Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2011 z dne 14. 10. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2011 z dne 14. 10. 2011

Kazalo

3447. Pravilnik o nalaganju denarnih sredstev izven sistema enotnega zakladniškega računa države, stran 10416.

Na podlagi drugega in tretjega odstavka 68. člena Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o nalaganju denarnih sredstev izven sistema enotnega zakladniškega računa države
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ta pravilnik ureja obliko naložbe in način izbire banke upravljavca sredstev sistema enotnega zakladniškega računa države (v nadaljnjem besedilu: upravljavec sredstev sistema EZR države) pri nalaganju denarnih sredstev sistema enotnega zakladniškega računa države (v nadaljnjem besedilu: denarna sredstva) prek zakladniškega podračuna izven sistema enotnega zakladniškega računa države.
II. OBLIKA NALOŽBE
2. člen
Denarna sredstva se lahko nalagajo v obliki depozitov in začasnih odkupov kratkoročnih državnih vrednostnih papirjev.
III. DEPONIRANJE DENARNIH SREDSTEV
3. člen
Upravljavec sredstev sistema EZR države deponira denarna sredstva pri poslovnih bankah (v nadaljnjem besedilu: banke) in Banki Slovenije.
4. člen
(1) Upravljavec sredstev sistema EZR države deponira denarna sredstva pri bankah, s katerimi ima sklenjeno depozitno pogodbo v obliki nočnih depozitov, depozitov na odpoklic in vezanih depozitov.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek lahko upravljavec sredstev sistema EZR države deponira denarna sredstva pri bankah tudi preko posredovanja finančnega posrednika (v nadaljnjem besedilu: posrednik), ki ima sedež v državi članici Ekonomske in monetarne unije in s katerim ima sklenjen dogovor o sodelovanju.
(3) V pogodbi iz prvega odstavka tega člena se določijo pogoji, zavarovanje ter način sklepanja posameznih depozitnih pogodb, v dogovoru iz prejšnjega odstavka pa se določijo pogoji poslovanja preko posrednika.
5. člen
(1) Upravljavec sredstev sistema EZR države lahko sklene depozitno pogodbo za deponiranje denarnih sredstev v obliki nočnih depozitov le z bankami, ki so uradni vzdrževalci trga državnih vrednostnih papirjev Republike Slovenije.
(2) Obrestna mera se določi v depozitni pogodbi iz prejšnjega odstavka.
6. člen
(1) Upravljavec sredstev sistema EZR države deponira denarna sredstva v obliki depozitov na odpoklic in vezanih depozitov pri bankah, s katerimi ima sklenjeno depozitno pogodbo iz prvega odstavka 4. člena tega pravilnika, oziroma v obliki vezanih depozitov pri bankah, s katerimi sodeluje preko posrednika iz drugega odstavka 4. člena tega pravilnika.
(2) Obrestna mera za depozite na odpoklic in vezane depozite se določa na avkcijski način na podlagi ponudb, ki jih posredujejo poslovne banke.
(3) Ne glede na določila prejšnjega odstavka, lahko upravljavec sredstev sistema EZR države obrestno mero za depozite z ročnostjo nad 2 leti določi kot fiksno obrestno mero, banke pa izklicujejo zneske.
7. člen
Če banka ne poravna obveznosti iz naslova depozitov, lahko upravljavec sredstev sistema EZR države pobota svoje terjatve iz naslova danih depozitov s svojimi nasprotnimi obveznostmi do banke iz katerega koli naslova, ne glede na to ali so takšne obveznosti dospele v plačilo ali ne.
8. člen
V depozitni pogodbi iz prvega odstavka 4. člena tega pravilnika se upravljavec sredstev sistema EZR države in banka lahko dogovorita tudi za drugačen način zavarovanja depozitov.
9. člen
Oblika depozita in način plasiranja denarnih sredstev pri Banki Slovenije, se določi v pogodbi med Banko Slovenije in Ministrstvom za finance.
IV. ZAČASNI ODKUP KRATKOROČNIH VREDNOSTNIH PAPIRJEV
10. člen
Upravljavec sredstev sistema EZR države lahko z denarnimi sredstvi začasno odkupuje državne kratkoročne vrednostne papirje na podlagi Okvirne pogodbe za REPO posle s kratkoročnimi vrednostnimi papirji.
V. KONČNI DOLOČBI
11. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o nalaganju prostih denarnih sredstev izven sistema enotnega zakladniškega računa države (Uradni list RS, št. 38/09).
12. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-656/2011/7
Ljubljana, dne 7. oktobra 2011
EVA 2011-1611-0133
dr. Franc Križanič l.r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti