Uradni list

Številka 94
Uradni list RS, št. 94/2011 z dne 25. 11. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 94/2011 z dne 25. 11. 2011

Kazalo

4085. Pravilnik o dodeljevanju proračunskih sredstev za pospeševanje razvoja podjetništva v Občini Zreče, stran 12418.

Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi, (ZLS-UPB2; Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09 in 51/10) ter 16. člena Statuta Občine Zreče (UPB1; Uradni list RS, št. 95/08 – uradno prečiščeno besedilo, 55/09 in 57/10) in določb Zakona o spremljanju državnih pomoči (ZSDrP; Uradni list RS, št. 37/04) je Občinski svet Občine Zreče na 9. redni seji dne 16. 11. 2011 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju proračunskih sredstev za pospeševanje razvoja podjetništva v Občini Zreče
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določijo namen, upravičenci, instrumenti, pogoji in postopki za dodeljevanje sredstev za pospeševanje razvoja podjetništva na območju Občine Zreče.
Finančne spodbude se dodeljujejo v skladu z Uredbo komisije (ES) št. 1998/2006 z dne 15. decembra 2006 o uporabi členov 87 in 88 Pogodbe ES pri pomoči »de minimis« za naložbe v dopolnilne in nekmetijske dejavnosti na kmetijah (Uradni list L 379, 28. 12. 2006, str. 5–10), (v nadaljevanju: de minimis).
2. člen
Namen tega pravilnika je ustvarjanje novih delovnih mest ter spodbujanje projektov inovacij v občini.
Sredstva za pospeševanje razvoja podjetništva se zagotavljajo iz sredstev občinskega proračuna za tekoče leto. Njihovo višino določi občinski svet z odlokom o proračunu občine za tekoče leto. Podrobno razdelitev sredstev določi Komisija za gospodarstvo po sprejemu proračuna za tekoče leto.
3. člen
Sredstva za pospeševanje razvoja podjetništva po tem pravilniku se lahko dodelijo, če predstavljajo spodbudo za izvedbo namena iz 2. člena pravilnika oziroma so zanj nujno potrebna.
Skupna vrednost pomoči, dodeljena istemu podjetju na podlagi pravila »de minimis« ne sme presegati 200.000,00 EUR, v obdobju zadnjih treh proračunskih let, ne glede na obliko ali namen pomoči (v primeru podjetij, ki delujejo v cestnoprometnem sektorju, znaša zgornja dovoljena meja pomoči 100.000,00 EUR).
Če je prejemnik za iste upravičene stroške prejel ali namerava prejeti tudi drugo državno pomoč, skupni znesek prejete pomoči ne sme preseči dovoljenih intenzivnosti državnih pomoči.
4. člen
Upravičenci do sredstev po tem pravilniku so gospodarski subjekti, ki imajo sedež v Občini Zreče. Za gospodarske subjekte se po tem pravilniku štejejo mikro in majhne družbe ter samostojni podjetniki posamezniki.
Prejemnik sredstev je lahko tudi fizična oseba, ki ima stalno prebivališče v Občini Zreče, kadar gre za sofinanciranje stroškov samozaposlitve, pridobitve patenta, zaščite blagovne znamke, izdelave prototipa in pridobitve patenta za krajše obdobje.
5. člen
Do sredstev po tem pravilniku niso upravičene družbe, ki:
– so v postopku prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije,
– so v finančnih težavah in prejemajo državno pomoč za reševanje in prestrukturiranje,
– so iz sektorja ribištva in ribogojstva (Uredba Sveta ES 104/2000), premogovništva (Uredba ES 1407/2002), primarne proizvodnje kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi o ustanovitvi Evropske skupnosti ter družbe, ki delujejo na področju predelave in trženja kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi v naslednjih primerih:
– če je znesek pomoči določen na podlagi cene ali količine zadevnih proizvodov, ki so kupljeni od primarnih proizvajalcev ali jih zadevna podjetja dajo na trg,
– če je pomoč pogojena s tem, da se delno ali v celoti prenese na primarne proizvajalce,
– ki delujejo v cestnoprometnem sektorju za nabavo vozil za cestni prevoz tovora.
II. UKREPI ZA SPODBUJANJE PODJETNIŠTVA
1. Splošno
6. člen
Predmet sofinanciranja na podlagi tega pravilnika so projekti oziroma aktivnosti podjetij v okviru naslednjih ukrepov:
1. spodbujanje odpiranja novih delovnih mest,
2. spodbujanje projektov inovacij.
2. Spodbujanje odpiranja novih delovnih mest
7. člen
Sredstva za pospeševanje odpiranja novih delovnih mest se namenijo kot nepovratna finančna pomoč (subvencija) za kritje dela stroškov plače zaposlitve in predstavljajo upravičene stroške za:
– samozaposlitev osebe, ki je bila na Republiškem zavodu za zaposlovanje (v nadaljevanju: RZZ) prijavljena kot brezposelna oseba,
– zaposlitev osebe za nedoločen čas, ki je bila na RZZ prijavljena kot brezposelna oseba, če ima taka zaposlitev za posledico neto povečanje delovnih mest.
8. člen
Upravičenec lahko pridobi sredstva za vsako novo odprto delovno mesto, ki ima za posledico neto povečanje števila zaposlenih v primerjavi s povprečnim številom zaposlenih v preteklih 12 mesecih.
Skupna višina dodeljenih sredstev za zaposlovanje posameznemu upravičencu ne sme preseči 50 % upravičenih stroškov ne glede na to, iz katerih virov so sredstva dodeljena. Upravičeni stroški zaposlovanja so stroški bruto plač za obdobje dveh let.
9. člen
Pogoji, ki jih mora upravičenec izpolnjevati za pridobitev sredstev, so:
– novo zaposlena oseba mora biti državljan Republike Slovenije,
– da je zaposlitev osebe sklenjena v tekočem koledarskem letu,
– da ima prejemnik sredstev sedež dejavnosti na območju Občine Zreče,
– da pomoč predstavlja spodbudo za neto povečanje delovnih mest,
– prejemnik pomoči mora prispevati najmanj 25 % sredstev iz lastnih virov,
– zaposlitev je potrebno ohraniti za vsaj dve leti po prejeti pomoči.
10. člen
Če se delovno razmerje, sofinancirano na podlagi tega pravilnika, prekine prej kot v dveh letih od dneva izdaje sklepa, mora prejemnik subvencije zaposliti drugo osebo pod enakimi pogoji ali vrniti sredstva občine v roku 30 dni po prekinitvi delovnega razmerja. Morebitni krivdni razlog na strani zaposlenega, za katerega so bila pridobljena finančna sredstva po tem pravilniku, pri prekinitvi delovnega razmerja ne vpliva na obveznost delodajalca, da zaposli drugo brezposelno osebo oziroma, da vrne sredstva občine. V primeru zamude pri vračilu je prejemnik subvencije dolžan plačati zakonite zamudne obresti. V primeru, da gre gospodarski subjekt v stečaj, se terjatev prijavi v stečajno maso.
3. Spodbujanje projektov inovacij
11. člen
Namen ukrepa je spodbujanje inovativnosti, zato se sredstva namenjajo za sofinanciranje pridobitve patenta, zaščito blagovne znamke ali pridobitve patenta za krajšo dobo, izdelavo prototipa ter raziskovalne projekte, ki so namenjeni razvoju novih produktov, storitev in postopkov za gospodarsko dejavnost.
12. člen
Upravičenci do sredstev so:
– samostojni podjetniki, mikro in mala podjetja, ki imajo sedež na območju Občine Zreče in razpolagajo z vsaj deloma ustvarjeno novo tehnično rešitvijo oziroma želijo opraviti začetni razvoj, ki obsega pripravo raziskovalnih projektov, potrebnih da se preverijo tehnične in druge lastnosti novih tehničnih rešitev predloga inovativnih rešitev; prijavitelj za delo na prijavljenem projektu lahko zaposli izumitelja novosti ali raziskovalce, ki izpolnjujejo pogoje določene s predpisi o raziskovalni dejavnosti;
– za sofinanciranje upravičenih stroškov za pridobitev patenta, patenta za krajšo dobo, zaščito blagovne znamke in izdelavo prototipa se lahko prijavijo tudi fizične osebe s stalnim bivališčem na območju Občine Zreče.
13. člen
Upravičeni stroški so:
– stroški za pridobitev patenta,
– stroški za pridobitev patenta za krajšo dobo,
– stroški za zaščito blagovne znamke,
– materialni stroški za izdelavo prototipa,
– stroški dela osebja, ki se ukvarja izključno z raziskovalnimi aktivnostmi na prijavljenem projektu; kot upravičeni stroški se štejejo tisti stroški dela, ki bodo izkazani z izplačilom in razvidni iz posebne pogodbe delu ali pogodbe o zaposlitvi oziroma z aneksom k pogodbi o delu ali k pogodbi o zaposlitvi,
– stroški zunanjih izvajalcev, ki morajo biti v skladu z običajnimi tržnimi cenami in z običajnim poslovanjem prijavitelja,
– stroški instrumentov in druge specializirane opreme, ki se izključno uporabljajo pri izvedbi prijavljenega projekta.
Davek na dodano vrednost se ne šteje med upravičene stroške.
14. člen
Skupna višina sredstev lahko znaša največ 50 % vrednosti upravičenih stroškov prijavljenega projekta.
Instrument dodeljevanja sredstev so subvencije.
15. člen
Do sredstev, tako za odpiranje novih delovnih mest kakor tudi za spodbujanje projektov inovacij, niso upravičeni samostojni podjetniki in gospodarske družbe, ki imajo na dan prijave na javni razpis neporavnane zapadle obveznosti do razpisovalca Občine Zreče.
16. člen
Sredstva se ne dodelijo za pospeševanje izvoza oziroma z izvozom povezane dejavnosti v tretje države ali države členice, kot je pomoč, neposredno povezana z izvoženimi količinami, z ustanovitvijo in delovanjem distribucijske mreža ali drugimi tekočimi izdatki, povezanimi z izvozno dejavnostjo.
Dodelitev sredstev ne bo pogojena s prednostjo rabe domačega blaga pred rabo uvoženega.
III. POSTOPEK DODELJEVANJA FINANČNIH SPODBUD
17. člen
Sredstva za sofinanciranje odpiranja novih delovnih mest in projektov inovacij se dodeljujejo na podlagi javnega razpisa, ki se objavi na krajevno običajen način.
Javni razpis se lahko objavi za vse ali posamezne ukrepe, določene v tem pravilniku.
Javni razpis o dodeljevanju sredstev za pospeševanje razvoja podjetništva mora najmanj vsebovati:
– opredelitev ukrepov, ki so predmet javnega razpisa,
– višina sredstev, ki so na razpolago za predmet javnega razpisa,
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati vlagatelji,
– pogoje, pod katerimi se dodeljujejo sredstva,
– navedbo dokumentacije, ki jo mora vlagatelj priložiti,
– rok za oddajo vlog,
– rok, v katerem bo podan sklep o odobritvi sredstev.
Z javnim razpisom se lahko določijo tudi drugi obvezni sestavni deli razpisne dokumentacije.
18. člen
Vlagatelj mora k vlogi za prijavo na razpis za dodelitev sredstev za odpiranje novih delovnih mest predložiti naslednja dokazila oziroma z vložitvijo vloge pooblastiti občinski organ za pridobitev podatkov iz uradnih evidenc:
– izpis zavarovanih oseb za preteklo in tekoče leto (razen za samozaposlovanje),
– dokazilo o zaposlitvi (fotokopija obrazca M1), za osebo, ki je zasedla novoustanovljeno delovno mesto,
– fotokopija pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas za osebo, ki je zasedla novoustanovljeno delovno mesto,
– potrdilo o stalnem prebivališču za osebo, ki je zasedla novoustanovljeno delovno mesto (za primer samozaposlitve),
– odločbo o izpolnjevanju predpisanih pogojev za opravljanje pridobitne dejavnosti in priglasitveni list (za s.p.) oziroma odločbo o izpolnjevanju pogojev za opravljanje registrirane dejavnosti (za gospodarske družbe),
– potrdilo o plačanih davkih,
– potrdilo o poravnanih zapadlih plačilnih obveznostih do Občine Zreče,
– izjavo o že prejetih de minimis pomočeh, vključno z navedbo pri katerih dajalcih in v kakšnem znesku je v relevantnem obdobju še kandidiral za de minimis pomoči,
– izjavo, da za iste upravičene stroške ni prejel sredstev iz državnega proračuna oziroma drugih virov. V primeru, da so bila sredstva prejeta (ali zaprošena), je potrebno navesti v kakšni višini in pri katerem dajalcu.
19. člen
Vlagatelj mora k vlogi za prijavo na razpis za dodelitev sredstev za projekte inovacij predložiti naslednja dokazila oziroma z vložitvijo vloge pooblastiti občinski organ za pridobitev podatkov iz uradnih evidenc:
– dokazilo o stalnem prebivališču osebe, ki je izumitelj inovacije (za fizične osebe) oziroma dokazilo o sedežu gospodarskega subjekta, ki je kot sedež gospodarskega subjekta vpisan v register,
– odločbo o registraciji patenta, patenta za krajšo dobo, zaščito blagovne znamke in izdelave prototipa,
– potrdilo o plačanih davkih,
– potrdilo o poravnanih zapadlih plačilnih obveznostih do Občine Zreče,
– dokazila o stroških v zvezi z razvojem in registracijo patenta, patenta za krajšo dobo, zaščito blagovne znamke in izdelavo prototipa,
– izjavo o že prejetih de minimis pomočeh, vključno z navedbo pri katerih dajalcih in v kakšnem znesku je v relevantnem obdobju še kandidiral za de minimis pomoči,
– izjavo, da za iste upravičene stroške ni prejel sredstev iz državnega proračuna oziroma drugih virov. V primeru, da so bila sredstva prejeta (ali zaprošena), je potrebno navesti v kakšni višini in pri katerem dajalcu.
20. člen
Vloga na javni razpis mora biti dostavljena na Občino Zreče do roka, ki je določen v objavi javnega razpisa. Vloga mora biti označena na način določen z javnim razpisom.
Občina Zreče lahko določi dva ali več rokov za oddajo prijave na razpis.
Razpis za dodeljevanje sredstev za pospeševanje odpiranja novih delovnih mest in spodbujanje projektov inovacij je odprt do porabe sredstev občinskega proračuna namenjenih za spodbujanje posameznega ukrepa.
21. člen
Odpiranje prejetih vlog za dodelitev sredstev vodi Komisija za gospodarstvo (v nadaljevanju: komisija) in se izvede v roku, ki je predviden v javnem razpisu.
Prijavitelje, katerih vloge na razpis niso popolne, komisija v petih delovnih dnevih od dneva odpiranja vlog, pisno pozove, naj vloge dopolnijo. Rok za dopolnitev vloge ne sme biti daljši od osmih delovnih dni. Nepopolne vloge, ki jih prijavitelji v postavljenem roku ne dopolnijo, komisija zavrže s sklepom.
Zoper sklep o zavrženju vloge je možna, v petnajstih dneh od dneva vročitve sklepa, pritožba na župana Občine Zreče.
22. člen
Komisija mora o svojem delu voditi zapisnik.
Komisija opravi strokovni pregled pravočasnih in popolnih vlog ter jih oceni na podlagi pogojev, ki so bili navedeni v razpisu.
Na podlagi rezultatov ocenjevanja vlog komisija pripravi predlog prejemnikov sredstev in razdelitve sredstev, ki ga podpiše predsednik komisije. Predlog komisija posreduje v potrditev županu Občine Zreče.
23. člen
Na podlagi sprejete odločitve župana izda občinska uprava prijaviteljem sklepe, v katerih mora biti navedeno, da je pomoč dodeljena po pravilu »de minimis«.
Zoper odločitev iz prejšnjega odstavka lahko vlagatelj vloži pritožbo pri županu Občine Zreče v roku 15 dni od vročitve sklepa. Odločitev župana je dokončna. Vložena pritožba ne zadrži podpisa pogodb z ostalimi izbranimi prejemniki sredstev.
24. člen
Za ureditev medsebojnih pravic in obveznosti se med Občino Zreče in prejemnikom sredstev sklene pogodba.
IV. NADZOR NAD PORABO SREDSTEV
25. člen
Namensko porabo proračunskih sredstev na podlagi tega pravilnika spremlja in preverja občinska strokovna služba, pristojna za področje gospodarstva, lahko pa tudi druga oseba, pooblaščena s strani župana, ter Komisija za gospodarstvo.
26. člen
V primeru, da se ugotovi, da sredstva niso bila porabljena za namen, za katerega so bila dodeljena ali so bila dodeljena na podlagi neresničnih podatkov ali je prejemnik prekršil druga določila pogodbe, je občina na predlog pristojnega občinskega organa upravičena zahtevati vračilo dodeljenih sredstev s pripadajočimi zakonitimi zamudnimi obrestmi za obdobje od dneva nakazila dalje.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
27. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o dodeljevanju proračunskih sredstev za pospeševanje odpiranja novih delovnih mest v Občini Zreče (Uradni list RS, št. 51/09 in 40/11).
28. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0007/2011
Zreče, dne 17. novembra 2011
Župan
Občine Zreče
mag. Boris Podvršnik l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti