Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/2010 z dne 12. 7. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/2010 z dne 12. 7. 2010

Kazalo

3080. Odlok o razglasitvi Vile Zlatorog za kulturni spomenik, stran 8277.

Na podlagi 12. in 13. člena Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 16/08, 123/08) in 16. člena Statuta Občine Rogaška Slatina (Uradni list RS, št. 115/07) je občinski svet na 35. redni seji dne 30. 6. 2010 sprejel
O D L O K
o razglasitvi Vile Zlatorog za kulturni spomenik
1. člen
Z namenom ohranjanja in varovanja kulturne dediščine se Vila Zlatorog, Ulica XIV. divizije 22, Rogaška Slatina (EŠD 15693) razglasi za kulturni spomenik lokalnega pomena na območju Občine Rogaška Slatina.
2. člen
Območje spomenika obsega parceli št. 1225 in 1226, k.o. Rogaška Slatina.
Lastništvo na nepremičninah kulturnega spomenika:
– M. Kabinet d.o.o., Slovenska cesta 27, Ljubljana do ½,
– Milena Kosi, Gubčeve brigade 88, Ljubljana do ½.
3. člen
Lastnosti, ki dediščino opredeljujejo za kulturni spomenik, so navedene v strokovnih podlagah za razglasitev, ki jih je pripravil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Celje.
Vila Zlatorog s svojo razgibano zunanjščino ter kvalitetnimi lesenimi arhitekturnimi elementi, predstavlja slikovit primer bivanjske vile v Rogaški Slatini.
Strokovne podlage so sestavni del oziroma priloga tega odloka in jih hranita Občina Rogaška Slatina in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Celje. Sestavni del tega odloka je tudi karta v ustreznem merilu, na kateri je vrisan kulturni spomenik.
4. člen
Za spomenik, njegove sestavine in opremo velja varstveni režim, ki določa varovanje vseh njegovih spomeniško varstvenih lastnosti. Kakršnikoli posegi v dediščino so dovoljeni le s soglasjem in smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Celje. Varstveni režim za spomenik določa celostno ohranjanje varovanih elementov spomenika. Varstveni režim ter varovano območje oziroma obseg spomenika je opredeljen in utemeljen v strokovnih podlagah za razglasitev, ki jih je izdelal Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Celje.
5. člen
Naloge varstva, ki jih Zakon o varstvu kulturne dediščine daje strokovnim organizacijam, opravlja na območju Občine Rogaška Slatina Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Celje.
6. člen
Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem tega odloka izvaja Inšpektorat za področje kulturne dediščine.
7. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0320.005/2010-01
Rogaška Slatina, dne 30. junija 2010
Župan
Občine Rogaška Slatina
mag. Branko Kidrič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti