka. Odpiranje vlog ni javno.
Predsednik strokovne komisije v roku osmih dni od odpiranja vlog pisno pozove tiste prijavitelje, katerih vloge niso popolne, da jih v roku petnajstih dni dopolnijo.
11. člen
Strokovna komisija pregleda popolne vloge in na podlagi meril in kriterijev, ki jih določa ta pravilnik, pripravi predlog razdelitve sredstev, ki ga posreduje direktorju občinske uprave. O izbranih programih in višini sofinanciranih sredstev odloči direktor občinske uprave Občine Škofja Loka s sklepom.
Župan Občine Škofja Loka z izbranimi prijavitelji socialnih, invalidskih in humanitarnih programov sklene pogodbo o sofinanciranju programov. V pogodbi se opredeli izbrani program, višino in namen sofinanciranja, časovni rok za delitev in porabo sredstev ter način nadzora nad namensko porabo sredstev.
O izvedbi sofinanciranih programov morajo prijavitelji v pogodbenem roku predložiti poročilo o izvedenih programih in namenski porabi sredstev.
12. člen
Prijavitelji morajo občinski upravi vrniti podpisan in žigosan izvod pogodbe v petnajstih dneh po vročitvi pogodb. Če podpisana pogodba s strani izvajalca ni vrnjena v petnajstih dneh od izdaje pisnega poziva za podpis, se zadeva obravnava, kot da je vlagatelj odstopil od zahteve po sofinanciranju programa.
13. člen
Prijavitelji programov so dolžni izvajati programe v skladu s tem pravilnikom in le za namene, kot so jim bili opredeljeni v pogodbi.
Občina lahko od prijaviteljev programov kadarkoli zahteva vsa dokazila in podatke, ki so potrebni za ugotovitev namenske rabe sredstev.
Kolikor občina ugotovi nenamensko porabo sredstev s strani prijaviteljev, se sofinanciranje takoj ustavi, že prejeta sredstva pa mora prijavitelj vrniti v občinski proračun skupaj z zakonsko predpisanimi obrestmi.
Prijavitelj, ki krši določila tega člena, ne more kandidirati na naslednjem javnem razpisu Občine Škofja Loka.
IV. KRITERIJI IN MERILA ZA VREDNOTENJE PROGRAMOV PRIJAVITELJEV NA PODROČJU SOCIALNIH, INVALIDSKIH IN HUMANITARNIH DEJAVNOSTI
14. člen
V proračunu zagotovljena sredstva za javni razpis za subvencioniranje programov na področju socialnih, invalidskih in humanitarnih dejavnosti v Občini Škofja Loka se po kriteriju lociranosti sedeža organizacije delijo na dve skupini:
– Skupina A – 70 % razpisanih sredstev na javnem razpisu za sofinanciranje socialnih, invalidskih in humanitarnih dejavnosti se razdeli med prijavitelje, ki imajo sedež v Občini Škofja Loka. Enako velja za medobčinske organizacije, ki skladno z aktom o ustanovitvi pokrivajo občane Občine Škofje Loke, ter organizacije, ki imajo sedež svojih področnih izpostav v Občini Škofja Loka.
– Skupina B – 30 % razpisanih sredstev na javnem razpisu za sofinanciranje socialnih, invalidskih in humanitarnih dejavnosti se razdeli med prijavitelje, ki ne izpolnjujejo pogojev za uvrstitev v skupino A in za občane občine izvajajo koristne in potrebne programe, pod pogojem, da ima taka organizacija status organizacije v javnem interesu pristojnega ministrstva RS. Organizacija članstvo dokazuje z obveznim vpogledom v seznam uporabnikov s stalnim prebivališčem v Občini Škofja Loka.
15. člen
Merila za ocenjevanje prijaviteljev so enaka za obe skupini prijaviteljev. Glede na vsebino ocenjevanja se delijo na dva sklopa, in sicer na merila za vrednotenje dejavnosti organizacij ter na merila za vrednotenje programov, pri čemer se vrednoti največ tri programe istega prijavitelja.
I. Merila za vrednotenje dejavnosti prijaviteljev na področju socialnih, invalidskih in humanitarnih dejavnosti:
+--------------------------------------------------+------------+
|I. Dejavnost organizacije ali društva             |Do 5 točk   |
+--------------------------------------------------+------------+
|– redna dejavnost (aktivnost čez celo leto oziroma|5 točk      |
|vsaj 9 mesecev)                                   |            |
+--------------------------------------------------+------------+
|– občasna dejavnost (občasna aktivnost)           |1 točka     |
+--------------------------------------------------+------------+
|II. Status delovanja v javnem interesu            |10 točk     |
+--------------------------------------------------+------------+
|III. Stopnja oviranosti, ki vpliva na socialni    |Do 10 točk  |
|položaj posameznika in njegove družine, ter se    |            |
|kaže v potrebah po posameznih socialnih programih |            |
|in storitvah                                      |            |
+--------------------------------------------------+------------+
|– paraplegija, multipla skleroza, cerebralna      |10 točk     |
|paraliza, rak, drugi invalidi …                   |            |
+--------------------------------------------------+------------+
|– slepota, gluhost, kardiovaskularne, ledvične,   |7 točk      |
|črevesne bolezni …                                |            |
+--------------------------------------------------+------------+
|– revmatizem, diabetes, psoriaza, slabovidnost,   |5 točk      |
|naglušnost, osteoporoza, motnje v duševnem        |            |
|zdravju, (ozdravljene) odvisnosti …               |            |
+--------------------------------------------------+------------+
|– pomoč, informiranje, svetovanje, prostovoljstvo |1 točka     |
|…                                                 |            |
+--------------------------------------------------+------------+
|IV. Organizacija predavanj in izobraževanj        |Do 5 točk   |
+--------------------------------------------------+------------+
|– za širše okolje                                 |5 točk      |
+--------------------------------------------------+------------+
|– samo za svoje člane                             |1 točka     |
+--------------------------------------------------+------------+
|V. Strokovni izleti, ekskurzije                   |5 točk      |
+--------------------------------------------------+------------+
|VI. Obiskovanje članov na domu                    |Do 10 točk  |
+--------------------------------------------------+------------+
|– socialna pomoč (obiski, pogovori, svetovanja in |5 točk      |
|drobne pozornosti)                                |            |
+--------------------------------------------------+------------+
|– finančna pomoč (v obliki bonov, popustov,       |5 točk      |
|brezplačne opreme za spremljanje bolezenskih      |            |
|stanj)                                            |            |
+--------------------------------------------------+------------+
|VII. Izdaja glasila, biltena                      |5 točk      |
+--------------------------------------------------+------------+
|                                                  |Največ: 50  |
|                                                  |točk        |
+--------------------------------------------------+------------+
II. Kriteriji in merila za vrednotenje programov prijaviteljev na področju socialnih, invalidskih in humanitarnih dejavnosti:
+--------------------------------------------------+------------+
|VIII. Vsebina programa                            |50 točk     |
+--------------------------------------------------+------------+
|– jasnost postavljenih ciljev, ki so v skladu s   |5 točk      |
|predmetom razpisa in izhajajo iz potreb           |            |
|uporabnikov ter so v interesu občine              |            |
+--------------------------------------------------+------------+
|– nedvoumna opredelitev uporabnikov               |5 točk      |
+--------------------------------------------------+------------+
|– strokovnost in reference nosilcev programa      |5 točk      |
+--------------------------------------------------+------------+
|– jasno opredeljeni viri financiranja             |5 točk      |
+--------------------------------------------------+------------+
|– jasno opredeljeni stroški                       |5 točk      |
+--------------------------------------------------+------------+
|– število uporabnikov programa iz Občine Škofja   |1 točka na  |
|Loka                                              |uporabnika  |
|                                                  |(največ 25  |
|                                                  |točk)       |
+--------------------------------------------------+------------+
16. člen
Vrednost delovanja prijavitelja in njegovih posameznih programov je izražena v točkah.
Po I. točki 15. člena se vrednoti dejavnost posameznega prijavitelja, za kar lahko doseže največ 50 točk.
Dodatno se po II. točki 15. člena po navedenih kriterijih vrednotijo posamezni programi prijavitelja, vendar skupno ne več kot trije. Posamezni program je lahko ocenjen z največ 50 točkami. Posamezni prijavitelj lahko prijavi največ tri programe organizacije, kar pomeni, da lahko doseže največ 150 točk.
Skupno število točk posameznega prijavitelja je seštevek točk iz prve in druge točke, kar pomeni, da je najvišje možno število doseženih točk posameznega prijavitelja 200 točk.
(Primer: prijavitelju je po kriterijih in merilih za vrednotenje dejavnosti organizacije dodeljenih 35 točk. Prijavitelj hkrati prijavi 3 programe, za katere mu je po kriterijih in merilih za vrednotenje programov dodeljenih 50, 32 in 46 točk. Skupno število dodeljenih točk je torej 163 točk.)
17. člen
Vrednost točke se določi za vsako proračunsko leto posebej ter za vsako skupino posebej, glede na razpoložljiva sredstva in skupno število doseženih točk v posamezni skupini. Vrednost ene točke se izračuna po formuli: razpisani znesek za posamezno skupino deljeno s skupnim številom doseženih točk v posamezni skupini. Rezultat je višina ene točke v EUR za posamezno skupino.
18. člen
Spremembe in dopolnitve tega pravilnika se uveljavljajo po enakem postopku, kot velja za njegov sprejem.
19. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 093-1/2012
Škofja Loka, dne 12. januarja 2012
Župan
Občine Škofja Loka
mag. Miha Ješe l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti