Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/2010 z dne 2. 3. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/2010 z dne 2. 3. 2010

Kazalo

673. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o oskrbi s pitno vodo na območju Občine Postojna, stran 1760.

Na podlagi 21., 29. in 61. člena Zakona o lokalni samoupravi – uradno prečiščeno besedilo, (ZLS-UPB2) (Uradni list RS, št. 94/07, 76/08 in 79/09), 149. člena Zakona o varstvu okolja – uradno prečiščeno besedilo (ZVO-1-UPB1) (Uradni list RS, št. 39/06 in 70/08), 3. in 7. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 in 127/06), 3. člena Zakona o prekrških – uradno prečiščeno besedilo (ZP-1 – UPB4) (Uradni list RS, št. 3/07), 3. člena Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Postojna (Uradni list RS, št. 105/08 in 48/09) ter in 7. člena Statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 30/07) je Občinski svet Občine Postojna na 23. redni seji dne 18. 2. 2010 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o oskrbi s pitno vodo na območju Občine Postojna
1. člen
Drugi odstavek 2. člena se premeni tako, da se glasi:
»Upravljavec vodovoda je oseba, ki je na podlagi tega odloka, pridobila pravico upravljanja z objekti in opremo vodovoda zaradi opravljanja storitev javne službe, ali oseba, ki so jo prebivalci, ki se oskrbujejo v okviru lastne oskrbe prebivalcev s pitno vodo, pooblastili za upravljanje z zasebnim vodovodom.«
2. člen
Prvi odstavek 12. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Javni vodovod in vodovodni priključek z odjemnim mestom morata biti vedno dostopna izvajalcu.«
3. člen
V 14. členu se v sedmi in enajsti alineji prvega odstavka izraz »vodomernega« zamenja z »odjemnega«.
4. člen
16. člen se spremeni tako, da se glasi
»Izvajalec meri količino porabljene vode v kubičnih metrih (m3) z obračunskimi vodomeri.
Za storitve izvajalec izstavi račun uporabniku mesečno na podlagi:
– odčitane količine porabljene vode,
– izračunane povprečne porabe med zadnjima dvema odčitkoma,
– ocenjene količine porabe vode na podlagi mesečne norme porabe po stalno prijavljenih prebivalcih, pri čemer se upošteva mesečna norma porabe 4,0 m3/osebo, če meritev z vodomerom ni možna.
Uporabnik je dolžan prejeti račun poravnati v roku, navedenem na računu v nasprotnem primeru, mu izvajalec zaračuna zakonsko veljavne zamudne obresti.
Če se uporabnik s prejetim računom ne strinja, ima pravico v 8 dneh od prejema računa vložiti pisni ugovor pri izvajalcu. Ugovor na izdani račun ne zadrži plačila. Izvajalec je dolžan na pisni ugovor uporabnika pisno odgovoriti v roku 8 dni.
Ko zaradi okvare obračunskega vodomera ni mogoče ugotoviti dejanske porabe vode, izvajalec upošteva pri obračunu vode povprečno količino porabljene vode na podlagi zadnjih treh obračunskih obdobjih pred nastankom okvare.
V primeru, da zaradi nedostopnosti vodomera izvajalec ni mogel odčitati porabljene vode, je uporabnik dolžan sporočiti odčitek vodomera, v roku 30 dni po prejemu obvestila.
Za uporabnike, ki za opravljanje kmetijske dejavnosti rabijo vodo iz javnega vodovodnega omrežja in ne merijo kmetijske porabe z ločenim obračunskim vodomerom, se upošteva porabljena voda za kmetijsko dejavnost kot razlika med odčitkom vodomera in mesečno normo porabe. Postopek za ugotavljanje upravičencev, pogoje, ki jih morajo izpolnjevati in tarifne postavke se določijo v pravilniku o določanju upravičencev pri oskrbi s pitno vodo v kmetijski dejavnosti na območju Občine Postojna, ki ga sprejme župan.«
5. člen
V 22. členu se spremeni jo druga, tretja in šesta alineja tako, da se zaporedno glasijo
»– spremljati porabo vode in sporočati izvajalcu neobičajno visoko porabo,
– redno vzdrževati odjemna mesta in dostop do njih,
– varovati vodovodni priključek in odjemno mesto pred zmrzovanjem, vdorom talne in odpadne vode, vročino in drugimi škodljivimi vplivi,«.
6. člen
Zadnji odstavek 35. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Priključna moč je namenjena pokrivanju stroškov vzdrževanja in rednih menjav obračunskega vodomera, pokrivanju stroškov vzdrževanja vodovodnega priključka, ki obsega nadzor, kontrolo in izvajanje popravil ter obnov priključka brez odjemnega mesta. Priključna moč ne zajema del na zaključnem sloju trase priključka, kot je odstranitev in ponovna vzpostavitev vrhnjega sloja zasipa nad traso priključka, travna ruša, nasad, zemeljska utrditev, protiprašni sloj, betonska plošča ali druga utrjena površina in del na odjemnih mestih. Odstranitev in ponovno vzpostavitev vrhnjega sloja terena nad traso priključka, na zasebnem zemljišču, zagotovi in plača lastnik priključka.«
7. člen
Besedilo 42. člena odloka se glasi:
»Lastniki zasebnih vodovodnih sistemov na območju Občine Postojna, ki nimajo določenega upravljavca v skladu s Pravilnikom o pitni vodi in Pravilnikom o oskrbi s pitno vodo, morajo skleniti pogodbo z upravljavci, Občina Postojna pa upravljavce potrditi, do 31. 12. 2010.
Če med osebami, ki jih zasebni vodovod oskrbuje s pitno vodo v okviru lastne oskrbe prebivalcev s pitno vodo, ni doseženega soglasja o upravljavcu zasebnega vodovoda, občina za upravljavca zasebnega vodovoda določi izvajalca javne službe, ki oskrbuje sosednja poselitvena območja.«
8. člen
Prvi odstavek 45. člena se dopolni tako, da se piko izbriše in za besedilom »47b« napiše: »ter 2, 20, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 46a, 46c, 49, 50, 51.
9. člen
Prvi odstavek 46. člena se dopolni tako, da se za besedama »pitno vodo« pika izbriše in stavek nadaljuje z: »in so dolžni zagotavljati oskrbo s pitno vodo v skladu s Pravilnikom o oskrbi s pitno vodo (Uradni list RS, št. 35/06) in njegovimi vsakokratnimi spremembami.«
Dodajo se še štirje odstavki:
»Lastniki obstoječih stavb, ki si zagotavljajo oskrbo s pitno vodo iz zasebnih vodovodov morajo prilagoditi oskrbo s pitno vodo zahtevam Pravilnika o oskrbi s pitno vodo (Uradni list RS, št. 35/06) najpozneje do 31. decembra 2010.
Upravljavci in lastniki zasebnih vodovodnih sistemov s tem odlokom prevzemajo vse pravice, dolžnosti, obveznosti in odgovornosti do svojega vodovodnega sistema, ki izhajajo iz Pravilnika o pitni vodi in Pravilnika o oskrbi s pitno vodo.
Občina Postojna bo lastnikom zasebnih vodovodnih omrežij zagotavljala strokovno in finančno pomoč za izpeljavo potrebnih investicij in vzdrževanj na vodovodnih sistemih. Vložki Občine Postojna bodo v obliki subvencij, nepovratnih sredstev, namenskih sredstev in sredstev za vzdrževanje. Sredstva za vzdrževanje zasebnih omrežij Občina Postojna zagotavlja iz omrežnine zasebnega omrežja, katera se določi na podlagi 50% amortizacije vložkov Občine Postojna v omrežje. V strošku amortizacije se upoštevajo vse investicije v zasebna vodovodna omrežja od dneva 1. 1. 2000. Za izračun omrežnine se smiselno uporabljajo določila Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja (Uradni list RS, št. 63/09).
Do izpolnitve določil iz 42. člena tega odloka Občina Postojna ne more vlagati v zasebna vodovodna omrežja.«
10. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-6/2010
Postojna, dne 19. februarja 2010
Župan
Občine Postojna
Jernej Verbič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti