Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2010 z dne 15. 10. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2010 z dne 15. 10. 2010

Kazalo

4357. Odlok o določitvi oblike, barve in velikosti napisnih tabel za označevanje ulic in hišnih tablic za označevanje stavb s hišno številko v območju Mestne občine Ljubljana, stran 12329.

Na podlagi četrtega odstavka 24. in petega odstavka 30. člena Zakona o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb (Uradni list RS, št. 25/08, v nadaljevanju: ZDOIONUS) in 27. člena Statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 66/07 – uradno prečiščeno besedilo) je Mestni svet Mestne občine Ljubljana na 42. seji dne 27. septembra 2010 sprejel
O D L O K
o določitvi oblike, barve in velikosti napisnih tabel za označevanje ulic in hišnih tablic za označevanje stavb s hišno številko v območju Mestne občine Ljubljana
1. člen
S tem odlokom se določa obliko, barvo in velikost napisnih tabel za označevanje ulic in hišnih tablic za označevanje stavb s hišno številko na območju Mestne občine Ljubljana.
2. člen
Napisna tabla za označevanje ulic (v nadaljevanju ulična tabla) je velikosti:
1. Velika ulična tabla – 740 mm krat 480 mm za označevanje ulic na stavbah zgodovinskega jedra v središču mesta Ljubljane;
2. Mala ulična tabla – 555 mm krat 360 mm za dodatno in neobvezno označevanje ulic na območju Mestne občine Ljubljana.
Oblika tabel je pravokotna, robovi so porezani, obroba je pentljasta bele barve, barva s št. 6001 po RAL barvni lestvici, poravnava napisa je dvovrstična sredinska, pisava je z velikimi tiskanimi črkami velikosti črk za velike table 106 mm in za male table 80 mm, barva napisne plasti je bela, pritrditev tabel je izvedena z nerjavečimi vijaki.
3. člen
Hišna tablica za označevanje stavbe s hišno številko, (v nadaljevanju hišna tablica) je velikosti:
3. Velika tablica – 330 mm krat 250 mm za označevanje stavbe s hišno številko v zgodovinskem jedru v središču mesta Ljubljane;
4. Mala tablica – 264 mm krat 200 mm za označevanje stavbe s hišno številko v naseljih kjer je uveden ulični sistem;
5. Mala tablica – 264 mm krat 200 mm za označevanje stavbe s hišno številko v naseljih kjer ni uveden ulični sistem.
Oblika je pravokotna, robovi so porezani, obroba je dvojna s križanjem na porezanih robovih bele barve, barva s št. 6001 po RAL barvni lestvici za veliko tablico pod 3. oznako in malo tablico pod 4. oznako, za malo tablico pod 5. oznako barva št. 3000 po RAL barvni lestvici; Poravnava napisa je dvovrstična sredinska, velikost črk je različna po grafični prilogi in opisu pisave, barva napisne plasti je bela, pritrditev tabel je izvedena z nerjavečimi vijaki.
4. člen
Grafična podoba uličnih tabel in hišnih tablic je določena in razvidna v grafični prilogi z oznakami od številke 1 do 5.
5. člen
Napise ulic na uličnih tablah in hišnih tablicah je dopustno ožati po dolžini, kadar so napisi imen ulic daljši, a še vedno krajši od 25 oziroma 35 znakov in kadar še ni potrebno uvesti imenovanja ulice v skrajšanem zapisu imena.
6. člen
Velike ulične table se morajo pritrjevati na stavbah znotraj zgodovinskega jedra Ljubljane.
V območju za pešce se drugih tabel za označevanje ulic ne namešča.
Seznam stavb za obvezno označevanje ulic z velikimi uličnimi tablami na stavbah zgodovinskega jedra v središču mesta Ljubljane in seznam ulic za označevanje stavb z velikimi hišnimi tablicami določa župan MOL s programom nalog mestne uprave.
7. člen
Ulične table in hišne tablice so praviloma kovinske, ki se jih lahko nadomešča z enakimi v izvedbi nalepke za nameščanje na gladkih steklenih ali kovinskih površinah stavb.
Osnovna plast vseh kovinskih uličnih tabel in hišnih tablic je aluminij, debeline 1,5 mm.
Barvna plast je debeline 30 mikronov, iz termo odpornega poliestra.
Napisna plast je debeline 75 mikronov, iz visoko odpornega polivinilnega klorida (PVC).
Zaščitna plast je debeline 20 mikronov, iz termo odpornega poliestra.
8. člen
Lastniki oziroma upravljavci stavb na katerih so nameščene ulične ali hišne tablice so dolžni vzdrževati oziroma čistiti oznake brez topil in agresivnih sredstev za čiščenje in zaščititi ali začasno odstraniti tablico s pritrditvijo na varno mesto pomožnega gradbenega odra v času izvajanja prenovitvenih del.
9. člen
Mestna občina Ljubljana po tem odloku zagotovi finančna sredstva za zamenjavo uličnih tabel in hišnih tablic, ki jih želi zamenjati na podlagi programa nalog mestne uprave.
10. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 353-350/2010-5
Ljubljana, dne 27. septembra 2010
Župan
Mestne občine Ljubljana
Zoran Janković l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti