Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/2010 z dne 23. 4. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/2010 z dne 23. 4. 2010

Kazalo

1528. Sklep o začasnem zadržanju izvrševanja prvega odstavka 28. člena Zakona o delovnih in socialnih sodiščih, stran 4480.

Številka: U-I-65/10-9
Datum: 8. 4. 2010
S K L E P
Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti, začetem z zahtevo Višjega delovnega in socialnega sodišča, na seji 8. aprila 2010
s k l e n i l o:
Do končne odločitve Ustavnega sodišča se izvrševanje prvega odstavka 28. člena Zakona o delovnih in socialnih sodiščih (Uradni list RS, št. 2/04 in 10/04 – popr.) zadrži.
O b r a z l o ž i t e v
A.
1. Predlagatelj zaradi neskladja z 22. členom Ustave v dveh zahtevah predlaga oceno ustavnosti prvega odstavka 28. člena Zakona o delovnih in socialnih sodiščih (v nadaljevanju ZDSS-1), ki določa, da sodišče kljub odgovoru na tožbo tožene stranke izda zamudno sodbo, če ta brez upravičenih razlogov ne pride na poravnalni narok ali na prvi narok za glavno obravnavo.
2. Predlagatelj predlaga začasno zadržanje izvrševanja izpodbijane zakonske ureditve. Navaja, da delovna sodišča in socialno sodišče na prvi stopnji obravnavajo večje število zadev, v katerih je treba uporabiti izpodbijano določbo. V teh primerih naj bi pravnomočnost zamudnih sodb, izdanih na podlagi protiustavnega prvega odstavka 28. člena ZDSS-1, pomenila nastanek nepopravljivih posledic. Po mnenju predlagatelja je mogoče, da bodo nekatera sodišča prekinjala postopke ter vlagala zahteve za oceno ustavnosti navedene določbe, druga sodišča pa bodo še naprej sodila na njeni podlagi. Takšno različno ravnanje sodišč naj bi nasprotovalo ustavnemu načelu pravne varnosti iz 2. člena Ustave ter pravici do enakega varstva pravic iz 22. člena Ustave.
3. Državni zbor Republike Slovenije ni odgovoril na predloga za začasno zadržanje izvrševanja.
B.
4. Ustavno sodišče je zahtevi združilo zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
5. Na podlagi 39. člena Zakona o Ustavnem sodišču (Uradni list RS, št. 64/07 – uradno prečiščeno besedilo – v nadaljevanju ZUstS) lahko Ustavno sodišče do končne odločitve zadrži izvrševanje izpodbijanega predpisa, če bi zaradi njegovega izvrševanja lahko nastale težko popravljive škodljive posledice. Kadar Ustavno sodišče odloča o začasnem zadržanju izvrševanja izpodbijanega predpisa, vselej tehta med škodljivimi posledicami, ki bi jih povzročilo izvrševanje morebiti protiustavnega predpisa, in med škodljivimi posledicami, ki bi nastale, če se izpodbijani predpis ne bi izvrševal.
6. Prvi odstavek 28. člena ZDSS-1 nalaga sodišču, da izda zamudno sodbo v korist tožnika pod pogoji določenimi v zakonu, ki ureja pravdni postopek, ko tožena stranka brez upravičenih razlogov izostane s poravnalnega naroka ali s prvega naroka za glavno obravnavo, kljub temu, da je vložila pravočasen odgovor na tožbo. Po oceni Ustavnega sodišča bi bile posledice, ki bi nastale z nadaljnjim izvrševanjem morebiti protiustavne izpodbijane zakonske ureditve, večje od posledic, ki bi nastale, če se do končne odločitve Ustavnega sodišča njeno izvrševanje zadrži. Zadržanje izvrševanja pomeni le to, da bo sodišče prve stopnje izvedlo prvi narok kljub odsotnosti tožene stranke (oziroma takoj zaključilo neuspešen poravnalni narok). Če bi se zatrjevana protiustavnost izkazala za utemeljeno, pa bi ob nadaljnjem izvrševanju zakonske določbe zaradi nedopustnega posega v pravico toženih strank iz 22. člena Ustave, zanje lahko nastale težko popravljive škodljive posledice. Zato je Ustavno sodišče odločilo, kot izhaja iz izreka tega sklepa.
C.
7. Ustavno sodišče je sprejelo ta sklep na podlagi prvega odstavka 39. člena ZUstS ter druge alineje drugega odstavka 46. člena Poslovnika Ustavnega sodišča (Uradni list RS, št. 86/07) v sestavi: predsednik Jože Tratnik ter sodnice in sodniki dr. Mitja Deisinger, mag. Marta Klampfer, mag. Miroslav Mozetič, dr. Ernest Petrič, Jasna Pogačar, mag. Jadranka Sovdat in Jan Zobec. Sklep je sprejelo soglasno.
Jože Tratnik l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti