Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/2010 z dne 23. 4. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/2010 z dne 23. 4. 2010

Kazalo

1580. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev Odloka o lokacijskem načrtu za Ekonomsko šolo v Murski Soboti za širitev poligona Španik, stran 4577.

Na podlagi 57. člena in 97. člena Zakona o prostorskem načrtovanju ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B) in 61.a člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt-A), (Uradni list RS, št. 108/09) in na podlagi 21. in 33. člena Zakona o lokalni samoupravi – (Uradni list RS, št. 94/07 – ZLS-UPB2, 76/08 in 79/09) ter 31. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/07 – UPB) je župan Mestne občine Murska Sobota sprejel
S K L E P
o začetku priprave sprememb in dopolnitev Odloka o lokacijskem načrtu za Ekonomsko šolo v Murski Soboti za širitev poligona Španik
1. člen
(splošno)
(1) S tem sklepom župan Mestne občine Murska Sobota določa začetek in način priprave sprememb in dopolnitev Odloka o lokacijskem načrtu za Ekonomsko šolo v Murski Soboti za širitev poligona Španik (v nadaljevanju: spremembe in dopolnitve LN).
(2) Pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev LN je Zakon o prostorskem načrtovanju in Pravilnik o vsebini, obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/07).
(3) S sprejetjem teh sprememb in dopolnitev LN se bodo delno spremenila določila Odloka o lokacijskem načrtu za Ekonomsko šolo v Murski Soboti (Uradni list RS, št. 32/06) ter v manjšem obsegu določila Odloka o sprejetju zazidalnega načrta za obrtno cono Murska Sobota – sever (Uradni list RS, št. 39/97, 41/04, 62/04 – popr., 29/05). Delno so posegi lahko tudi locirani v območju, ki se prostorsko ureja po Odloku o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 83/03).
(4) Ob uveljavitvi novega odloka o spremembah in dopolnitvah LN bodo določila sedaj veljavnih odlokov navedenih v prejšnji točki preklicana za območja, ki se bodo na novo definirala in se bo akt štel za občinski podrobni prostorski načrt (OPPN).
2. člen
(ocena stanja, opis območja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev LN)
(1) S prostorskimi sestavinami dolgoročnega in srednjeročnega plana občine Murska Sobota je predmetno območje opredeljeno kot zazidljivo. Na območju obdelave so v veljavi sledeči prostorski akti Odlok o lokacijskem načrtu za Ekonomsko šolo v Murski Soboti (Uradni list RS, št. 32/06) ter v manjšem obsegu Odlok o sprejetju zazidalnega načrta za obrtno cono Murska Sobota – sever (Uradni list RS, št. 39/97, 41/04, 62/04 – popr., 29/05). Delno so posegi lahko tudi locirani v območju, ki se prostorsko ureja po Odloku o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 83/03).
(2) V veljavnem prostorskem aktu so na mestu, kjer bi se po novem naj izvedla širitev obstoječega poligona varne vožnje, predvidena dva poslovna objekta s pripadajočimi zunanjimi površinami, zato pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo poligona ni bila možna. Zaradi novih predpisov glede izvajanja programov varne vožnje dosedanji poligon več ni ustrezen, zato je pobudnik v želji, da dejavnost nadaljuje, prisiljen razširiti in preurediti obstoječi poligon. Od leta 2006 do sedaj se morebitni investitorji dveh predvidenih poslovnih objektov, ki so določeni v veljavnem prostorskem aktu, za gradnjo niso odločili. V naravi je danes zemljišče nepozidano in zaraščeno z grmovjem in nizkim drevjem. Z nakupom predmetnih parcel je sedanji pobudnik in investitor tako utemeljeno lahko predlagal spremembo prostorskega akta.
(3) Širitev obstoječega poligona varne vožnje in druge preureditve se bo izvedla na parcelah 3790/2, 3790/5, 3796/4, 3797/5, 3797/7, 3802/2, 3802/5 in 3803, vse k.o. Murska Sobota. Umestitev tehničnega objekta je predvidena ob obstoječem poslovnem objektu investitorja na parceli št. 3805/1, k.o. Murska Sobota delne preureditve zaradi umestitve dovoza k tehničnemu objektu pa se bodo izvedle na parceli št. 3805/2, k.o. Murska Sobota. Zaradi morebitnih drugih ureditev se lahko posegi izvedejo tudi na sosednjih zemljiščih, kar se bo v novem prostorskem aktu natančneje definiralo s strokovnimi podlagami. Celotno območje obdelave bo natančno označeno v grafičnem delu prostorskega akta.
(4) Ker se spremembe in dopolnitve prostorskega izvedbenega akta nanašajo samo na posamične posege v prostor, ki ne vplivajo na celovitost načrtovanih prostorskih ureditev ter na rabo sosednjih zemljišč in objektov, se v skladu z zakonskimi določili lahko izvede skrajšani postopek priprave.
3. člen
(vsebina in oblika sprememb in dopolnitev LN)
(1) Predmet izdelave sprememb in dopolnitev LN je izdelati nova urbanistično-arhitektonska določila, ki bodo smiselno in ustrezno postavila pogoje za umestitev razširitve obstoječega poligona varne vožnje, ter umestitev dodatnega tehničnega objekta k poslovni stavbi. Delno se korigira lokacija postavitve dveh že definiranih poslovnih objektov. Ob dograjenem poligonu se uredijo tudi zunanje površine z zelenicami in zasaditvijo.
(2) V spremembah in dopolnitvah LN se bo predvidela nova parcelacija in izvedba nove komunalne infrastrukture katere se bodo izvedle v skladu s pogoji iz smernic posameznih pristojnih služb. Novi objekti se bodo komunalno navezali na obstoječe komunalne sisteme, ki potekajo po območju.
(3) Načrtovalec sprememb in dopolnitev LN bo moral predati pripravljavcu, to je Mestna občina Murska Sobota, pet izvodov akta v analogni obliki in enem izvodu v digitalni obliki, tako tekstualni kot grafični del, le-tega pa v programu AutoCAD (dwg) oziroma programu, ki ga uporablja pripravljavec.
4. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne podlage, na katerih bodo temeljile rešitve in jih pripravi načrtovalec so:
– idejne zasnove načrtovane prostorske ureditve in posameznih elementov le-te, izdelana na način, ki vključuje vse funkcionalne, urbanistične, krajinske, arhitekturne kulturno varstvene in okolje varstvene rešitve in ureditve z ustreznim poročilom in utemeljitvijo;
– idejno zasnovo nove prometne ureditve tudi v odnosu do obstoječe, vključno z ureditvami mirujočega prometa;
– idejne zasnove novih energetskih, vodovodnih, komunalnih in drugih infrastrukturnih priključkov in ureditev;
– idejne zasnove zaščite in ureditev energetskih, vodovodnih, komunalnih in drugih komunalnih priključkov;
– geodetske podlage v digitalni obliki za izdelavo prostorskega akta;
– podatke iz zemljiške knjige o lastnikih in imetnikih drugih stvarnih pravic;
– druge morebitne dodatne strokovne podlage.
5. člen
(postopek in roki priprave sprememb in dopolnitev LN)
V skladu z 61.a členom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt-A), (Uradni list RS, št. 108/09) se izvede skrajšani postopek priprave sprememb in dopolnitev LN.
Izvedejo se naslednji postopki:
– objava Sklepa o začetku priprave akta,
– priprava osnutka prostorskega akta,
– pridobitev smernic v roku 15 dni in odločitev o CPVO,
– dopolnitev osnutka akta v skladu z zahtevami iz podanih smernic (in morebitna priprava okoljskega poročila),*
– preverba kakovosti morebitnega okoljskega poročila (CPVO),*
– javno naznanilo s sklepom o 15-dnevni javni razgrnitvi vsaj 7 dni pred pričetkom,
– javna razgrnitev vsaj 15 dni in javna obravnava,
– stališča do podanih pripomb,
– I. obravnava na seji mestnega sveta,
– priprava predloga akta,
– pridobitev mnenj na usklajen predlog akta v roku 15 dni,
– Sklep o potrditvi sprejemljivosti vplivov izvedbe akta na okolje (CPVO),*
– II. obravnava in sprejem akta z odlokom na seji mestnega sveta,
– objava odloka v Uradnem listu RS.
* pri morebitni izdelavi CPVO se postopek podaljša
6. člen
(nosilci urejanja prostora)
(1) Državni nosilci urejanja prostora:
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami,
– Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Izpostava Murska Sobota,
– Ministrstvo za kulturo, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor,
– Elektro Maribor, d.d., podjetje za distribucijo električne energije, za področje energetike,
– TELEKOM d.d., Sektor za vzdrževanje omrežja in zagotavljanje storitev, Center za vzdrževanje omrežja in zagotavljanje storitev Murska Sobota, za področje telekomunikacij.
(2) Pristojnost po Zakonu o varstvu okolja:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje; v skladu z določili 58. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B in 108/09) in Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 in 70/08 – ZVO-1B) ministrstvo odloči, ali je za predmetni prostorski akt potrebno izvesti celovito presojo vplivov njegove izvedbe na okolje.
(3) Lokalni nosilci urejanja prostora:
– Mestni plinovodi, distribucija plina, d.o.o.,
– Vodovod Murska Sobota, Javno podjetje, d.o.o.,
– Komunala, Javno podjetje, d.o.o.,
– Mestna občina Murska Sobota,
– TELEMACH d.d. Širokopasovne komunikacije,
– T-2, d.o.o.
(4) V postopek se lahko vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci, če se v postopku priprave tega prostorskega akta izkaže, da ureditve posegajo v njihovo delovno področje.
(5) Nosilci urejanja prostora pri pripravi prostorskih aktov sodelujejo tako, da:
– predložijo svoje razvojne potrebe, ki se nanašajo na prostor,
– zagotavljajo strokovne podlage za podane razvojne potrebe za prostorske akte s svojega delovnega področja,
– izdajajo smernice in mnenja k prostorskim aktom,
– sodelujejo v postopkih usklajevanja načrtovanih prostorskih ureditev.
(6) Nosilci urejanja prostora so pripravljavcem prostorskih aktov na njihovo zahtevo dolžni posredovati vse razpoložljive podatke, ki se nanašajo na prostor, ter morebitne usmeritve, priporočila in pojasnila s svojih delovnih področij.
(7) Nosilci urejanja prostora so dolžni v 15 dneh od prejema poziva na predloženi osnutek tega prostorskega akta podati smernice za načrtovanje. V primeru, da v 15 dneh nosilci urejanja prostora ne podajo smernic, se šteje, da smernic nimajo, v tem primeru mora načrtovalec prostorske ureditve upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
(8) Na usklajen predlog tega prostorskega akta morajo nosilci urejanja prostora v 15 dneh od prejema poziva podati svoje mnenje. V primeru, da jih ne predložijo, občina lahko nadaljuje s pripravo tega prostorskega akta.
7. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave sprememb in dopolnitev LN)
Finančna sredstva za izdelavo OPPN za širitev poligona Španik v Murski Soboti zagotovi pobudnik in investitor Španik trgovina in storitve d.o.o., Noršinska ulica 8, 9000 Murska Sobota.
8. člen
(začetek veljavnosti sklepa)
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in v svetovnem spletu na naslovu: http://www.murska-sobota.si ter začne veljati z dnem objave.
Št. 3500-0003/2010-3(182)
Murska Sobota, dne 12. aprila 2010
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Štihec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti