Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/2012 z dne 3. 2. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/2012 z dne 3. 2. 2012

Kazalo

308. Odlok o vzdrževanju objekta na Trgu osvoboditve 2 v Sežani, stran 687.

Na podlagi 6. člena Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 102/04 – UPB1, 14/05 – popr., 92/05 – ZJC-B, 93/05 – ZVMS, 111/05 Odl. US, 120/06 Odl. US, 126/07, 57/09 Skl. US, 108/09, 61/10 – ZRud-1 (62/10 popr.), 20/11 Odl. US), 6. člena Odloka o merilih in postopku za določitev nevzdrževanih objektov in za izvedbo vzdrževalnih del na objektih v Občini Sežana (Uradni list RS, št. 62/10) in 16. člena Statuta Občine Sežana (Uradni list RS, št. 117/07) je Občinski svet Občine Sežana na seji dne 26. 1. 2012 sprejel
O D L O K
o vzdrževanju objekta na Trgu osvoboditve 2 v Sežani
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
(predmet odloka)
(1) Ta odlok določa objekt oziroma območje, na katerem stoji nevzdrževan objekt, z navedbo parcelne številke oziroma parcelnih številk in katastrske občine, na kateri stoji objekt, nabor oziroma vrsto vzdrževalnih del, s katerimi naj se odpravi pomanjkljivosti nevzdrževanega objekta, določitev predvidenih stroškov vzdrževalnih del, postopke izdaje odločbe in postopek izvedbe vzdrževalnih del.
(2) Sestavni del tega odloka je Elaborat za določitev nevzdrževanih objektov in vzdrževalnih del, št. Načrta E 114/2011, Sežana, november 2011, ki ga je izdelal Atelje Kontura d.o.o., projektiranje in inženiring, Kosovelova 4b, 6210 Sežana.
2. člen
(uporaba določb drugih predpisov)
Za vprašanja, ki niso urejena s tem odlokom, se uporabljajo Odlok o merilih in postopku za določitev nevzdrževanih objektov in za izvedbo vzdrževalnih del na objektih v Občini Sežana (Uradni list RS, št. 62/10), predpisi s področja urejanja prostora, graditve objektov ter drugi predpisi.
II. DOLOČITEV NEVZDRŽEVANEGA OBJEKTA IN VZDRŽEVALNIH DEL
3. člen
(objekt oziroma območje na katerem stoji nevzdrževani objekt)
(1) Nevzdrževani objekt je zgrajen ob cerkvi Sv. Martina v Sežani na parcelni številki 6203/3 k.o. 2455 – Sežana (Trg osvoboditve 2). Lokacija se nahaja znotraj območja naselbinske dediščine (evidenčna številka enote 15112 – Sežana – jedro naselja). Objekt je del niza nekdanjega Mohorčičevega kompleksa. S severovzhodno fasado je objekt obrnjen proti glavni vpadnici iz smeri Ljubljane, od glavne ulice (Partizanske ceste) pa je odmaknjen le dobrih 10 metrov.
(2) Objekt je popolnoma opuščen, brez stanovalcev ali uporabnikov. Nevzdrževani objekt je del kompleksa Mohorčič in ga od bivše gostilne Mohorčič ločuje le nadkriti prehod. Tlorisne dimenzije nevzdrževanega objekta so približno 23,40 m x 7,00 m. Višina napušča je 7,10 m. Objekt nima pripadajočega (funkcionalnega) zemljišča. Površina parcele je enaka površini stavbe na stiku z zemljiščem (150 m2). Nosilne stene so bile zidane iz grobo obdelanega kamna. Strešna konstrukcija je lesena. Dvokapna streha je pokrita s korci na opečnih planetah.
4. člen
(nabor vzdrževalnih del)
Na objektu iz prejšnjega člena se opravi naslednja vzdrževalna dela:
a) streha:
– zamenjati bo potrebno poškodovane strešnike,
– predvidena so tudi lokalna popravila strehe z zamenjavo opečnih planet in korcev,
– z malto ali poliuretansko peno je potrebno učvrstiti prve tri vrste korcev na kapu,
– z malto ali poliuretansko peno je potrebno učvrstiti slemenske korce,
– poškodovani dimnik na severni strani objekta je potrebno odstraniti in odprtino pokriti s korci,
– očistiti je potrebno vse žlebove in jih dodatno pritrditi,
– preluknjane dele žlebov je potrebno nadomestiti z novimi,
– podaljšati je potrebno manjkajočo odtočno cev ob pokritem prehodu.
b) fasade:
– lokalno se odstranijo poškodovani ali odstopajoči deli ometov in izvedejo novi,
– stare zakrpe ometov se zgladijo,
– fasade se operejo z vodnim curkom in odpadli ometi se nadomestijo z novimi zakrpami,
– obnovi se strešni venec (močno poškodovani deli se odstranijo in izvedejo novi venci iz ometa),
– obe fasadi in stena v prehodu se slikajo s fasadno barvo skladno z barvno študijo ZVKD, strešni venec in vmesi venec se slikata v beli barvi,
– z dvoriščne fasade se odstrani jekleni konzolni nadstrešek,
– ventilacijske odprtine (3 kom) na fasadi se pozidajo in na zunanji strani omečejo.
c) stavbno pohištvo:
– polkna se obnovijo (prebrusijo in pobarvajo) ter fiksno zaprejo (vijačijo iz notranje strani objekta),
– okna brez polken se brusijo in pleskajo, manjkajoča stekla se nadomestijo z novimi,
– uničena okna se nadomestijo z novimi, ki morajo imeti enako členitev kot obstoječa,
– z izložbenih oken (3 kom) v pritličju je potrebno odstraniti notranje žaluzije,
– stekla izložbenih oken (3 kom) in vrat v pritličju (3 kom) bodo očiščena, na notranji strani stekel mora biti nalepljena samolepilna rastrska folija, ki onemogoča vpogled v notranjost.
5. člen
(predvideni stroški vzdrževalnih del)
Skupna predvidena vrednost vzdrževalnih del iz 3. člena odloka z davkom na dodano vrednost znaša 20.160,00 EUR.
III. IZVEDBA VZDRŽEVALNIH DEL
6. člen
(izdaja odločbe)
(1) Na podlagi določb tega odloka in v skladu s predpisi o splošnem upravnem postopku pristojni občinski organ po uradni dolžnosti izda odločbo, s katero lastnika objekta zaveže, da v določenem roku izvede vzdrževalna dela opredeljena v tem odloku oziroma v elaboratu.
(2) Rok za izdajo odločbe iz prejšnjega odstavka je 60 dni po uveljavitvi tega odloka.
7. člen
(prisilna izvedba vzdrževalnih del)
(1) Če lastnik nevzdrževanega objekta v roku, določenem z odločbo iz prejšnjega člena, ne izvede predpisanih vzdrževalnih del, se opravi izvršba za nedenarno obveznost po drugih osebah v skladu s predpisi o splošnem upravnem postopku.
(2) Če občina za izvršbo iz prejšnjega odstavka tega člena sama založi sredstva za izvedbo vzdrževalnih del, pridobi na objektu, na katerem so se izvedla vzdrževalna dela, zakonito hipoteko v višini stroškov izvedbe vzdrževalnih del. Na podlagi izdane odločbe lahko občina zahteva vpis zaznambe vrstnega reda za vpis zakonite hipoteke v zemljiško knjigo.
(3) Kolikor občina v skladu s prejšnjim odstavkom založi sredstva za izvedbo vzdrževalnih del, lastniku najprej izstavi račun v višini stroškov izvedbe vzdrževalnih del. Izstavljeni račun občine je izvršilni naslov.
(4) Če se pri izvedbi del, odrejenih z odločbo občine na podlagi neodvisnih strokovnih ocen ugotovi, da ugotovljenih pomanjkljivosti na objektu ni možno odpraviti samo z vzdrževalnimi deli, lahko občina izda novo odločbo, v kateri odredi rekonstrukcijo objekta, če pa se ugotovi, da je objekt v takšnem stanju, da pomanjkljivosti ni mogoče odpraviti niti z rekonstrukcijo, lahko občina odredi odstranitev objekta.
(5) Občina lahko lastniku izda odločbo na podlagi neodvisne strokovne ocene, s katero odredi rekonstrukcijo ali odstranitev objekta, tudi, ne da bi predhodno izdala odločbo za izvedbo vzdrževalnih del, v primeru:
– če glede na stanje objekta obstaja utemeljen dvom, da vzdrževalna dela ne bodo zadostovala za odpravo pomanjkljivosti,
– če je rekonstrukcija ali rušitev pogoj za izvedbo potrebnih vzdrževalnih del na objektu ali delu objekta.
(6) Če lastnik objekta, ki ga je treba rekonstruirati ali odstraniti, v roku, določenem v odločbi, ne zaprosi za izdajo gradbenega dovoljenja in objekta ne rekonstruira oziroma odstrani, se opravi izvršba za nedenarno obveznost s prisilitvijo.
IV. KONČNA DOLOČBA
8. člen
(začetek veljavnosti)
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-1/2012-11
Sežana, dne 26. januarja 2012
Župan
Občine Sežana
Davorin Terčon l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti