Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/2012 z dne 3. 2. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/2012 z dne 3. 2. 2012

Kazalo

292. Pravilnik o sofinanciranju programov in projektov na področju kulture v Občini Kamnik, stran 661.

Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 27/08 – Odl. US, 67/08 in 79/09), 1. in 4. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa na področju kulture (Uradni list RS, št. 77/07 – UPB1 in 56/08), 2. in 7. člena Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – UPB4) in 14. člena Statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 101/08 in 45/10) je Občinski svet Občine Kamnik na 12. redni seji dne 25. 1. 2012 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju programov in projektov na področju kulture v Občini Kamnik
1. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Predmet Pravilnika o sofinanciranju programov in projektov na področju kulture v Občini Kamnik (v nadaljevanju: pravilnik) je sofinanciranje javnih kulturnih programov in kulturnih projektov (v nadaljevanju: programov oziroma projektov).
2. člen
Posamezni izrazi imajo naslednji pomen:
– javni kulturni program je kulturna dejavnost prijaviteljev, ki niso zavodi, pa jo Občina Kamnik sofinancira na primerljiv način kot javne zavode v skladu s 56., 57. in 58. členom ZUJIK;
– kulturni projekt je posamična aktivnost kulturnih prijaviteljev (izdaja knjige, gledališka predstava, likovna razstava, foto razstava, koncert …), ki jo sofinancira Občina Kamnik;
– javni razpis je postopek, ki se uporabi takrat, ko je mogoče v naprej določiti le kriterije za ocenjevanje in vrednotenje predlogov programov oziroma projektov, sofinancirajo pa se tisti programi oziroma projekti, ki so v postopku izbire ocenjeni oziroma ovrednoteni višje in so v javnem interesu v skladu s prioritetami lokalnega programa za kulturo.
3. člen
Programi oziroma projekti se sofinancirajo na podlagi izvedenega postopka javnega razpisa. Pristojni organ občinske uprave zbira predloge za sofinanciranje programov oziroma projektov, ter skrbi za organizacijo in izvedbo razpisa. Javni razpis se objavi na spletni strani Občine Kamnik na podlagi sklepa, ki ga izda župan Občine Kamnik, praviloma za vsako proračunsko leto posebej.
4. člen
Za sofinanciranje lahko kandidirajo naslednji prijavitelji:
a) na področju programov:
– društva,
– združenje društev v lastnem imenu in v imenu tistih društev, ki ga za to pooblastijo,
– posamezniki, samostojni kulturni ustvarjalci, ki delujejo na področju ustvarjanja, posredovanja in varovanja kulturnih dobrin, ter so njihovi programi v javnem interesu Občine Kamnik v skladu s prioritetami, določenimi v lokalnem programu za kulturo, ki je strateški dokument razvojnega načrtovanja kulturne politike v Občini Kamnik.
b) na področju projektov:
– društva,
– združenje društev v lastnem imenu in v imenu tistih društev, ki ga za to pooblastijo,
– posamezniki, samostojni kulturni ustvarjalci, ki delujejo na področju ustvarjanja, posredovanja in varovanja kulturnih dobrin, ter so njihovi projekti v javnem interesu Občine Kamnik v skladu s prioritetami, določenimi v lokalnem programu za kulturo, ki je strateški dokument razvojnega načrtovanja kulturne politike v Občini Kamnik,
– javni zavodi, ki delujejo pod okriljem ZUJIK-a, Zakona o knjižničarstvu ter Zakona o skladu RS za ljubiteljske kulturne dejavnosti in sicer za posebne projekte, ki niso njihovo redno delovanje, so pa projekti s katerimi se uresničuje kulturni razvoj lokalne skupnosti in širše.
Kandidati morajo predložiti program oziroma projekt, ki ustreza pogojem in merilom iz razpisa za tekoče proračunsko leto oziroma prioritetam lokalnega in nacionalnega programa za kulturo.
2. VSEBINSKE DOLOČBE
5. člen
Občina Kamnik financira ali sofinancira naslednje kulturne dejavnosti:
– glasbeno dejavnost,
– plesno in folklorno dejavnost,
– gledališko in lutkovno dejavnost,
– likovno dejavnost,
– literarno dejavnost in založništvo,
– filmsko, video produkcijo ter fotografijo,
– izobraževalno in raziskovalno dejavnost s področja kulture,
– dejavnost širjenja kulture med občane,
– nove medije,
– ter druge vsebine s področja kulture.
Občina Kamnik lahko financira ali sofinancira kulturne programe oziroma projekte na različnih nivojih, kot so:
– občinski nivo,
– medobčinski nivo,
– regijski nivo,
– državni nivo,
– nivo mednarodnega sodelovanja.
6. člen
Objava razpisa mora vsebovati:
– navedbo naročnika (naziv, sedež),
– predmet javnega razpisa,
– navedbo prijaviteljev, ki se lahko prijavijo na razpis,
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati prijavitelji,
– okvirno vrednost razpoložljivih sredstev, namenjenih za predmet javnega razpisa,
– merila, po katerem se bo posamezen program oziroma projekt točkoval,
– obdobje, v katerem morajo biti porabljena dodeljena sredstva,
– razpisni rok,
– način pošiljanja in vsebino vlog,
– navedbo javnih uslužbencev, pristojnih za posredovanje informacij v zvezi z razpisom,
– informacijo o razpisni dokumentaciji.
3. MERILA IN KRITERIJI ZA SOFINANCIRANJE PROGRAMOV IN PROJEKTOV NA PODROČJU KULTURE V OBČINI KAMNIK
7. člen
Občina Kamnik bo prijavitelja programov oziroma projektov na področju kulture sofinancirala na podlagi naslednjih meril in kriterijev:
– kontinuitete delovanja prijavitelja,
– vsebine in kakovosti programa oziroma projekta,
– poslovanja.
1. KONTINUIRANO DELOVANJE se izkazuje z večletno prisotnostjo kulturnega subjekta v kamniški občini (dokazilo: leta delovanja)
2. VSEBINA IN KAKOVOST PROGRAMA oziroma PROJEKTA:
– Kulturni program oziroma projekt je v širšem občinskem in v javnem interesu – do 10 točk
– Program oziroma projekt obeta pomemben prispevek k obogatitvi kulturnega življenja kraja in občine – do 10 točk
– Prijavitelj v prijavi kulturnega programa oziroma projekta obeta izredno umetniško kakovost – do 5 točk
– Prijavitelj v prijavi obeta izvirnost in inovativnost programa oziroma projekta – do 5 točk
– Program oziroma projekt obeta promocijski in razvojni učinek za kraj oziroma občino – do 10 točk
– Program oziroma projekt je usmerjen k določenim ciljnim publikam, ki so manj oziroma sploh niso zajete v kulturni produkciji občine (mladi, starejši občani, invalidi …) – do 5 točk
– Predložen je podroben opis pripravljenega programa oziroma projekta in načrt za njegovo izvedbo (dokazila: reference za uspešno izvedbo dosedanjih in predlaganega programa oziroma projekta) – do 5 točk
3. POSLOVANJE bo ovrednoteno na osnovi:
– Jasnega realnega finančnega načrta izvedbe predlaganega programa oziroma projekta iz katerega je razviden delež lastnih prihodkov v skupni finančni konstrukciji – do 10 točk.
8. člen
Občina Kamnik lahko zagotavlja v okviru vsakoletnega proračuna tudi sredstva za kritje neprogramskih stroškov, ki omogočajo osnovne pogoje delovanja prijaviteljev programov in projektov v Občini Kamnik.
9. člen
Vrednost sofinanciranja kulturnih programov oziroma projektov je odvisna od razpoložljivih sredstev v občinskem proračunu za področje kulturne dejavnosti.
Programi oziroma projekti se vrednotijo z določitvijo točk po posameznih merilih in kriterijih, navedenih v 7. členu tega pravilnika. Vrednost točke se dobi s seštevkom točk vseh ocenjenih programov oziroma projektov. Tako dobljena vrednost točke se pomnoži s skupnim številom zbranih točk za program oziroma posamezen projekt. Na ta način dobimo višino sredstev sofinanciranja posameznega programa oziroma projekta.
10. člen
Vrednotenje programov oziroma projektov na podlagi kriterijev iz 7. člena tega pravilnika in ob upoštevanju specifičnosti posameznih programov oziroma projektov opravi pet članska komisija, ki jo imenuje župan. Komisija na podlagi javnega razpisa obravnava le tiste vloge, ki v roku prispejo na že pripravljeni razpisni dokumentaciji.
O višini zneska sofinanciranja programov oziroma projektov se izda sklep. Na sklep je dovoljena pritožba v roku petnajst dni od prejema sklepa. O pritožbi odloči župan. Njegova odločitev je dokončna. Z izbranim prijaviteljem se sklene pogodba o sofinanciranju. Pogodba vsebuje:
– naziv, naslov prijavitelja, matična in davčna številka,
– vsebino in obseg prijavljenega programa oziroma projekta,
– višino sredstev in način financiranja,
– poročilo o izvedenem programu oziroma projektu,
– nadzor nad porabo sredstev,
– druge medsebojne pravice in obveznosti.
11. člen
Občinska uprava ali po njej pooblaščeni organ lahko kadarkoli preveri namensko porabo sredstev. Prijavitelji programov oziroma projektov, ki so sofinancirani, so dolžni izvajati dogovorjene naloge v skladu s tem pravilnikom in le za namene, opredeljene v izdanih sklepih in pogodbah. O že izvedenih programih oziroma projektih mora prijavitelj posredovati poročilo o porabi sredstev. V primeru nenamenske porabe se prijavitelj zaveže že pridobljena sredstva vrniti skupaj z zakonitimi obrestmi od dneva izplačila v 8 dneh od poziva naročnika.
4. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
12. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sofinanciranju programov in projektov na področju kulture v Občini Kamnik (Uradni list RS, št. 10/10).
13. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 610-0001/2012
Kamnik, dne 26. januarja 2012
Župan
Občine Kamnik
Marjan Šarec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti