Uradni list

Številka 80
Uradni list RS, št. 80/2010 z dne 12. 10. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 80/2010 z dne 12. 10. 2010

Kazalo

4325. Sklep o postopku priprave občinskega podrobnega načrta za pozidavo kareja med Planinsko cesto in Kozjansko ulico v Sevnici, stran 12186.

Na podlagi 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07 in 70/08 - ZVO-1B; v nadaljnjem besedilu: ZPNačrt), ter 9. in 37. člena Statuta Občine Sevnica (Uradni list RS, št. 78/05 - UPB) je župan Občine Sevnica sprejel
S K L E P
o postopku priprave občinskega podrobnega načrta za pozidavo kareja med Planinsko cesto in Kozjansko ulico v Sevnici
1. člen
(splošno)
S tem sklepom župan Občine Sevnica določa način in postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za pozidavo kareja med Planinsko cesto in Kozjansko ulico v Sevnici (v nadaljevanju: OPPN).
2. člen
(ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo OPPN)
Ocena stanja:
V delu naselja Šmarje v mestu Sevnica, na lokaciji med Planinsko cesto in Kozjansko ulico je stavbno zemljišče, ki še ni pozidano. Po sprejetem Odloku o ureditvenem načrtu Šmarje ob Planinski cesti URN 34 (Uradni list SRS, št. 48/87, in Uradni list RS, št. 1/07) v letu 1987 in spremembah in dopolnitvah odloka v letu 2007, je bila po veljavnem prostorskem aktu na obravnavanem območju predvidena gradnja enodružinskih hiš št. 15, 16 in 17, ter ureditev zunanjih parkirnih površin. Objekta št. 15 in 16 sta bila realizirana kot dvostanovanjska stavba, objekt št. 17 ni zgrajen, ravno tako ni bilo izvedeno oziroma urejeno parkirišče za osebna vozila stanovalcev. Območje je v naravi nepozidan travnik, obkroža ga območje individualne stanovanjske pozidave, na južni strani območja so zgrajeni večstanovanjski objekti.
Ker na obravnavanem območju ni realizirana gradnja po veljavnem izvedbenem načrtu, zaradi izgradnje novih stanovanjskih kapacitet v Šmarju v zadnjih letih, pa se pojavlja povpraševanje in potrebe za gradnjo parkirnih površin, garaž oziroma pokritih parkirnih prostorih ki niso bili zgrajeni ter gradnjo nestanovanjskih stavb, je potrebna celovita, načrtna in kreativna ureditev obravnavanega območja (urbanistična in arhitekturna nadgradnja obstoječih danosti v ožjem in širšem prostoru naselja).
V območju OPPN je predvidena umestitev gospodarskega objekta ob obstoječem dvostanovanjskem objektu, garaž oziroma pokritih parkirnih prostorov z možnostjo nadzidave večstanovanjskega objekta in zunanjih parkirnih površin, ki se bodo z gabariti in zasnovo vklopili in navezovali na okoliško obstoječo grajeno strukturo in na obstoječo prometno, komunalno in energetsko infrastrukturo ter ureditev zelenih površin.
Pri pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta je potrebno upoštevati tudi eventualna druga programska izhodišča, ki se pojavijo v samem postopku izdelave.
Razlogi za pripravo OPPN:
- pobuda občanov,
- racionalni izkoristek nepozidanega območja med Planinsko cesto in Kozjansko ulico.
Pravna podlaga:
Priprava občinskega podrobnega prostorskega načrta za pozidavo kareja med Planinsko cesto in Kozjansko ulico v Sevnici, bo potekala po predpisanem postopku, skladno z določili:
- Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt) (Uradni list RS, št. 33/07, 108/09),
- Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06, 70/98).
3. člen
(območje OPPN)
Območje OPPN obravnava del zemljišča s parcelnimi številkami 59/14, 59/15, 60/1, 60/2, 67/2, vse k.o. Šmarje.
4. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne rešitve se izdelajo na podlagi opravljenih analiz prostora in izkazanih potreb, pridobljenih smernic in analize le-teh, ter ob upoštevanju programskih izhodišč in veljavne zakonodaje.
Izdelovalec OPPN izdela eno strokovno rešitev razen v primeru, da se potreba po izdelavi variantnih rešitev pokaže kasneje v postopku izdelave OPPN, če takšna potreba izhaja iz izdelanih strokovnih podlag in analiz.
5. člen
(roki za pripravo OPPN)
S tem sklepom, so določeni naslednji okvirni roki priprave in sprejemanja OPPN:
1. Sprejem sklepa župana in objava v uradnem glasilu in v svetovnem spletu - september 2010 (pripravljavec Občina Sevnica);
2. Izdelava idejnih zasnov (prometna, komunalna in energetska infrastruktura) - 30 dni (izdelovalec);
3. Izdelava osnutka - 15 dni (izdelovalec);
4. Pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora iz 6. člena - 30 dni (pripravljavec Občina Sevnica):
- odločitev o CPVO (pripravljavec Občina Sevnica). Ministrstvo najkasneje v 30 dneh pisno sporoči občini, ali je za predmetni izvedbeni načrt potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje;
5. Analiza prejetih smernic in izdelava dopolnjenega osnutka - 15 dni (izdelovalec);
6. Seznanitev Občinskega sveta z osnutkom OPPN (1. obravnava) - (pripravljavec Občina Sevnica);
7. Sodelovanje javnosti (pripravljavec Občina Sevnica):
- obvestilo javnosti o javni razgrnitvi (obvestilo o javni razgrnitvi se objavi z javnim naznanilom in v svetovnem spletu na krajevno običajen način),
- javna razgrnitev v trajanju - 30 dni (pripravljavec Občina Sevnica),
- javna obravnava se izvede v času trajanja javne razgrnitve;
8. Priprava stališč do pripomb in predlogov - 10 dni (pripravljavec Občina Sevnica);
9. Občinski svet preuči pripombe in predloge javnosti in do njih opredeli, sledi objava na krajevno običajen način in v svetovnem spletu. Lastnike zemljišč mora občina pisno seznaniti s svojimi stališč glede pripomb in predlogov, ki so jih izrazili v okviru javne razgrnitve - 10 dni (pripravljavec Občina Sevnica);
10. Po sprejetju stališč do pripomb in predlogov, se izdela predlog oziroma dopolnitve in popravke tistih njegovih sestavin, na katere so se nanašale utemeljene pripombe, ter se ga s pozivom za izdajo mnenj posreduje nosilcem urejanja prostora iz 6. člena tega sklepa - 15 dni (izdelovalec);
11. Pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora - 30 dni (pripravljavec Občina Sevnica);
12. Po uskladitvi predloga s prejetimi mnenji, se izdela usklajen predlog za sprejem na seji občinskega sveta - 10 dni (izdelovalec);
13. Občinski svet Občine Sevnica sprejme izvedbeni načrt na seji Občinskega sveta Občine Sevnica (2. obravnava);
14. Objava odloka OPPN v Uradnem listu RS - 7 dni (pripravljavec Občina Sevnica);
15. Izdelava končnega dokumenta v šestih izvodih - 15 dni (izdelovalec).
6. člen
(nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta)
Nosilci urejanja prostora, ki morajo izdati smernice k osnutku in mnenja k dopolnjenemu predlogu OPPN:
1. RS, Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Oddelek za prostorske, urbanistične in druge tehnične ukrepe;
2. RS, Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami, Sektor za vodno območje Donave, Oddelek območja spodnje Save;
3. Ministrstvo za kulturo;
4. Zavod RS za varstvo narave, OE Celje;
5. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje;
6. Telekom Slovenije d.d.;
7. Elektro Celje d.d.;
8. Javno podjetje Komunala Sevnica d.o.o.;
9. Javno podjetje Plinovod Sevnica;
10. Zavod kabelske televizije NHM Sevnica;
11. Občina Sevnica;
12. Krajevna skupnost Sevnica.
Po izdelavi osnutka OPPN pripravljalec pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da v roku 30 dni podajo smernice za načrtovanje predvidenih prostorskih ureditev.
V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh po prejemu poziva ne izdajo smernic, se bo v skladu z določili 58. člena ZPNačrt štelo, da smernic nimajo.
V primeru, da smernice posameznih nosilcev urejanja prostora ne bodo podane, mora načrtovalec kljub temu upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
V primeru, da se v postopku priprave OPPN ugotovi, da je potrebno pridobiti tudi smernice in mnenja drugih nosilcev urejanja prostora, se le-te pridobijo v istem postopku.
Pri pripravi OPPN sodelujejo naslednji udeleženci:
- Pobudnika: Es Anton in Marija, Kozjanska ulica 8, 8290 Sevnica;
- Investitorji: Es Anton in Marija, Kozjanska ulica 8, 8290 Sevnica in Občina Sevnica, Glavni trg 19a, 8290 Sevnica;
- pripravljavec: Občina Sevnica; Glavni trg 19a, 8290 Sevnica;
- izdelovalec OPPN: DEMIDA ARHITEKTURA, d.o.o., Log 50, 8294 Boštanj.
7. člen
(obveznosti financiranja OPPN)
Izdelavo OPPN, geodetskega posnetka, morebitno presojo vplivov na okolje in drugo strokovno gradivo, ki ga bodo zahtevali posamezni nosilci urejanja prostora bodo financirali Es Anton in Marija, Kozjanska ulica 8, 8290 Sevnica, in Občina Sevnica, Glavni trg 19a, 8290 Sevnica.
8. člen
(končna določba)
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 3505-0003/2010
Sevnica, dne 1. oktobra 2010
Župan
Občine Sevnica
Srečko Ocvirk l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti