Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/2010 z dne 1. 10. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/2010 z dne 1. 10. 2010

Kazalo

4183. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvenem načrtu Podrožnik v Mozirju, stran 11232.

Na podlagi 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt; Uradni list RS, št. 33/07), Odloka o ureditvenem načrtu Podrožnik (Uradni list RS, št. 61/02 in 27/05) in 16. člena Statuta Občine Mozirje (Uradni list RS, št. 11/07) je Občinski svet Občine Mozirje na 4. dopisni seji dne 20. 9. 2010 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvenem načrtu Podrožnik v Mozirju
1. člen
S tem odlokom se sprejmejo spremembe in dopolnitve Odloka o ureditvenem načrtu Podrožnik v Mozirju (Uradni RS, št. 61/02 in 27/05) v nadaljevanju: odlok o UN.
2. člen
Na koncu 1. člena odloka o UN se doda nov odstavek:
Sestavni del odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o UN sta:
- prostorski načrt z naslovom Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta Podrožnik v Mozirju, območje A, št. projekta 451, izdelal Artwood d.o.o., v avgustu 2009 in dopolnjen v juliju 2010;
- prostorski načrt z naslovom Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta Podrožnik v Mozirju, območji B in C, št. projekta 09023, izdelal Biro Žveplan d.o.o., v avgustu 2009 in dopolnjen v juliju 2010.
3. člen
Na koncu 2. člena odloka o UN se doda nov odstavek:
Načrta iz 2. člena tega odloka sestavljajo opisi, grafični prikazi in priloge podrobnega načrta.
4. člen
Drugi odstavek 4. člena odloka o UN se ob koncu dopolni s parcelnimi številkami 105/32 in 105/34 ter 140/3 in 140/4, vse v katastrski Občini Mozirje.
5. člen
V sedemindvajsetem odstavku 7. člena odloka o UN se na koncu drugega stavka doda 63a, M1 in M2 ter se pika zamenja z vejico in stavek nadaljuje: razen objekti z indentifikacijsko številko 42, 44, 46, 47, 48 in 50.
V osemindvajsetem odstavku istega člena se brišejo predvideni objekti št. 42 in 44 ter doda 63a, M1 in M2.
V devetindvajsetem odstavku istega člena se brišejo predvideni objekti št. 46, 47, 48 in 50.
6. člen
Doda se nov 7.a člen:
1. Določitev območja
Območje A vključuje parcele številka 105/6, 105/32 in 105/34, vse v katastrski občini Mozirje.
2. Prostorsko urejanje območja
V območju A je predvidena gradnja štirih večstanovanjskih objektov - blokov, oznake A, B, C in D (v nadaljevanju objekti A, B, C in D), s skupno 63 stanovanji. Objekta A in B, brez kleti, bosta štirietažna, objekta C in D s petimi etažami sta na nivoju kletnih etaž razširjena v garažo.
Območje bo priključeno na dve ločeni, oziroma nepovezani cesti; zahodni del, bo z juga priključen na Šmihelsko (regionalno) cesto, vzhodni del pa z vzhoda na že zgrajeni odsek lokalne oziroma občinske ceste, tudi del ceste z oznako z rimsko številko IV (v nadaljevanju: cesta IV) po ureditvenem načrtu iz odloka iz prve alineje 2. člena tega odloka.
Predvideni posegi v konfiguracijo terena se naj v čim večji meri uravnavajo po omejitvah in danostih načrtovanih objektov ter zunanje ureditve oziroma utrjenih površin.
3. Urbanistično in arhitektonsko oblikovanje objektov
Objekt A - kletno pritličje, 2 nadstropji in mansarda - bo meril v tlorisu 63,5m x 10,7m. Objekt B - pritličje, 2 nadstropji in mansarda - bo meril v tlorisu 16,7m x 17,9m. Objekt C - razširjena klet, pritličje, 2 nadstropji in mansarda - bo meril v tlorisu 38,1m x 13,4m ter razširjena kletna etaža - garaža 38,0m x 12,3m. Objekt D - razširjena klet, pritličje, 2 nadstropji in mansarda - bo meril v tlorisu 19,0m (+ 4,0m) x 13,4m ter razširjena kletna etaža - garaža 19,0m x 6,5m. Dane so zunanje mere konstrukcije.
Objekti ne presegajo višine upravne zgradbe, upošteva se geologija, hidrologija območja ter pri urbanističnem in arhitektonskem oblikovanju oblikovne značilnosti bližjega območja naselbinskega spomenika ter že zgrajenih sosednjih objektov.
Izhodiščna višinska kota + / - 0.00m, tudi kota tal pritličja objekta B, je + 342,00m nadmorske višine ali nižja. Objekti A, B, C in D ne presegajo višine upravne zgradbe.
Strehe se oblikujejo kot kombinacija strehe blagega naklona, ki se na robu zalomi v streho naklona do 45 stopinj.
Zaledje - brežine severno za objektoma A in C bodo zavarovane z višjimi opornimi zidovi. Oporni zid a za objektom A bo okvirne dolžine 64,0m in višine do 6,3m, zid za objektom C pa dolžine 52,0m in višine do 7,00m. Na zidova se postavi ustrezno varovalno ograjo. Oporna zidova se bosta prilagajala konfiguraciji zemljišča. Pri oblikovanju je potrebno upoštevati krajinske značilnosti prostora.
4. Priključevanje na javno cestno omrežje, servisiranje, intervencija, mirujoči promet in peščeve površine
Znotraj območja so večje utrjene - dovozne in parkirne površine. Cesta z vzhoda, del ceste IV, je s klančinami speljana v garažo in na nivo pritličja objekta C (streha garaže) ter na nivo kletne etaže (garaže) objekta D.
Na zahodni strani, ob objektih A in B je predvidenih 51 parkirnih mest, od tega 4 za invalide ter 16 parkirnih mest (boksov) v kletni etaži (vhodni; kletno pritličje) objekta A. Na vzhodni strani, ob objektih C in D je predvidenih 17 parkirnih mest, od tega 3 za invalide, v garažah v kletni etaži in pod ploščadjo ob objektu, 23 v objektu C in 10 v objektu D. Vzhodno od objekta C je predvideno še samostojno parkirišče z 10 parkirnimi mesti. Skupno je načrtovanih 127 parkirnih mest, od tega 49 pokritih, oziroma v objektih.
Osrednja pešpot vodi (od vzhoda proti zahodu) po sredini območja. Na pešpoti je predviden mostič dolžine okrog 13m. Pešpot se lahko podaljša proti zahodu izven območja.
Na treh lokacijah so predvideni prostori za smetnjake.
Glavni vhodi (dostopi) v objekt A so s parkirne ploščadi pred kletno etažo, v objekt B v pritličju z dostopom neposredno s pešpoti, v objekt C s parkirne ploščadi nad kletno etažo (garažo) in v objekt D s ploščadi nad kletno etažo (garažo).
5. Zelene površine
Zelene - zatravljene površine z ambientalno funkcijo bodo zasajene z drevesi in grmovnicami. Osrednji del, pas med objekti in pripadajočimi zunanjimi ureditvami širine najmanj 15,0m bo zatravljena površina z grabnom, oziroma površinskim odvodnikom odpadnih padavinskih voda iz zaledja. Dno grape se obloži s kamenjem. Oporni zidovi se ozelenijo s popenjalkami.
7. člen
Doda se nov, 7.b člen:
1. Določitev območij
Območje z oznako B (v nadaljevanju: območje B), vključuje parcele številka 140/1, 140/2 in 140/3. Območje z oznako C (v nadaljevanju: območje C), vključuje parcelo številka 343/2.
2. Prostorsko urejanje območja
Pravica gradnje stanovanjske hiše s številko 63 je prenesena na obstoječi objekt na zemljiški parceli 104/1, oziroma je dana možnost njegove širitve do dopustnih mer po pogojih iz 7. člena odloka o UN.
Zaradi prestavitve zračnega voda elektrike srednje napetosti v zemljo in zaključitve ceste z oznako z rimsko številko VI (v nadaljevanju skrajšano: cesta VI) v območju B, z obračališčem na južni strani območja, se omogoča novogradnja stanovanjskega objekta s številko 63a.
V območju C sta predvidena dva nova stanovanjska objekta z identifikacijsko oznako M1 in M2. Objekta bosta priključena s skupnim priključkom na javno občinsko pot ob zahodnem robu območja.
8. člen
Na koncu 11. člena odloka o UN se doda naslednji odstavek:
Potek odseka ceste IV na območju A določa podrobni načrt iz prve alineje 2. člena tega odloka, potek oziroma zaključitev odseka ceste VI na območju B pa določa načrt iz druge alineje 2. člena tega odloka.
9. člen
Na koncu 14. člena odloka o UN se doda naslednji odstavek:
Potek vodov komunalne in energetske infrastrukture ter omrežja zvez na območju A določa podrobni načrt iz prve alineje 2. člena tega odloka, na območju B in C pa podrobni načrt iz druge alineje 2. člena tega odloka.
Območje A:
Padavinske vode in vode iz utrjenih površinm se bodo odvajale po ceveh ND315, 400 in 600 v zadrževalnik dimenzij 20m x 15m x 1,5m, volumna 450,00m³, oziroma v zadrževalnik ustrezne, računsko dokazane velikosti, da se stanje izven območja A ne bo poslabšalo. Zadrževalnik je umeščen pod povoznimi in pohodnimi površinami med objektoma A in B z vtokom v jašek J2.
Komunalne odpadne vode za objekte A, B, C, D, bodo speljane v kanala ND250 oziroma ND200 in ND250, ki se priključujeta na predvideno kanalizacijo ob Šmihelski cesti, v jašek RJ8 in RJ9.
Kolikor kanalizacija vzdolž Šmihelske ceste ne bo zgrajena, se zgradi čistilna naprava na lokaciji med objektom D in Šmihelsko cesto. Očiščene vode iz čistilne naprave bodo odtekale v obstoječi kanal ob Šmihelski cesti, dimenzij 800mm oziroma v jašek v območju A.
Prav tako pa se odvede v isti jašek padavinske vode iz zadrževalnika.
Vse vode, ki se stekajo v zahodni potok, se glede na predvideno stanje v obeh primerih ustrezno zadržujejo znotraj območja A tako, da maksimalni odtok iz tega območja ne bo večji od dosedanjega.
Območje B:
Strešne vode iz obstoječega objekta št. 63 so speljane v obstoječo ponikovalnico, ki se nahaja v pogozdenem delu parcele.
Strešne vode iz prizidka k prej navedenemu objektu se bodo speljale v vodnjak iz katerega se bodo uporabile za zalivanje vrta in zelenice. Višek vode bo speljan v predviden javni meteorni kanal za to območje. Komunalne odpadne vode za naveden objekt se zbirajo v greznici na izpraznjevanje. Prizidek ne bo imel novih iztokov odpadnih komunalnih vod.
Po izgradnji javnega voda odpadnih komunalnih vod na tem območju se bo izvedla prevezava fekalne kanalizacije na javni fekalni kanal.
Prav tako ima obstoječ objekt že vodovodni priključek. Ko bo zgrajena vsa komunalna infrastruktura ob cesti št. 8, se bo objekt priključil na novozgrajeno vodovodno omrežje preko novega zunanjega vodomernega jaška.
Za objekt 63a pa se bo zgradila kanalizacija za odpadne komunalne vode in meteorna kanalizacija v sklopu infrastrukture za objekte št.: 56-61. Pred priključkom meteorne kanalizacije na javno kanalizacijsko omrežje, bo potrebno meteorno vodo zadrževati v zadrževalniku meteornih voda minimalne velikosti 3,00 m³.
Območje C:
Strešne meteorne vode in meteorne vode iz utrjenih povoznih površin bo potrebno speljati v zadrževalnike meteornih voda (na osnovi geološkega poročila podjetja Geosvet, Samo Marinc s.p.) z varnostnim iztokom v javni meteorni kanal, ki se bo zgradil v sklopu rekonstrukcije regionalne ceste Mozirje-Golte in bo odvajal meteorne vode v obstoječi Šajspah.
Dimenzioniranje kanalizacije za padavinsko vodo je izvršeno po Pradtl-Colebrooku ob upoštevanju intenzitete naliva q = 217,00 l/s/ha in času t = 15-minutnem nalivu ter upoštevanju pripadajoče prispevne površine v približni izmeri 250 m².
Za vsak objekt bo potrebno izvesti zadrževalnik meteornih voda minimalne velikosti 3,00 m³.
Odvod komunalnih odpadnih voda za objekte vrtnarije in obravnavanih objektov M1 in M2 se bo po izvedbi rekonstrukcije regionalne ceste izvedlo na javno fekalno kanalizacijo, ki je predvidena ob uvozu za vrtnarijo in pokopališče. V primeru izgradnje stanovanjskih objektov M1 in M2 pred rekonstrukcijo ceste, bosta morala investitorja zgraditi malo čistilno napravo.
10. člen
Na koncu 22. člena odloka o UN se dodajo naslednji odstavki:
Odvajanje vseh odpadnih voda mora biti urejeno skladno z veljavnim Zakonom o varstvu okolja in vsemi podzakonskimi predpisi, ki urejajo to področje.
Zadrževanje odpadnih padavinskih voda se zagotovi na območju načrtovanih posegov. Maksimalni odtok z območja A ne sme biti večji od dosedanjega; zgraditi je potrebno zadrževalni bazen ustrezne, računsko dokazane velikosti.
Zahodni potok, ki prečka območje A se do vtoka v kanalizacijo uredi tako, da ne bo poplavljal, oziroma ne bo ogrožal načrtovanih in obstoječih objektov in ureditev.
Izpusti padavinskih in očiščenih komunalnih voda v vodotok se načrtujejo tako, da ne segajo v svetli profil vodotoka. Izpustne glave morajo biti oblikovane pod naklonom brežin vodotoka. Na območju izpustov mora biti struga ustrezno zavarovana pred vodno erozijo.
Na vodnem in priobalnem zemljišču ni dovoljeno posegati v prostor, razen za: gradnjo objektov javne infrastrukture, gradnjo objektov grajenega javnega dobra v skladu z Zakonom o vodah in drugih zakonih, ukrepe za izboljšanje hidromorfoloških in bioloških lastnosti površinskih voda, ukrepe za zavarovanje narave, gradnjo objektov za varstvo voda pred onesnaževanjem, gradnjo objektov namenjenih obrambi države, zašiti in reševanju ljudi, živali in premoženja ter izvajanju nalog policije.
11. člen
Na koncu 23. člena odloka o UN se doda naslednji odstavek:
Lastniki obravnavanih objektov bodo morali skleniti pogodbo o odvozu odpadkov z izvajalcem javne službe. Odpadke pa bo potrebno odlagati v zabojnike za odpadke.
12. člen
Na koncu 26. člena odloka o UN se dodajo naslednji odstavki:
Objekte z zaporednimi številkami 40, 49 in 52 je mogoče prestaviti v skladu s tolerancami iz prvega odstavka 26. člena odloka o UN. Gradnja objektov z zaporednima številkama 42 in 44 pa ni mogoča zaradi hidroloških, topografskih in katastrskih razmer.
Objekt št. 49b nadomešča objekta z zaporednimi št. 44 in 49; do izgradnje nove ceste (oznaka V) se lahko novi objekt priključuje preko obstoječe dovozne ceste (na Rožnik), oziroma priključka na parcelo št. 119.
Pri projektiranju večstanovanjskih objektov ter zunanjih ureditev so dopustna smiselna in strokovno utemeljena odstopanja od funkcionalnih, oblikovalskih in tehničnih rešitev s katerimi se bistveno ne spreminjajo zasnovane rešitve in se ne posega izven meje območja A iz načrta iz prve alineje 2. člena tega odloka.
Pri projektiranju opornih zidov, mostu, energetskih in komunalnih vodov in naprav in omrežja zvez so dopustna smiselna in strokovno utemeljena odstopanja od tehničnih rešitev s katerimi se bistveno ne spreminjajo zasnovane rešitve in se ne posega izven meje območja A iz načrta iz z načrtom iz prve alineje 2. člena tega odloka.
Pri poteku energetskih in komunalnih vodov in omrežja zvez izven območij A, B in C iz načrtov iz prve in druge alineje 2. člena tega odloka so dopustna smiselna in strokovno utemeljena odstopanja s katerimi se bistveno ne spreminjajo zasnovane rešitve, oziroma njihov potek in ob soglasju lastnikov zemljišč po katerih potekajo.
13. člen
V 31. členu se črta besedilo prvega odstavka in se nadomesti z besedilom kot sledi:
Pri načrtovanju ukrepov in rešitev varstva pred požarom in varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami morajo biti pri graditvi objektov upoštevana določila Zakona o varstvu pred požarom in Pravilnika o požarni varnosti v stavbah. Upoštevati je potrebno tudi določila Uredbe o graditvi in vzdrževanju zaklonišč.
V skladu s Pravilnikom o požarni varnosti v stavbah mora biti v projektni dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja izdelana zasnova požarne varnosti z izpolnjenim izkazom požarne varnosti, iz katere je razvidno, kateri so načrtovani ukrepi požarne varnosti. Iz projektne dokumentacije mora biti razvidno, ali so ukrepi požarne varnosti načrtovani na podlagi Pravilnika o požarni varnosti.
Z ureditvami in grajenimi strukturami morajo biti upoštevani prostorski, gradbeni in tehnični ukrepi, s katerimi so zagotovljeni:
- pogoji za varen umik ljudi in premoženja;
- potrebni odmiki med objekti oziroma ustrezna požarna ločitev objektov, s čimer bodo zagotovljeni pogoji za omejevanje širjenja ognja ob požaru;
- prometne in delovne površine za intervencijska vozila (SIST DIN 14090, površine za gasilce na zemljišču);
- viri za zadostno oskrbo z vodo za gašenje (Pravilnikom o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov).
Upoštevati pa se morajo tudi požarna tveganja, ki so povezana:
- s povečano možnostjo nastanka požara zaradi uporabe požarno nevarnih snovi in tehnoloških postopkov;
- z možnostjo širjenja požara med posameznimi poselitvenimi območji.
14. člen
Na koncu 32. člena odloka o UN se doda naslednji odstavek:
Zasnova umestitve objektov v območju A z ločenim priključevanjem na javno cestno omrežje omogoča gradnjo v etapah; ločeno gradnjo objektov A in B ter C in D z razširitvami in s pripadajočo prometno, energetsko in komunalno infrastrukturo ter omrežjem zvez.
15. člen
Na koncu 33. člena odloka o UN se doda naslednji odstavek:
Izvedba vseh posegov v prostor, ki bi lahko trajno ali začasno vplivali na vodni režim ali stanje voda, je možna le na podlagi vodnega soglasja, ki ga v postopku pridobitve gradbenega dovoljenja za takšen poseg v prostor izda Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje.
16. člen
Na koncu 34. člena odloka o UN se doda naslednji odstavek:
Načrta iz 2. člena tega odloka sta skupaj z Odlokom o spremembah in dopolnitvah odloka o UN, na vpogled na Občini Mozirje in na Upravni enoti Mozirje.
17. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-0007/2010
Mozirje, dne 20. septembra 2010
Župan
Občine Mozirje
Ivan Suhoveršnik l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti