Uradni list

Številka 23
Uradni list RS, št. 23/2011 z dne 31. 3. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 23/2011 z dne 31. 3. 2011

Kazalo

1031. Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec, stran 3071.

Na podlagi 20. člena Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 – UPB 2 s spremembami in dopolnitvami, št. 25/08 in 36/10) in 16. člena Statuta Občine Škofljica (Uradni list RS, št. 1/10 in 101/10) je Občinski svet Občine Škofljica na 5. redni seji dne 24. 3. 2011 sprejel
P R A V I L N I K
o sprejemu otrok v vrtec
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik ureja postopek sprejemanja otrok, sestavo in način dela komisije za sprejem otrok ter kriterije za sprejem otrok v vrtec.
II. VPIS OTROKA V VRTEC
2. člen
Vrtec lahko sprejme otroka, ko je dopolnil starost najmanj 11 mesecev, če starši ne uveljavljajo več pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela.
3. člen
Vrtec vpisuje in sprejema otroke v svoje programe na podlagi prijav in prostih mest vse leto.
Vrtec najmanj enkrat letno objavi javni vpis novincev za naslednje šolsko leto.
Vlogo za vpis in sprejem otroka v vrtec vložijo starši oziroma skrbniki otroka (v nadaljevanju: starši) na sedežu zavoda ali v enoti vrtca osebno ali po pošti. Vlogo dobijo starši na sedežu zavoda, v enoti vrtca ter na spletnih straneh vrtca.
Vrtec starše pisno obvesti o datumu vključitve otroka v vrtec, o roku za sklenitev medsebojne pogodbe, o zahtevi po predložitvi potrdila pediatra o zdravstvenem stanju otroka in o predložitvi soglasja za pridobitev odločbe o usmeritvi, če se sprejema otroka s posebnimi potrebami.
4. člen
Če je število prijav za sprejem otrok v vrtec manjše od števila prostih mest, odloča o sprejemu otrok ravnatelj zavoda ali njegov pooblaščenec.
Če je v vrtec prijavljenih več otrok, kot je v vrtcu oziroma v posamezni enoti prostih mest, odloča o njihovem sprejemu komisija za sprejem otrok v vrtec. V takšnem primeru vrtec staršem dodeli šifro otroka.
Vse vloge, ki se zbirajo po posameznih enotah, se obravnavajo na sedežu vrtca. Za vse enote vrtca na območju Občine Škofljica je uveden enoten vpis otrok. Vzpostavljena je centralna evidenca vpisanih otrok za vse njene vrtce. Za vse vrtce veljajo enaki kriteriji.
Sprejem otrok poteka na način, da se upošteva željo staršev za vpis otroka v želeno enoto do zasedbe mest. Ostale otroke se po prioritetnem seznamu sprejme v enote, ki imajo prosta mesta. Centralni čakalni seznam se objavi na oglasnih deskah v vseh vrtcih na območju občine, na spletnih straneh vrtca, ter na spletni strani občine. Vrtec, ki ima prosto mesto, pozove starše otrok s čakalnega seznama k podpisu pogodbe o vključitvi otroka v vrtec, v skladu z določili občinskih aktov.
Če starši oddajo nepopolno vlogo ali če vrtec zaradi uporabe kriterijev za sprejem, potrebuje še druge podatke, lahko starše pozove k odpravi pomanjkljivosti ali dopolnitvi vloge tudi po elektronski pošti, telefonu ali ustno, če starši pridejo v vrtec. O tem se napiše uradni zaznamek. Če vloga ni dopolnjena, se jo obravnava in o sprejemu otroka odloči na podlagi podatkov, ki jih vsebuje vloga.
Če število prijavljenih otrok presega število prostih mest, se obravnavajo vse prijave, točkujejo pa le prijave:
– otrok, ki imajo skupaj z vsaj enim od staršev (vlagateljem) stalno prebivališče v Občini Škofljica;
– otrok tujcev, katerih ima vsaj eden od staršev na njenem območju začasno prebivališče in je zavezanec za dohodnino.
V skladu z odločbo pristojnega organa ima prednost pri sprejemu v vrtec otrok s posebnimi potrebami. Prednost pri sprejemu ima tudi otrok, za katerega starši predložijo mnenje centra za socialno delo o ogroženosti zaradi socialnega položaja družine, kar je razvidno iz uradnih evidenc, ki jih vodijo centri za socialno delo.
Komisija sprejme sklep o vpisu teh otrok.
III. SESTAVA IN NAČIN DELA KOMISIJE
5. člen
Sestavo komisije za sprejem otrok (v nadaljevanju: komisija) ter kriterije za sprejem otrok v vrtec določi občina ustanoviteljica na predlog sveta zavoda.
Komisijo sestavljajo:
– predstavnik ustanovitelja (člana predlaga občinski svet),
– predstavnik vrtca (člana predlaga zavod),
– predstavnik staršev (člana predlaga svet staršev).
Člani komisije so imenovani za štiri leta. Mandat predstavnika sveta staršev je vezan na vključenost otroka v vrtec.
6. člen
Postopek odločanja komisije
Delo komisije vodi predsednik, ki ga člani komisije izvolijo izmed sebe na svoji prvi seji.
Komisija odloča o sprejemu otrok v vrtec na seji, ki ni javna. Komisija o svojem delu vodi zapisnik v skladu s postopkom, kot ga določa zakon.
Komisija obravnava vse vloge na seji v skladu z določili Zakona o vrtcih in zakona ki ureja splošni upravni postopek, z uporabo skrajšanega ugotovitvenega postopka.
7. člen
Komisija na podlagi podatkov, ki so navedeni v vlogi oziroma podatkov, ki jih pridobi pri upravljavcu zbirk osebnih podatkov, določi število točk po posameznih kriterijih in določi prednostni vrstni red otrok po letnikih rojstva.
Komisija lahko preverja pravilnost podatkov, navedenih v vlogah, pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov, ki jih vodijo v skladu z zakonom. Če komisija pri navedbi podatkov v vlogi ugotovi nepravilnosti, odloči na podlagi podatkov, pridobljenih pri upravljavcu zbirk osebnih podatkov.
Komisija sprejema svoje odločitve s sklepi, ki jih sprejme z večino glasov vseh članov.
8. člen
Prednostni vrstni red
Komisija določi na podlagi kriterijev prednostne vrstne rede otrok po letnikih rojstva tako, da razvrsti vse prijavljene otroke po doseženem številu točk, od najvišjega do najnižjega števila. Točkuje in razvrsti se tudi otroke, ki še ne izpolnjujejo starostnega pogoja.
S 1. septembrom tekočega leta se sprejme otroke s prednostnega seznama, ki izpolnjujejo starostni pogoj. V primeru sprostitve prostega mesta med šolskim letom, se v vrtec sprejme najprej otroka s čakalne liste pod pogojem, da je dopolnil 11 mesecev starosti in da izpolnjuje ustrezno starost za strukturo oddelka, kjer je prosto mesto.
Otroci se vključujejo v vrtec s prednostnega vrstnega reda glede na starost, prosto mesto v posameznem oddelku in glede na program vrtca, ki se izvaja v oddelku.
Vrtec v osmih dneh po seji komisije glede na število prostih mest po posameznih oddelkih in enotah vrtca in v skladu s prednostnim vrstnim redom odloči, koliko otrok bo sprejetih v vrtec. Otroci, ki niso sprejeti v vrtec, se v skladu s prednostnim vrstnim redom uvrstijo na čakalni seznam.
Vrtec izda v osmih dneh po seji komisije prednostni vrstni red, iz katerega izhaja seznam sprejetih otrok in čakalni seznam, ki se objavi na oglasni deski in na spletnih straneh vrtca. Podatki o otrocih se objavijo pod šifro.
Seznam sprejetih otrok vsebuje naslednje podatke:
– šifro otroka,
– število točk po posameznih kriterijih za vsakega otroka,
– datum vključitve otroka v vrtec,
– sporočilo staršem, da bodo po končanem vpisnem postopku pozvani k sklenitvi pogodbe z vrtcem.
Čakalni seznam otrok vsebuje naslednje podatke:
– šifro otroka,
– število točk po posameznih kriterijih za vsakega otroka,
– sporočilo staršem, da lahko zaradi zavrnitve sprejema otroka v vrtec, v 15 dneh po vročitvi obvestila, vložijo ugovor,
– rok veljavnosti čakalnega seznama.
Vrtec pošlje staršem v osmih dneh po seji komisije obvestilo z izpisom vseh podatkov iz seznama sprejetih otrok ali čakalnega seznama za njihovega otroka z navadno poštno pošiljko in po elektronski pošti, če so starši navedli elektronski naslov, na katerega želijo prejemati obvestila vrtca.
Zoper obvestilo iz prejšnjega odstavka o prednostnem vrstnem redu lahko starši v 15 dneh po vročitvi obvestila z navadno poštno pošiljko vložijo ugovor na svet zavoda, ki o ugovoru odloča v 15 dneh po prejemu ugovora v skladu z Zakonom o vrtcih in ob smiselni uporabi zakona, ki ureja splošni upravni postopek. Ugovor se lahko vloži zaradi nepravilnega upoštevanja kriterijev. Ugovor na kriterij in težo posameznega kriterija ni dopusten.
O ugovoru odloči svet zavoda ob smiselni uporabi zakona, ki ureja splošni upravni postopek z odločbo, ki se vroči staršem, kot to določa Zakon o vrtcih. Zoper odločitev sveta zavoda lahko starši sprožijo upravni spor.
Komisija odloča o sprejemu otrok praviloma enkrat letno do 30. aprila. Oddaja vlog za vpis otrok v vrtec se izvede praviloma do 31. marca za naslednje šolsko leto. Komisija mora obravnavati vse prijave, ki so bile vložene do 31. marca koledarskega leta za vpis otrok v naslednjem šolskem letu.
Pri oblikovanju oddelka mora vrtec upoštevati predpisane normative za oblikovanje oddelkov.
9. člen
Zapisnik o posvetovanju in glasovanju
Komisija uvodoma napiše zapisnik o posvetovanju in glasovanju v katerega se vnese poleg podatkov o osebni sestavi organa, zadevo za katero gre in kratka vsebina tistega, kar je bilo sklenjeno ter morebitna posebna mnenja. Ta zapisnik podpišeta predsedujoči in zapisnikar po poslovniku tega organa.
Zapisnik o delu komisije
Komisija o svojem delu vodi zapisnik, ki se piše med opravljanjem uradnega dejanja.
Zapisnik je javna listina. Zapisnik je dokaz o poteku in vsebini dejanja postopka.
IV. KRITERIJI ZA SPREJEM IN VRSTNI RED OTROK
10. člen
+----------+---------------------------------------+------------+
|Kriterij  |                                       |  Število   |
|          |                                       |    točk    |
+----------+---------------------------------------+------------+
|1.        |Prebivališče (upošteva se ena izmed    |            |
|          |variant)                               |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|1.a       |Otrok in starši imajo stalno           |     30     |
|          |prebivališče v Občini Škofljica        |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|1.b       |Otrok v enostarševski družini ima z    |     30     |
|          |enim od staršev stalno prebivališče v  |            |
|          |Občini Škofljica                       |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|1.c       |Otrok in eden od staršev, s katerim    |     20     |
|          |otrok živi, imata stalno prebivališče v|            |
|          |Občini Škofljica                       |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|1.č       |Otrok tujcev, ki ima skupaj vsaj z enim|     20     |
|          |od staršev stalno ali začasno          |            |
|          |prebivališče na območju Občine         |            |
|          |Škofljica in je vsaj eden od staršev   |            |
|          |zavezanec za dohodnino v Republiki     |            |
|          |Sloveniji                              |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|2.        |Stalnost bivanja v občini (upošteva se |            |
|          |ena izmed variant)                     |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|2.a       |Ob izpolnjevanju kriterija 1.a ali 1.b |     20     |
|          |ali 1.c imajo/ima starši stalno        |            |
|          |prebivališče (tujec pa lahko začasno)  |            |
|          |na območju občine neprekinjeno najmanj |            |
|          |od 1. 1. predhodnega leta pred javnim  |            |
|          |vpisom novincev                        |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|2.b       |Ob izpolnjevanju kriterija 1.a ali 1.b |     10     |
|          |ali 1.c ima eden od staršev stalno     |            |
|          |prebivališče (tujec pa lahko začasno)  |            |
|          |na območju občine neprekinjeno najmanj |            |
|          |od 1. 1. predhodnega leta pred javnim  |            |
|          |vpisom novincev, drugi od staršev pa   |            |
|          |manj                                   |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|3.        |Otrok je bil uvrščen na prednostni     |            |
|          |vrstni red in v vrtec ni bil sprejet   |            |
|          |(upošteva se ena izmed variant)        |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|3.a       |V preteklem letu                       |     6      |
+----------+---------------------------------------+------------+
|3.b       |Dve leti zapored                       |     12     |
+----------+---------------------------------------+------------+
|3.c       |Tri leta zapored                       |     18     |
+----------+---------------------------------------+------------+
|4.        |Zaposlenost (upošteva se ena izmed     |            |
|          |variant)                               |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|4.a       |Zaposlenost obeh staršev oziroma enega |     10     |
|          |od staršev, če gre za enostarševsko    |            |
|          |družino                                |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|4.b       |Otrok staršev študentov                |     10     |
+----------+---------------------------------------+------------+
|4.c       |Otrok, katerega eden od staršev je     |     10     |
|          |zaposlen, drugi pa je redni dodiplomski|            |
|          |študent                                |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|4.d       |Zaposlenost samo enega od staršev,     |     5      |
|          |drugi pa je prijavljen na zavodu za    |            |
|          |zaposlovanje                           |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|4.e       |Nezaposlenost starša v enoroditeljski  |     5      |
|          |družini, ki je prijavljen na zavodu za |            |
|          |zaposlovanje                           |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|5.        |Družina z več predšolskimi otroki:     |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|5.a       |– dva otroka                           |     2      |
+----------+---------------------------------------+------------+
|5.b       |– trije otroci                         |     4      |
+----------+---------------------------------------+------------+
|5.c       |– štirje ali več otrok                 |     8      |
+----------+---------------------------------------+------------+
|6.*       |Otrok, ki je bil sprejet v vrtec, pa so|     6      |
|          |ga starši zaradi zdravstvenih težav    |            |
|          |morali izpisati ali odkloniti sprejem  |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
|7.        |Otrok je od rojstva prijavljen v Občini|     2      |
|          |Škofljica                              |            |
+----------+---------------------------------------+------------+
* V primeru izpisa zaradi zdravstvenih težav otroka starši predložijo potrdilo zdravnika specialista.
V. IZBOR IN OBVEŠČANJE
11. člen
Komisija na podlagi kriterijev iz predhodnega člena tega pravilnika določi prednostni vrstni red za sprejem otrok v vrtec s sklepom.
Če dva ali več otrok doseže enako število točk, komisija pri določitvi prednostnega vrstnega reda upošteva dodatni kriterij, in sicer starost otroka, pri čemer ima prednost starejši otrok istega letnika.
Na podlagi oblikovanega prednostnega vrstnega reda komisija odloči o številu sprejetih otrok s sklepom.
Komisija sprejme sklep o tem, kateri otroci so na podlagi doseženega števila točk sprejeti v vrtec. Ostale otroke zaradi premajhnega števila točk uvrsti na čakalno listo po vrstnem redu zbranega števila točk po letnikih rojstva od najvišjega števila do najnižjega. Sklep podpiše predsednik komisije.
Otroke, ki jih starši naknadno vpisujejo v vrtec, se uvrsti na čakalno listo po kronološkem vrstnem redu vpisa.
Na prosta mesta se najprej sprejme otroke s prednostnega vrstnega reda, nato pa otroke glede na kronološki vpis, razen če se vpiše otrok s posebnimi potrebami oziroma otrok, za katerega je CSD izdal potrdilo o njegovi ogroženosti zaradi socialnega položaja družine. Ti otroci imajo po 20. členu Zakona o vrtcih prednost pri sprejemu.
Odločitve vrtca in druge listine v postopku sprejemanja otroka v vrtec se vročajo po pošti z navadno poštno pošiljko. Šteje se, da je pošiljka vročena naslovniku osmi dan od odpreme na pošto.
VI. POGODBA MED VRTCEM IN STARŠI TER DOMNEVA UMIKA VLOGE ZA VPIS OTROKA V VRTEC
12. člen
Ko je v vrtcu odločeno o vseh ugovorih staršev zoper obvestilo o prednostnem vrstnem redu otrok, vrtec staršem otrok, ki so sprejeti v vrtec, pošlje poziv k sklenitvi pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih med vrtcem in starši. V pozivu vrtec izrecno navede, da se šteje, da so starši umaknili vlogo za vpis otoka v vrtec, če v 15 dneh od vročitve poziva ne podpišejo pogodbe z vrtcem. V tem primeru se izda sklep o ustavitvi postopka vpisa otroka v vrtec.
V primeru iz prejšnjega odstavka vrtec pozove k sklenitvi pogodbe starše naslednjega otroka po vrstnem redu s čakalnega seznama za posamezni letnik.
S podpisom pogodbe se šteje, da je otrok vključen v vrtec.
Komisija mora staršem, na njihovo zahtevo, omogočiti vpogled v zapisnik o sprejemu otrok v vrtec, vendar le v tisti del, ki se nanaša na njihovo vlogo.
V primeru, ko vrtec otroke sprejema komisijsko, se kot začetek obligacijskega razmerja med vrtcem in starši šteje 1. september tekočega leta oziroma prvi dan naslednjega meseca, ko otrok dopolni starostni pogoj za vstop v vrtec, ali takoj po končanju starševskega dopusta, če je bil le-ta podaljšan.
VII. INFORMIRANJE
13. člen
Vrtec na svojih spletnih straneh objavi informacijo o prostih mestih po posameznih enotah in programih.
VIII. PODALJŠANJE VLOGE IN IZPIS
14. člen
Če otrok do konca šolskega leta ni sprejet oziroma ne bo mogel biti sprejet v vrtec zaradi pomanjkanja prostih mest, se vloga avtomatsko prenese za naslednje šolsko leto. Pri tem se za datum oddaje vloge upošteva prva oddaja vloge.
Izpisani otrok nima prednosti pri morebitnem ponovnem sprejemu v vrtec.
Otroka, čigar starši odklonijo sprejem v vrtec, se v naslednjem letu obravnava, kot da prvič vlagajo prošnjo za sprejem. Izjema so otroci, za katere je vpis v vrtec preložen zaradi zdravstvenih težav, kar starši dokažejo z zdravniškim potrdilom specialista, in otroci, katerih starši so odklonili sprejem po 20. členu ZVRT in četrtem odstavku 4. člena Pravilnika o sprejemu otrok (centralni vpis).
15. člen
Starši lahko izpišejo otroka iz vrtca kadarkoli s 15-dnevnim odpovednim rokom, ki prične teči z dnem prejema pisne odpovedi na sedežu zavoda ali v enoti vrtca.
IX. KONČNE DOLOČBE
16. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec (Uradni list RS, št. 18/10).
17. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-05/2011
Škofljica, dne 24. marca 2011
Župan
Občine Škofljica
Ivan Jordan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti