Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/2011 z dne 24. 6. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/2011 z dne 24. 6. 2011

Kazalo

2330. Sklep o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo projekta »Mestne večnamenske dvorane Portoval v Novem mestu«, stran 6655.

Na podlagi 11., 36. in 40. člena Zakona o javno-zasebnem partnerstvu (Uradni list RS, št. 127/06), 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07; ZLS-UPB2, 76/08, 79/09, 51/10), 3. člena Zakona o športu (Uradi list RS, št. 22/98) ter 7. in 16. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 96/08; UPB-2) je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na 7. redni seji dne 26. 5. 2011 sprejel
S K L E P
o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo projekta »Mestne večnamenske dvorane Portoval v Novem mestu«
1. člen
(vsebina akta)
Ta akt vsebuje odločitev o ugotovitvi javnega interesa za izvedbo projekta izgradnje večnamenske dvorane Portoval v eni izmed oblik javno-zasebnega partnerstva, določenih v Zakonu o javno-zasebnem partnerstvu.
Poleg tega ta akt vsebuje določbe, ki urejajo predmet, namen in obliko javno-zasebnega partnerstva, način financiranja izvedbe projekta, ključne obveznosti javnega in zasebnega partnerja, postopek izbire zasebnega partnerja, imenovanje, naloge in način dela strokovne komisije za izbiro zasebnega partnerja, vzpostavitev in prenehanje razmerja javno-zasebnega partnerstva in nadzor nad izvajanjem projekta ter druge določbe, pomembne za sklenitev in izvajanje javno-zasebnega partnerstva.
Javni partner v projektu je Mestna občina Novo mesto. Zasebni partner je pravna ali fizična oseba ali konzorcij pravnih in/ali fizičnih oseb, izbran(-a) na javnem razpisu za izbiro zasebnega partnerja.
2. člen
(predhodni postopek)
Občinski svet uvodoma ugotavlja, da je izvedel predhodni postopek, v katerem so bile skladno z 8. členom Zakona o javno-zasebnem partnerstvu ocenjene možnosti za izvedbo projekta izgradnje večnamenske dvorane Portoval s sklenitvijo javno-zasebnega partnerstva.
Predhodni postopek se je izvedel predvsem z izdelavo Dokumenta identifikacije investicijskega projekta, izdelavo Pred-investicijske zasnove in izdelavo Investicijskega programa z vključeno analizo stroškov in koristi.
3. člen
(ugotovitev obstoja javnega interesa)
Občinski svet skladno z nalogo pospeševanja razvoja športa in rekreacije, določeno v 21. členu Zakona o lokalni samoupravi in v 7. členu Statuta Mestne občine Novo mesto ter skladno z nalogo oziroma pristojnostjo uresničevanja javnega interesa v športu z načrtovanjem, gradnjo in vzdrževanjem lokalno pomembnih javnih športnih objektov, določeno v 3. členu Zakona o športu, ugotavlja obstoj javnega interesa za izgradnjo večnamenske dvorane Portoval.
Skladno z ugotovitvami dokumentacije, navedene v prejšnjem členu, in skladno z drugim odstavkom 8. člena Zakona o javno-zasebnem partnerstvu se izgradnja večnamenske dvorane Portoval v javnem interesu izvede v eni izmed oblik javno-zasebnega partnerstva.
4. člen
(predmet javno-zasebnega partnerstva)
Izvedba projekta obsega financiranje in izgradnjo večnamenske dvorane Portoval, spremljajoče parkirne hiše, pomožnih prostorov stadiona Portoval (tj. tribune stadiona z nadstreškom in prostorov pod tribuno) in ureditev zunanjih površin. Izvedba projekta obsega tudi upravljanje večnamenske dvorane Portoval in spremljajoče parkirne hiše. Javni partner lahko na javnem razpisu določi, da izvedba projekta obsega tudi upravljanje stadiona Portoval.
Projekt se izvede skladno z:
– razpisom oziroma razpisno dokumentacijo, ki jo bo pripravil javni partner,
– dogovori, doseženimi v morebitnem konkurenčnem dialogu,
– arhitekturnim načrtom za večnamensko dvorano Portoval, ki ga bo javni partner izbral na javnem natečaju,
– drugo projektno dokumentacijo javnega partnerja,
– pogoji, ki jih za gostitev evropskega prvenstva v košarki postavlja FIBA in Košarkaška zveza Slovenije – morebitnimi drugimi pogoji, katerih izpolnjevanje je potrebno za gostitev evropskega prvenstva v košarki.
Projekt se izvede v rokih, ki omogočajo izvedbo evropskega prvenstva v košarki. Uporabno dovoljenje za zgrajeno infrastrukturo pridobi zasebni partner najkasneje v drugem četrtletju 2013.
5. člen
(namen javno-zasebnega partnerstva)
Namen projekta, ki je predmet javno-zasebnega partnerstva, je zlasti:
– pridobitev večnamenske športne dvorane, ki bo ustrezala zahtevam FIBA za gostitev evropskega prvenstva v košarki;
– izboljšanje pogojev za kakovostni in vrhunski šport;
– izboljšanje možnosti za rekreacijo;
– zagotovitev infrastrukture za omogočanje zdravega načina življenja;
– razbremenitev obstoječih športnih površin in omogočitev športnega udejstvovanja čim večjemu številu občanov;
– zagotovitev infrastrukture za organizacijo večjih športnih, kulturnih, zabavnih in drugih prireditev;
– pridobitev športne infrastrukture, ki bo ustrezala tehničnim standardom za organizacijo dogodkov višjega ranga;
– celostna ureditev športno-rekreacijskega parka Portoval;
– izboljšanje splošnega življenjskega standarda občanov.
6. člen
(lokacija gradnje)
Gradnja se izvede na območju športno-rekreacijskega parka Portoval. Celotno ureditveno območje okvirno obsega naslednje parcelne številke: 1414/4, 1414/5, 1388/5, 1388/6, 1328/10-del, 1341/2-del, 6/5, 6/34, 6/11, 1386/10, 8/10-del, 1386/11-del, 1371/4, del, 1371/7-del, 1379/1, 1372/1-del, 1386/6, 1387 in 1386/8, vse k.o. Šmihel pri Novem mestu.
Dokončen obseg zemljišč bo znan po izbiri natečajne rešitve.
Javni partner si bo prizadeval za projekt pridobiti vsa potrebna zemljišča. Zemljišča parc. št. 6/5, 6/34, 8/10 in 6/11 še niso v lasti javnega partnerja in si jih bo prizadeval odkupiti.
Kolikor mu to ne uspe, zasebni partner sam pridobi in v projekt vloži vsa še potrebna zemljišča.
7. člen
(oblika javno-zasebnega partnerstva)
Javno-zasebno partnerstvo se izvede v obliki pogodbenega partnerstva.
Kolikor bo mogoče, se projekt v večini financira iz zasebnih sredstev. Vložki zasebnega partnerja se povrnejo z uporabo, upravljanjem, trženjem oziroma izkoriščanjem zgrajene infrastrukture s strani zasebnega partnerja, pri čemer nosi tveganje povrnitve sredstev zasebni partner.
Trajanje javno-zasebnega partnerstva določi javni partner v javnem razpisu ali se dogovori v morebitnem postopku konkurenčnega dialoga.
8. člen
(konkurenčni dialog)
Kolikor se izkaže za smiselno, javni partner v postopku izbire zasebnega partnerja izvede konkurenčni dialog, v katerem se opredelijo sredstva ter najprimernejše rešitve za zadovoljitev ciljev in potreb javnega partnerja.
9. člen
(postopek izbire zasebnega partnerja)
Postopek izbire zasebnega partnerja bo potekal po naslednjih fazah:
– imenovanje strokovne komisije za izbiro zasebnega partnerja za izvedbo predmeta javno-zasebnega partnerstva,
– priprava razpisne dokumentacije,
– objava javnega razpisa,
– vpogled v razpoložljivo razpisno in projektno dokumentacijo oziroma predaja dokumentacije zainteresiranim osebam,
– izvedba morebitnega konkurenčnega dialoga,
– izvedba odpiranja ponudb,
– pregled in vrednotenje ponudb,
– poročilo komisije o opravljenem pregledu in vrednotenju ponudb,
– izdaja odločitve o izbiri zasebnega partnerja,
– obvestitev kandidatov, ki so oddali popolne ponudbe, o izbiri zasebnega partnerja,
– sklenitev pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu.
10. člen
(obveznosti javnega in zasebnega partnerja)
Ključne obveznosti javnega partnerja so:
– v partnerstvo vložiti vso potrebno projektno dokumentacijo, obstoječo komunalno infrastrukturo, na katero se priključuje objekt oziroma komunalni prispevek;
– podeliti stavbno pravico zasebnemu partnerju na zemljiščih, predvidenih za gradnjo, ki so v njegovi lasti;
– omogočiti zasebnemu partnerju upravljanje z zgrajeno infrastrukturo za celotno obdobje javno-zasebnega partnerstva na način in pod pogoji, ki se dogovorijo v pogodbi o javno-zasebnem partnerstvu;
– v last prevzeti zgrajeno infrastrukturo po prenehanju veljavnosti pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu.
Ključne obveznosti zasebnega partnerja so:
– financirati projekt, ki je predmet javno-zasebnega partnerstva;
– po potrebi pridobiti dodatna zemljišča, potrebna za izvedbo projekta;
– zgraditi objekte, ki so predmet javno-zasebnega partnerstva z navezavo na obstoječo komunalno infrastrukturo in urediti zunanje površine;
– kot dober gospodarstvenik zagotoviti redno in investicijsko vzdrževanje ter upravljanje oziroma trženje vzpostavljene infrastrukture skozi celotno obdobje javno-zasebnega partnerstva;
– projekt izvajati skladno s predpisi in zahtevami, ki jih za gostitev evropskega prvenstva v košarki postavlja FIBA, poleg tega tudi upoštevati terminski plan, ki bo omogočal izvedbo evropskega prvenstva v košarki v letu 2013;
– v primeru, da ne dokonča objekta pravočasno, prevzame in povrne vse stroške javnemu partnerju, vključno z morebitno kotizacijo KZS;
– zagotoviti vzdrževanje, upravljanje, uporabo, trženje oziroma izkoriščanje zgrajene infrastrukture na način, ki omogoča ohranjanje njene vrednosti;
– omogočati nemoten nadzor nad izvajanjem javno-zasebnega partnerstva ter javnemu partnerju najmanj enkrat letno posredovati poročilo o izvajanju javno-zasebnega partnerstva;
– ažurno in strokovno voditi evidence in poslovne knjige v zvezi z izvajanjem javno-zasebnega partnerstva;
– izvajati javno-zasebno partnerstvo s skrbnostjo dobrega strokovnjaka, v skladu z zakonodajo, pravili stroke, javnim interesom in v dobri veri.
11. člen
(način financiranja)
Projekt se v večini financira:
– iz sredstev zasebnega partnerja; zasebni partner zagotovi finančna sredstva za izvedbo celotnega projekta;
– v obdobju trajanja javno-zasebnega partnerstva se zasebnemu partnerju podeli pravica do uporabe, upravljanja, trženja oziroma izkoriščanja zgrajene infrastrukture, s čimer se zasebnemu partnerju omogoči povrnitev njegovih vložkov.
12. člen
(pooblastilo)
Za objavo javnega razpisa, izvedbo postopka izbire zasebnega partnerja, izbiro izvajalca javno-zasebnega partnerstva in podpis pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu ter ostala dejanja v postopku sklenitve in izvajanja javno-zasebnega partnerstva se pooblasti župana.
Predlog pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu in odločitev o izbiri zasebnega partnerja potrdi občinski svet.
13. člen
(strokovna komisija)
Župan imenuje komisijo za izbiro zasebnega partnerja za izvedbo projekta. Komisijo sestavljajo predsednik in najmanj štirje člani, od tega eden s področja športa. Predsednik in člani komisije morajo imeti najmanj visokošolsko izobrazbo in delovne izkušnje z delovnega področja, ki je predmet javno-zasebnega partnerstva, da lahko zagotovijo strokovno presojo vlog. Strokovna komisija se sestavi iz strokovnjakov s področja gradbeništva, financ in pravnih zadev, poleg teh pa lahko tudi s področja športa.
Predsednik in vsi člani strokovne komisije morajo izpolnjevati pogoj iz drugega odstavka 52. člena ZJZP. Izpolnjevanje pogojev za imenovanje v komisijo potrdi vsak član s pisno izjavo. Člana strokovne komisije, za katerega se ugotovi, da ne izpolnjuje pogojev za imenovanje v komisijo, se nemudoma izloči in se imenuje nadomestnega člana.
Naloge strokovne komisije so:
– priprava in potrditev razpisne dokumentacije;
– objava javnega razpisa;
– omogočanje vpogleda v razpisno in projektno dokumentacijo in predaja dokumentacije zainteresiranim osebam, ki imajo pravni interes;
– izvedba morebitnega konkurenčnega dialoga;
– izvedba odpiranja ponudb;
– pregled in vrednotenje ponudb;
– priprava poročila o opravljenem pregledu in vrednotenju ponudb;
– ostale naloge pri izvedbi postopka izbire zasebnega partnerja.
Za izvedbo posameznih dejanj v postopku izbire zasebnega partnerja mora biti prisoten predsednik in najmanj en član strokovne komisije. Poročilo o ocenjevanju prispelih prijav oziroma ponudb pripravijo in podpišejo vsi člani strokovne komisije. Za strokovno-tehnično pomoč in svetovanje v postopku priprave in izvedbe javnega razpisa lahko strokovna komisija uporabi zunanje strokovnjake.
14. člen
(vzpostavitev razmerja)
Pravice in obveznosti, ki izhajajo iz razmerja javno-zasebnega partnerstva, nastanejo s trenutkom sklenitve pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu razen, če se v pogodbi določi drugače. Akt izbire preneha veljati, če izbrani zasebni partner ne podpiše pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu najpozneje v roku. 3 mesecev od njegove pravnomočnosti.
15. člen
(nadzor)
Nadzor nad izvajanjem javno-zasebnega partnerstva izvaja javni partner. Javni partner lahko za posamezna strokovna in druga opravila nadzora pooblasti pristojno strokovno službo mestne uprave ali drugo institucijo.
16. člen
(prenehanje razmerja)
Razmerje javno-zasebnega partnerstva preneha po preteku časa, za katerega je bila sklenjena pogodba o javno-zasebnem partnerstvu. Pogoji in načini predčasnega prenehanja javno-zasebnega partnerstva se določijo s pogodbo.
17. člen
(veljavnost akta)
Ta akt stopi v veljavo naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Novo mesto, dne 26. maja 2011
Župan
Mestne občine Novo mesto
Alojzij Muhič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti