Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/2010 z dne 19. 3. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/2010 z dne 19. 3. 2010

Kazalo

928. Stališče 11 – Dodatni revizijski pregled glede izpolnjevanja pravil o upravljanju s tveganji v borznoposredniških družbah, stran 2730.

Na podlagi 4. in 15. člena Zakona o revidiranju (Uradni list RS, št. 65/08; odslej ZRev-2) ter v skladu s soglasjem Agencije za javni nadzor nad revidiranjem št. 10.00-4/2010 z dne 22. 2. 2010 je Revizijski svet Slovenskega inštituta za revizijo na 4. redni seji dne 9. 3. 2010 sprejel
S T A L I Š Č E 11
Dodatni revizijski pregled glede izpolnjevanja pravil o upravljanju s tveganji v borznoposredniških družbah
I. UVOD
1. člen
(Vsebina Stališča)
(1) Stališče Revizijskega sveta o dodatnem revizijskem pregledu glede izpolnjevanja pravil o upravljanju s tveganji v borznoposredniških družbah (odslej Stališče) pojasnjuje postopke pri posebnem revizijskem poslu, ki ga opravi revizor na podlagi Sklepa o obsegu in vsebini dodatnega revizijskega pregleda glede izpolnjevanja pravil o upravljanju s tveganji v borznoposredniških družbah (Uradni list RS, št. 74/09; odslej Sklep).
(2) Določila Stališča se smiselno uporabljajo tudi za podružnice borznoposredniške družbe (odslej BPD) tretjih držav.
(3) Določila Stališča se smiselno uporabljajo tudi, kadar se pregled iz prvega odstavka tega člena opravi za obdobje, ki je krajše od poslovnega leta.
(4) Kadar se Stališče sklicuje na določila drugih predpisov, se ta določila uporabljajo v njihovem vsakokrat veljavnem besedilu.
2. člen
(Opredelitev pojmov)
Pojmi, uporabljeni v Stališču, imajo enak pomen kot v določilih zakona, ki ureja gospodarske družbe, zakona, ki ureja revidiranje, in drugih pravil revidiranja ter v tistih določilih zakona, ki ureja trg finančnih instrumentov, in njegovih podzakonskih predpisov, ki so povezana z revidiranjem BPD.
II. DOLOČILA O REVIZIJSKEM PREGLEDU
3. člen
(Pravila revidiranja)
V skladu s 3. členom Sklepa opravi revizor dodatni revizijski pregled glede izpolnjevanja pravil o upravljanju s tveganji v BPD ob upoštevanju Zakona o trgu finančnih instrumentov (Uradni list RS, št. 67/07, 100/07, 69/08 in 40/09; odslej ZTFI) in predpisov Agencije za trg vrednostnih papirjev (odslej Agencija), ki vključujejo:
– Sklep o nadzoru borznoposredniških družb na konsolidirani podlagi (Uradni list RS, št. 106/07 in 74/09; odslej Sklep o konsolidiranem nadzoru);
– Sklep o upravljanju s tveganji in izvajanju procesa ocenjevanja ustreznega notranjega kapitala za borznoposredniške družbe (Uradni list RS, št. 106/07 in 74/09; odslej Sklep o upravljanju s tveganji);
– Sklep o izračunu kapitala borznoposredniških družb (Uradni list RS, št. 106/07 in 74/09; odslej Sklep o izračunu kapitala);
– Sklep o veliki izpostavljenosti borznoposredniških družb (Uradni list RS, št. 106/07 in 74/09; odslej Sklep o veliki izpostavljenosti);
– Sklep o načinu izračuna količnikov likvidnosti sredstev in najmanjšem obsegu likvidnosti, ki ga mora zagotavljati borznoposredniška družba (Uradni list RS, št. 106/07; v nadaljevanju Sklep o načinu izračuna količnikov likvidnosti sredstev in najmanjšem obsegu likvidnosti);
– Sklep o poročanju posameznih dejstev in okoliščin borznoposredniških družb (Uradni list RS, št. 106/07 in 74/09; odslej Sklep o poročanju).
4. člen
(Vsebina pregleda)
(1) Dodatni revizijski pregled glede izpolnjevanja pravil o upravljanju s tveganji opravi revizor na podlagi določil Zakona o revidiranju in Mednarodnih standardov sorodnih storitev, pri čemer je namen revizijskega pregleda, da na podlagi Sklepa revizor opravi postopke revizijske narave in poroča o dejanskih ugotovitvah o skladnosti izpolnjevanja pravil o upravljanju s tveganji na posamični ali konsolidirani podlagi z zahtevami Sklepa o upravljanju s tveganji, Sklepa o izračunu kapitala, Sklepa o veliki izpostavljenosti, Sklepa o načinu izračuna količnikov likvidnosti sredstev in najmanjšem obsegu likvidnosti ter Sklepa o poročanju.
(2) Pri dodatnem revizijskem pregledu glede izpolnjevanja pravil o upravljanju s tveganji revizor v povezavi s:
– splošnimi standardi upravljanja s kreditnim tveganjem iz Priloge V Sklepa o upravljanju s tveganji,
– splošnimi standardi upravljanja s tržnimi tveganji iz Priloge I Sklepa o upravljanju s tveganji,
– splošnimi standardi upravljanja z obrestnim tveganjem iz Priloge II Sklepa o upravljanju s tveganji,
– splošnimi standardi upravljanja z operativnim tveganjem iz Priloge III Sklepa o upravljanju s tveganji,
– splošnimi standardi upravljanja z likvidnostnim tveganjem iz Priloge IV Sklepa o upravljanju s tveganji;
za vsako od teh tveganj oceni:
1. izpolnjevanje organizacijskih zahtev;
2. ustreznost obravnave tveganj.
(3) Dodatni revizijski pregled glede izpolnjevanja pravil o upravljanju s tveganji obsega tudi pregled kapitala, kapitalskih zahtev in ustreznega notranjega kapitala, izpostavljenosti BPD ter količnikov likvidnosti in obsegov likvidnosti BPD.
5. člen
(Organizacijske zahteve)
Pri presoji ustreznosti izpolnjevanja organizacijskih zahtev iz 1. točke drugega odstavka 4. člena tega Stališča upošteva revizor 6. člen Sklepa.
6. člen
(Obravnava tveganj)
Pri presoji ustreznosti obravnave tveganj iz 2. točke drugega odstavka 4. člena tega Stališča upošteva revizor 7. člen Sklepa.
7. člen
(Kreditno tveganje)
Presojo ustreznosti obravnave kreditnega tveganja opravi revizor v skladu z 8. členom Sklepa.
8. člen
(Tržna tveganja)
Presojo ustreznosti obravnave tržnih tveganj opravi revizor v skladu z 9. členom Sklepa.
9. člen
(Obrestno tveganje)
Presojo ustreznosti obravnave obrestnega tveganja opravi revizor v skladu z 10. členom Sklepa.
10. člen
(Operativno tveganje)
Presojo ustreznosti obravnave operativnega tveganja opravi revizor v skladu z 11. členom Sklepa.
11. člen
(Likvidnostno tveganje)
Presojo ustreznosti obravnave likvidnostnega tveganja opravi revizor v skladu z 12. členom Sklepa.
12. člen
(Kapital, kapitalske zahteve in ustreznost notranjega kapitala)
Pregled kapitala, kapitalskih zahtev in ustreznosti notranjega kapitala opravi revizor v skladu s 13., 14. in 15. členom Sklepa.
13. člen
(Izpostavljenost BDP)
Pregled izpostavljenosti BPD opravi revizor v skladu s 16., 17. in 18. členom Sklepa.
14. člen
(Količniki likvidnosti in obsegi likvidnosti BPD)
Pregled količnikov likvidnosti in obsegov likvidnosti BPD opravi revizor v skladu z 19., 20. in 21. členom Sklepa.
III. DOLOČILA O REVIZORJEVEM POROČANJU
15. člen
(Revizorjevo poročanje o izpolnjevanju pravil o upravljanju s tveganji)
(1) Revizor poroča o izpolnjevanju pravil o upravljanju s tveganji na način, določen s smiselno uporabo Mednarodnega standarda sorodnih storitev (MSS) 4400 – Posli opravljanja dogovorjenih postopkov v zvezi z računovodskimi informacijami in predstavljen v Prilogi tega Stališča.
(2) O izpolnjevanju pravil o upravljanju s tveganji poroča revizor na posamični podlagi. Če gre za BPD iz 3. člena Sklepa o nadzoru borznoposredniških družb na konsolidirani podlagi (Uradni list RS, št. 106/07), pa poroča revizor tudi na konsolidirani podlagi.
(3) V poročilu revizor poroča o dejanskih ugotovitvah, do katerih je prišel na podlagi opravljenih dogovorjenih postopkov. V poročilu revizor navede tudi zadostne podrobnosti o ugotovljenih napakah in izjemah ter, kjer je to smiselno, priporočila za odpravo ugotovljenih napak.
(4) Ne glede na tretji odstavek tega člena revizor v posebnem odstavku poročila navede, ali so morebitne napake, ugotovljene v preteklih letih, deloma oziroma v celoti odpravljene.
IV. DATUM UVELJAVITVE IN UPORABE TER POJASNILA STALIŠČA
16. člen
(Datum uveljavitve in uporabe)
Stališče začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS; uporabljati se začne pri revidiranju računovodskih izkazov in pregledu letnih poročil BPD za leto 2009. Z dnem uveljavitve tega Stališča preneha veljati Stališče 11 – Revizorjev pregled in poročanje o letnem poročilu ter drugih zakonskih in regulativnih zahtevah borznoposredniške družbe (Uradni list RS, št. 25/09).
17. člen
(Pojasnila)
Za pojasnila in tolmačenje posameznih točk Stališča je pristojen Revizijski svet Inštituta oziroma po pooblastilu Revizijskega sveta Inštituta strokovne službe Inštituta.
Št. 1/2010
Ljubljana, dne 9. marca 2010
Predsednica Revizijskega sveta
Slovenskega inštituta za revizijo
Sonja Anadolli l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti