Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/2010 z dne 21. 5. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/2010 z dne 21. 5. 2010

Kazalo

2003. Pravilnik o nacionalnem registru specialnih znanj v dejavnosti zdravstvene in babiške nege, stran 5726.

Na podlagi 4. in 21. člena Statuta Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije je Upravni odbor Zbornice – Zveze na 25. seji dne 25. 2. 2009 sprejel
P R A V I L N I K
o nacionalnem registru specialnih znanj v dejavnosti zdravstvene in babiške nege
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se urejajo načini in postopki pridobitve specialnih znanj izvajalcev zdravstvene in babiške nege v Republiki Sloveniji ter postopki vpisa le-teh v Nacionalni register specialnih znanj, ki ga vodi Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (v nadaljevanju Zbornica – Zveza).
Izvajalci zdravstvene in babiške nege so:
– tehnica zdravstvene nege/tehnik zdravstvene nege,
– zdravstveni tehnik,
– medicinska sestra,
– zobozdravstveni asistent/zobozdravstvena asistentka,
– višja medicinska sestra/višji medicinski tehnik/višji zdravstveni tehnik,
– diplomirana medicinska sestra/diplomirani zdravstvenik,
– diplomirana babica/diplomirani babičar,
– profesorica zdravstvene vzgoje/profesor zdravstvene vzgoje.
II. POJEM IN VRSTE SPECIALNIH ZNANJ
2. člen
Specialno znanje (klinični privilegij) je strokovna usposobljenost za delo na ožjem strokovnem področju v zdravstveni in babiški negi, ki jih izvajalec ni pridobil v izobraževanju za pridobitev poklicne kvalifikacije ter za katerega ni temeljne specializacije. Specialno znanje zahteva definiran sklop določenih specialnih teoretičnih ali praktičnih znanj, veščin in spretnosti, ki jih mora usvojiti posameznik, ki dela na določenem delovnem mestu in so napisana v aktu o sistemizaciji delovnih mest delodajalca in določena v pogodbi o zaposlitvi.
3. člen
Izvajalec zdravstvene in babiške nege, ki si je pridobil specialno znanje v skladu s tem pravilnikom, pridobi pravico, da to znanje uporablja v svoji poklicni dejavnosti, hkrati pa tudi odgovornost (poklicna kompetenca), da bo delo na področju, za katerega se je usposobil, opravljal v skladu s tem pridobljenim znanjem ter po strokovni doktrini in ob uporabi medicinske tehnologije.
III. DODATNO STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE ZA PRIDOBITEV SPECIALNIH ZNANJ
4. člen
Specialno znanje je tisto znanje, ki ni sestavni del srednješolskega, dodiplomskega izobraževanja oziroma drugega formalnega izobraževanja ali temeljne specializacije izvajalcev zdravstvene in babiške nege, ki ga morajo pridobiti, preden ga začno uporabljati ali izvajati v praksi.
Specialno znanje se pridobi z dodatnim strokovnim ali funkcionalnim izobraževanjem, ki ga izvede pooblaščeni izvajalec izobraževanja.
Izobraževanje lahko organizira Zbornica – Zveza, strokovne sekcije pri Zbornici – Zvezi ali pooblaščene izobraževalne organizacije s področja zdravstvene nege.
5. člen
Organizator mora za pridobitev pooblastila izpolnjevati naslednje pogoje:
– da je registriran za opravljanje dejavnosti izobraževanja;
– imeti mora organizacijske in strokovne kadre za izvedbo strokovnega srečanja;
– v udeležbi predavateljev mora biti najmanj 50% predavateljev s področja, za katerega se pridobiva specialno znanje;
– imeti izdelan sistem preverjanja znanja udeležencev.
6. člen
Pooblastilo izvajalcu izda Zbornica – Zveza na podlagi vloge izvajalca. K vlogi mora izvajalec priložiti dokazila o izpolnjevanju pogojev iz prejšnjega člena.
7. člen
Specialno znanje se pridobi po izobraževalnem programu, ki ga potrdi Komisija za licenčno vrednotenje strokovnih izpopolnjevanj in izobraževanj v dejavnosti zdravstvene in babiške nege pri Zbornici – Zvezi, in praviloma obsega najmanj 100 ur.
8. člen
Dodatno strokovno izobraževanje za pridobitev specialnih znanj se zaključi s preverjanjem znanja.
9. člen
Kandidat, ki je opravil program izobraževanja po predpisanem programu, ima pravico in dolžnost opravljati zaključno preverjanje specialnega znanja. Čas in kraj opravljanja preverjanja znanja ter imena članov izpitne komisije sporoči organizator kandidatu pisno vsaj 30 dni pred datumom preverjanja znanja.
10. člen
Izpitna komisija ima tri člane, dva člana komisije sta strokovnjaka z ožjega strokovnega področja z najmanj visokošolsko strokovno izobrazbo, tretji član pa ne sme biti izvajalec izobraževanja.
11. člen
Zaključno preverjanje znanja je javno in obsega praktični in teoretični del. Praviloma se opravi v enem dnevu. Teoretični del zajema pisno preverjanje pridobljenega znanja, praktični del pa izvedbo postopka, ki sodi v specialna znanja.
12. člen
Uspeh kandidata na izpitu se ocenjuje z »opravil« ali »ni opravil«. Ocena se sprejme z večino glasov članov komisije. Predsednik komisije sporoči kandidatu uspeh v prisotnosti vseh članov komisije takoj po končanem preverjanju.
13. člen
O poteku preverjanja znanja se piše zapisnik. Zapisnik podpišejo vsi člani komisije. En izvod zapisnika se izroči kandidatu, en izvod ostane pri izvajalcu.
14. člen
Izvajalec kandidatu po uspešno zaključenem preverjanju znanja izda potrdilo o pridobljenem specialnem znanju s prilogo. Priloga k potrdilu je dokument, ki služi kot pripomoček za lažje razumevanje posameznikove pridobljene dodatne kvalifikacije, v smislu pridobljenega znanja in usposobljenosti. Povzema podatke o vsebini izobraževalnega programa ter pridobljene kompetence.
15. člen
Na odločitev izpitne komisije se lahko kandidat pritoži v osmih dneh po opravljenem preverjanju. Pritožbo vloži pri izvajalcu. Pritožbo z vso dokumentacijo izvajalec posreduje Komisiji za licenčno vrednotenje strokovnih izpopolnjevanj in izobraževanj v dejavnosti zdravstvene in babiške nege, ki je organi druge stopnje. Odločitev komisije II. stopnje je dokončna.
IV. POSTOPEK ZA VPIS V NACIONALNI REGISTER SPECIALNIH ZNANJ
16. člen
Vlogo za vpis v Nacionalni register specialnih znanj lahko poda vsak izvajalec izobraževanja iz 4. člena tega pravilnika. Vloga mora biti poslana na Zbornico – Zvezo vsaj tri mesece pred datumom začetka izvajanja izobraževanja.
17. člen
Vloga za vpis v Nacionalni register specialnih znanj mora vsebovati:
– namen dodatnega izobraževanja – pridobljena specialna znanja in kompetence,
– obseg predvidenega izobraževanje (trajanje, vsebine, obseg posegov in postopkov), vključno z načinom beleženja opravljenih praktičnih vsebin pod nadzorom mentorja,
– način preverjanja znanja,
– izvajalce programa z njihovimi strokovnimi referencami in bibliografijo.
18. člen
Komisija za licenčno vrednotenje strokovnih izpopolnjevanj in izobraževanj, ki vlogo obravnava, lahko vlogo zavrne, predlaga dopolnitev vloge, oziroma vlogo potrdi.
19. člen
Na podlagi sklepa komisije se vlagatelju izda odločba o vpisu v Nacionalni register specialnih znanj. Strokovna služba Zbornice – Zveze izvede vpis izobraževanja v Nacionalni register specialnih znanj.
20. člen
Stroške vpisa izobraževanja v Nacionalni register specialnih znanj poravna izvajalec na podlagi cenika, ki ga sprejem Upravni odbor Zbornice – Zveze.
21. člen
Izvajalec zdravstvene in babiške nege, ki si je pridobil specialno znanje v skladu s tem pravilnikom, lahko vloži vlogo za vpis pridobljenega specialnega znanja v Register izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije, ki ga vodi Zbornica – Zveza.
V. PREHODNE DOLOČBE
22. člen
Izobraževanja in usposabljanja za pridobitev specialnih znanj za delo na področju zdravstvene in babiške nege, ki so bila pridobljena pred uveljavitvijo Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, 95/07 in 17/08), se lahko vpišejo v Nacionalni register specialnih znanj na podlagi vloge izvajalca ali udeleženca izobraževanja. Vlogi za vpis je potrebno predložiti opis programa, pridobljena znanja in pridobljene kvalifikacije udeležencev ter poimenski seznam udeležencev (z datumom rojstva). Strokovna služba Zbornice – Zveze izvede vpis izobraževanje v Nacionalni register specialnih znanj.
VI. KONČNE DOLOČBE
23. člen
Pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Predsednica Zbornice – Zveze
Darinka Klemenc l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti