Uradni list

Številka 25
Uradni list RS, št. 25/2011 z dne 4. 4. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 25/2011 z dne 4. 4. 2011

Kazalo

1114. Odlok o razglasitvi cerkve sv. Pavla v Šentpavlu pri Lipoglavu za kulturni spomenik lokalnega pomena, stran 3318.

Na podlagi 13. člena Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 16/08 in 123/08) ter 27. člena Statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 66/07 – uradno prečiščeno besedilo) je Mestni svet Mestne občine Ljubljana na 4. seji dne 21. 3. 2011 sprejel
O D L O K
o razglasitvi cerkve sv. Pavla v Šentpavlu pri Lipoglavu za kulturni spomenik lokalnega pomena
1. člen
Za kulturni spomenik lokalnega pomena se razglasi enota dediščine Šentpavel pri Lipoglavu – cerkev sv. Pavla (EŠD 2290).
Spomenik obsega parcelo št. 51, k.o. Podmolnik.
2. člen
Vrednote, ki utemeljujejo razglasitev za spomenik lokalnega pomena: Podružnična cerkev sv. Pavla s pokopališčem predstavlja s svojo značilno arhitekturno zasnovo iz poznoromanskega obdobja in z gradbenimi posegi v 17. stoletju enega izmed redkih sakralnih objektov ljubljanske okolice z ohranjenim zvonikom na preslico. Cerkev je pravilno orientirana, sestoji iz pravokotne ladje in enako širokega prezbiterija, ki je zelo plitvo tristrano zaključen in obokan s sosvodnicami. Posebnost cerkve je tudi ohranjena lesena lopa pred vhodom, predvsem pa odkriti fragmenti poslikave celotnega prezbiterija iz 17. stoletja. Spomenik ima izjemen kulturni pomen za Mestno občino Ljubljana zaradi umetnostnih, arhitekturnih ter zgodovinskih vrednot.
3. člen
Za spomenik velja varstveni režim, ki določa:
– ohranjanje in redno vzdrževanje kulturnih, umetnostnih, arhitekturnih, zgodovinskih in likovnih vrednot v njihovi izvirnosti in neokrnjenosti, tako na zunanjščini kot v notranjščini z vso originalno slikarsko in stavbno opremo; v primeru okrnitve spomenika ali stavbne opreme je potrebno zagotoviti vrnitev v prvotno stanje;
– ohranjanje namembnosti spomenika skladno s prvotno namembnostjo;
– strokovno prenovo okrnjenih izvirnih prvin arhitekture v smislu rekonstrukcije avtentične podobe spomenika;
– strokovno vzdrževanje in obnavljanje vseh neokrnjenih izvirnih prvin arhitekturne zasnove zunanjščine in notranjščine spomenika ter stavbne opreme po načelu ohranjanja v obliki, legi, material, strukturi in barvni podobi;
– prepoved spreminjanja varovanih vrednot arhitekturne zasnove zunanjščine in notranjščine ter stavbne opreme z rušenjem in odstranjevanjem, kot tudi z nadzidavo, prezidavo in dodajanjem posameznih prvin;
– prepoved vseh posegov v zemeljske plasti spomenika, razen pooblaščenim osebam, s predhodnim pisnim soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Ljubljana (v nadaljevanju: zavod).
Določbe tega člena ne veljajo za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti. Varstveni režim za pokopališče in pokopališki zid določa redno vzdrževanje in obnavljanje.
4. člen
Vplivno območje spomenika se nahaja na parcelah št.: 2/1, 2/2, 2/3, 3/1, 3/2, 3/3, 3/4, 6/4, 6/5, 6/6, 6/7, 6/8, 6/9, 6/10, 6/11, 50.S, 416 – del, 417/3, 904/4 – del, 904/5, 904/6 – del, 904/7 – del, 905/1, 905/2, vse k.o. Podmolnik.
Za vplivno območje spomenika velja varstveni režim, ki določa redna vzdrževalna dela zelenih površin, poti in pozidanih delov.
5. člen
Lastnik oziroma upravljavec spomenika bo javnosti omogočal dostop do spomenika in njegovo predstavljanje v obsegu, ki ne ogroža spomenika ali posameznih spomeniških vrednot, zlasti ne osnovne namembnosti.
6. člen
Za vsak poseg v spomenik in njegovo vplivno območje, razen kjer zakon določa drugače, je treba predhodno pridobiti kulturnovarstvene pogoje in kulturnovarstveno soglasje zavoda.
Za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti kulturnovarstvenih pogojev in kulturnovarstvenega soglasja zavoda ni potrebno pridobiti.
7. člen
Območje spomenika se v zemljiški knjigi zaznamuje kot zaznamba nepremičnega spomenika zgodovinskega in arhitekturnega pomena. Status vplivnega območja se v zemljiški knjigi ne zaznamuje.
8. člen
Meja spomenika in vplivnega območja spomenika je vrisana na temeljnem katastrskem načrtu v merilu 1:500 in topografskem načrtu v merilu 1:5000. Izvirnika načrtov, ki sta sestavna dela tega odloka, hranita zavod in Mestna občina Ljubljana.
9. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Sklep o razglasitvi cerkve sv. Pavla v Šentpavlu pri Lipoglavu za kulturni spomenik lokalnega pomena (Uradni list RS, št. 64/05).
10. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 622-2/2011-3
Ljubljana, dne 21. marca 2011
Župan
Mestne občine Ljubljana
Zoran Janković l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti